• No results found

KS - statistické charakteristiky testu T 25

Z grafu můžeme vidět, že nenastal rapidní rozdíl mezi 1. měřením a 2. měřením. Podle toho můžeme usuzovat, že rytmické schopnosti KS se po 10 týdnech výrazně nezměnily.

Pro ověření jsme použili test shody středních hodnot dvou normálních rozdělení (párový t-test), jehož aplikace je znázorněna v tabulce 30.

Tab. 30: KS - párový t-test testu T25

Na základě statisticky ověřovaných testů (T21-T25) z Testového profilu koordinačních schopností (T2) provedených kontrolní skupinou můžeme konstatovat závěr, že z celkového počtu pěti testů se nám nepotvrdila statistická významnost ani u jednoho z nich. Tudíž se nám potvrdil předpoklad hypotézy H2.2, že nastane při 2. měření statisticky nevýznamný rozdíl ve všech druzích koordinačních schopností kontrolní skupiny. H 2.2 se potvrdila.

4.5 Porovnání výsledků mezi ES a KS

Pro porovnání výsledků mezi kontrolní a experimentální skupinou v jednotlivých testech použijeme nepárový t-test, který porovnává data, tvořená dvěma nezávislými výběry (pocházející ze dvou různých skupin jedinců). Závěry z tohoto porovnávání uvádíme v následujících tabulkách s následnou diskusí. ES v následujících tabulkách označujeme jako µ1. KS v následujících tabulkách označujeme µ2.

Tab. 31: Nepárový t-test testu T1

T1 - Jacíkův test

Skupiny a výsledky ES/KS zlepšení/rovnost

Na 5% hladině významnosti jsme statisticky ověřili, že ES při 1. měření dosáhla shodných výsledků v Jacíkově testu (T1) a zároveň prokázali, že ES dosáhla při 2. měření lepších výsledků (průměrných počtů poloh) než KS. Tímto potvrzujeme, že došlo ke zlepšení ES v rozvoji celistvé motoriky člověka, jako je obratnost, síla a vytrvalost, oproti KS.

Na tomto podkladě můžeme potvrdit předpoklad hypotézy H1, že úroveň celostní motorické schopnosti u experimentální skupiny se výrazněji zlepší než u kontrolní skupiny po aplikaci našeho programu. H1 se potvrdila.

Tab. 32: Nepárový t-test testu T21

T21 - Skok na cílovou značku

Skupiny a výsledky ES/KS zlepšení/rovnost

Na 5% hladině významnosti jsme statisticky ověřili, že ES a KS při 1. měření dosáhly shodných výsledků v testu T21 a zároveň prokázali, že ES dosáhla při 2. měření lepších výsledků (průměrně menší hodnoty v cm) než KS. Tímto jsme potvrdili, že zápas měl vliv na rozvoj kinesteticko-diferenciační schopnosti.

Tab. 33: Nepárový t-test testu T22

Skupiny a výsledky ES/KS zlepšení/rovnost

Na 5% hladině významnosti jsme statisticky ověřili, že ES dosáhla při 1. měření v testu T22 horších výsledků (průměrně vyšší hodnoty v sekundách) než KS. Zároveň jsme prokázali, že ES dosáhla při 2. měření shodných výsledků jako KS. Tímto jsme potvrdili, že zápas měl vliv na rozvoj orientační schopnosti.

Tab. 34: Nepárový t-test testu T23

T23 - Reakce na míč

Skupiny a výsledky ES/KS rovnost/rovnost

Na 5% hladině významnosti jsme statisticky ověřili, že ES dosáhla při 1. měření v testu T23 lepších výsledků (průměrně nižší hodnoty v sekundách) než KS. Zároveň jsme prokázali, že ES dosáhla při 2. měření rovněž lepších výsledků než KS. Tímto nemůžeme posoudit, zda měl zápas vliv na rozvoj reakční schopnosti

Tab. 35: Nepárový t-test testu T24

T24 - Obraty na lavičce

Skupiny a výsledky ES/KS zlepšení/rovnost

Na 5% hladině významnosti jsme statisticky ověřili, že ES a KS při 1. měření dosáhli shodných výsledků v testu T24. Zároveň jsme prokázali, že ES dosáhla při 2. měření lepších výsledků (průměrně nižší hodnoty v sekundách) než KS. Tímto můžeme říci, že zápas měl vliv na rozvoj rovnovážných schopnosti.

