• No results found

Komparativa analysen – hur förhåller sig BBR till Miljöbyggnad?

In document Bättre byggnad med Miljöbyggnad? (Page 34-39)

illuminans inomhus illuminans utomhus

4 Komparativa analysen – hur förhåller sig BBR till Miljöbyggnad?

Kapitlet beskriver skillnaderna mellan kraven för certifiering av Miljöbyggnad GULD och dagens BBR-krav, samt hur de förhållandet till varandra. Avsikten med kapitlet är att beskriva BBR-rollen i byggnationer och ge en uppfattning på hur Miljöbyggnad integreras med BBR vid uppförande av miljöcertifierade byggnader. Kapitlet innehåller även den komparativa analysen mellan dagens BBR-krav och Miljöbyggnads GULD-krav.

Regler är ett samlingsbegrepp för bestämmelser i lagar, förordningar samt myndigheternas föreskrifter och allmänna råd. Lagar beslutas av riksdagen och förordningar är komplement till lagarna som fastställs av regeringen. Det är myndigheternas uppgift att ge ut föreskrifter och allmänna råd, vilka dessa innehåller bestämmelser för hur kraven i lagar och förordningar ska tillämpas. Ett samlingsnamn för lagar, förordningar och föreskrifter är författning (Nordstrand, 2008).

Boverket är den centrala myndigheten för frågor om samhällsplanering, stadsutveckling, byggande och boende. Boverket arbetar bland annat med att ta fram föreskrifter, ansvara för tillsyn över energideklarationer och tillämpningen av plan- och bygglagen (PBL) och administrera statliga stöd och bidrag. För alla byggnadsverk gäller Plan- och Bygglagen (PBL) och Plan- och byggförordningen (PBF), där föreskrifter och allmänna råd som tillhör denna lag och förordning heter Boverkets Byggregler (BBR) (Boverket, 2014 b)

BBR gäller vid uppförande av alla nybyggnation och ombyggnationer. Föreskrifterna i BBR är i huvudsak formulerade som funktionskrav, som innebär att i föreskriften ska ange syftet med kravet, vilken funktion eller egenskap som ska uppnås, men inte hur kravet ska uppfyllas utan det beskriver istället allmänna råd. Allmänna råden i BBR beskriver rekommendationer på hur föreskriften kan tillämpas och hur kraven i författningarna kan uppfyllas. Det är inte obligatoriskt att följa dessa råd, men efterföljs råden vet byggherren att kraven i författningen kommer att uppfyllas (Nordstrand, 2008). BBR innehåller åtta huvudavsnitt och det är kraven inom dessa huvudavsnitt som ligger till grund för Miljöbyggnads grundkrav:

1. Inledning

2. Allmänna regler för byggnader 3. Utformning

4. - (Tidigare ”Bärförmåga, stadga och beständighet” men har upphävts) 5. Brandskydd

6. Hygien, hälsa och miljö 7. Bullerskydd

8. Säkerhet vid användning 9. Energihushållning

Kraven i Miljöbyggnad grundar sig utifrån dessa åtta huvudavsnitten i BBR. Indikatorerna beaktar olika delar av BBR, som antingen kan utgöra ett eller flera delavsnitt. Byggnader som certifieras enligt Miljöbyggnad måste kraven i BBR uppfyllas innan Miljöbyggnads GULD-krav kan tillämpas. Det som är utöver Miljöbyggnad beaktning ska istället BBR efterföljas.

Sammantaget kan det beskrivas som att vid uppförande av nybyggnation måste i första hand kraven i BBR uppfyllas och då har byggnaden uppnått alla byggregler enligt PBL. Sedan om byggnader ska certifieras enligt Miljöbyggnad gäller det att integrera kraven från Miljöbyggnad med BBR, så att byggnaden uppfyller kraven från BBR och från certifieringssystemet för att i sin tur erhålla den önskade klassificeringsnivån.

