• No results found

5.4.1 Mindre tid

Båda familjehemmen beskriver sedan deras uppdrag som familjehem startade har deras biologiska barn har fått mindre tid med sina föräldrar och fått dela på uppmärksamheten på ett annat sätt än tidigare. Familjehemmen upplever mestadels att de räcker till för sina barn ändå men det är beroende på hur omfattande och tidskrävande situationen är runt bonusbarnet.

Ibland kan det vara väldigt komplicerade placeringar och då känner jag att man kanske inte räcker till för sina biologiska barn som man skulle önska –

Familjehem1 5.4.2 Avundsjuka

Familjehem 2 berättar att när de hade kontaktfamiljsuppdrag för ett barn så fungerade inte relationen mellan barnen. De tyckte inte om varandra och det skapades en avundsjuka hos deras biologiska barn när kontakt barnet hade ett behov av att spendera mycket tid med familjehemsfadern. Den första gången som de har stött på problem och sett konsekvenser för deras egna barn i familjehemsplaceringar är när de tog emot de idag aktuella placeringarna som är ett syskonpar. Familjehemmet beskriver en situation där deras barn blivit både slagna och skrämda av bonussyskonet och uttryckt sitt missnöje över situationen. Deras barn har tydligt utryckt en önskan om att bonusbarnen ska flytta därifrån. Det har vuxit en rivalitet mellan syskonen och denna avundsjuka har gjort att slagsmål och bråk uppstått och som överrumplat båda föräldrarna.

33 Jag har aldrig sett mitt barn höja rösten eller bli osams, jag var lite oförberedd på de här sidorna. Familjehem 2

Familjehem 1 har även de fått se att svartsjuka kan uppstå hos de biologiska barnen. I deras fall var det när familjen tog emot en yngre placering som låg nära i ålder till familjens egna barn.

Jag trodde inte att en nioåring kunde bli svartsjuk på det viset[… som man tänker sig en treåring som får ett syskon ungefär…] – Familjehem 1

Föräldrarna blev överraskade över sitt barns reaktion då de aldrig upplevt att svartsjuka varit ett problem tidigare. Utifrån barnets ålder trodde inte föräldrarna att svartsjuka skulle uppstå på samma sätt som det kan göra med yngre barn.

5.4.3 Eget utrymme

I familjehem 2 har deras nuvarande placering inneburit en stor förändring för deras egna barn då bonusbarnet haft en önskan om att vara som denne. Det handlar då om både positiva och negativa saker som exempelvis lån av kläder till att ha samma krämpor.

Har vårt barn ont i magen så har bonusbarnet ont i magen. - Familjehem 2 Deras barn har upplevt en stor frustration och irritation över bonusbarnets beteende och föräldrarna ser att situationen tar på krafterna. Familjehemmet oroar sig ibland för att de gjort fel val när de bestämde sig för att bli familjehem i och med de problem som har dykt upp den närmaste tiden då de ser tydliga konsekvenser för deras egna barn.

Det ska gå mycket till innan man ger upp ett uppdrag som man tagit på sig för att förändra en människas liv, men samtidigt får inte arbetet förstöra våra egna barns liv - Familjehem 2

Föräldrarna menar att de är beredda på att gå långt och att pröva allt innan de frånsäger sig ett uppdrag. Men konsekvenserna för deras egna barn får inte vara så stora att de riskerar att förstöra deras uppväxt.

5.4.4 Bonusbarnens nätverk

Familjehem 1 har sett att deras barn ibland haft det bekymmersamt med bonusbarnens nätverk då det varit besök i hemmet eller att någon kommit oanmäld när de varit ensamma hemma. En situation då familjehemmet märkt att det blivit jobbigt för de biologiska barnen var när

bonusbarnens förälder kom till familjens hem en skolavslutningsmorgon.

34 När man har fyra barn som ska göra sig fin för examen och sitter och äter

frukost […] så kommer det andra personer som de inte valt och klampar in i deras sfär - Familjehem 1

Familjehem 1 upplever att de biologiska barnen bör få slippa problematiska situationer med bonusbarnens nätverk eftersom de själva inte har valt de personerna som en del av sitt egna nätverk.

För familjehem 2 har bonusbarnens nätverk vid ett tillfälle inneburit problem då det fanns oro om bonusbarnets förälders psykiska ohälsa och en osäkerhet om vilka eventuella

konsekvenser detta kunde orsaka familjehemmet. Oron grundade sig främst i en otrygghet om oanmälda besök i hemmet av en instabil person.