Tab. 36: Nepárový t-test testu T25

T25 - Sprint podle rytmu

Skupiny a výsledky ES/KS zlepšení/rovnost

Na 5% hladině významnosti jsme statisticky ověřili v tab. 36, že ES dosáhla při 1.

měření v testu T25 horších výsledků (průměrné vyšší hodnoty v sekundách) než KS.

Zároveň jsme prokázali, že ES dosáhla při 2. měření lepších výsledků (průměrné nižší

hodnoty v sekundách) než KS. Můžeme tedy konstatovat, že trénink zápasu nejvíce ovlivnil rytmické schopnosti.

Na základě statisticky ověřovaných testů (T21-T25) mezi ES a KS můžeme konstatovat, že ES se zlepšila oproti KS ve čtyřech případech.

V testu T21 - Skok na cílovou značku dosáhla ES v úvodním měření shodných výsledků jako KS a v druhém měření dosáhla ES lepších výsledků než KS. Zároveň jsme na 5%

hladině významnosti párovým t-testem prokázali, že došlo ke zlepšení výkonu ES při 2.

měření, kdežto KS dosáhla při 2. měření shodných výsledků jako při 1. měření.

V testu T22 - Běh k medicinbalům dosáhla ES v úvodním měření horších výsledků než KS a během tréninku se zlepšila tak, že při druhém měření dosáhla shodných výsledků jako KS. Zároveň jsme na 5% hladině významnosti párovým t-testem prokázali, že došlo ke zlepšení výkonu ES při 2. měření, kdežto KS dosáhla při 2. měření shodných výsledků jako při 1. měření.

V testu T24 - Obraty na lavičcedosáhla ES v úvodním měření shodných výsledků jako KS a do druhého měření se zlepšila tak, že dosáhla lepších výsledků než KS. Zároveň jsme na 5% hladině významnosti párovým t-testem prokázali, že došlo ke zlepšení výkonu ES při 2. měření, kdežto KS dosáhla při 2. měření shodných výsledků jako při 1. měření.

V testu T25 dosáhla ES v úvodním měření horších výsledků než KS a do druhého měření se zlepšila tak, že dosáhla lepších výsledků než KS. Zároveň jsme na 5% hladině významnosti párovým t-testem prokázali, že došlo ke zlepšení výkonu ES při 2. měření, kdežto KS dosáhla při 2. měření shodných výsledků jako při 1. měření. Můžeme tedy říci, že ES se nejlépe zlepšila v rytmických schopnostech.

V testu T23 dosáhla ES v úvodním měření lepších výsledků než KS a ve druhém měření dosáhla taktéž lepších výsledků než KS. Zároveň jsme na 5% hladině významnosti párovým t-testem prokázali, že nedošlo ke zlepšení výkonu při 2. měření jak u ES, tak ani u KS. Na základě těchto faktů nemůžeme potvrdit předpoklad hypotézy H2, která tvrdí, že po aplikaci našeho programu dojde k výraznějšímu zlepšení všech druhů koordinačních schopností ve prospěch experimentální skupiny než u kontrolní skupiny.

H2 se nepotvrdila.

5 ZÁVĚR

V této práci na téma rozvoj koordinačních schopností žáků staršího školního věku prostřednictvím zápasení jsme se soustředili na rozvoj koordinačních schopností žáků vedením desetitýdenního tréninku zápasu. Trénink absolvovala 6. sportovní třída ročníku narození 2002-2003 Základní školy a Mateřské školy v Mladé Boleslavi, Jilemnického 1152, příspěvkové organizace. Zároveň jsme pozorovali změnu koordinačních schopností po 10 týdnech, a to bez aplikace tréninku zápasu u žáků 6. sportovní třídy ročníku narození 2002-2003 Základní školy, Liberec, Ještědská 354/88, příspěvkové organizace.

Úroveň koordinačních schopností jsme testovali ve dvou měřeních. V 1. měření se zjistila současná úroveň koordinačních schopností u obou skupin. Ve stejných skupinách jsme provedli po 10 týdnech 2. měření, abychom posoudili vývoj úrovně koordinačních schopností u obou skupin. Cílem naší práce bylo porovnání právě těchto výsledných údajů testování, a tím přispět k rozšíření poznatků o vlivu zápasu na rozvoj koordinačních schopností.

Úvodní část práce se zabývá charakteristikou řecko-římského zápasu, historií zápasu, pravidly zápasu a základními zápasnickými pojmy. Poté se zmiňujeme o charakteristice koordinačních schopností, struktuře koordinačních schopnost, vývoji koordinačních schopností v období pubescence, všeobecných prostředcích rozvíjení koordinačních schopností a o speciálních prostředcích rozvoje koordinačních schopností.