Hur kraven mellan dagens BBR och Miljöbyggnad GULD skildrar sig redovisas i Tabell 22, där i tabellen finns ett kommentarfält som beskriver hur lite om skillnaderna.

Tabell 22. Skillnaden mellan BBR-krav och Miljöbyggnad GULD

Indikator BBR MB GULD Kommentar

1 Energianvändning 80 kWh/m2 för

klimatzon III 65 % av BBR

Certifiering av Miljöbyggnad GULD kräver att byggnaden oavsett klimatzon har 35 procent mindre energianvändning än BBR-krav.

2 Värmeeffektbehov Finns krav på effektbehov för elvärmda och ej elvärmda byggnader

Ej elvärmda: 25 W/m2 Elvärmda: 20 W/m2

Miljöbyggnad GULD kvantifierar ett specifikt värde på

värmeeffektbehovet som byggnaden måste uppfylla medan BBR har schablonvärden för värmegenomgångskoefficienten (U-värde) på olika komponenter.

3 Solvärmelast Rekommendation för hur solvärmelast kan utnyttjas och minska kylbehovet.

18 W/m2

Miljöbyggnad GULD kvantifierar ett specifikt värde på solvärmelasten som byggnaden måste uppfylla medan BBR rekommenderar att ta hänsyn till solvärmelast. Genom att tänka på fönsterförhållande, solavskärmning osv. kan för hög

solvärmelast undvikas menar BBR.

4 Energislag - I stort sett endast använda förnybar energi

BBR-krav saknas på vilket energislag en byggnad ska ha. Miljöbyggnad GULD kräver att byggnaden i stort sett använder förnybar energi, och därmed göra ett miljösmart val.

5

Ljudmiljö

Bedöma fyra ljudparametrar med ljudklass C. För bättre betyg bedöms enligt SS25267 för bostäder

Bedöma fyra

ljud-parametrar med ljudklass B enligt SS25267 för bostäder samt enkätresultat

Både Miljöbyggnad GULD och BBR bedömer samma ljudparametrar dock kräver Miljöbyggnad GULD att samtliga fyra ljudparametrarna ska uppnå ljudklass B samt ett godkänt enkätresultat.

6

Radon Årsmedelvärde 200 Bq/m3 Högsta värde 50 Bq/m3

Byggnadens radonhalt redovisas annorlunda. För Miljöbyggnad GULD kräver att byggnadens högsta uppmätta värde redovisas medan för BBR gäller årsmedelvärde.

7

Ventilationsstandard Uteluftsflöde ≥ 0,35l/s,m2

Uteluftsflöde ≥ 0,35l/s,m2 och med forcering av frånluftsflöde i kök och bad-, dusch-, eller tvättrum enligt BFS 1998:38 samt enkätresultat

Enda som skiljer mellan BBR och Miljöbyggnad GULD är ett godkänt enkätresultat från hyresgästerna. Annars är de andra kriterierna densamma som BBR.

8 Kvävedioxid - < 20 µg/m3

BBR beaktar inte kvävedioxid i sin bedömning. För

Miljöbyggnad GULD mäts kvävedioxidhalten utomhus för att uppskatta kvävedioxidhalten inomhus. Det uppmätta värdet ska understiga 20 µg/m3. 9 Fuktsäkerhet BBR avsnitt 6:5 BBR avsnitt 6:5, branschregler följs för våtrum, fuktsäkerhets-projektering, fuktmätningar i betong, fuktsakkunnig samt enkätresultat

I BBR avsnitt 6:5 innefattar allting med fukt att göra. Här ingår allmänna råd på att använda sig av ByggaF, fuktmätningar i betong osv. Enda skillnad mellan BBR och Miljöbyggnad Guld är ett godkänt enkätresultat.

10 Termiskt klimat vinter Anvisningar av temp. och lufthastigheter. PPD ≤ 10 % samt enkätresultat

BBR hänvisar till att använda vissa temperaturer och lufthastigheter. Miljöbyggnad GULD har också liknande temperaturer och lufthastigheter som rekommenderas att använda, men slutligen krävs att PPD-index ska vara lägre än 10 procent samt ett godkänt enkätresultat.

