• No results found

Kommunstyrelsen Ansvarsfull ekonomisk politik Ansvarsfull ekonomisk politik

15 Bilaga Nämndernas åtaganden sorterat efter nämnd

15.1 Kommunstyrelsen Ansvarsfull ekonomisk politik Ansvarsfull ekonomisk politik

Mål: Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bibehållen eller förbättrad kvalitet Nämndens åtaganden Beskrivning

Utveckla den systematiska

kvalitetsuppföljningen och formerna för ständiga förbättringar (Samtliga nämnder)

Vid 2014 års slut ska samtliga nämnder ha etablerat former för kvalitetsuppföljning/redovisning med tydlig koppling till arbete med ständiga förbättringar. Handlingsplaner definieras utifrån nämndens utvecklingsbehov inom detta område.

(Bakgrund: Enligt ekonomi- och verksamhetsstyrningsreglerna ska varje nämnd internt behandla en fördjupad kvalitetsredovisning minst en gång per år. Nämnden ska också redovisa verksamheternas kvalitet inom ramen för framförallt årsredovisning och

resultatanalysdagar. ) Genomföra

utveck-lingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksam-heternas kvalitet och effektivitet (Samtliga nämnder)

Detta generella åtagande fungerar som "paraply" för viktiga effektiviserings- och kvalitetsåtgärder (handlingsplaner) som respektive nämnd/förvaltning identifierar och prioriterar under höstens verksamhetsplanering. Nämnderna ska särskilt beakta möjligheterna till effektivisering genom att etablera samarbete(n).

Mål: Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet Nämndens åtaganden Beskrivning

Med ett särskilt fokus på samhällsbyggnads-frågorna, underlätta företagens kontakter med kommunen samt kvalitetssäkra

kommunens hantering av

näringslivs-relationerna

Kommunstyrelsen ska hålla ihop ett utvecklingsarbetet kring hela kommunens relationer med näringslivets aktörer men med särskilt fokus på samhällsbyggnadsfrågorna. I åtagande ingår att internt driva på kommunstyrelsens och övriga nämnders arbete med att underlätta för företagen i kontakterna med kommunen. Parallellt med detta är det viktigt att klargöra vilka förväntningar företagen kan ha på kommunen utifrån kommunens rådighet och möjligheter samtidigt som kommunens hantering ska präglas av transparens.

Kommunstyrelsen ska också tillse att kommunens interna hantering av relationerna med näringslivet kvalitetssäkras.

Aktivt arbeta med att skapa möjligheter och stödja nämnderna i dialogen med näringslivet inom nämndernas olika ansvarsområden

Mål: Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden Nämndens åtaganden Beskrivning

Aktivt arbeta för att Under hösten 2013 revideras nuvarande personalpolicy och under

Nämndens åtaganden Beskrivning implementera

reviderad personalpolicy (Samtliga nämnder)

2014 ska den sedan, med metodstöd från KLK, implementeras i samtliga verksamheter. I kombination med arbetet kring vision och internkommunikation bedöms detta åtagande ge en bra grund för fortsatt arbete kring kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Mål: Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter Nämndens åtaganden Beskrivning

Medarbetares delaktighet och inflytande ska öka (Samtliga nämnder)

Enligt samverkansavtalet ska all gemensam kompetens och erfarenhet tas tillvara inom verksamheterna. Nämnden ska analysera hur det interna arbetet enligt nya samverkansavtalet fungerar med arbetsplatsträffar och möten i samverkansgrupper och vid behov vidta åtgärder så att alla verksamheter tar vara på

samverkansavtalets möjligheter.

Utbildning

Omsorg

15.1.1 Miljö och klimat

Mål: Minska utsläppen av växthusgaser från kommunens verksamheter och skapa förutsättningar för invånare och verksamma inom kommunens gränser att minska sina utsläpp av växthusgaser Nämndens åtaganden Beskrivning

Tillgängliggöra kunskap och

information om olika konsumtionsvals klimatpåverkan (KS, MBN)

Detta åtagande utgår från åtagande 1A i klimatstrategins

åtgärdsplan 2012-2013. De insatser som lyfts fram i åtgärdsplanen för 2013 ska utvecklas vidare under 2014 genom handlingsplaner som innebär ett fortsatt samarbete mellan KS och den energi- och klimatrådgivning som finns inom MBK.

Minska

klimatpåverkan från trafiken inom

kommunen (KS, TFN)

Detta åtagande utgår från åtagande 2B i klimatstrategins

åtgärdsplan 2012-2013. Arbetet med trafikstrategi och trafikplan lyfts fram som avgörande för detta åtaganden vilket innebär att KS ska ha trafikplanearbetet i fokus och färdigställa detta, med tydligt beaktande av klimatfrågorna, under 2014. TFN deltar i arbetet med trafikplan och bidrar samtidigt med handlingsplaner kring gång- och cykelvägar.

