• No results found

Kungsängen, Upplands-Bro kommun, Stockholms län,

In document Förslag till beslut (Page 25-31)

2021-03-16

Fastighetsbeteckning Öråker 2:15

Adress Öråkersvägen 8

Kommun Upplands-Bro Kommun

Beställare Malin Anjou

Sammanställning Jennie Björklund, Certifierad sakkunnig kontrollant av Kulturvärden enligt PBL och Boverkets föreskrifter och allmänna råd.

Inledning/syfte

Bygglov har ansökts för att få bygga en tillbyggnad i form av ett uterum till den befintliga bostaden på Öråkersvägen 8 i Kungsängen. Bygglovsansökan inkom när bygget redan var påbörjat och i samband med detta så har bygglovshandläggarna på Upplands-Bro kommun krävt kompletteringar – bland annat ett utlåtande från bebyggelseantikvarie om uppfyllandet av PBL kap. 8 § 13 och PBL kap. 8 § 17 mot bakgrund av att fastigheten ligger inom Riksintresse för kulturmiljö.

Stiftelsen Kulturmiljövård har anlitats för att utföra det efterfrågade utlåtandet. Uppdragets syfte har bestått i att ta fram en antikvarisk konsekvensbeskrivning utifrån tillbyggnadsplanerna där det säkerhetsställs att Plan och bygglagens krav om förbud mot förvanskning och varsamhet mot värdena uppfylls.

Bakgrund

Tillbyggnaden av uterummet beräknas bli ca 21 m2 stort och planen är att plocka upp karaktärsdragen från det befintliga bostadshuset i form av taktäckning av lertegel, locklistpanel som målas med Falu rödfärg, samt att foder och vindskivor målas i samma gråa kulör som exempelvis fönsterfoder och vindskivor på bostadshuset.

Planen var från början att utbyggnaden inte skulle bli större än 15 m2 och åtgärden startade genom att en gammal trätrall byttes ut mot en ny stenaltan. Planerna utökades dock snabbt genom att idén om ett uterum väcktes och därefter beställdes glasdörrar. I samband med att byggarbetet kom i gång insåg beställaren att bygglov behövdes och kontaktade då Upplands-Bro kommun. Detta gör att stora delar av bygget redan är utfört och det finns en god insyn i hur utformningen av uterummet kommer att bli när det är klart.

Lagskydd och befintliga ställningstaganden Plan och bygglagen

Enligt PBL kap. 8 § 13 får en byggnad som är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt inte förvanskas (förvanskningsförbud).

Enligt PBL kap. 8 § 17 ska en ändring av en byggnad utföras varsamt så att hänsyn tas till byggnadens karaktärsdrag samt tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden.

Figur 2 Bostadshuset med uterummet sett från sydost.

Figur 1 Uterummets placering på bostadshuset Öråker 2:15 sett från söder.

Fastigheten Öråker 2:15 ligger inom riksintresse för kulturmiljövården.

Görväln [AB 32] (delen i Upplands-Bro sn)

Motivering: A. Farledsmiljö och kommunikationsmiljö vid vattenleden från Uppsala och Sigtuna ut i Mälaren, med stor betydelse för försvar och kommunikationer på vattnet och till lands alltsedan järnåldern. (Fornlämningsmiljö).

B. Herrgårdslandskap, med rötter i järnålderns och medeltidens stormannabygd och herrgårdsanläggningar som speglar 1600-, 1700- och 1800-talen.

Uttryck för riksintresset:

A. Den kraftiga ruinkullen efter ärkebiskopens palatsliknande fäste från 1400-talets slut på Stäketholmen. Platsen för Tuna-byn på Lennartsnäshalvön och stora järnåldersgravfält, vilka berättar om traktens centrala betydelse under järnåldern. Knutpunkten mellan vatten- och landkommunikationerna med fyra generationer landsvägar allt ifrån landets äldsta statliga vägbygge 1665, samt järnvägssträckningar.

B. De många herrgårdsanläggningarna och det av godsdriften präglade landskapet med storskaliga åkrar och alléer, bl.a. Almare-Stäket och Lennartsnäs. Odlingslandskapet med system av äldre vägar och jordbruksbebyggelse. (Miljön berör även Järfälla kommun.).

Figur 3 Riksintresset för Kulturmiljövårdens Görvälns utsträckning mellan Upplands-Bro kommun och Järfälla kommun. Karta från Länsstyrelsens WebbGis, skala 1:60 000.

