• No results found

Konsekvenser på kommunal nivå

I översiktsplanen anges följande övergripande mål:

- Höganäs kommun ska vidareutvecklas som attraktiv kommun och kunna räkna in 24 000 medborgare år 2008.

Som delmål anges följande:

- Kommunen ska stimulera till infl yttning

genom att erbjuda goda, trevliga och alterna-tiva miljöer för boende.

- Kommunen ska skapa goda förutsättningar för företags och entreprenörers etablering och utveckling.

Detta innebär att kommunen ska kunna tillskapa utrymme och resurser för att

- ta väl hand om en ökande befolkning och fl er företag

- ta tillvara och utveckla natur- och kulturmil-jöerna

- anpassa och bygga ut infrastrukturerna i vid bemärkelse

- ta tillvara och utveckla förutsättningarna för attraktiv turism

- slå vakt om möjligheterna att utveckla ett robust och ekologiskt hållbart samhälle Sociala konsekvenser

Översiktsplanens sociala konsekvenser är svåra att bedöma, eftersom dessa faktorer utvecklas med tiden och beror ofta på andra faktorer än de som översiktsplanen hanterar. Hälsa, medel-livslängd, demokrati, ekonomi, arbete, arbetslös-het, personligt nätverk, levnadsvanor mm är ändå frågor som indirekt berörs av översiktsplanen.

Höganäs kommun har idag en högre andel äldre och en lägre andel barn än regionen och riket, vilket kan få sociala konsekvenser för framtiden.

Intentionerna i översiktsplanen anger en utbygg-nad av bostadsområden. Det är viktigt att dessa områden kommer att locka barnfamiljer. Genom att styra typ av bostadsu tbyggnad och prisnivå kan dessa områden särskilt locka barnfamiljer Aktuell forskning uppmärksammar allt mer vilken betydelse tillgången till naturområden och parker (gröna ytor) har för hälsa och välbefi nnande.

Höganäs kommun har, liksom många andra syd- och västskånska kommuner en liten areal alle-mansrättslig mark, jämfört med hela riket. De områden som fi nns är däremot mycket högkva-litativa. I översiktsplanen föreslås att de gröna ytorna närmast tätorterna skall utvecklas, speciellt där tillgången är dålig vid samhällena längs Öre-sundskusten. Dessa åtgärder får positiva konse-kvenser för boendemiljön och den sociala miljön.

Tillgång till kollektivtrafi k är en annan faktor som är betydelsefull för socialt välbefi nnande. Kom-munen ger förutsättningar för kollektivtrafi ken, men det är Region Skåne som styr turer och tur-täthet. En relativt stor del av befolkningen, främst barn, ungdomar och äldre har inte tillgång till bil och är hänvisade till kollektivtrafi ken. I kommu-nens västra del är försörjningen god medan den norra delen längs Skälderviken har en sämre för-sörjning liksom de inre delarna av odlingsbyg-den. Det får negativa konsekvenser för delmålet en god bebyggd miljö genom beroende av bil.

Vårt samhälle skall utformas så att alla människor ges en god livskvalite. Ö versiktsplanen tar upp begreppet ”tillgänglighet för alla” men anger inte hur detta skall kunna uppnås.

Höganäs kommun har god tillgång på offentlig och kommersiell service. Köptroheten för dag-ligvaror är hög. Hög köptrohet för dagdag-ligvaror medför ofta även en hög köptrohet för fackhandel.

Med tanke på den höga andelen turism i kommu-nen torde det fi nnas möjligheter att utveckla spe-cialaffärer. Ö versiktsplanen ger förutsättningar för handel och service i tätorterna. Ett förbättrat trafi knät och kollektivtrafi k skulle dock kunna innebära att fl er åker till handels- och service-centra i exempelvis Helsingborg.

Tillgång på mötesplatser är viktigt för människors sociala umgänge. Antalet mötesplatser i kommu-nen är dock svårt att uppskatta utifrån underlags-materialet och fortsatta studier kan öka kunska-pen om dessa kvaliteter.

Riskområde och bullerpåverkan kring miljö-störande verksamheter upplevs av många som obehag och oro vilket kan ge hälsoeffekter. I Höganäs ligger de stora industrierna samlade och det är i närområdet ökad uppmärksamhet bör ske kring dessa frågor.

