• No results found

Testový profil koordinačních schopností (T 2 )

3.3 Charakteristika použitých metod

3.3.2 Testový profil koordinačních schopností (T 2 )

Kohoutek, aj. (2005) se inspiroval od německých autorů a navrhl tak pětičlennou baterii obsahující již dříve vyvinuté a odzkoušené testy zaměřené na posuzování koordinačních schopností, které pak použil pro svoje účely. Zároveň vytvořil normy pro děti ve věku 8 – 14 let. Vyhodnocení má podobu testového profilu. Uplatnění této baterie se předpokládá

u školní i sportující mládeže. Můžeme být tedy přesvědčeni, že touto testovou baterií smíme posoudit úroveň koordinačních schopností.

T21 – Skok do hloubky na cílovou značku

Charakteristika: Test diferenciační schopnosti dolních končetin, prostorová orientace.

Pomůcky: Bedna (výšky 90 cm pro žáky 6 - 11 let, 110 cm pro 12 let a více, žíněnka, pásmo, křída).

Provedení: TO stojí bosa na bedně celou plochou chodidla. Před bednou se nachází žíněnka, na které je vyznačena křídou cílová značka (čára). Vzdálenost od bedny k cílové značce je 1 metr. Úkolem TO je skokem snožmo z bedny na žíněnku dosáhnout patami přesně cílové značky.

Hodnocení: TO má dva pokusy. Pásmem se změří odchylka paty od cílové značky.

V každém z pokusů se změří odchylka té paty, která je blíže cílové značce. Měříme s přesností na 1 cm, hodnota je vždy kladná, bez ohledu na to, zdali je pata před značkou nebo za značkou.

Zaznamenáme průměrnou odchylku z obou hodnocených pokusů.

Pokyny a pravidla: Pohybový úkol TO vysvětlíme a předvedeme. Snožný odraz se provádí z horní plochy bedny, TO je bosa a stojí celou plochou chodidla na bedně. Doskočnou žíněnku je zapotřebí zajistit proti posunutí.

Standardizace: (podle Kohoutek in Jung, 2005, s.43)

Spolehlivost rstab = 0,79; objektivita robj = 0,55; faktorová validita r = 0,46

.

Obr. 5: Test T21 - schéma Zdroj: Kohoutek, aj. 2005, s. 42

T22 – Běh k očíslovaným medicinbalům Charakteristika: Test orientační schopnosti

Pomůcky: 6 medicinbalů, stopky, pásmo, křída.

Provedení: TO stojí zády před medicinbalem označeným „start“. Za ním leží ve vzdálenosti 3 m na polokružnici 5 medicinbalů vzdálených od sebe 1,5 m a viditelně označených čísly od 1 do 5. Čísla nejsou v uspořádaném sledu. Na povel učitele se TO otočí, běží k určenému číslem označenému medicinbalu, dotkne se ho rukou a běží zpět k startovnímu medicinbalu. Krátce před dotykem rukou startovního medicinbalu zavolá učitel nové náhodně vybrané číslo. Pokus končí, když se TO 3x rozběhne k určeným medicinbalům a dotkne se rukou naposledy startovního medicinbalu. Startovním povelem je zvolání jednoho náhodného určeného čísla učitelem. Po každé TO změníme číselný sled medicinbalů.

Hodnocení: Měří se čas od zavolání 1. čísla až do posledního dotyku rukou startovního medicinbalu. TO má jeden platný pokus. Čas měříme s přesností na 0,1 s.

Pokyny a pravidla: Pohybový úkol TO vysvětlíme a předvedeme. Startovním povelem je zvolání jednoho náhodně zvoleného čísla učitelem. Po každé TO změníme číselné pořadí medicinbalů, aby TO před vlastním pokusem neznala jejich číselnou posloupnost na polokružnici.

Standardizace: (podle Kohoutek in Jung, 2005, s. 44)

Spolehlivost rstab = 0,78; objektivita robj = 0,82; faktorová validita r = 0,68

Obr. 6: Test T22 - schéma Zdroj: Kohoutek, aj. 2005, s. 43

T23 – Cvičení reakce na míč (akustická)

Charakteristika: Test komplexní reakční rychlosti

Pomůcky: 2 lavičky (délka 4 m), míč na kopanou, pásmo, žebřiny.

Provedení: Na horních koncích šikmých laviček se nachází míč držený učitelem.

