• No results found

Vård- och omsorgsnämnden Ansvarsfull ekonomisk politik Ansvarsfull ekonomisk politik

Ansvarsfull ekonomisk politik

15.7 Vård- och omsorgsnämnden Ansvarsfull ekonomisk politik Ansvarsfull ekonomisk politik

Mål: Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bibehållen eller förbättrad kvalitet Nämndens åtaganden Beskrivning

Utveckla den systematiska

kvalitetsuppföljningen och formerna för ständiga förbättringar (Samtliga nämnder)

Vid 2014 års slut ska samtliga nämnder ha etablerat former för kvalitetsuppföljning/redovisning med tydlig koppling till arbete med ständiga förbättringar. Handlingsplaner definieras utifrån nämndens utvecklingsbehov inom detta område.

(Bakgrund: Enligt ekonomi- och verksamhetsstyrningsreglerna ska varje nämnd internt behandla en fördjupad kvalitetsredovisning minst en gång per år. Nämnden ska också redovisa verksamheternas kvalitet inom ramen för framförallt årsredovisning och

resultatanalysdagar. ) Genomföra

utveck-lingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksam-heternas kvalitet och effektivitet (Samtliga nämnder)

Detta generella åtagande fungerar som "paraply" för viktiga effektiviserings- och kvalitetsåtgärder (handlingsplaner) som respektive nämnd/förvaltning identifierar och prioriterar under höstens verksamhetsplanering. Nämnderna ska särskilt beakta möjligheterna till effektivisering genom att etablera samarbete(n).

Nämnden ska under Vård- och omsorgsnämnden kommer att fortsätta samverkan med

Nämndens åtaganden Beskrivning året analysera

möjlig-heterna till att inom mandatperioden, och internt under 2014, starta samarbete(n) som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre resursutnytt-jande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet).

övriga huvudmän inom verksamhetsområdet, såväl lokalt som nationellt samt etablera nya former för samverkansmöten. Detta sker genom exempelvis; deltagande i gemensamt projekt mellan landstinget och Kommunförbundet i Stockholms län gällande förslag på en kommunalisering av hemsjukvård - "Hemsjukvård 2015" vars främsta syfte är att ge en god, trygg och säker vård samt en effektiv användning av samhällets resurser.

Mål: Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet Nämndens åtaganden Beskrivning

Förtydliga information om och minska handläggningstiderna vid myndighetsbeslut samt vid andra

kontakter med företag.

Säkerställa adekvat information, effektiv handläggning och beslut för att verka som en aktiv aktör gentemot vårdföretagare och andra leverantörer.

Mål: Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden Nämndens åtaganden Beskrivning

Aktivt arbeta för att implementera reviderad personalpolicy (Samtliga nämnder)

Under hösten 2013 revideras nuvarande personalpolicy och under 2014 ska den sedan, med metodstöd från KLK, implementeras i samtliga verksamheter. I kombination med arbetet kring vision och internkommunikation bedöms detta åtagande ge en bra grund för fortsatt arbete kring kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Mål: Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter Nämndens åtaganden Beskrivning

Medarbetares delaktighet och inflytande ska öka (Samtliga nämnder)

Enligt samverkansavtalet ska all gemensam kompetens och erfarenhet tas tillvara inom verksamheterna. Nämnden ska analysera hur det interna arbetet enligt nya samverkansavtalet fungerar med arbetsplatsträffar och möten i samverkansgrupper och vid behov vidta åtgärder så att alla verksamheter tar vara på

samverkansavtalets möjligheter.

Utbildning

Mål: Skapa förutsättningar för ett livslångt lärande Nämndens åtaganden Beskrivning

Främja möjligheten för E-hälsa

Nämndens åtaganden Beskrivning äldre och personer

med

funktionsnedsättning att använda IT för att stärka individens möjlighet till tillgänglig och säker information inom vård och omsorg.

Målet är att skapa konkret nytta för kommuninvånarna,

medarbetarna och beslutsfattarna. Kommunen ska i samverkan med landstinget utveckla former för gemensamma tekniska lösningar genom programmet "Kommunal IT-samverkan i vård och omsorg"

som arbetar med nationellt, kommunalt och privat perspektiv.

Samverkan mellan kommuner, landsting och regioner kommer att vara styrande i arbetet att nå målet. Tillsammans drivs den tekniska utvecklingen mot morgondagens och framtidens användarvänliga, tillgängliga och säkra e-hälsotjänster.

Omsorg

Mål: Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv Nämndens åtaganden Beskrivning

Arbeta förebyggande för att motverka risker för fall, undernäring och sår uppstår i vård- och omsorgsarbetet.

Senior alert

Äldreboenden och dagverksamheter i Sollentuna kommun genomför riskbedömningar som åtgärdas och följs upp och registreras i ett nationellt kvalitetsregister. Kvalitetsregistret ger stöd till ett stukturerat och systematiskt arbetssätt för det förebyggande arbetet.

Utvecklingsprojekt

Ett utvecklingsprojekt ska initieras för att implementera metodiken inom Senior alert för LSS-verksamheterna med fokus på vuxna.

Arbeta förebyggande för att utveckla nya och fler möjligheter till fysisk och intellektuell stimulans för vård- och omsorgsnämndens målgrupper.

