• No results found

KOMPETENSFÖRSÖRJNING

In document Årsredovisning 2006 (Page 128-131)

En organisation i utveckling

KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Våra medarbetare måste utöver sitt yrkeskunnande ha en god förmåga att för- stå och hantera komplexa system och kedjor av händelser för att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag att främja en hållbar utveckling. Medarbetarna utvecklas i första hand i det löpande arbetet samt genom att bland annat delta i internatio- nella konferenser och workshops. Utbildning i form av kurser ger yrkeskunskaper inom olika områden. Hit hör även utbildning som krävs för att kunna arbeta i en kunskapsorganisation, till exempel förmåga att leda projekt och att presentera resultat av utredningar. På Naturvårdsverket ansvarar varje avdelning och sekreta- riat för utvecklingsinsatserna.

Vårt uppdrag är utöver den traditionella handläggningen att vara kunskaps- försörjare och strateger på miljöområdet. Detta innefattar bland annat att formu- lera mål och ambitionsnivåer, föreslå åtgärder och ge anvisningar samt att vara pådrivande för att få andra aktörer att ta relevant miljöansvar. Vi ska kort sagt ”få saker att hända”.

Vårt övergripande mål för att vi ska kunna rekrytera och behålla den kom- petens vi behöver är att Naturvårdsverket upplevs som en attraktiv arbetsplats/ arbetsgivare. Vi har under det gångna året inte stött på några problem med att rekrytera ny kompetens till våra verksamheter.

Naturvårdsverket arbetar med ett antal mål för sin kompetensförsörjning. Målen uppdateras årligen och sträcker sig över en treårsperiod.

MÅL FÖR KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN 2006–2008

Mål 1: Naturvårdsverket har ett öppet och ärligt arbetsklimat som bygger på ömsesidig respekt och förtroende för varandra.

Mål 2: Naturvårdsverkets chefer och medarbetare ska ha den kompetens som behövs för att på bästa sätt nå verksamhetsmålen.

Mål 3: Vår sjukfrånvaro ska inte öka jämfört med 2005.

Mål 4: Vi ska öka kunskapen och medvetenheten om mångfald hos chefer och övriga medarbetare.

Mål 5: Vi ska behålla den goda fördelningen mellan män och kvinnor på ledande befattningar.

ÅTGÄRDER UNDER 2006 Ett öppet och ärligt arbetsklimat

Under 2006 har vi på samma sätt som under 2005 i vårt interna arbete prioriterat att förbättra våra möten, såväl interna som externa. Ett sätt att förebygga stress och förbättra arbetsmiljön är att strukturera möten så att de blir effektiva och betydelsefulla. För detta krävs många olika färdigheter och kunskaper. Under året har samtliga avdelningar och sekretariat arbetat med insatser och åtgärder inom detta område. I september genomfördes en medarbetarundersökning. Resultatet är gott och medarbetarna anser att Naturvårdsverket motsvarar den ideala arbets- platsen och ger betyget 4,13 (på en femgradig skala).

I oktober genomfördes under två dagar ett kompetensutvecklingsprogram för samtliga medarbetare med temat Det goda mötet. Under dessa dagar genomfördes ungefär 20 seminarier/workshops/utbildningar – aktiviteter med sammanlagt cirka 700 deltagare. Flera av aktiviteterna syftade till att höja medvetenheten om mång- faldens betydelse. Dagarna syftar till att både höja den allmänna kompetensnivån och till att underlätta och förbättra samarbete och samverkan över enhets- och avdelningsgränser. Programmet blev mycket uppskattat av medarbetarna. Kompetens hos chefer och medarbetare

Naturvårdsverket ansvarar för att alla medarbetare ges möjlighet att tillägna sig den kompetens som krävs för verksamheten. Varje medarbetare har samtidigt ett ansvar för att han/hon har rätt kompetens för att utföra sina arbetsuppgifter.

Genom årliga planerings- och utvecklingssamtal säkerställer Naturvårdsver- ket att medarbetarna har rätt kompetens. Dessa samtal resulterar i en individu- ell utvecklingsplan. På gruppnivå och organisatorisk nivå ingår att säkerställa kompetensen i den ordinarie verksamhetsplaneringen. Vi har ett särskilt upprättat kompetensregister som på individnivå kompletteras med utvecklingsplanerna.