Bonusbarnens nätverk har även inneburit ett utökat nätverk för deras biologiska barn. När det är umgänge med bonusbarnens familjer är familjehemmets biologiska barn med och ser dessa som ytterligare syskon. Detta är en positiv konsekvens av familjehemsarbetet att deras egna barn får ett utökat nätverk.

5.4.5 Strategier

Som strategi för att hantera sitt barns känslor över bonussyskonen har föräldrarna vädjat till deras barns empatiska förmåga och försöker skapa en förståelse från de biologiska barnens sida över bonus barnens situation. En annan strategi kan vara att plocka fram och påminna om de roliga stunderna som syskonen delar tillsammans. Att det kunde varit så att biologiska barnen haft ”riktiga” syskon dyker även upp som strategi och sätt för att skapa förståelse över att dessa bråk kunde funnits i familjen ändå, vare sig med bonus syskon eller biologiska.

Du hade kunnat ha två biologiska syskon som varit yngre än dig som du hade behövt visa hänsyn till- Familjehem 1

För familjehem 2 har den närmsta tiden varit kaotisk och de har svårt att hinna med och räcka till för alla barnen. Att ha tid och orka med är avgörande för att familjen ska kunna fungera och för att alla ska kunna må bra.

Vårt barn gråter varje dag och vi hinner aldrig göra upp några strategier eller ladda batterierna. Familjehem 2

Familjehem 1 tycker att det är viktigt att inte köra över sina egna barn och begå ”våld på sin egen familj”, att sätta tydliga gränser om vad som är ok eller inte. De biologiska barnen har ett behov av ett eget privat liv men det är ibland svårt att förhålla sig till när andra som familjen arbetar för behandlar familjen som ett offentligt rum.

35 5.4.6 Ålder

Familjehemmen nämner konkurrens kopplat till vilken ålder som syskonen har och den problematik som det medför. När syskonen varit nära varandra i ålder uppstår en större konkurrens och rivalitet mellan barnen. Båda familjehemmen har tagit emot

spädbarnsplaceringar och som vuxit upp i familjerna, i de fallen har ingen konkurrens uppfattats. Snarare har de biologiska barnen varit extra måna om att det minsta barnet ska få det som denne behöver och visat ett stort engagemang och omhändertagande.

Problematiken med konkurrens och avundsjuka kopplat till nära åldrar är något som familjehemssekreterarna har erfarenheter av och är medvetna om att det kan innebära en problematik.

Helst ska det vara tre år emellan, då minskar man risken att det blir ett oerhört tungt jobb för det biologiska barnet- Familjehemssekreterare 2

Med anledning av kunskap om och erfarenheter av hur det blir när barn placeras som är närliggande i ålder som de biologiska barnen undviks sådana placeringar. De har sett att det annars kan bli en jobbig och svår tillvaro för familjens barn med dels svartsjuke problematik och att de biologiska barnen tar ett större ansvar för bonusbarnen i hemmet och i skolan.

5.4.7 Sammanbrott

Båda familjehemmen beskriver situationer där de behövt tagit beslut om att avbryta

placeringar för att skydda sina barn och värna om sin familj. För familjehem 1 har detta hänt vid ett flertal tillfällen vid placeringar av tonåringar. När familjehemsmamman blivit hotad om våld framför sina barn var beslutet självklart att se till sin familj i första hand. Familjen berättar om en ytterligare situation då de tvingats avbryta placering till skydd för sina barn och sin familj.

Det känns jätte tråkigt att man måste avvisa någon men det är ju ett sätt att skydda de biologiska barnen – Familjehem 1

Familjehem 2 har även de avbrutit placering av tonåring på grund av drogproblematik, där en av anledningarna var att de såg det som en risk att ha drogpåverkade personer i hemmet.

Familjehemssekreterare 2 har erfarenheter av sammanbrott i placeringar på grund av att det inte fungerar med de biologiska barnen. Dock är detta inte ett vanligt förekommande problem men någon gång årligen inträffar detta. Varför det blir på det sättet kan bero på att

utredningen av familjehemmet har varit bristfällig, att familjehemmets barn och det placerade barnet är för nära i åldrar eller att familjehemmet inte beretts med tillräckligt bra stöd.

De professionella har delade meningar om hur detta förhåller sig då familjehemssekreterare 1 inte har några erfarenheter av att placeringar har avbrutits på grund av att biologiska barn farit illa av situationen.

36

Related documents