• No results found

7.1 Analys av partiernas modellväljare

7.1.2 Kristdemokraternas modellväljare

För Kristdemokraternas modellväljare är ”värderingar” det mest centrala, och begreppet framstår som det mest framträdande nyckelordet. Valmanifestets inledningstext öppnas med ”Vilka värderingar ska prägla vårt land? Det är vad årets val handlar om”

(Kristdemokraternas valmanifest, 2018:[2]). Av den inledande texten framgår att värderingarna handlar om att ”sätta människovärdet främst” och verka för ett samhälle som ”förenar frihet med gemenskap och socialt ansvarstagande”.

I inledningstextens första stycke definierar partiet också modellväljarens mest prioriterade sakfrågor: vården, äldrefrågorna och tryggheten. Kristdemokraterna resonerar kring dessa frågor utifrån att den nuvarande regeringen står för ett

”välfärdssvek” där vårdköerna har fördubblats, äldre inte får plats på äldreboenden och brottsoffer inte får upprättelse. Texten målar upp bilden av en icke fungerande välfärd, och modellväljaren känner en rädsla för att laglydiga och ordentliga medborgare inte får ta del av välfärden i situationer då den behövs som mest. Modellväljaren lägger sin röst på Kristdemokraterna för att partiet ”står för ett välfärdslöfte – ett löfte om att prioritera en välfärd som du kan lita på”. ”Välfärd” och ”trygghet” samverkar med ”värderingar”

som viktiga nyckelord i Kristdemokraternas text.

Kristdemokraternas modellväljare ser att värderingar som ”ansvarsfullhet, förvaltarskap, hederlighet, måttfullhet, jämställdhet och medmänsklighet” måste vara grundläggande i alla delar av samhället. Modellväljaren fokuserar på traditionella konservativa

värderingar, centrerade kring nyckelordet ”ansvar”. Utgångspunkten i de mest

prioriterade sakfrågorna handlar om vad en medborgare har rätt att kräva av samhället efter att ha bidragit till välfärden genom ett liv av hårt arbete.

Kristdemokraterna skriver att de värderingar som räknas upp måste gälla i hela vårt samhälle:

Vi får aldrig acceptera parallellsamhällen där dessa värden inte råder eller att ett vi och dem-tänkande etableras. Vissa värderingar är helt enkelt inte valbara. De måste gälla alla, överallt.

(Kristdemokraternas valmanifest, 2018:[2])

I många delar av samhället finns människor som inte följer ovanstående värderingar, och Kristdemokraternas text saknar en diskussion om orsakerna till detta. Att inte

”acceptera” så kallade parallellsamhällen gör att det låter som om dessa fenomen uppstår oberoende av andra faktorer, och verklighetens komplexitet återspeglas inte i Kristdemokraternas text. Det finns därmed en tendens hos Kristdemokraternas

modellväljare att förenkla mekanismer som är komplicerade och mångbottnade till sin natur.

Kristdemokraternas valmanifest som helhet domineras av bilder och andra grafiska element som punktlistor och diagram. Den inledande texten är dock mycket mer avskalad. Längst ned finns en signaturbild på partiledare Ebba Busch (då Ebba Busch Thor) som är ganska neutral i sin framtoning. Det finns också ett textutsnitt i kursiverad stor font med grafiskt formgivet slutcitattecken. Detta inslag har också valts ut som visuellt nyckelelement då det är mest framträdande i Kristdemokraternas inledande text.

Citatet lyder: ”Vi lovar inte allt till alla men vi håller vad vi lovar”. Utsnittet är kopplat till ett stycke där Kristdemokraterna lovar att prioritera ”vården, de äldre och

tryggheten”.

Samtidigt tvingas vi naturligtvis att prioritera bort annat, liksom att jobba hårt för att hushålla med skattebetalarnas medel och motverka alla former av slöseri. (Kristdemokraternas valmanifest, 2018:[2])

Underförstått kan här utläsas att modellväljaren anser att den sittande regeringen inte använder skattemedlem på ett optimalt sätt, och kanske till och med slösar bort pengar.

”Prioriteringar” är ytterligare ett nyckelord i texten, och modellväljaren är av

uppfattningen att det är så viktigt att prioritera vården, de äldre och tryggheten att det är legitimt att omfördela befintliga resurser. I praktiken är detta alltid en konsekvens av prioriteringar, men denna formulering gör att modellväljaren aktivt tar ställning för att vissa frågor inte är lika viktiga.

Då Kristdemokraterna är så tydliga i sina formuleringar kring prioriterade sakfrågor snävar partiet också in målgruppen, vilket gör det möjligt att definiera en modellväljare som troligtvis närmar sig slutfasen av sitt yrkesliv eller inte är yrkesverksam.

Kristdemokraternas modellväljare har även en benägenhet att främst utgå från sin egen verklighet. Denne har ett intresse av äldrefrågor i närtid och har sannolikt, av olika anledningar, fler kontakter med sjukvården än genomsnittsmedborgaren. Att utgå från sina egna behov gör det också logiskt att kräva nedprioriteringar av frågor som inte finns i ens omedelbara närhet. Kristdemokraterna är noga med att inte precisera vad det är som kan komma att prioriteras bort, men stora tvistefrågor som skolan och

integrationen lyser med sin frånvaro här. Att utelämna dem i en text som fokuserar på prioriteringar innebär att det är presupponerat hos modellväljaren att dessa områden är exempel på sådant som kan behöva stå tillbaka.

Kristdemokraterna avslutar sin inledande text med ett stycke som vilar tungt på anaforer som stilgrepp. Det handlar om att göra 2018 till ett år av förändring:

Ett år när svenska folket väljer en ny regering. Ett år när vi påbörjar arbetet för en välfärd man kan lita på. Så att det finns en bädd åt alla sjuka. En hand för alla de som behöver omsorg. Och en samhällsgemenskap som inte lämnar någon utanför.(Kristdemokraternas valmanifest, 2018:[2], mina kursiveringar)

Detta rytmiska sätt att bygga upp meningar stärker modellväljarens förtroende för Kristdemokraternas förmåga att genomföra dessa förändringar, och manifestets inledande text avslutas med att återknyta till huvudrubriken: ”Du ska kunna lita på Sverige”.

Related documents