Förutom den kompetensutveckling som medarbetarna får i det löpande arbetet samt de utbildningar, kurser med mera som anordnas av respektive avdelning, enhet eller sekretariat har Naturvårdsverket anordnat flera verksgemensamma aktiviteter/utbildningar:

• Projektledarutbildning

• Chefsutveckling, seminarier, frukostmöten • Sekreterarutveckling

• Trainee-program (för Östersund)

• Livs- och karriärprogram för åtta medarbetare • Mentorskapsprogram

• Introduktionsutbildningar • Förvaltningsutbildningar

SJUKFRÅNVARO I PROCENT

Sjukfrånvaro 2006 2005 2004*

Total sjukfrånvaro i förhållande till den sammanlagda arbetstiden. 5,1% 5,6% 5,6%

Kvinnor 6,3% 7,4%

Män 3,2% 2,8%

Andelen av total sjukfrånvaro som har varat sammanhängande 72,3% 61,6% 60,6% i en period om 60 kalenderdagar eller mer.

Kvinnor 76,1% 63,2%

Män 60,3% 55,5%

Sjukfrånvaro för åldersgruppen 29 år och yngre i förhållande 3,1% 3,3% 3,2% till den sammanlagda ordinarie arbetstiden för den åldersgruppen.

Kvinnor 3,7% 4,3%

Män 1,1% 0,7%

Sjukfrånvaro för åldersgruppen 30–49 år i förhållande 5,0% 5,6% 5,9% till den sammanlagda ordinarie arbetstiden för den åldersgruppen.

Kvinnor 6,6% 7,9%

Män 1,8% 1,5%

Sjukfrånvaro för åldersgruppen 50 år eller äldre i förhållande 5,5% 5,7% 5,6% till den sammanlagda ordinarie arbetstiden för den åldersgruppen.

Kvinnor 6,4% 7,4%

Män 4,4% 3,9%

*) Jämförelser kvinnor och män per åldersgrupp finns inte för år 2004. Sjukfrånvaron ska inte öka

Naturvårdsverket har under året arbetat vidare med projektet Friskare medar-

betare som startade i oktober 2006. Under året har vi bland annat genomfört

föreläsningar för alla medarbetare och en stegräknartävling. En tvådagars arbets- miljöutbildning har genomförts för alla chefer och vårt systematiska arbetsmiljö- arbete har analyserats, utvecklats och förbättrats. I samarbete med företagshäl- sovården har vi också satsat på ett försök med tidig rehabilitering i förebyggande syfte.

Målet för sjukfrånvaron för 2006 var att den inte skulle öka i förhållande till 2005.

Vi kan konstatera att målet är uppfyllt.

Ökad kunskap och medvetenhet om mångfald

Under kompetensutvecklingsdagarna i oktober hölls flera seminarier, utbildningar och workshops i syfte att öka kunskapen och medvetenheten om mångfaldsfrågor. Vi anser att kunskapen och medvetenheten om betydelsen av mångfald är stor inom Naturvårdsverket.

En god könsfördelning på ledande befattningar

Den totala fördelningen på ledande befattningar är nu 51 procent kvinnor och 49 procent män. I Naturvårdsverkets ledningsgrupp är andelen kvinnor 46 procent och bland enhetscheferna är fördelningen 54 procent kvinnor samt 46 procent män.

General direktör Styrelse Avfallsråd Råd för rovdjursfrågor Råd för investeringsstöd Miljöforskningsnämnd Råd för tilldelning av utsläppsrätter Miljömålsråd Internationellt sekretariat Forsknings sekretariat Överdirektör/ Verksstab inkl. projekt Avdelning för hållbar samhälls utveckling Naturresurs avdelning Miljöanalys

avdelning Miljörättsavdelning Avdelning för

verksamhetsstöd och informations

service

Vetensk. råd för biologisk mångfald

Informations sekretariat

Personal sekretariat Tillsyns- o. föreskriftsråd (TOFR) Friluftsråd

In document Årsredovisning 2006 (Page 128-131)