• No results found

Påverkan på friluftsliv, rekreation och landskapsbild

In document Förslag till beslut (Page 55-58)

Bygg och miljönämndens synpunkter

B. Yttrande över inkomna synpunkter

B.3 Påverkan på friluftsliv, rekreation och landskapsbild

B.3.1 Miljönämnden, Naturskyddsföreningen och närboende anför att friluftslivet i skogsmarkerna kring verksamheten kan komma att påverkas.

Jehander vidhåller att ansökt verksamhet kommer att ha små negativa konsekvenser för friluftsliv och rekreation. Det kommer fortsatt finnas stora oexploaterade skogsområden i närområdet, såsom Görvälnkilen och området vid Lejondalssjön, vilka kan utnyttjas till friluftsliv och rekreation. Efter driftskedet och föreslagen efterbehandling kommer det att skapas tätortsnära och varierade naturlandskap inom verksamhetsområdet som kommer kunna nyttjas till friluftsliv och rekreation, se vidare avsnitt 8.3 i miljökonsekvensbeskrivningen (ansökansbilaga B).

B.3.2 Vällingby Scoutkår anför att bolaget ska förpliktigas att spara ett skogsparti på minst 500 meter från verksamhetsområdets norra gräns och att täktverksamheten ska förläggas till vardagar för att scoutstugan inte ska påverkas av buller under helger. Närboende undrar hur scoutstugan kommer att påverkas.

Bullerrapporten (ansökansbilaga B.4) visar att Naturvårdsverkets riktvärden för externt industribuller, vilka Jehander föreslår ska gälla som villkor för

verksamheten, kommer att innehållas vid scoutstugan vid alla tider på dygnet. Detta gäller även i ett s.k. ”worst case”-scenario, då samtliga vid verksamheten bullrande arbetsmoment pågår samtidigt och vädersituationen är sådan att ljudet har goda förutsättningar att spridas. Scoutkåren kommer därmed kunna använda sin stuga på samma sätt som idag.

Jehander har inte rådighet över skogen norr om verksamhetsområdet och kan således inte styra över skogspartiets bevarande. Bolaget vill dock poängtera att

bullerberäkningen inte har tagit någon hänsyn till förekomsten av skog. Även om skogspartiet norr om verksamhetsområdet skulle avverkas, kommer alltså bolaget att klara de föreslagna bullernivåerna.

Verksamheten vid täkten, asfaltverket och betongstationen kommer som

utgångspunkt bedrivas under helgfria vardagar. Det är dock viktigt att verksamheten i undantagsfall tillåts pågå även under helger, se avsnitt B.4.5 nedan.

B.4 Buller

B.4.1 Miljönämnden, Naturskyddsföreningen och närboende anför att närboende redan idag störs av buller från Jehanders verksamhet och andra närliggande

verksamheter. Närboende anför vidare att den nuvarande täktverksamheten även bedrivs kvällstid 18–21.

Jehander har tagit del av den störningsrapport som har upprättats av några närboende (aktbil. 19). Av sammanställningen framgår sammanfattningsvis att boende har uppfattat ihållande dunkande ljud från stenkross, skrapande maskinljud, ihållande hackande, maskin- och motorljud samt metalliskt gnisslande och släpande ljud.

Jehander vill inledningsvis påpeka att flera av de beskrivna störningarna ska ha inträffat vid tidpunkter då bolaget inte har bedrivit någon verksamhet. Störningarna beror i dessa fall på ljud från andra verksamheter. Övriga störningar – som kan kopplas till Jehanders verksamhet – har främst berott på tillfällig krossning med mobila krossar och skuthantering samt intippning av material på tillfällig upplagsyta.

Verksamheten har bedrivits inom ramen för bolagets nu gällande tillstånd och villkor, som medger att vissa delar av täkt- och återvinningsverksamheten i undantagsfall bedrivs vid även andra tidpunkter än helgfria vardagar kl. 06-18.

Jehander är dock medvetet om att bolaget vid tre tillfällen har överskridit de nivåer som idag gäller som riktvärden (dvs. inte begränsningsvärden) för buller från verksamheten. Samtliga tre tillfällen berodde på problem med den tillfälliga mobila krossen, vilket nu har åtgärdats.

B.4.2 Miljönämnden och närboende anför att ansökt verksamhet kommer att innebära ytterligare bullerstörningar och uttrycker en oro för kumulativt buller från närliggande verksamheter.

Bullerrapporten (ansökansbilaga B.4) visar att riktvärdena för externt industribuller kommer att innehållas vid samtliga bostäder. Detta gäller även i ett s.k. ”worst case”-scenario, då samtliga vid verksamheten bullrande arbetsmoment pågår

samtidigt och vädersituationen är sådan att ljudet har goda förutsättningar att spridas.

