• No results found

4. Resultatredovisning

4.4 Kommunikatörsrollen: ständigt under förändring

Både Martin och Hanna drar paralleller mellan hur kommunikationsverksamheten kan komma att förändras som en följd av AI med hur branschen har utvecklats tidigare i och med sociala medier.

“Det är inte jättelängesen sociala medier gjorde sitt intåg, i ett historiskt perspektiv var det ingen tid alls. Innan det fanns det också kommunikatörer och idag jobbar alla kommunikatörer med sociala medier, det betyder inte att de inte gjorde någonting innan utan bara något annat” [Martin].

Hanna förstår att det finns skepsis kring AI och vad det kommer innebära;

“Alltså för tio år sedan var ju folk fortfarande skeptiska till det. I dagsläget är det liksom självklarhet att vi inkluderar sociala medier eller andra digitala

plattformar I din egen digitala plattform” [Hanna].

4.4.1 Kommunikatörens roll i relation till AI

Under intervjuerna har de tillfrågade spekulerat kring vad AI kan komma att ha för påverkan för strategisk kommunikationsverksamhet. Att utvecklingen av AI kommer att påverka kommunikatörens roll är de överens om, men de tror inte att den kommer att ersättas av AI.

“Jag tror hela tiden vi kommer prata om människa plus AI... Jag tror att det kommer underlätta och förstärka mänsklig intelligens så att det kommer vara lättare för dem som håller på med kommunikation. Men det kommer inte ta över helt och hållet” [Mattias].

Både Martin och Mikael ifrågasätter användningen av AI som ett naturligt steg i

utvecklingen. De menar att vi inte ska implementera det endast för sakens skull utan något behov.

“AI är ju inte så mycket värt om det inte är i vår tjänst på något sätt. Det kan vara coolt och häftigt, men ska det vara värt en massa samhällsengagemang i form av tid och pengar så måste det ju göra verksamheter bättre för oss människor” [Martin].

Mikael säger också att kommunikatören måste noga ha tänkt igenom vilken nytta AI kan bidra med och vad verksamheten kan uppnå med hjälp av AI innan det är en bra idé att ge sig på att använda det.

Hanna resonerar i att kommunikatörens roll kommer att bli alltmer strategisk. Hon menar att AI kan ta över vissa sysslor som är repetitiva, då den kan prestera bättre och effektivare när det kommer till saker som behöver göras ofta och med samma precision hela tiden. Detta gör att kommunikatören får en mer övergripande roll och att det är ännu viktigare att förstå den verksamhet man representerar och att skapa förtroende för sin verksamhet. Detta gäller både externt, mot sina publiker och potentiella investerare som internt inom verksamheten.

Mikael tror att fenomenet AI generellt bidrar till en utveckling där behovet för kommunikation i samband med olika AI-innovationer kommer vara viktigt.

“Kommunikatören eller kommunikation blir en tydligare del av olika

verksamheter. Men med kommande AI-lösningar så kommer dem här frågorna att väckas där kommunikatören har möjlighet och kanske också en skyldighet att gå in i andras verksamhetsområden och där andra professioner måste öppna sig för att dem kanske också är kommunikatörer och gör ett kommunikationsarbete inom organisationen, så det blir från två håll” [Mikael].

4.4.2 AI:s påverkan på kommunikatörens kompetenskrav

Att AI kan användas på så många olika sätt av kommunikatörer gör att arbetssättet också påverkas. Att arbetssättet förändras kan också innebära andra kompetenskrav på

på hur AI kan påverka strategisk kommunikationsverksamhet framöver och fått bra

spekulationer kring dels vilka kompetenser som kan komma att vara användbara framöver, samt kompetenser vilka kanske inte kommer att vara lika eftertraktade.

Ett svar som alla de tillfrågade gav var att det kommer vara väldigt viktigt med en analytisk förmåga, att kunna förstå vilken data som behövs, dra slutsatser utifrån det och att våga vara kritisk.

“Kommunikation, förtroende och mänsklig interaktion kommer vara fortsatt viktig” [Martin].

En annan aspekt samtliga av de tillfrågade lyfter är att yrket alltjämt kommer handla om mänsklig kommunikation. Hanna pratar om att det kan vara bra att förstå socialpsykologi, hur människor agerar i grupp och vad som triggar oss människor. Mikael nämner också att en skicklighet i människors beteende och sociala relationer kommer att värderas högt. Både Mikael och Mattias framhäver vikten av att ha en teknisk förståelse för att kunna hänga med och använda den nya tekniken. Ytterligare tror Martin att lärande kommer vara oerhört viktigt, att ha ett eget driv att fortbilda sig och hänga med i utvecklingen. Några kompetenser som Hanna nämner vilka hon tror kommer vara värdefulla är ledarskap,

problemlösningsförmåga samt att inte vara för snäv i sin arbetsuppgift utan kunna applicera ett holistiskt perspektiv:

“Du kan inte sitta på en kommunikationsavdelning och endast ägna dig åt

kommunikation längre. Du måste ägna dig åt affären eller verksamheten och dess idé…du måste förstå affären, verksamheten, visionen, nyttan och värderingarna. Du har kanske en viss kompetens eller visst tjänsteinnehåll men i dagsläget och framåt är att ha en omvärldsbevakning och omvärldsanalys, att ha koll på vad omvärlden gör för att själv kunna vara flexibel och agera allt viktigare” [Hanna].

När det kommer till kompetenser hos kommunikatören vilka inte spås vara lika efterfrågade med tanke på utvecklingen av Artificiell Intelligens nämner både Mikael och Mattias det praktiska hantverket. Till exempel säger Mattias att till textbehandling som översättning och korrekturläsning kommer att kunna genomföras bättre av AI inom en snar framtid.

Related documents