• No results found

6 Potentiella lösningar

6.5 Konsekvenser

6.5.1 Nationell nivå

6.5.1.1 Ändamålsinriktad lösning

Alla förändringar för med sig konsekvenser, vissa är förutsägbara medan andra inte upptäcks förrän lagen tillämpas. Det råder ingen tvekan om att en ändamålsinriktad lösning skulle få störst konsekvenser eftersom att det skulle innebära en omfattande översyn av

lagstiftningen från grunden. Det positiva konsekvenserna med en ändamålsinriktad lösning skulle vara att det är en riktig lösning som skulle uppnå ändamålen med förordningen. På nationell nivå skulle det innebära att FI skulle kunna ge ut föreskrifter och riktlinjer gällande hur reglerna ska tolkas, vilket skulle öka rättssäkerheten och säkerställa att aktörerna kan få en riktig och säker rådgivning. Det skulle dessutom innebära att FI kan utöva den tillsynen som förordningen kräver. Det är lika svårt för FI som för aktörerna på marknaden att veta hur reglerna bör tolkas och förmodligen riskerar FI att antingen utöva en för hård tillsyn med orättvisa sanktioner eller en otillräcklig tillsyn som leder till att förordningen blir tandlös. Nackdelen med en ändamålsinriktad lösning är att det skulle krävas stora resurser för att genomföra de förändringar som krävs av en sådan lösning.

Risken är att aktörerna skulle utsättas för så höga kostnader, eftersom att de än en gång måste anpassa sig efter nya regler, att marginalnyttan helt enkelt inte är tillräckligt stor för att motivera förändringarna.

6.5.1.2 Pragmatisk lösning

Att genomföra det samarbete som beskrivs i kapitel 6.4 ovan kommer förmodligen att skapa mestadels positiva effekter för aktörerna på marknaden. Även om varken byråerna eller aktörerna hade förväntat sig att det skulle krävas ett sådant samarbete är det en relativt enkel lösning för att bli av med de största osäkerheterna. De negativa konsekvenserna som skulle kunna uppstå på nationell nivå är om FI går ut och underkänner dokumentet som byråerna har arbetat fram. Det skulle innebära att aktörerna är tillbaka på ruta ett, utöver att tid och pengar slösats bort i onödan. Det är dock möjligt att FI istället etablerar detta som en godtagen marknadspraxis vilket skulle vara ett viktigt steg för att få bolag att återuppta Market Soundings i samma utsträckning som tidigare eller högre.

6.5.2 EU-nivå

6.5.2.1 Ändamålsinriktad lösning

För att implementera en ändamålsinriktad löning skulle det krävas att hela förordningen görs om. Enligt art 38 MAR ska kommissionen överlämna en rapport om tillämpningen av MAR till Europaparlamentet senast 2019, vilket betyder att det är möjligt att förändringar kommer att göras i framtiden. Enligt min mening är det dock inte särskilt troligt att tillräckliga förändringar kommer att genomföras. Europaparlamentet kanske inte skulle dra sig för att lägga ned de resurser som krävs, men för att en tillräckligt bra förändring ska

kunna genomföras krävs det först att lagstiftaren erkänner sina tidigare misstag, något som inte är särskilt vanligt inom EU-apparaten. Redan när riktlinjerna för MAR arbetades fram fick aktörerna framföra frågor, förslag och synpunkter på vad som kunde vara problematiskt med de nya reglerna, men svaret var för det mesta ett enkelt avfärdande och ett konstaterande att reglerna var tillräckliga.72 Även om tillräckligt engagemang för förändring mot förmodan skulle finnas på EU-nivå är det inte säkert att aktörerna och de nationella myndigheterna skulle välkomna en så stor, visserligen positiv, förändring. Att återigen behöva spendera stora summor för att anpassa sig till ett nytt regelverk skulle kunna vara ett avskräckande moment som gör att aktörerna, i vart fall kortsiktigt, hellre accepterar de bristfälliga reglerna som redan är på plats.

Det är även värt att ha i åtanke att om det skulle visa sig att den marknadsteori som ligger till grund för MAR är felaktig så skulle alla förändringar, stora som små, inte uppnå ändamålen. En verkligt ändamålsinriktad lösning går därför inte att uppnå förrän man verkligen gått till botten med vilken ekonomisk teori som bäst reflekterar verkligenheten, något som förmodligen inte kommer att ske inom en snar framtid. Om det mot förmodan skulle visa sig att synen på insiderinformation är felaktig är det inte heller säkert att det finns tillräcklig politisk vilja för att driva igenom förändringar, eftersom att hårdare reglering är ett lätt sätt för politiker att visa på handlingskraft i efterdyningarna av ekonomiska skandaler och kriser.

6.5.2.2 Pragmatisk lösning

Ett gränsöverskridande samarbete mellan advokatbyråerna för att lösa de största problemen med reglerna om Market Soundings är främst en angelägenhet byråerna emellan som, om den lyckas, skulle innebära att de flesta aktörerna känner sig bekväma med att delta i Market Soundings igen. För att samarbetet ska bli verkligt lyckat måste dock ESMA ge legitimitet till arbetet genom att officiellt stödja eller erkänna det. I England har byråerna hittills utan erkännande från myndigheternas ändå fortsatt samarbetet, men det är inte säkert att det finns tillräcklig vilja till ett gränsöverskridande samarbete om det finns en risk att ESMA underkänner allt efter att det är på plats. Förhoppningsvis kommer inte EU att stå i vägen för en sådan lösning då det enligt min mening är det mest effektiva sättet att begränsa de problem som EU själva har orsakat.

72 Consultation paper: Draft Guidelines on the Market Abuse Regulation.

Related documents