• No results found

Lärande och utveckling i arbetslivet

Här redogörs för den andra frågeställningen: hur upplever undersköterskorna att de ställs inför oförväntade utmaningar i arbetslivet och hur de utvecklas i sitt yrkeskunnande.

Att vara ny och ung

Effie började arbeta extra i hemtjänsten redan under första året på Vård- och omsorgsutbildningen.

Jag kunde det, men jag vågade inte i början, jag vågade inte gå fram Effie

Han beskriver en upplevelse av osäkerhet inför mötet med arbetsuppgifterna; han visste hur han skulle göra arbetet, men vågade inte till en början.

Cindie tog studenten 2020 och fick direkt sommarjobb på akutmottagningen på ett sjukhus. Hon beskriver detta som en drömanställning för henne och att hon var mycket stolt över att få chansen att arbeta där direkt efter studenten. Samtidigt ställde det stora krav på henne direkt vid introduktionen då hon fick ett papper med en lång lista med saker som hon skulle kunna.

När jag fick det så tänkte jag alltså hur sören ska jag kunna lära mig allt detta… Men jag klarade det men det var ett stort krav och jag kände verkligen att det låg på mina axlar…

Cindie

Fastän hon var färdig med sin grundutbildning, fanns det mycket kvar att lära för att klara av arbetsuppgifterna på akuten.

Frida fick arbete på den avdelning som hon gjorde sin slut-APL på i trean på gymnasiet. Men när hon tagit studenten och skulle börja arbeta, kände hon sig till en början som en elev igen och kände inledningsvis att hon inte kunde någonting.

Cindie och Effie nämner att de har känt sig unga i början av sitt arbetsliv. Cindie menar att hon fick sitt sommarjobb på akuten, trots sin låga ålder. Det har hänt att kollegor har fått henne att känna att hon måste bevisa att hon kan, fastän hon är ung.

…det är många som dömer en för att man är ung och kanske för att man inte riktigt kan lika mycket som alla andra. För det har jag också varit med om att det liksom ibland kan vara att man kanske inte kan lika mycket. Men då tycker jag det är viktigt också att visa att jag vill lära mig, så att du kan göra och jag tittar så att jag lär mig till nästa gång.

Cindie

Här beskriver hon en inställning till att vilja visa att hon vill lära sig och utvecklas i yrkeskunnande.

Svåra händelser och att stå ensam

Anna är den av informanterna i denna studie som har arbetat längst tid efter gymnasieexamen. Sedan 2019 arbetar hon på akuten på ett sjukhus, och eftersom det är mycket personal som byts ut är Anna nu en av dem som har bäst koll på rutinerna på arbetsplatsen. Därför är hon säker i situationer som handlar om rutin, och det som är svårt är när det blir akuta eller svåra händelser som uppstår. Om en patient blir akut dålig har hon alltid stöd i teamet och kan tillkalla både sjuksköterskor och läkare och kan ta ett steg tillbaka i dessa situationer.

Daniel som har sommarjobbat på fritidsverksamhet inom LSS, beskriver svåra situationer till exempel när ungdomarna får utbrott.

Då känner jag mig väldigt osäker på vad jag ska göra. För att liksom det är 50% chans att man alltså kan göra det bättre eller kan göra det sämre.

Daniel

I den svåra situationen som Daniel beskriver ovan, känner han sig ibland ensam. Hans lösning är att likt Anna tillkalla övrig personal, men på Daniels sommarjobb händer det ibland att det inte finns någon ordinarie personal att tillkalla. Då får han istället ringa till en personal som kan ge stöd i att lugna ungdomen.

Effie som arbetar i hemtjänsten, beskriver något liknande. Även om han menar att han känner vårdtagarna väl, händer det att de får nya tabletter och då tycker han det är svårt att det dels är tidsbrist hos vårdtagarna, och ibland finns det inte en sjuksköterska att ringa och rådfråga. Effie beskriver att det gör honom stressad. Han jämför med sin tjänst på sjukhuset där det alltid finns personal att fråga och möjlighet att snabbt få hjälp.

Utveckla yrkeskunskaper

Anna har svårt att skilja på vad hon har lärt sig i gymnasiet och vad hon har lärt sig på arbetsplatsen. Hon beskriver att de på hennes arbetsplats har många ”micro-föreläsningar” och att hon ofta får gå på kompetenshöjande utbildningar.

Bella menar att hon lär sig genom att själv testa i arbetslivet, särskilt i hemtjänsten där hon får möta många nya mediciner och behandlingsmetoder. Kunskaperna finns där från

gymnasieutbildningen, ”som i en box” som hon genom arbetet öppnar och utvecklar. Cindie beskriver att hennes hjärna går på högvarv av allt hon lär sig i arbetet. När hon beskriver hur hon arbetar tillsammans med en trygg kollega, menar hon att kollegan hjälper henne att avgränsa lärandet genom dela upp uppgifterna i ”små boxar”, så det blir en sak i taget istället för allt på en gång.

Stöd av kollegor och att våga

Daniel är så ny på sin tjänst i äldreomsorgen och menar att han lär sig mycket genom att fråga sina kollegor. Alla informanter menar att det är viktigt med stöd från kollegor för att klara svåra och oväntade händelser, och att det är avgörande att våga prova och våga fråga om hjälp för att klara situationer. Det är olika beroende på vilka arbetsplatser informanterna arbetar på, hur pass enkelt det är att få stöd av kollegor. På sjukhuset och på äldreboende arbetar

personalen i team och kan snabbt ta stöd hos varandra, medan i hemtjänst kan man behöva ringa för att få hjälp och som personlig assistent är det bara brukaren som man kan diskutera med.

Stödjande kollegor beskrivs av alla informanter som personer som ser dem som värdefulla kollegor. De tar sig tid att förklara och visa och är skickliga i arbetet som undersköterskor. De bygger ett förtroende till informanten och får dem att känna att de vågar fråga och be om stöd. Effie och Frida beskriver sig som mer modiga och framåt nu än när de började arbeta.

Sammanfanttning

Några av informanterna menar att de inledningsvis är osäkra på vad de kan och känner sig unga och nya. När en vårdtagare blir akut sjuk eller har ett utåtagerande beteende, är det tryggt att ha nära till kollegor och kunna ta ett steg tillbaka. Alla har inte nära till sina kollegor utan måste ringa eller försöka lösa problemen själva.

Samarbetet med kollegor och att våga prova arbetsuppgifter utvecklar undersköterskornas yrkeskunnande. Någon beskriver att kunskaperna finns som i boxar från

det är svårt att skilja på vad hon lärt sig i skolan och vad hon lärt sig i fortbildningar och i yrkesutövningen. Att våga fråga och att ha tillgång till kollegor som vill berätta och visa, gör att de nyanställda utvecklas i arbetet.

Related documents