• No results found

Konklusion

In document Ett digitalt hjälpmedel? (Page 44-47)

Uppsatsens syfte var att belysa vilka uppfattningar gymnasieelever och gymnasielärare hade om GIS, samt om hur GIS implementeras i undervisningen på gymnasiet. Två enskilda delstudier har genomförts där elever respektive lärares resonemang kring GIS har exemplifierats och diskuterats utifrån geografiämnets didaktiska typologier. Inom de respektive undersökningarna förekommer variationer mellan respondenternas resonemang. Resultaten påvisar att lärarna ofta har en vilja och intention att inkludera GIS i undervisningen men att detta försvåras genom främst brist på kunskap och resurser. Elevernas bild av de geografiska informationssystemen är positiv i och med att det kan variera en annars ganska traditionell geografiundervisning. Dock, menar respondenterna, ges inte GIS något större utrymme i den undervisning som ges i deras respektive skolor, bortsett från den skola som arbetar med ett större projekt där det är en viktig komponent.

Studiens resultat påvisar hur arbetet skiljer sig åt i teorin och praktiken. Trots att lärarna inte anser att GIS är ett nödvändigt inslag i ämnets första kurs finns ändå en vilja att eleverna inte bara skall lära sig om, utan att de skall lära sig med hjälp av GIS. Lärarna påvisar brister i styrdokument som inte ger tillräckligt tydliga riktlinjer att följa, de menar att Skolverket måste ta mer ansvar för att underlätta för läraren i arbetet med att undervisa med hjälp av detta. Alla de intervjuade lärarna efterfrågar mer resurser i form av program, tillgängliga data och så vidare för att arbetet skall fungera bättre. Viljan att inkludera GIS i undervisningen är således god, men har inte implementerats som ett naturligt inslag i geografiundervisningen. Mycket på grund av bristande resurser som gör att det praktiska arbetet försvåras.

Då många av de mer avancerade programmen är extremt dyra för skolor att införskaffa visar studien att lärare använder sig av billigare alternativ såsom Google Earth och QuantumGIS. Trots att det finns tillgänglig programvara som är skonsammare mot den ofta ansträngda skolbudgeten saknar en av skolorna helt inslag av GIS i undervisningen. Kanske beror detta på bristande intresse från lärarens sida att inkludera arbete med detta, eller så är det möjligen enbart en resursfråga för skolorna. Hur som helst är det ett inslag i både den gamla kursplanen Geografi A i Lpf94 såväl som i den nya Geografi 1 för Gy11 vilket gör vissa av resultaten som påvisats anmärkningsvärda då bristen på GIS i geografiundervisningen är påtaglig.

Denna uppsats har belyst ett område där tidigare forskning från Sverige är sparsam. Studien har presenterat ett internationellt vedertaget begrepp, geographic literacy, och relaterat innebörden av detta begrepp på den studie som genomförts. Vår förhoppning är att uppsatsen kan inspirera till vidare forskning i ett skolämne vars roll i skolans undervisning påtagligt minskat under den senare hälften av 1900-talet, där GIS i sig inte är en självklar komponent i arbetet. Då tekniska hjälpmedel blir alltmer dominerande i vårt samhälle och dess institutioner anser vi att skolan borde följa denna utveckling i fostrandet av samhällets framtida medborgare.

Referensförteckning

Alibrandi, Marsha (2003) GIS in the Classroom – Using Geographic Information Systems in Social Studies

and Environmental Science. Portsmouth: Heinemann.

Bryman, Alan (2001) Samhällsvetenskapliga metoder. Malmö: Liber AB.

Carano, Kenneth T. & Berson, Michael J. (2007) Breaking Stereotypes: Constructing Geographic Literacy

and Cultural Awareness through Techonology. Heldref Publications.

Esaiasson et al. (2007) Metodpraktikan – Konsten att studera samhälle, individ och marknad. Stockholm: Norstedts juridik AB.

Fitzpatrick, Charlie & Maguire, David J. (2001) “GIS in schools: infrastructure, methodology and role” i Green, David R. (red): GIS: A scourcebook for schools. London: Taylor & Francis Green, David R. (2001) “GIS in school education: you don’t necessarily need a microcomputer” i

Green, David R. (red) GIS: A sourcebook for schools. London: Taylor & Francis. Hall, Ola m.fl. (2003) Kartografi och geografisk information. Lund: Studentlitteratur. Kvale, Steinar (1997) Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur. Lantz, Annika (2007) Intervjumetodik. Malmö: Studentlitteratur.

Larsson, Torbjörn, (2008) ”GISAS – ett minervaprojekt och dess effekt på undervisningen”,

Geografiska notiser. nr 3 2008.

Miller, Jason & Keller. C, Peter & Yore, Larry D. (2005) Suggested Geographic Information Literacy for

K-12. International Research in Geographical and Environmental Education, vol 14:4.

Molin, Lena & Fridfeldt, Anders (2010) ”Modern geografi i skola och gymnasium” i Geografiska

notiser. Nr 3, 2010.

Molin, Lena (2006) Rum, frirum och moral – En studie av skolgeografins innehållsval. Geografiska regionstudier, nr 69.

Pattison, W.D. (1964) The four traditions of geography. The Journal of Geography, 63. Repstad, Pål (2007) Närhet och distans – Kvalitativa metoder i samhällsvetenskap. Malmö:

Studentlitteratur.

Rosengren, Karl Erik & Arvidson, Peter (1997) Sociologisk metodik. Stockholm: Liber.

Rød et al. (2010) “Learning Geography with GIS: Integrating GIS into upper secondary school geography curricula”. Norsk geografisk tidsskrift, vol 64: Oslo.

Thomsson, Heléne (2002) Reflexiva intervjuer. Lund; Studentlitteratur. Trost, Jan (1993) Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur.

Vetenskapsrådet(1990). Forskningsetiska principer inom humanistisk-

samhällsvetenskapligforskning. Tillgänglig på: http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf. Wennberg, Gösta (1990) Geografi och skolgeografi – Ett ämnes förändringar. Stockholm: Almqvist &

Winship, Jodi M. (2004) Geographic Literacy and World Knowledge Among Undergraduate College Students. Blacksburg: Virginia. Internetkällor education.nationalgeographic.com (2011-11-08). esri.se, (2011-11-17). geolit.org (2011-11-08) lantmateriet.se, (2011-11-17). nationalgeographic.com (2011-11-08).

ne.se, sökord ”geografiska informationssystem” (2011-10-31). skolverket.se, Kursplan Geografi 1, (2011-10-28).

skolverket.se, Kursplan Lpf94, Geografi A, (2011-10-28). uli.se, Utvecklingsrådet för landskapsinformation, 2011-10-31. Muntliga källor

Intervju med Sofia och Anna på skola ett, 23/11-2011. Intervju med Karina och Ronja på skola två, 29/11-2011. Intervju med Henrik och Jasmine på skola tre, 1/12-2011. Intervju med Olof och Martin på skola fyra, 7/12-2011. Intervju med Göran på skola ett, 23/11-2011.

Intervju med Ronny på skola två, 30/11-2011. Intervju med Birger på skola tre, 30/11-2011. Intervju med Lina på skola fyra, 7/12-2011.

In document Ett digitalt hjälpmedel? (Page 44-47)

Related documents