• No results found

Krisens inverkan på arbetslivet för de svarande och personer i deras

In document Européerna och krisen (Page 26-32)

1. K RISENS INVERKAN

1.3 Krisens inverkan på arbetslivet för de svarande och personer i deras

- En majoritet av EU-medborgarna uppger att de inte har berörts direkt eller indirekt av uppsägningar -

Vi har nu utforskat hur EU-medborgarna upplever att krisen påverkar världsekonomin, den europeiska ekonomin och det egna landets ekonomi. Vi har dessutom kunnat konstatera att en majoritet anser att krisen även påverkar deras personliga situation. I intervjuerna ställdes därefter fyra frågor som var avsedda att avgöra i vilken utsträckning de tillfrågade EU-medborgarna och personer i deras omgivning har påverkats av krisen i sitt yrkesliv.7

Resultaten visar (logiskt nog) att ju längre bort från sin omedelbara omgivning intervjudeltagarna vänder sig, desto mer märker de av den ekonomiska krisens inverkan.

o Som svar på påståendet ”någon du känner som varken är släkt eller kollega har förlorat jobbet” uppgav 40 procent av de svarande att detta hade inträffat till följd av krisen. Ett liknande antal svarade att detta inte hade inträffat.

o Tjugo procent uppgav att en kollega hade förlorat sitt arbete på grund av krisen.

o 23 procent instämde också i påståendet ”en av dina släktingar har förlorat jobbet” till följd av krisen.

o Slutligen uppgav 11 procent att de eller deras partner hade förlorat sitt arbete till följd av krisen.

Detta visar att en betydande minoritet av EU-medborgarna har påverkats direkt och särskilt starkt av krisen.

7 QC3 Här är några situationer som kan ha inträffat nyligen i yrkeslivet – det kan gälla dig själv eller någon i din omgivning. Kan du för var och en av dem säga om den varit en direkt följd av krisen, om den inträffat men inte varit en direkt följd av krisen, eller om det inte har inträffat alls. Du har förlorat jobbet/din partner (man eller hustru, partner etc.) har förlorat jobbet. En av dina släktingar har förlorat jobbet. En av dina kolleger har förlorat jobbet. Någon du känner som varken är släkt eller kollega har förlorat jobbet. Ja, som en direkt följd av krisen. Ja, men inte som en direkt följd av krisen. Nej, detta har inte har inträffat alls. Ej tillämpligt (SPONTANT).

SÄRSKILD EUROBAROMETER EUROPÉERNA OCH KRISEN

A) Skillnader mellan medlemsstaterna

Om vi ser närmare på svaren på påståendet ”någon du känner som varken är släkt eller kollega har förlorat jobbet” till följd av krisen (EU:

40 procent) kan vi konstatera att hela 80 procent av de svarande i Lettland uppgav att detta hade inträffat, liksom 75 procent av de svarande i Spanien.

Malta och Polen är ännu en gång de medlemsstater som har det lägsta antalet instämmande svar (21 procent vardera).

När det gäller påståendet ”en av dina kolleger har förlorat jobbet” till följd av krisen (EU: 20 procent) uppmättes de högsta resultaten (56 procent) ännu en gång i Lettland. Därefter kom Irland (45 procent) och Spanien (44 procent). De lägsta siffrorna uppmättes på Malta (5 procent), i Luxemburg och i Polen (8 procent i båda länderna).

Lettland har även den högsta andelen jakande svar på påståendet ”en av dina släktingar har förlorat jobbet” till följd av krisen (EU: 23 procent).

57 procent av de lettiska svarande uppger att de har berörts av krisen på detta sätt. Detta är också vanligt på Irland och i Litauen (50 procent vardera).

Intervjudeltagarna i Belgien och Finland verkar ha påverkats minst (11 procent i Spanien (24 procent), Litauen (23 procent) och Estland (22 procent).

I andra änden av skalan finner vi de svarande på Malta (3 procent), i Luxemburg (5 procent), samt i Frankrike, Tyskland, Finland och Sverige (6 procent vardera).

Svarande i dessa länder verkar vara minst direkt berörda av detta problem.

o Lettland är därmed med stor marginal det EU-land där störst andel svarande personligen har upplevt direkt påverkan av krisen (eller sett sin närmaste krets av familj och vänner påverkas direkt) genom förlorade arbetstillfällen. Åtta av tio svarande uppgav att detta hade hänt någon de kände som varken var släkt eller kollega, även om detta inte påverkade dem själva direkt. Över en av tre svarande (34 procent) uppgav att de själva eller deras partner hade förlorat arbetet.

o Svarande i Spanien och på Irland har också drabbats hårt av krisen:

45 procent respektive 50 procent uppgav att en släkting hade förlorat jobbet till följd av krisen, och hela 75 procent respektive 74 procent av de svarande uppgav att detta hade hänt någon de kände som varken var släkt eller kollega.

o I den andra änden av skalan finner vi Malta, där lägst andel svarande har förlorat sitt eget arbete eller varit med om att en släkting eller kollega förlorat arbetet till följd av krisen.

SÄRSKILD EUROBAROMETER EUROPÉERNA OCH KRISEN

B) Sociodemografisk analys

Om vi ser närmare på den grupp av svarande som uppgav att de eller deras partner hade förlorat jobbet eller att de hade en släkting eller kollega som blivit uppsagd på grund av den nuvarande krisen framgår följande skillnader:

Skillnaderna mellan könen är ganska små. Något fler män än kvinnor (23 procent respektive 18 procent) uppger emellertid att en kollega har förlorat jobbet på grund av krisen.

När det gäller ålder (i samband med vart och ett av de fyra påståendena) är det EU-medborgare mellan 25 och 39 år – alltså yngre personer i arbetsför ålder – som oftast svarar ja. De äldsta svarande (personer som är minst 55 år) är de minst berörda.

Om vi ser på de svarandes yrkesställning kan vi konstatera att i de minst gynnade grupperna (arbetslösa, hemarbetande och arbetare) har flest svarande personligen förlorat jobbet eller känner någon som har förlorat jobbet till följd av krisen.

39 procent av de arbetslösa uppgav att de själva eller deras partner nyligen hade sagts upp till följd av krisen, medan 37 procent berättade att detta hade hänt en släkting. 39 procent nämnde att en kollega förlorat jobbet och 54 procent att de känner någon – som varken är släkt eller kollega – som har blivit uppsagd som en direkt följd av krisen.

SÄRSKILD EUROBAROMETER EUROPÉERNA OCH KRISEN

In document Européerna och krisen (Page 26-32)