Andelen som deltar i planprocessen ger en bild av delaktigheten i kommunens planering. Under utställningsperioden och remissrundan kommer antalet som aktivt deltar i processen att ge en bild av delaktighet och demokrati. FN:s

barnkonven-tion antogs i november 1989 av FN:s general-församling och omfattar en rad angelägna områ-den på olika nivåer där barn med fördel kan delta i beslutsfattandet, det gäller t ex sociala för-hållanden, samhälls- och trafi kplanering, kultur och fritid, medier, utbildning och hälsa. Agenda 21-dokumentet (Rio 1992) fastslår i kapitel 25 att barn och ungdomar har en avgörande roll i beslutsprocessen på miljö- och utvecklingsom-rådet samt för genomförandet av programmet för hållbar utveckling. Ö versiktsplanen tar inte upp dialogen med barn och ungdomar under medborgarinfl ytandet.

Ekonomiska konsekvenser

En god samhällsekonomi är förutsättningen för en hållbar samhällsutveckling

Hög sysselsättning, regional balans, rättvis och jämn fördelning av levnadsstandard och ekono-misk tillväxt skapar goda förutsättningar för kom-munens utveckling. Ö versiktsplanens möjlighe-ter att styra och påverka de ekonomiska aspek-terna är begränsade. Det fi nns bland annat möj-lighet att lokalisera ny bebyggelse så att inves-teringar minimeras (kollektivtrafi k, vägnät, VA, skolor och barnomsorg, brandskydd, uppvärm-ning mm) samt även de samhällsekonomiska konsekvenserna av hälsotillståndet, tillgång till grönområden, bullerstörning, förorenad mark och vatten mm. Genom att åstadkomma en social robusthet ökar förutsättningarna till hög levnads-standard. Det fi nns också möjligheter att studera kommunens miljöskuld /miljökapital men sådana beräkningar har ännu inte skett. Liknande beräk-ningar i andra kommuner visar dock på en bety-dande miljöskuld.

Utifrån översiktsplanen kan ändå vissa tendenser skönjas. Föreslagen utbyggnad har goda förutsätt-ningar att bli god bebyggd miljö med god service, närhet till havet, kollektivtrafi k mm. Ö kat per-manentboende i kommunen medför ökade skat-teintäkter till kommunen. Ökat invånarantal ökar underlag för skolor, service och affärsverksam-het. Underlaget för kollektivtrafi ken förbättras också med fl er boende inom närhet till hållplats.

Översiktsplanen föreslår en fortsatt utveckling av turismen som redan är en betydande ekonomisk verksamhet i kommunen.

Ekologiska konsekvenser

De viktigaste förändringarna i översiktsplanen är dels bebyggelseutveckling och dels infrastruktur.

Det är dessa förslag som ger de påtagliga effek-terna på miljön och är mest relevanta att konse-kvensbeskriva. Utöver dessa så uppkommer en rad indirekta och mer diffusa effekter som är svå-rare att förutse konsekvenserna av.

Boende och bostäder

För fl ertalet av kommunens tätorter föreslås utbyggnadsmöjligheter. I så gott som samtliga fall föreslås en expansion inåt land från kusten sett. Detta är positivt utifrån de kvaliteter som fi nns i kustzonen och riksintresset kustzon slår vakt om att fria områden mellan tätorter lämnas oexploaterade

Trafi k och infrastruktur

Kustvägen 111 från Helsingborg norrut genom kommunen går i stor omfattning genom samhäl-len och medför buller, barriäreffekt och förore-ningar. Översiktsplanen visar förslag på att bygga nya förbifarter, utanför tätorterna. De nya vägarna tar åkerareal i anspråk och kommer att utgöra en barriär mot jordbrukslandskap. Jordbruksland-skapet är dock idag inte särskilt tillgängligt. Sam-tidigt förbättras miljön inne i tätorterna med avseende på buller, vibrationer och föroreningar.

Utbyggnaden av väg 111 i ny sträckning får effekten att nya vägval kan uppstå. Man kan inte påvisa att trafi ken kommer att öka på den nya väg 111 utan prognosstudier. En stor del av trafi ken på befi ntlig väg kommer troligen att välja den nya vägen, vilket ger både miljö- och sociala förbätt-ringar för boende vid befi ntlig väg.

I översiktsplanen fi nns förslag på huvudkollek-tivtrafi kstråk med framtida spårbunden trafi k från Helsingborg upp till Höganäs. Här fi nns redan idag en bra bussförbindelse med många boende i närheten av hållplatslägen.

