• No results found

antalet projektdeltagare och övriga registrerade

8.5 Lärdomar inför framtida projekt

Mot bakgrund av analysen av vad som förklarar Volvo Cars-projektets resultat och effek- ter summeras i detta avsnitt lärdomarna från projektet. En viktig fråga är också om denna typ av projekt kan rekommenderas i liknande situationer där en kris slår särskilt hårt mot en enskild bransch.

8.5.1 Kritiska faktorer

Utvärderingen av Volvo Cars-projektet pekar på fyra specifika faktorer som är särskilt kritiska i en liknande situation.

En välgrundad analys av problemet samt målgruppens behov och alternativ

Erfarenheten av Volvo Cars-projektet visar att när ett beslut om att genomföra ett projekt fattas mot bakgrund av en oklar problembakgrund, såsom snabba krisförlopp, är det sär- skilt viktigt med en välgrundad analys av problemets karaktär och risken för att föränd- ringar i omvärlden förändrar förutsättningarna för projektet. När ett projekt initieras mot bakgrund av ett problem som plötsligt uppstår i en föränderlig omvärld, vars betydelse och konsekvenser är svåra att överblicka, blir riskerna med projektet större. Omvärldsför- ändringar är mer sannolika i sådana förlopp jämfört med situationer där problembakgrun- den är mer stabil över tid. Osäkerheten innebär samtidigt att analysen av problembak- grunden blir svårare att göra. Initiativtagaren till ett projekt måste också ha en god upp- fattning om målgruppens behov och alternativ. Om konjunkturen är god och utsikterna på arbetsmarknaden är goda kan det saknas grund för ett projekt.

En tydlig och logisk målstruktur

Det behövs tydliga resultat- och effektmål samt en klar målstruktur för att underlätta styr- ningen av projektet. Det skapar bättre förutsättningar för projektet att styra om verksam- heten i händelse av att omvärldsförändringar ändrar förutsättningarna för projektet. I detta avseende har Volvo Cars-projektet inte varit ett efterföljansvärt exempel.

En snabb projektstart

Samtidigt som det är viktigt att genomföra en välgrundad analys av problembakgrunden och utforma en klar målstruktur med tydliga resultat- och effektmål är det viktigt med en snabb projektstart. I detta avseende är Volvo Cars-projektet både ett föredöme och ett inte efterföljansvärt exempel. Genom det s.k. snabbspåret fick målgruppen tillgång till arbetsmarknadsutbildningar redan innan projektets formella start. Kostnaderna för utbild- ningarna kunde sedan belasta projektet retroaktivt. Genomförandet av yrkesvuxenutbild- ningen var inte lika föredömlig när det gäller behovet av en snabb projektstart. Det tog minst ett år från att projekttanken uppstod till att projektet faktiskt satte igång.

180 (196) RAPPORT

Nödvändigt att utnyttja projektaktörernas befintliga organisationsstrukturer

En god utgångspunkt för att åstadkomma en snabb projektstart är att utnyttja befintliga strukturer – både vad gäller organisation och befintlig kursverksamhet. Projektspecifika upphandlingar är tidskrävande och därför inte att rekommendera i fall där en snabb pro- jektstart är avgörande. I detta avseende är Volvo Cars-projektet ett föredöme. Dessutom skapas bättre förutsättningar för organisatoriskt lärande i jämförelse med specifika pro- jektorganisationer.

8.5.2 Är Volvo Cars-projektet en bra modell för framtida kriser?

Frågan är om Volvo Cars-projektet är en bra modell för att hantera kriser som slår särskilt hårt mot enskilda branscher? Det är möjligt att projektgruppen hade fått ett bättre resultat om projektet hade kommit igång tidigare eller om den ursprungliga problembilden hade varit mer relevant, men det är inte troligt att detta hade varit tillräckligt för att ge effekter som är signifikant bättre än kontrollgruppens resultat. Det finns vissa strukturella faktorer som gör det tveksamt att rekommendera detta slag av projekt vid liknande situationer i framtiden.

Målgruppen är attraktiv på arbetsmarknaden

Målgruppen som friställs vid detta slag av kriser som slår särskilt hårt mot vissa branscher kan kännetecknas av att vara mycket anställningsbar och attraktiv på arbets- marknaden. I jämförelse med de grupper som Arbetsförmedlingen i vanliga fall anordnar projekt för är denna målgrupp väldigt nära arbetsmarknaden. En stor del av målgruppen kommer därför relativt snabbt att på nytt etablera sig i arbetslivet.

Exponeringen mot arbetsmarknaden minskar

Långa utbildningar som är riktade till stora delar av en målgrupp – som t ex yrkesvuxen- utbildning – riskerar att ”låsa in” arbetslösa på utbildningar och minska deras exponering mot arbetsmarknaden. Det finns dock troligen vissa undergrupper inom hela målgruppen som skulle behöva en kompetensutveckling genom att gå vissa utbildningar (även av det längre slaget) för att bli mer anställningsbara på sikt. Det gäller särskilt individer som saknar (en fullständig) gymnasial utbildning. Vägledningen blir central för att kunna identi- fiera de personer som har behov av kompletterande utbildning för att kunna återgå till arbetsmarknaden. Längre utbildningar riktade till alla i målgruppen riskerar att minska inflödet till arbetsmarknaden.

Stor risk för omvärldsförändringar

Det är mycket svårt att veta, för att inte säga omöjligt, om en kris kommer att vara av strukturell eller konjunkturell art och om den kommer att bli kort- eller långvarig. Om en kris visar sig vara konjunkturell snarare än strukturell finns det en risk att man utbildar i ”onödan”, eftersom många återgår till den bransch som de tidigare arbetade inom. Om krisen blir kortare än förväntat finns också en risk att projektdeltagarnas tid i arbetslöshet

181 (196) RAPPORT

förlängs på grund av att längre utbildningar medför en starkare inlåsningseffekt. Risken att förändringar i omvärlden ändrar förutsättningarna är följaktligen större för projekt som initieras mot bakgrund av en kris än för de projekt där problembilden är välkänd och sta- bil.

182 (196) RAPPORT

183 (196) RAPPORT

9. Bilaga 1: Målgruppens egenskaper utifrån vissa bak-