Následuje část metodiky práce, kde charakterizujeme oba zkoumané soubory, zveřejňujeme postup při plánování výzkumu a následně popisujeme jednotlivé testy, kterých jsme v naší práci použili. Jedná se o Jacíkův test a Testový profil koordinačních schopností, který v sobě zahrnuje pět dílčích testů na zjištění úrovně různých druhů koordinačních schopností. Na základě výsledků z těchto testů s pomocí párového a nepárového t-testu jsme statisticky určili platnost nebo naopak neplatnost našich hypotéz.

Na základě osobních zkušeností zápasu a studiem literatury jsme si stanovili šest hypotéz. Námi vyslovená hypotéza H1 předpokládala, že úroveň celostní motorické schopnosti u experimentální skupiny a kontrolní skupiny se výrazněji zlepší po aplikaci našeho programu. Tato hypotéza se potvrdila. Hypotéza H1.1 očekávala, že nastane po aplikaci tréninku statisticky významný rozdíl celostní motorické schopnosti u experimentální skupiny. Tato hypotéza se také potvrdila. Hypotéza H1.2 předpokládala, že nastane při 2. měření statisticky nevýznamný rozdíl celostní motorické schopnosti u kontrolní skupiny. Tato hypotéza se potvrdila, neboť ani v jednom testu se nepotvrdila

statistická významnost. Hypotéza H2 očekávala, že po aplikaci našeho programu dojde k výraznějšímu zlepšení všech druhů koordinačních schopností ve prospěch experimentální skupiny. Tato hypotéza se nepotvrdila, neboť u jednoho testu (T23) se neprokázala statistická významnost. Hypotéza H2.1 přepokládala, že nastane po aplikaci tréninku statisticky významný rozdíl ve všech druzích koordinačních schopností experimentální skupiny. Tato hypotéza se také nepotvrdila, neboť u testu T23 - Cvičení reakce na míč se nepotvrdila statistická významnost. |Poslední hypotéza H2.2 očekávala, že nastane při 2.

měření statisticky nevýznamný rozdíl ve všech druzích koordinačních schopností kontrolní skupiny. Tato hypotéza se potvrdila.

Výsledky naší práce by měly být přínosné nejen pro žáky základních škol, ale zejména i pro učitele tělesné výchovy. Děti mají čím dál méně přirozeného pohybu, a proto by pedagogové měli dbát na všestranný rozvoj pohybových schopností nejen v hodinách tělesné výchovy, ale i žáky motivovat k aktivnímu prožívání jejich volného času. Dobrých výsledků lze dosáhnout, pokud vybudujeme u dnešní mládeže radost z pohybu a zamezíme strachu z tělesného kontaktu, což byl při tréninku zápasu zpočátku největší problém. Měli bychom tedy pěstovat u žáků kladný vztah k pohybové činnosti tak, aby se sami dokázali věnovat svému tělu, nejlépe sportem, a tím si udržovat tělesné i psychické zdraví.

Na základě výsledků našeho výzkumného experimentu si dovolujeme vyslovit následující závěry pro sportovní praxi:

1. Pro rozvoj koordinačních schopností vést trénink zápasu minimálně 2x týdně po dobu nejméně 10 týdnů.

2. Aplikace prostředků ze zápasu do tréninkového procesu by měla probíhat pod odborným vedením trenéra s dostatečnou kvalifikací a praxí.

3. Doporučujeme nejméně dva odborné trenéry k vedení tréninkového procesu zápasu.

4. Před tréninkem zápasu řádně uvolnit klouby a protáhnout svalstvo. Zvýšit pozornost především na protažení krčních svalů a uvolnění krční páteře.

5. Při provádění cviků vycházejících ze zápasu dbát na zvýšenou bezpečnost cvičenců.

6 SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ

BÖHM, A., ZÁRYBNICKÝ, M., 1995. Sto zápasnických let. Praha: Svaz zápasu české republiky.

 Czech Wrestling Federation: Svaz zápasu České republiky [online]. [vid. 15. 6. 2015].

Dostupné z: http://www.czech-wrestling.cz/

ČAPLOVÁ, P. Efektivita tanečných prostriedkov ido na rozvoj vybraných

koordinačních schopností v akrobatickom rock and role. Bratislava, 2012. Dizertační práce. UK v Bratislavě, Fakulta tělesné výchovy a sportu UK. Vedoucí práce Prof.