I översiktsplanen presenteras cykelvägar som binder ihop kommunens olika delar. Effekterna av förslaget blir förmodligen betydligt mer cykeltra-fi k med positiva konsekvenser för turism, rekrea-tion och miljö.

Transporter av farligt gods ska primärt ske på väg 112 medan väg 111 är sekundär väg för farligt gods. Väg 111 går genom fl era tätorter och en olycka med en lastbil kan få stora konsekvenser.

Översiktsplanens förslag till förbifarter kommer att medföra en positiv konsekvens, dels går tra-fi ken utanför tätorter och dels får vägen högre trafi ksäkerhet.

Vindkraft

För att åstadkomma en långsiktigt hållbar utveck-ling intar energisektorn ett mycket viktigt område.

Vindkraft är en energiform som har en rad förde-lar genom att vara förnyelsebar och inte alstra för-oreningar. Samtidigt medför placeringen i land-skapet risk för negativ påverkan på landskaps-bild och risk för bullerstörning och kollision för fåglar. Kommunen förordar placering i det stor-skaliga odlingslandskapet i kommunens sydöstra del, som är mest tåligt för denna typ av explo-atering. Havsbaserade vindkraft verk tar ÖP inte ställning till, utan regionala utredningar får visa om detta är möjligt.

Kulturmiljö

Kulturmiljöerna är till stor del knutna till kusten och fl era fi skelägen har medeltida anor. Förhål-landet mellan halvön och havet har varit och är karakteristiskt och kulturskapande för hela kommunen. Detta samband tillvaratas i över-siktsplanen. Kulturvärdena i tätorterna värnas genom att ny bebyggelse föreslås innanför redan bebyggda områden från kusten räknat. Utbyggna-den kommer att regleras i detaljplaner där krav på anpassning till kulturmiljön kan ske. För bebyg-gelse på landsbygden krävs normalt ingen detalj-plan, utan den kommer att baseras på riktlinjer som anges i översikts planen. Riktlinjerna anger att stor hänsyn tas till den befi ntliga kulturmiljöns struktur och bebyggelsemönster och torde inne-bära ett bra stöd för att ta tillvara kulturmiljön.

Grönstruktur och grönområden

Översiktsplanen ger ett ambitiöst förslag på utveckling av den gröna strukturen i ett nätverk av gröna stråk som binder ihop de redan säker-ställda områdena i detaljplan och naturreservat.

Här fi nns också förslag på utveckling av

natur-miljöer och gröna natur-miljöer i anslutning till tät-orterna som är betydelsefullt för både välbefi n-nande och biologisk mångfald. Konsekvenserna av en utbyggd grönstruktur enligt översiktsplanen är stora förbättringar för rekreation och friluftsliv, turism och biologisk mångfald.

Vatten och avlopp

Översiktsplanen visar att reservförsörjningen av dricksvatten i kommunen måste lösas på ett till-fredsställande sätt för att säkra tillgången vid behov.

Luftföroreningar

Luftföroreningar transporteras ofta långa sträckor och det är en mindre del av den totala belast-ningen som är lokal. Höganäsbolaget, Höganäs Keramik och bensinstationer m fl är de viktigaste fasta förorenarna i kommunen. Biltrafi k, båttra-fi k och uppvärmning av bostäder är utspridda men ger betydande bidrag till föroreningsbelast-ningen. Avdunstning från djurstallar, utsläpp från arbetsredskap, fritidsbåtar och yrkestrafi ken till hamnarna är andra betydande källor till luftföro-reningar.

Buller

Den huvudsakliga bullerkällan i kommunen är biltrafi ken. Höganäs fl ygplats och det fritidsfl yg som bedrivs där bidrar också till bullerstörning för kringliggande område. På havet bidrar fritids-båtar till bullerstörningar. I översiktsplanen före-slås ny sträckning av väg 111, vilket minskar antalet bostäder som direkt utsätts för buller-störning. Samtidigt ökar den totala bullerbelast-ningen, då hastigheterna höjs på nya vägar och trafi kintensiteten ökar.

Naturmiljö och biologisk mångfald

Höganäs kommun har mycket höga naturvärden och stora delar av kommunens naturområden är skyddade i naturreservat. I naturvårdspro-grammet från 1997 presenteras de mest skydds-värda områdena. Av dessa är det några få som berörs av utbyggnadsplaner. Berörda är område 29, Flundrarp-Balderup-Stubbarp söder om Arild samt område 10, Ärtan och Bönan och område 11 Ädellövskog, norr om Höganäs. Här kan uppstå konfl ikter med naturvårdsintressen och det är

önskvärt med djupare studier innan planeringen fortskrider i dessa områden.