Vad är en särskilt värdefull byggnad och vad är en förvanskning?

För att en byggnad ska betraktas som särskilt värdefull krävs det att byggnadens värde är så stort att dess bevarande kan sägas utgöra ett verkligt allmänt intresse. Det gäller inte enbart enskilda byggnader med unik karaktär eller stort historiskt intresse, utan också byggnader och bebyggelsemiljöer som representerar olika tidsepoker eller något som är utmärkande för olika sociala miljöer. Bestämmelsen gäller också enskilda byggnader som blir värdefulla genom samhörigheten till en grupp byggnader. Förvanskningsförbudet berör därför inte enbart enskilda byggnader, utan kan även tillämpas på byggnader som ingår i ett särskilt värdefullt bebyggelseområde och bidrar till områdets värden. Även om en byggnad inte bidrar till ett

eller bebyggelsemiljön särskilt värdefull som är skyddade. Klarlägger och respekterar man värdena kan man ändå utföra olika åtgärder.

Vid prövning av om en åtgärd medför en förvanskning bör det klarläggas om åtgärden förändrar byggnadens karaktärsdrag eller skadar någon av de egenskaper som ligger till grund för byggnadens eller områdets kulturvärden (BFS 2016:6). I olika rättsdomar har det enligt Boverket bland annat ansetts varit en förvanskning om:

 en väsentlig egenskap går förlorad.

 åtgärden går ut över byggnadens och områdets särart och medför att en byggnads genuina karaktär inte behålls.

 åtgärden ger ett dominerande uttryck och avviker från det enhetliga intryck som bebyggelsen har.

 åtgärden inte är väl anpassad till huset karaktär avseende en byggnad som har ett känsligt läge i en kulturmiljö.

Kulturhistorisk värdering och karaktärisering

Öråkers gård är en välbevarad herrgårdsmiljö från 1700-talets slut nära Mälaren med herrgård byggd i trä och tillhörande flygelbyggnader, magasin, bostäder och stora ekonomibyggnader. Runt gården sträcker sig stora öppna odlingslandskap som fortfarande idag brukas och vägnätet i området har en ålderdomlig sträckning även om det delvis moderniserats i form av asfaltering och breddning. Övrig bebyggelse i området är delvis byggda i övergången mellan skog och åker, samt på större impediment, oftast med utblick.

Detta inkluderar även placeringen av modernare bebyggelse som i det stora hela anpassats till den rådande karaktären för bebyggelsen i landskapet. Det är just denna typ av miljö som är utpekad som kulturhistoriskt värdefull i riksintresset Görväln och som efterfrågad konsekvensbeskrivning ska prövas emot.

Herrgårdsmiljöerna finns även utpekade i bland annat Översiktsplan för Upplands-Bro kommun 2010 och Fördjupad översiktsplan för landsbygden i Upplands-Bro kommun, 2017.

Figur 4 Bostadshusen på Öråkersvägen med det aktuella huset längst till vänster i bild. Notera placeringen av bebyggelsen på en höjd.

och bebyggelsens karaktärsdrag.

Byggnaden ligger nära Öråkers huvudbyggnad med flyglar och trädgård, men är dels avskild genom åkrar, alléer och vägar, dels genom att bebyggelsen är förlagd intill ett skogsparti. Området har mycket växtlighet i olika storlek runtom bostadshusen och den aktuella utbyggnaden kan inte ses från norr eller från flera punkter nere från vägen i öster/sydost. Under sommartid bör grönskan skymma tillbyggnaden än mer än idag.

Enköping 2021-03-16

Jennie Björklund Bebyggelseantikvarie

Certifierad sakkunnig Kulturvärde, nivå K

Referenser

Boverket

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/Allmant-om- PBL/teman/kulturvarden/kulturvarden-i-plan---och-bygglagen/krav-pa-byggnadsverk-och-tomter/forvanskningsforbudet/ (2021-03-12)

Översiktsplan för Upplands-Bro kommun, ÖP 2010, antagen av Kommunfullmäktige den 15 december 2011.

Fördjupad översiktsplan för landsbygden i Upplands-Bro, Antagen av Kommunfullmäktige den 14 juni 2017.

Länsstyrelsens WebbGis.

Datum Vår beteckning Er beteckning

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

MIL.2020.976, Remiss ansökan om utökad täktverksamhet m.m. samt vattenverksamhet, HÅBO HÄRADSALLMÄNNING 1:1,

Hammarbyfjällsvägen 1

In document Förslag till beslut (Page 25-31)