11 Termisk klimat sommar Utöver vintertid, vissa temperaturer ska ändras samt lufthastighet.

PPD ≤ 10 % eller SVF < 0,025 med

öppningsbara fönster samt enkätresultat

Inga direkta regler som antyder för termiskt klimat sommar. Regler för termiskt klimat har däremot regleringar ifall sommartid. Annorlunda formulerade.

12 Dagsljus Schablonvärde för fönsterglasarea 10 % och dagsljusfaktorn 1,0 %.

Datasimulering av DF ≥ 1,2 % samt enkätresultat

BBR har schablonvärden på fönsterglasarea och dagsljusfaktorn, men inget krav på att datorsimulering skall utföras. Dessa värden kan beräknas fram med en förenklad metod som består av ett antal ekvationer. För Miljöbyggnad GULD krävs det att dagsljusfaktorn simuleras fram med förhållandet på 1,2% eller högre. Dessutom krävs ett godkänt enkätresultat.

13 Legionella Avsnitt 6:622, riskvärdering, men inga åtgärders-kontroller Avsnitt 6:622, riskvärdering, legionella skydd, installera termometer och regelbundna kontroller.

Miljöbyggnad GULD grundar sig på avsnitt 6:622 och kräver att fler kontroller genomförs, såsom att montera termometer och regelbundna kontroller. 14 Dokumentation av byggvaror -Loggbok upprättas i digitalform med information om varornas placering och mängd

BBR har inget krav på dokumentering av de inbyggda

byggvarorna. För Miljöbyggnad GULD måste en digital loggbok upprättas, exempelvis på Byggvarubedömningen.

15 Utfasning av farliga ämnen

-

Inga farliga ämnen enligt KEMI:s definition och presenteras i loggboken.

BBR har inget krav på utfasning på farliga ämnen. För Miljöbyggnad GULD skall inga farliga ämnen enligt KEMI:s definition förekomma och skall redovisas i loggboken.

Bland de 15 indikatorerna kräver fem av dessa ett godkänt enkätresultat, vilka är indikatorerna ljudmiljö, ventilationsstandard, fuktsäkerhet, termiskt klimat vinter och sommar samt dagsljus. Boverket och Energimyndigheten utförde gemensamt ett regeringsuppdrag och utvärderade lågenergibyggnader kontra BBR. Fallstudien utvärderade delvis på hur den tekniska egenskapen hos inomhusklimatet påverkades när byggnader projekteras med lägre energiprestanda. På liknande sätt som Miljöbyggnad GULD genomfördes enkätundersökningar i fallstudien vid utvärdering av lågenergibyggnader. När byggnader uppnår en lägre energiprestanda visar enkätsvaren att det leder även till en positiv effekt på inomhusklimatet. Men Boverket och Energimyndigheten menar att även om enkätsvaren ger ett positivt genklang, så ger det endast en bild av hur brukaren upplever innemiljön och komforten och hur byggnaden används, och snarare ingen information som tyder på hur byggnaden fungerar rent tekniskt. Dessa upplevelser är viktiga att få reda på i en utvärdering, men de behöver inte nödvändigtvis avspegla måttet på om kraven i BBR uppnås eller inte (Boverket, 2015).

Utifrån den komparativa analysen tyder det på att det föreligger signifikanta skillnader mellan Miljöbyggnads GULD-krav och dagens BBR-krav, dock för vissa indikatorer. Åter till avsnitt 2.2 ska tre punkter tas i beaktning vid den komparativa analysen och det som undersöks är innehållet, stilen och sambandet. Det är svårt att fastställa hur omfattande alla skillnader är och för att underlätta hur förhållandet mellan kraven är, har indikatorerna delats in i fyra kategorier.

1. Konkreta kravspecifikationer – För indikatorerna energianvändning, ljudmiljö, radon,

In document Bättre byggnad med Miljöbyggnad? (Page 34-39)

Related documents