Minska

klimatpåverkan från kommunens

fastigheter (KS, TFN)

Detta åtagande utgår från åtagande 3A i klimatstrategins

åtgärdsplan 2012-2013. Arbetet med handlingsplaner för att minska klimatpåverkan från kommunens egna fastigheter ligger på TFN.

Stöd i arbetet finns via energieffektiviseringsstrategin och viss finansiering kan åstadkommas via energieffektiviseringsstödet.

Enligt klimatstrategin ska vidare klimatpåverkan från de byggnadsmaterial som används i nyproduktion uppskattas och redovisas för att i kommande upphandlingar minska. Detta arbete ska bedrivas av TFN i samarbete med KS.

Nämndens åtaganden Beskrivning Minska mängden

koldioxid i luften genom att öka natur- och parkmarkens förmåga att långsiktigt binda kol (KS, TFN)

Detta åtagande utgår från åtagande 3E i klimatstrategins åtgärdsplan 2012-2013. KS och TFN ska i samråd ta fram handlingsplaner som innebär utveckling och implementering av former för att säkerställa att kommunens nettoinlagring av kol ökar över tiden.

Minska

klimatpåverkan från avfallshanteringen

Detta åtagande utgår från åtagande 2 A i klimatstrategins

åtgärdsplan 2012-2013. Under 2013 pågår arbete med uppdatering av delmålen till SÖRAB:s avfallsplan. Under höstens

verksamhetsplanering ska KS utifrån delmålen och antagen uppdatering av renhållningsordningen undersöka behov av eventuella handlingsplaner för 2014 utifrån KS ansvarsområde.

Kunskapsuppbyggnad om kommunens klimatpåverkan i syfte att minska den

Detta åtagande utgår från åtagande 3C i klimatstrategins

åtgärdsplan 2012-2013. KS ska ge kommungemensamt stöd genom kartläggning och kunskapsspridning om klimatpåverkan och möjliga strategier för att på sikt minska klimatpåverkan.

Villkor vid

markanvisning som bidrar till att minska klimatpåverkan

Detta åtagande utgår från åtagande 3D i klimatstrategins

åtgärdsplan 2012-2013. Under 2014 ska nämnden arbeta med en kontinuerlig kunskapsuppbyggnad kring sätt att vid markanvisning ställa villkor kopplat till klimatpåverkan. Erfarenheterna

sammanställs inför fortsatt utvecklingsarbete.

Mål: Arbeta för en god bebyggd miljö som främjar en hälsosam livsmiljö för kommunens invånare Nämndens åtaganden Beskrivning

Integrera

dagvattenfrågan i den planerade

Integration och kommunikation

Mål: Öka möjligheterna för invånarna att vara delaktiga i kommunens utveckling Nämndens åtaganden Beskrivning

Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna (Samtliga nämnder)

För att stärka demokratin och människors delaktighet behöver kommunens information som riktar sig till invånarna vara begriplig.

Det innebär både övergripande information och texter som riktar sig till enskild, såsom beslut.

Underlätta för invånarna att kunna jämföra alternativen i

I takt med att kommunen utvecklar och bygger ut valfriheten behöver vi se till att invånarna har goda möjligheter att välja rätt utifrån sina behov och önskemål. Kommunen ska erbjuda

Nämndens åtaganden Beskrivning

KS, VON) förhåller sig till varandra, hur man gör för att ändra sitt val samt ge ett stöd för att enkelt genomföra valet. Även brukarnas egna synpunkter kan ges utrymme som stöd i valet. Detta kräver en kommungemensam strategi samt att ansvar för utveckling och uppdatering tydliggörs.

Mål: Utveckla den interna kommunikationen Nämndens åtaganden Beskrivning

Tydliggöra kommunens och förvaltningarnas interna kommunika-tionssystem och till-handahålla verktyg för att tydliggöra vem, hur och vad som

kommuniceras (Samtliga nämnder)

Arbetet syftar till att öka effektiviteten i verksamheten, hålla ordning och reda i kommunikationen och ge goda förutsättningar för ledning, styrning och lärande.

Med de nya IT-verktyg som står till buds ska stadsbyggnads-processen skapa nya arbetsytor för en intern kommunikation av hög kvalitet

Under 2014 ska stadsbyggnadsverksamheten vidareutveckla sitt nya projektstyrningsverktyg genom att skräddarsy rapportering och uppföljning för olika typer av intressenter. I kombination med detta ska verksamheten också ta till vara kommunens nya intranät för att använda det på bästa sätt och därigenom effektivisera den interna kommunikationen.

(Bakgrund: Under 2013 implementerar stadsbyggnadsverksamheten ett nytt projektstyrningsverktyg som stödjer resursplanering,

processtyrning, tidrapportering och uppföljning. Verktyget

möjliggör att verksamheten blir mer transparent och visualiserad än tidigare. )

15.2 Barn- och ungdomsnämnden