Ett flertal närboende har uttryckt en oro för kumulativ bullerpåverkan från Ragn-Sells avfallsanläggning, NCC:s planerade deponi och Kungsängens övnings- och skjutfält. Jehander vill därför understryka att bolaget har låtit utföra en bedömning av kumulativt buller från närliggande verksamheter, se avsnitt 9 i bullerrapporten. I

denna bedömning ingår dock inte Kungsängens övnings- och skjutfält. Skottbuller har en annan karaktär än det industribuller som alstras vid Jehanders verksamhet samt andra typer av riktvärden att förhålla sig till. Det är av denna anledning inte möjligt att göra en beräkning av den kumulativa ljudpåverkan från skjutbanan.

Jehander vill ändå framhålla att bullerpåverkan vid de beräkningspunkter som ligger närmast skjutfältet kommer understiga riktvärdena för externt industribuller med god marginal. De två verksamheterna är dessutom placerade på så sätt att bostäder aldrig kan ha medvind från båda verksamheter samtidigt, vilket har en stor inverkan på det kumulativa bullret. Risken för att någon närboende skulle drabbas av stadigvarande kumulativa effekter från ansökt verksamhet och skjutbanan bedöms därför vara minimal.

B.4.3 Närboende anför att ledningsgatan för den nya kraftledningen och vindarnas riktning kommer att påverka spridningen av buller.

Bullerberäkningen har inte tagit någon hänsyn till förekomsten av skog. Avverkning av skog för att skapa en ledningsgata påverkar således inte resultaten i

bullerutredningen.

B.4.4 Närboende undrar om det finns beräkningar på hur mycket buller asfaltverket kommer avge.

Bullerrapporten (ansökansbilaga B.4) innefattar en analys av hela verksamhetens ljudpåverkan och omfattar därmed buller från asfaltverket.

B.4.5 Naturskyddsföreningen och närboende anför att asfalt- och betongtillverkningen bör tillåtas endast 06-18 helgfria vardagar.

Jehander vidhåller att asfalt- och betongtillverkningen – i undantagsfall – ska kunna bedrivas även under kvällar, nätter och helger. Asfalt och betong kan inte läggas på upplag, utan måste produceras i direkt anslutning till leverans. Eftersom större väg- och byggprojekt många gånger bedrivs utanför normal arbetstid, måste också asfalt- och betongtillverkningen kunna fortgå under kvällar, nätter och helger. Jehander vill dock understryka att Naturvårdsverkets riktvärden för externt industribuller alltid kommer att underskridas vid samtliga bostäder, se bullerrapporten (ansökansbilaga B.4). Detta gäller även när produktionen av asfalt och betong pågår under kvällar, nätter och helger.

B.4.6 Närboende anför att bolaget ska förpliktigas att bygga en hög bullervall mot Näshagen.

Lokala bullerskärmar kommer att användas för att minska spridningen av ljud till Näshagen. Som framgår av bullerrapporten (ansökansbilaga B.4), kommer Jehander därigenom att klara såväl Naturvårdsverkets riktvärden för industribuller som de strängare riktvärden som följer av det nu gällande tillståndet. Anläggandet av en bullerskyddsvall vid områdets tomtgräns i riktning mot Näshagen skulle ha en liten inverkan på ljudutbredningen från krossarna. Lokala skärmåtgärder har en större bullerreducerande effekt nära bullerkällan.

B.4.7 Trafikverket undrar – med hänsyn till risken för bullerpåverkan – om verksamhetens personallokaler kommer att erbjuda möjlighet för boende eller sovplats.

Det kommer inte att finnas någon möjlighet till boende eller sovplats i personallokalerna.

B.5 Damning

Miljönämnden, Naturskyddsföreningen, Vällingby scoutkår och närboende anför att närboende redan idag störs av damning och uttrycker en oro för att ansökt

verksamhet innebär en risk för ytterligare damning. Trafikverket och närboende undrar hur damning och nedskräpning på väg 269 kommer att motverkas.

Jehander vidhåller att ansökt verksamhet kommer att ha begränsad påverkan med avseende på damning, se vidare avsnitt 8.5 i miljökonsekvensbeskrivningen

(ansökansbilaga B), och vill även tillägga att bolaget inte tidigare har mottagit några klagomål rörande damning. I Bilaga B redovisas en kompletterande beskrivning av de dammbekämpande åtgärder som Jehander avser använda sig av vid verksamheten i Bro.

In document Förslag till beslut (Page 55-58)