PhDr. Elena Strešková, PhD.

ČELIKOVSKÝ, S., 1990. Antropomotorika pro studující tělesnou výchovu. 3. vyd.

Praha: SPN. ISBN 80-04-23248-5.

HAVEL, Z., HNÍZDIL, J., 2010. Rozvoj a diagnostika koordinačních a

pohyblivostních schopností. Banská Bystrica: Pedagogická fakulta UMB. ISBN 978-80-8083-950-5.

HELIŠOVÁ, I. Úroveň a rozvoj koordinačních schopností u žáků na základní škole s rozšířenou výukou TV. Brno, 2007. Diplomová práce. MU, Fakulta sportovních studií.

Vedoucí práce Mgr. Pavlína Vaculíková Ph.D.

HERBÁK, P., BÍLKOVÁ, D., SVOBODOVÁ, A., 2009. Praktikum k výuce

matematické statistiky II: testování hypotéz. 3. vyd. Praha: Oeconomica. 978-80-245-1574-8

 KOHOUTEK, M., aj., 2005. Koordinační schopnosti dětí: výsledky čtyřletého

longitudinálního sledování vývoje vybraných somatických a motorických předpokladů dětí ve věku 8-11 let. Praha: Univerzita Karlova. ISBN 80-86317-34-X.

MĚKOTA, K., NOVOSAD, J., 2005. Motorické schopnosti. 1. vyd. Olomouc:

Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN 80-244-0981-X.

MĚKOTA, K., BLAHUŠ, P., 1983. Motorické testy v tělesné výchově. 1. vyd. Praha:

SPN.

MENŠÍK, F., 1944. Zápas řecko-římský : příručka pro zápasníky a instruktory. 1. vyd.

Praha: Melantrich.

 NEUMAN, J., 2003. Cvičení a testy obratnosti, vytrvalosti a síly. 1. vyd. Praha: Portál.

ISBN 80-7178-730-2.

 PAVELKA, R., STICH, J., 2012. Vývoj bojových sportů. 1. vyd. Praha: Karolinum.

ISBN 978-80-246-2018-3.

PEŘIČ, T., 2004. Sportovní příprava dětí. 1. vyd. Praha : Grada. ISBN 80-247-0683-0.

REGNER, K., ŠOPTENKO, J., 1981. Zápas v klasickém stylu. 1 vyd. Praha: Olympia.

7 PŘÍLOHY

Příloha A: Popis tréninkových jednotek zápasu

Příloha B: Karta pro testovanou osobu - Testový profil koordinačních schopností Příloha C: Výsledky individuálních testových profilů a Jacíkova testu u ES a KS Příloha D: Podklady a postupy párového a nepárového t-testu

PŘÍLOHA A

Popis tréninkových jednotek zápasu Tréninková jednotka č. 1 - úvodní prezentace

Tréninková jednotka č. 2 Trvání: 45 min

Zaměření: Všeobecná tělesná příprava

Obsah: Nácvik „parakotoulu“, kotouly vzad přes ramena, úpolové hry Úvodní část (2 min):

 2 min - nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (12 min):

 5 min - rozcvičení za pohybu - běh, poskočný klus, výskoky prohnutě, zvedání pomyslného předmětu ze země, poskoky sounož, vybíhání rovinek, chůze v dřepu, na tlesknutí - leh na břicho

 7 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (27 min):

 4 min - zápasnická obratnost:

- rychlé navazující kotouly vpřed přes žíněnku - rychlé navazující kotouly vzad přes žíněnku

 12 min - ukázka a nácvik:

- kotoul vpřed přes jedno rameno (parakotoul) - kotoul vzad přes jedno rameno

 12 min - průpravné úpoly ve dvojicích:

- přetah za paži - přetah za paže - přetah za šíji

- přetah za nohu a paži - přetah zaklesnutím paže Závěrečná část (3 min):

 protažení zatížených svalů

 shrnutí tréninkové jednotky

Tréninková jednotka č. 3 Trvání: 45 min

Zaměření: Speciální tělesná příprava Obsah: Nácvik přípravných prvků v zápase Úvodní část (2 min):

 2 min - nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (10 min):

 5 min - zahřátí organismu - honička s přibývajícími honiči

 5 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (31 min):

 6 min - zápasnická obratnost - navazující kotouly vpřed a vzad přes žíněnku, kotouly vpřed přes jedno rameno (parakotoul), kotouly vzad přes jedno rameno