De nya vägsträckningarna på väg 111 medför både en ytterligare fragmentering av landskapet samt en barriär för växters och djurs spridnings-möjligheter. Vissa arter kan dock utnyttja vägkan-terna som spridningskorridorer. Hur rödlistade arter kommer att påverkas av översiktsplanen kan inte bedömas utifrån underlagsmaterialet.

De föreslagna åtgärderna för att skapa en grön struktur i kommunen kommer att bidra mycket positivt till naturvärdena och förutsättningarna för den biologiska mångfalden. Vidare föreslås skydd av Zackows mosse samt strandängar och våtmarker vid Skäldervikens inre del mellan Jonstorp och Farhult, vilket är mycket positivt för naturvårdsintressena.

Havet och kusten

Höganäs kommun präglas starkt av kusten och större delen av befolkningen bor i samhällen längs kusten. Det kustnära havet mottar stora mängder näringsämnen från jordbrukslandskapet, framför allt från Rönne å och Vegeå å, vilka ligger utanför kommunen. Översiktsplanens för-slag till åtgärder kring vattendragen i jordbruks-landskapet kommer att medföra positiva effekter för näringstillförseln via vattendragen. Översikts-planen föreslår även stor hänsyn till kusten och havets bevarandevärden, som är en viktig förut-sättning för boendekvaliteter och turism.

Turism och friluftsliv

Höganäs har en omfattande turism och fl era av samhällena är utpräglade sommarhusområden, t ex Mölle, Arild, Skäret och Farhult. Kullaberg utgör ett av landets populäraste utfl yktsmål, med ca en halv miljon besökare per år. Hantverk, bad-stränder, golfbanor mm är andra populära turist-attraktioner. Höganäs kommun har, liksom många andra syd- och västskånska kommuner en liten areal allemansrättslig mark, jämfört med hela riket. De områden som fi nns är däremot mycket högkvalitativa. De förslag som presenteras på nya grönområden är positivt för närrekreation, turism, friluftsliv och biologisk mångfald liksom de gröna stråk som föreslås i landskapet.

Jordbrukslandskapet

Jordbrukslandskapet domineras av stora odlings-enheter med åkerbruk. Övergödning med närings-läckage är ett problem som gäller generellt i Skåne. Forskare på SLU har påvisat bekämp-ningsmedel i grundvatten vid stickprover i nio bäckar i jordbruksområden i olika delar av landet.

Detta kan försämra dricksvattnet och den biolo-giska mångfalden. Intensiv brukning försämrar också förutsättningarna för den biologiska mång-falden i jordbrukslandskapet. Ö versiktsplanen berör endast dessa frågor översiktligt.

Naturresurser

Höganäs naturresurser utgörs av jordbruksmark, vind, vatten, berg, mineraler och lera. Stenkol, sten och lera var tidigare en viktig naturresurs i Höganäs som nu längre inte utvinns. För utnytt-jande av vind anges två områden i översiktspla-nen. Havsbaserade vindkraftverk tar planen inte ställning till. Jordbruksmarken utgör en viktig resurs i kommunen. Föreslagna utbyggnadsområ-den ligger till stor del på jordbruksmark. Grund-vattenresursen redovisas inte i översiktsplanen.

Avfall

Gemensam hantering med Helsingborg vid Fil-bornatippen skapar transporter till avfallsanlägg-ningen i Helsingborg. Dock sker ingen omlast-ning utan avfallet går direkt.

For tsatt arbete

Indikatorer

Grannkommunen Helsingborg har arbetat med indikatorer för att följa upp utvecklingen och bedöma konsekvenserna av fysisk planering.

Detta är ett bra redskap, men kräver mycket arbete för att få fram de fakta som beskriver indi-katorerna. De indikatorer som i första hand kan användas är t ex:

- Tillgänglig yta grönområde i tätortens närhet (avstånd och area/person)

- Tillgång till kollektivtrafi k (antal boende inom 400m från hållplats med hög turtäthet)

- Närservice (avstånd till viktig service)

- Sysselsättning (tendenser)

- Delaktighet i planprocessen (% av befolk-ningen)

- Åldersstruktur (avvikelser från genomsnitt som skapar problem)

- Miljöskuld/miljökapital (tendenser) - Exploaterad mark (area och kvalitet) - Rödlistade arter (tendenser)

Översiktsplanering i

Related documents