• No results found

Påverkan på trafik

In document Förslag till beslut (Page 59-63)

Bygg och miljönämndens synpunkter

B. Yttrande över inkomna synpunkter

B.8 Påverkan på trafik

B.8.1 Närboende har framfört att trafikutredningen bör omfatta trafik till och från även närliggande verksamheter.

Den redovisade trafikutredningen (ansökansbilaga B.6) omfattar trafik till och från ansökt verksamhet, Ragn-Sells avfallsanläggning, NCC:s planerade deponi, Käppalaförbundets planerade slamlager och Svenska Kraftnäts planerade ledningsåtgärder.

B.8.2 Närboende och Naturskyddsföreningen menar att antalet fordonsrörelser till och från den ansökta verksamheten torde bli fler än vad som framgår av bolagets trafikutredning. Miljönämnden anför att 600 fordonsrörelser/dag endast är ett genomsnitt och att verksamheten i verkligheten kommer att generera fler fordonsrörelser än så under perioder med hög efterfrågan.

Den nuvarande verksamheten genererar cirka 200 fordonsrörelser per dag. Av trafikutredningen (ansökansbilaga B.6) framgår att framtidsprognosen är ett så kallat värsta scenario, med cirka 600 fordonsrörelser per dag. Detta är således inte en vanlig vardag eller ett genomsnitt, utan det högsta möjliga antalet fordonsrörelser som kan komma att inträffa under enstaka dagar, med trafiken jämnt fördelad över dygnet. Transporterna kan således stiga från 200 fordonsrörelser/dag till cirka 600 fordonsrörelser/dag, dock endast under särskilda förutsättningar och under kortare tidsperioder.

B.8.3 Trafikverket vill att bolaget ska klargöra hur många fordon som rör sig eller kommer norr ifrån med målpunkt väg 263.

Trafikverket har vid telefonsamtal förtydligat att frågan avser antalet transporter från eller till täkten, som kommer ifrån eller går mot Arlanda via det sekundära vägnätet (väg 293 till väg 263 via småbyarna).

Merparten av transporterna från eller till verksamhetsområdet kommer ifrån eller går söderut på väg 269 mot E18. Endast ett fåtal av transporterna (uppskattningsvis under 10 %) kommer ifrån eller går norrut på väg 269 mot väg 263, se avsnitt 4.7 i miljökonsekvensbeskrivningen (ansökansbilaga B). Detta kan givetvis förändras beroende på den långsiktiga samhällsutvecklingen i regionen norr om täkten.

Jehander kan dock informera transportörer, som kommer ifrån eller går norrut mot Arlandaområdet, om den rekommenderade färdvägen via de större vägarna (se figuren nedan). Transporttiden är jämförbar, oavsett om transportören väljer det primära eller sekundära vägnätet till eller från Arlanda.

B.8.4 Trafikverket anför att personalresor till och från verksamhetsområdet borde ha inkluderats i trafikutredningen. Trafikverket vill även att bolaget ska klargöra om det finns möjligheter till kollektivt resande för personalen.

Det finns enbart en handfull anställda vid den befintliga verksamheten, och det är som mest 8–10 anställda som befinner sig i täkten vid samma tillfälle. Den utökade verksamheten förväntas kräva ungefär 18 anställda. Eftersom antalet anställda är så litet och inte förväntas stiga nämnvärt vid en utökad verksamhet, har dessa

trafikrörelser räknats in i det normala trafikökningstalet. Dessa beräkningsmodeller är baserade på utveckling och vid simuleringar av trafik är det brukligt att fördela viss ”normal” ökning till dessa av Trafikverket fastställda uppräkningstal, dvs. den variabel som enligt praxis används för förväntad storlek på trafikuppräkningar.

Som framgår av trafikutredningen (ansökansbilaga B.6), finns det i nuläget ingen förbindelse till kollektivtrafik att nyttja. Det är Upplands-Bro kommun i samråd med trafikhuvudmannen (Stockholms lokaltrafik, SL) som ansvarar för en eventuell utveckling av kollektivtrafiknätet längs väg 269.

B.8.5 Trafikverket efterfrågar en redovisning av köbildningen vid avfartsramper vid E18, både utifrån den nuvarande utformningen och utifrån om en cirkulationsplats skulle anläggas.

Köbildningen vid trafikplats Bro har redovisats i figur 25 i trafikutredningen (ansökansbilaga B.6). Figuren avser prognosår 2050, och visar att det kommer att bildas en köuppbyggnad som inkräktar på väg E18 för de som väljer att lämna väg E18 och har målpunkt väg 269, Håtunavägen. Detta sker dock såväl med som utan trafik till täktverksamheten. Köbildningen beror således inte på den ansökta verksamheten.

Det finns idag inga kända förslag till lösningar för rampanslutningar mot väg 269, förutom en grov förslagsskiss till en cirkulationsplats i södra delen av trafikplats Bro, som togs fram i samband med detaljplanen för Klövberga.9 Det finns ingen möjlighet att simulera kölängder på en cirkulationsplats som inte existerar eller vars förutsättningar inte är kända.

B.8.6 Trafikverket anför att bolaget behöver förtydliga var gränsen för

verksamhetsområdet går och var bullervallen ska anläggas, eftersom det råder ett utökat byggnadsfritt avstånd om 30 meter från väg 269.

Jehander kommer inte att uppföra några byggnader eller anläggningar närmare än 30 meter från väg 269. Gränserna för verksamhetsområdet redovisas och koordinatsätts i ansökansbilaga A.1.3. Bullervallens ungefärliga placering finns markerad på sida 4 i ansökansbilaga A.2.

B.8.7 Trafikverket efterfrågar en beskrivning av hur bolaget ska motverka bländning av trafikanter på väg 269.

Verksamheten kommer inte att synas från vägen, se vidare avsnitt 8.3 i

miljökonsekvensbeskrivningen (ansökansbilaga B) och siktlinjerna i ansökansbilaga A.2. Vidare kommer belysningsmaster m.m. placeras så att de inte orsakar några olägenheter för trafikanterna på vägen.

9 Ramböll, Trafikutredning Klövberga, 2016, tillgänglig på

https://www.upplands-bro.se/download/18.3ba56f9e1729cf5080d3011/1600021980919/Utredning%20samr%C3%A5d%20trafi k%20Kl%C3%B6vberga%20nr%201506.pdf.

B.8.8 Trafikverket anför att sökanden måste ta fram ett preciserat förslag till anslutning som Trafikverket granskar innan ansökan godkänns.

Trafikverket har vid telefonsamtal förtydligat att det av sökanden presenterade förslaget till anslutning måste godkännas av Trafikverket innan bolaget kan erhålla ett tillstånd enligt 39 § väglagen för att ändra anslutningen. Trafikverkets synpunkt avser således inte den förevarande ansökan om tillstånd enligt miljöbalken.

Den befintliga anslutningen till täkten behöver enligt Jehanders mening inte uppgraderas. Sikten är god och anslutningen förväntas inte leda till några

kapacitetsproblem. Det finns således inget behov av att nu genomföra det förslag till en ny korsningslösning som presenterades i avsnitt 7 i trafikutredningen

(ansökansbilaga B.6). Om Jehander i framtiden bestämmer sig för att förstärka den befintliga anslutningen eller anlägga en ny anslutning, kommer detta att hanteras i den ordning som gäller enligt 39 § väglagen.

In document Förslag till beslut (Page 59-63)