• No results found

Kopplingar till andra pedagogiker

In document Mediepedagogik på djupet (Page 30-32)

Lärarna och rektorn tillfrågades om de kunde se att deras pedagogik, medvetet eller omedve- tet, hade kopplingar till andra pedagogiker. Lärare 1 berättar att mycket inspiration kommer från läroplanerna. Han säger även att pedagogiken på Satelliten är indirekt influerade, på det sätt att lärarnas tidigare utbildning involverade olika pedagogiker:

Vi har inte hämtat några speciella influenser från andra pedagogiker. Det är snarare i så fall att vår ut- bildning har influenser från dessa pedagogiker som i sin tur har påverkat oss. Vi hämtar mycket inspira- tion från läroplanerna där vi hittar mycket stöd för vårt arbetssätt och vår kunskapssyn. Det gäller även kursplanerna.

Lärare 2 är inne på samma spår och säger att lärarna tar de bästa bitarna av andra pedagogiker och teoretiker:

Vissa av lärarna här på skolan har varit iväg på studiebesök på Bifrost och det är klart att när man möter något så blir man inspirerad. Men vi vill inte måla in oss i ett hörn där vi säger att vi kör denna just denna pedagogik för då låser vi fast oss. Vi försöker snarare plocka lite godbitar här och var. Vi har läst en del om Vygotskij och varit på föreläsningar om hans teorier. Mycket i vårt arbetssätt går att hitta i hans teori- er och då framförallt ”reflektionen” och att eleverna kan lära sig av varandra. Vi är dock inte direkt inspi- rerade av Vygotskij eller andra specifika teoretiker utan det handlar snarare om indirekt inspiration ge- nom olika litteratur som vi läst etc. som i sin tur kan ha varit inspirerade av någon teoretiker.

Lärare 2 nämner Bifrost i sitt uttalande och Rektorn gör samma sak och pratar även om Reg- gio Emilia och om de indirekta influenserna lärarna på Satelliten har fått:

Det är framförallt från Bifrost-pedagogiken och lite från Reggio Emilia också. Jag tror inte jag har utfor- mat arbetssättet medvetet efter Bifrost. Men vi har säkert blivit inspirerade i stora drag vad gäller hur man kan arbeta med estetiska uttrycksformer, öppen skola, att eleverna är tillsammans delaktiga i ett större projekt etc. Men tanken med Satelliten var just från början, att få in skolan utifrån ett estetiskt projekt och driva en målinriktad undervisning.

Vi har också blivit lite inspirerade av Reggio Emilia på det viset att eleverna är delaktiga i läroprocessen på ett annat sätt men jag skulle inte kalla oss för en Reggio Emilia skola. Utan det är snarare så att när lä- rare från Reggio Emilia skolor är här på besök hos oss så är det många som vill kalla oss för en Reggio Emilia skola, men det är inget som vi själva gör.

Rektorn ser här ändå tydliga kopplingar till just Reggio Emilia, men vill ändå inte sätta en stämpel på Satellitskolans pedagogik i form av en koppling till en annan redan känd pedago- gik. Han berättar att själva ursprungstanken med Satelliten var att utgå från en slags fritids- sysselsättning och försöka överföra den till skolan.

Rektorn talar sedan vidare om just Bifrost och är noga med att poängtera skillnaderna mellan Satellitskolan och Bifrost. Han menar att Satelliten mer haft som mål att skapa egna produk- tioner än Bifrost har:

Trots att vi har blivit inspirerade av Bifrost har vi ändå gått en egen väg. På Bifrost arbetade de mycket i projekt kring en specifik konstnär eller musiker. Men vårt mål här på Satelliten var hela tiden att göra en slags föreställning som skulle innehålla många estetiska uttrycksformer såsom: multimedia, film, musik, dans, bild. Vår utgångspunkt var en slags scenisk framställning där alla dessa bitar fanns med. Vissa av dessa uttrycksmedel har dock fallit bort med åren och numera har vi kommit att koncentrera oss först och främst på film, bild och musik. I och med att det är film så blir det inslag av drama men det är inte längre det här sceniska gestaltandet som vi tänkte från början.

Rektorn berättar att de på Satelliten överlag försöker ha ett öppet sinne för nya idéer och in- tryck. Lärarstuderande kommer till dem ibland och säger saker de aldrig själva tänkt på, vilket kan skapa reflektion och öppna upp nya tankebanor. Avslutningsvis poängterar Rektorn åter- igen att de inte arbetar efter någon strikt mall utan håller alla dörrar öppna för nya intryck och att de redan varit tvungna att göra större ändringar p.g.a. ekonomiska orsaker:

Det finns ingen manual som vi följer här på Satelliten utan arbetssättet finns på något sätt inom väggarna. På vissa skolor kan lärarna eller rektorn säga att här på denna skola arbetar vi med detta och detta etc. Men på Satelliten finns inget sådant utan jag som projektledare kan förmedla mina visioner eller tankar kring arbetet men dessa är inte alltid helt klara och kan ändras under resans gång och i samråd med de andra lärarna.

Pedagogiken här på Satelliten har ändrats en del genom åren och blivit reviderad av olika anledningar. T.ex. var vår tanke från början att bara ha åttor och nior här men p.g.a. ekonomiska förutsättningar var vi tvungna att ha en sjunde klass också. Vi har alltså skurit ner på antal ingredienser för vi ansåg att våra ur- sprungliga planer bredde sig över ett för stort område. Vi hann helt enkelt inte göra alla dessa saker och var tvungna att minska på det.

Lärarna och Rektor på Satellitskolan verkar ha samma syn på deras verksamhet. De talar ofta om deras indirekta influenser och att det går att hitta spår av flera olika andra pedagogiker och teoretiker i deras pedagogik. Kärnan i pedagogiken är ändå att ständigt vara öppen för nya intryck och vara beredda att uppdatera sig själva.

In document Mediepedagogik på djupet (Page 30-32)

Related documents