 20 min - ukázka a nácvik přípravných prvků v zápase:

- postavení (zápasnický střeh) v klasickém a volném stylu

- ukázka a nácvik pozice dvou zápasníků těsné, blízké a vzdálené

- spojování paží - za háčky, za zápěstí, přes dlaně, zaklíněním prstů a za lokty - úchopy a vyprošťování: - úchop jednoruč za zápěstí, úchop obouruč za zápěstí, úchop jednoruč za záloktí, úchop obouruč za záloktí, úchop v pase zezadu a zepředu

 5 min - boj při žíněnce:

- cílem útočícího je dostat soupeře z lehu na břiše na lopatky (2 x 2,5 min) Závěrečná část (2 min):

 protažení zatížených svalů

 shrnutí tréninkové jednotky

Tréninková jednotka č. 4 Trvání: 45 min

Zaměření: Všeobecná tělesná příprava

Obsah: Nácvik kotoulů letmo, kotoulů letmo přes cvičence a z výskoku kotouly vpřed Úvodní část (2 min):

 2 min - nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (12 min):

 6 min - zahřátí organismu - rozcvičení za poklusu - kroužení rukama, zakopávání, předkopávání, skipink, lifting, na jedno tlesknutí - leh na břicho, na dvě tlesknutí - dřep a na tři tlesknutí - leh na záda, běh pozadu, běh stranou přinožováním, krátké sprinty přes tělocvičnu

 6 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (28 min):

 5 min - zápasnická obratnost:

- rychlé navazující kotouly vpřed přes žíněnku, vzad přes žíněnku, vpřed přes jedno rameno (parakotoul), kotouly vzad přes jedno rameno

 7 min - hra - červení a bílí

 8 min - ukázka a nácvik:

- kotouly letmo

- kotouly letmo přes cvičence - z výskoku kotouly vpřed

 8 min - cviky pro nácvik zápasnického mostu:

- převaly v kolébce

- hluboké záklony v kleku roznožném - kolébka z kleku

Závěrečná část (3 min):

- uvolnění

- protažení zatížených svalů - shrnutí tréninkové jednotky

Tréninková jednotka č. 5 Trvání: 45 min

Zaměření: Speciální tělesná příprava

Obsah: Nácvik spojování paží, úchopy, postavení Úvodní část (2 min):

 2 min - nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (10 min):

 5 min - zahřátí organismu - honička s přibývajícími honiči

 5 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (31 min):

 5 min - zápasnická obratnost - navazující kotouly vpřed a vzad přes žíněnku, kotouly vpřed přes jedno rameno (parakotoul), kotouly vzad přes jedno rameno

 10 min - opakování:

- postavení (zápasnický střeh) v klasickém a volném stylu

- spojování paží - za háčky, za zápěstí, přes dlaně, zaklíněním prstů a za lokty - úchopy: - úchop jednoruč za zápěstí, úchop obouruč za zápěstí, úchop jednoruč za záloktí, úchop obouruč za záloktí,

 16 min - ukázka a nácvik

- základních poloh spodního zápasníka vkleče a vleže - průpravná cvičení horního a spodního zápasníka - převal výsedem záběrem souhlasné paže

- převal výsedem záběrem nesouhlasné paže Závěrečná část (2 min):

 protažení zatížených svalů

 shrnutí tréninkové jednotky

Tréninková jednotka č. 6 Trvání: 45 min

Zaměření: Všeobecná tělesná příprava

Obsah: Obratnost - nácvik kotoulu vzad se zášvihem do dřepu, přemet Úvodní část (2 min):

 2 min - nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (10 min):

 5 min - zahřátí organismu - rozběhání, krátké sprinty, stínování akcí - výpady na nohy, ze stoje vzpor dřepmo - vykopnutím nohou dozadu vzpor ležmo - klik - vzpor -

přísunem vzpor dřepmo s výskokem stoj (10x)

 5 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (31 min):

 5 min - zápasnická obratnost:

- rychlé navazující kotouly vpřed přes žíněnku - rychlé navazující kotouly vzad přes žíněnku - kotouly vpřed přes jedno rameno (parakotoul) - kotouly vzad přes jedno rameno

- kotouly letmo

- kotouly letmo přes cvičence - z výskoku kotouly vpřed

 5 min - starty z různých poloh

 12 min - ukázka a nácvik:

- kotoul vzad se zášvihem do dřepu - kotoul vpřed ze stoje na rukou

 9 min - opakování cviků pro nácvik mostu (převaly v kolébce, hluboké záklony v kleku roznožném, kolébka z kleku)