Överenskommelser med föreningslivet har träffats för att öka förutsättningarna för ett aktivt liv. Ett omfattande nätverk med olika organisationer finns som möjliggör ett rikt kulturellt och

hälsofrämjande seniorliv.

Mål: Arbeta för en individuellt anpassad omsorg av hög kvalitet Nämndens åtaganden Beskrivning

Öka individens delaktighet och inflytande.

ICF - Klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa. Klassifikationens mål är att erbjuda en struktur och ett standardiserat språk för att beskriva funktionsförmåga och funktionshinder i relation till hälsa.

Palliativregistret (Nationellt kvalitetsregister). Registret ska användas för alla som dör på särskilda boenden i syfte att utveckla vården vid livets slut. Under 2014 kommer det så kallade

"Brytpunktsamtalet" att följas upp. Samtalet är ett tillfälle för den boende och närstående att uttrycka sina eventuella farhågor, önskemål och behov.

BPSD - Beteendemässiga och psykiska symtom vid demens. Under 2014 ska registret användas på särskilda boenden för äldre.

Nämndens åtaganden Beskrivning

Registret kan med hjälp av struktur i vårdarbetet minska BPSD och bidra till; implementering av de nationella riktlinjerna,

personcentrerad vård, gemensamt språk för personalen, tydliga mål, teamarbete, verksamhetsutveckling, kvalitetssäkring genom

ständiga uppföljningar.

Utveckla och stimulera valmöjligheter

Möjligheterna att välja hemtjänstutförare och vård- och

omsorgsboende är goda. Det finns bra och lättillgängliga underlag, för att underlätta medvetna val.

Utveckla och förbättra kvaliteten i

bemötande.

Nämnden ska definiera, tydliggöra och kommunicera Vård- och omsorgsnämndens värdegrund till samtliga verksamheter.

Värdegrunden ska följa Socialstyrelsens allmänna råd för en god värdegrund och implementeras i alla delar av

äldreomsorgsverksamheten.

Nämnden kommer att arbeta fram ytterligare värdighetsgarantier för äldreomsorgen.

Miljö och klimat

Mål: Minska utsläppen av växthusgaser från kommunens verksamheter och skapa förutsättningar för invånare och verksamma inom kommunens gränser att minska sina utsläpp av växthusgaser Nämndens åtaganden Beskrivning

Nämnden ska genom-föra åtgärder som internt, direkt påverk-bart, minskar utsläpp-en av växthusgaser

Vård- och omsorgsnämndens samtliga utförare ska informeras om kommunens klimatmål samt verka för att öka andelen miljöfordon, att ha mål för sin fordonsanvändning och att öka källsorteringen.

Integration och kommunikation

Mål: Öka öppenhet och mångfald, så att barn, ungdomar och vuxna är trygga och engagerade Nämndens åtaganden Beskrivning

Underlätta för personer med funktionsnedsättning att etablera sig på den ordinarie

arbetsmarknaden, exempelvis genom att sociala företag

etableras i kommunen.

Nämnden skall i samverkan med exempelvis Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och arbetsförmedlingen ta initiativ till att socialt företagande etableras i kommunen.

Den förebyggande verksamhet ska ha ett innehåll som främjar mångfald.

Den förebyggande verksamheten ska verka socialt inkluderande för alla medborgare. Detta för att skapa samhörighet i och informera om samhället och därigenom ge förutsättningar för mötesplatser och bygga nätverk för kontakter och utbyte med det mångkulturella samhället.

Mål: Öka möjligheterna för invånarna att vara delaktiga i kommunens utveckling Nämndens åtaganden Beskrivning

Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna (Samtliga nämnder)

För att stärka demokratin och människors delaktighet behöver kommunens information som riktar sig till invånarna vara begriplig.

Det innebär både övergripande information och texter som riktar sig till enskild, såsom beslut.

Underlätta för invånarna att kunna jämföra alternativen i valsituationer (BUN, KS, VON)

I takt med att kommunen utvecklar och bygger ut valfriheten behöver vi se till att invånarna har goda möjligheter att välja rätt utifrån sina behov och önskemål. Kommunen ska erbjuda

lättillgänglig information om vilka alternativen är, hur alternativen förhåller sig till varandra, hur man gör för att ändra sitt val samt ge ett stöd för att enkelt genomföra valet. Även brukarnas egna synpunkter kan ges utrymme som stöd i valet. Detta kräver en kommungemensam strategi samt att ansvar för utveckling och uppdatering tydliggörs.

I samverkan med kommunikationsavdelningen ska vård- och omsorgsnämndens hemsida utvecklas för att bli tillgängligare, tydligare och möjliggöra för dialog med medborgarna.

Mål: Utveckla den interna kommunikationen Nämndens åtaganden Beskrivning

Tydliggöra kommunens och förvaltningarnas interna

kommunikationssyste m och tillhandahålla verktyg för att tydliggöra vem, hur och vad som kommuniceras (Samtliga nämnder)

Arbetet syftar till att öka effektiviteten i verksamheten, hålla ordning och reda i kommunikationen och ge goda förutsättningar för ledning, styrning och lärande.

Genom införandet av ett nationellt fackspråk säkerställa korrekt informationsöver-föring i vård- och omsorgsprocessen.

Syfte

Att beskriva och bedöma behov med nationellt fackspråk inom vård- och omsorgen.

15.8 Trafik- och fastighetsnämnden