TO stojí na startu, zády do směru běhu, paty na startovní čáře. Učitel na akustický signál „hop“ pustí míč. Úkolem TO je co nejrychleji reagovat na akustický signál, otočit se, běžet k lavičce a kutálející se míč zastavit oběma rukama. Lavičky jsou zavěšeny paralelně vedle sebe na žebřinách ve výšce 120 cm, 10 cm od sebe. Startovní značka je umístěna 1,5 m od spodního konce laviček kolmo na jejich osu. Pro děti od 12 let je startovní značka umístěna ve vzdálenosti 2 m.

Hodnocení: Hodnotí se vzdálenost od místa startu míče k místu, kde TO míč zastavila. Vzdálenost se zaznamenává s přesností na 1 cm. TO má dva pokusy, zaznamenává se pokus lepší.

Pokyny a pravidla: Pohybový úkol TO vysvětlíme a předvedeme. Lavičky jsou zavěšeny vedle sebe na žebřinách ve výšce 120 cm a 10 cm od sebe. Učitel drží míč na horním konci mezi lavičkami. Startovní linie je dána 1,5 m od spodního konce laviček kolmo na jejich osu.

Standardizace: (podle Kohoutek in Jung, 2005, s. 45)

Spolehlivost rstab = 0,60; objektivita robj = 0,72; faktorová validita r = 0,50.

Obr. 7: Test T23 - schéma Zdroj: Kohoutek, aj. 2005, s. 44

T24 – Obraty na lavičce

Charakteristika: Test dynamické rovnovážné schopnosti

Pomůcky: Lavička (délka 4 m, obrácená – oporná plocha je 10 cm), stopky.

Provedení: TO provede na otočené lavičce 4 obraty o 360 stupňů (vlevo nebo vpravo), bez pádu. Obrat je ukončen v okamžiku dosažení výchozí polohy. Před pokusem TO zkusí přechod lavičky bez obratu. Lavička je zajištěna proti převrácení a posunutí.

Hodnocení: Registruje se čas za absolvování 4 obratů s přesností na 0,1 s. Při pádu z lavičky se přičítají trestné sekundy (jeden dotyk podlahy – jedna trestná sekunda). Při více jak 3 dotycích země se pokus opakuje. TO má jeden hodnocený pokus.

Pokyny a pravidla: Pohybový úkol TO vysvětlíme a předvedeme. TO obeznámíme s úzkou plochou lavičky (povoluje se jeden přechod lavičky bez obratu). Je zapotřebí zajistit lavičku proti převrácení a posunutí.

Standardizace: (podle Kohoutek in Jung, 2005, s. 45)

Spolehlivost rstab = 0,73; objektivita robj = 0,52; faktorová validita r = 0,47.

T25 – Sprint podle stanoveného rytmu Charakteristika: Test rytmické schopnosti

Pomůcky: 11 gymnastických obručí (průměr 60 cm), stopky, pásmo.

Provedení: Úkolem TO je proběhnout 30 m vzdálenost sprintem maximální rychlostí. Následně má TO absolvovat s maximální rychlostí druhou 30 m vzdálenost, na které se nachází 11 obručí ve stanovených vzdálenostech od sebe. TO smí do každé obruče vkročit jen jednou. Na venkovním hřišti nejsou povoleny tretry. Start běhu je polovysoký. Pro zajištění regulérnosti umístění obručí pro všechny TO namalujeme jejich umístění na zem.

Hodnocení: U každého běhu se měří čas s přesností na 0,1 s. Hodnotí se rozdíl mezi časem prvního a druhého běhu. TO má jeden pokus na každý běh.

Pokyny a pravidla: Test se provádí v uzavřeném prostoru jen tehdy, když máme dostatečný prostor při dobíhání (délka celého prostoru alespoň 50 m).

Při testování venku nepovolujeme tretry s hřeby. Nejprve se změří TO výsledný čas sprintu na 30 m z polovysokého startu, který TO sdělíme.

Poté obeznámíme TO s rozmístěním obručí (dle obrázku) a s druhým

úkolem. Pro zajištění regulérnosti rozmístění obručí pro všechny TO namalujeme jejich umístění na zem.

Standardizace: (podle Kohoutek in Jung, 2005, s.45)

Spolehlivost rstab = 0,42; objektivita robj = 0,57; faktorová validita r = 0,46.

Obr. 8: Test T25 - schéma Zdroj: Kohoutek, aj. 2005, s. 42

Hodnocení: (podle Kohoutek, aj. 2005)

Tab. 5: Norma úrovně koordinačního rozvoje pro chlapce (12 roků) Věková kategorie 12 roků

Tab. 6: Norma úrovně koordinačního rozvoje pro dívky (12 roků) Věková kategorie 12 roků

Related documents