- nácvik krátké výdrže v mostu, zvedání mostu Závěrečná část (2 min):

- uvolnění

- protažení zatížených svalů - shrnutí tréninkové jednotky

Tréninková jednotka č. 7 Trvání: 45 min

Zaměření: Speciální tělesná příprava Obsah: Nácvik chvatů

Úvodní část (2 min):

 2 min - nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (9 min):

 5 min - zahřátí organismu - honička s přibývajícími honiči

 4 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (32 min):

 5 min - zápasnická obratnost:

- rychlé navazující kotouly vpřed přes žíněnku, rychlé navazující kotouly vzad přes žíněnku, kotouly vpřed přes jedno rameno (parakotoul), kotouly vzad přes jedno rameno, kotouly letmo, kotouly letmo přes cvičence, z výskoku kotouly vpřed

 3 min - most s výdrží, zvedání mostu, přednožování v mostě

 8 min - opakování:

- převal výsedem záběrem souhlasné paže - převal výsedem záběrem nesouhlasné paže

 16 min - ukázka a nácvik chvatů v pokleku:

- přetočení podtrhem - podtrh za obě paže (,,školák“)

- přetočení pákou záběrem stejnojmenného podpaží se spojením za zápěstí - „Klíč“

- podramenní páka zevnitř („jednoduchý nelson“) - obrana na chvaty

Závěrečná část (2 min):

 protažení zatížených svalů

 shrnutí tréninkové jednotky

Tréninková jednotka č. 8 Trvání: 45 min

Zaměření: Všeobecná tělesná příprava

Obsah: Obratnost - kolébka z kleku, zápasnický most, úpolové hry Úvodní část (2 min):

- nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (10 min):

 5 min - zahřátí organismu - hra - honička s přibíráním honičů

 5 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (30 min):

 7 min - zápasnická obratnost:

- rychlé navazující kotouly vpřed přes žíněnku, rychlé navazující kotouly vzad přes žíněnku, kotouly vpřed přes jedno rameno (parakotoul), kotouly vzad přes jedno rameno, kotouly letmo, kotouly letmo přes cvičence, z výskoku kotouly vpřed, kotouly vzad se zášvihem, kotoul vpřed ze stoje na rukou

 10 min - úpolové hry:

- Přetahovaná lanem ve dvojici - cvičenec si upevní švihadlo svázané do kruhu přes záda v podpaží a přetahují se za určitou metu (3 min)

- Boj dvojic ve dřepu - cvičenci jsou ve dřepu a neustálým poskakováním a uhýbáním se pokoušejí jeden druhého povalit na zem (3 min)

- Vzájemné podtrhování paží - dva cvičenci ve vzporu ležmo proti sobě se snaží vzájemně donutit podtrhnutím paže nebo paží k lehu na žíněnku (3 min)

 12 min - ukázka a nácvik:

- posilování šíjového svalstva v podporu schylmo - přetáčení v mostu kolem hlavy

Závěrečná část (2 min):

- uvolnění

- protažení zatížených svalů - shrnutí tréninkové jednotky

Tréninková jednotka č. 9 Trvání: 45 min

Zaměření: Speciální tělesná příprava Obsah: Opakování a nácvik nových chvatů Úvodní část (2 min):

 2 min - nástup, seznámení s úkoly tréninkové jednotky, prezence Průpravná část (10 min):

 5 min - zahřátí organismu - rozběhání, krátké sprinty, stínování akcí - výpady na nohy, ze stoje vzpor dřepmo - vykopnutím nohou dozadu vzpor ležmo - klik - vzpor -

přísunem vzpor dřepmo s výskokem stoj (10x)

 5 min - rozcvičení na místě - uvolnění kloubů a protažení svalů těla Hlavní část (31 min):

 6 min - zápasnická obratnost:

- rychlé navazující kotouly vpřed přes žíněnku, rychlé navazující kotouly vzad přes žíněnku, kotouly vpřed přes jedno rameno (parakotoul), kotouly vzad přes jedno rameno, kotouly letmo, kotouly letmo přes cvičence, z výskoku kotouly vpřed, kotouly

- rychlé navazující kotouly vpřed přes žíněnku, rychlé navazující kotouly vzad přes žíněnku, kotouly vpřed přes jedno rameno (parakotoul), kotouly vzad přes jedno rameno, kotouly letmo, kotouly letmo přes cvičence, z výskoku kotouly vpřed, kotouly

Related documents