• No results found

För att långsiktigt uppnå ett hållbart transportsystem i Skellefteå som uppfyller miljökvalitetsnormernas krav kommer det att krävas att ytterligare åtgärder vidtas på sikt. Därav föreslås ett antal önskvärda åtgärder på längre sikt, men i vilka

kombinationer och i vilken ordning åtgärderna bör vidtas är för tidigt att fastslå utan noggrann uppföljning och komplettering av underlag krävs.

Åtgärderna är uppdelade i sex huvudrubriker och för samtliga redovisas en kort beskrivning och ansvariga aktörer.

5.2.1 Gång- och cykeltrafik

Denna huvudrubrik behandlar ett antal olika statushöjande åtgärder för gång- och cykeltrafiken som måste samverka för att på sikt kunna utnyttja den fulla potentialen av andelen resor som kan göras till fots och med cykel. För att cyklandet i kommunen ska öka krävs en utökad marknadsföring av gemensamma fördelar med cyklandet och olika typer av infrastrukturella åtgärder.

Planskild passage av E4 för gående och cyklister

Åtgärden innebär att planskild passage av E4 för gång- och cykeltrafik ska utredas i samband med vägutredningen Skellefteåprojektet. Detta för att åtgärden ska kunna genomföras i samband med Skellefteåprojektets ombyggnation av befintlig E4 genom centrum.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun och Trafikverket

Broar över Skellefteälven

Åtgärden innebär att kommunikationen över älven förbättras för gång/cykeltrafiken genom att utöka antalet broar över älven. Exempelvis möjliggör en centrumbro renodlad gång- och cykeltrafik på Parkbron.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun och Trafikverket

5.2.2 Kollektivtrafik

Denna huvudrubrik behandlar statushöjande åtgärder för kollektivtrafiken för att på sikt kunna utnyttja den fulla potentialen av andelen resor som görs med

kollektivtrafiken.

Norrbotniabanan

Åtgärden innebär att Trafikverket ska fullfölja projektet med Norrbotniabanan, vilket ger möjlighet för järnvägstransport av både gods och personer, inte bara till och från Skellefteå utan även hela Norrlandskusten, i större utsträckning än i nuläget.

Överföringen av person- och godstrafik från väg till järnväg kommer att medföra positiva miljöeffekter i form av minskade koldioxidutsläpp och säkrare transporter.

Norrbotniabanan kan minska kostnaderna för godstransporter, reducera miljöbelastningen för transporter och halvera restiderna för många längs Norrlandskusten. Den medför även viktiga positiva effekter för den regionala utvecklingen. De ökade kommunikationsmöjligheterna innebär att orterna längs Norrlandskusten binds samman till en större region. För Skellefteå är person- och godstrafik på järnväg viktigt och för att få en bra funktion krävs att Norrbotniabanan byggs.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun och Trafikverket

5.2.3 Beteendepåverkan

Denna huvudrubrik behandlar beteendepåverkande åtgärder i syfte att förändra medborgarna och företagen till att bli mer miljömedvetna.

Samdistribution av varutransporter

Åtgärden innebär att kommunen och olika företag ska samarbeta för att optimera distributionen av varor i centrum. Exempel på detta kan vara att alla levererar varor som ska in till centrum till ett centrallager, därifrån körs sedan varorna ut med biogasdrivna fordon till målpunkterna i centrum. En liknande lösning, som kallas Citylogistik, erbjuder DB Schenker AB i vissa storstäder i Sverige.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun

5.2.4 Vägnät för biltrafik

Denna huvudrubrik behandlar ett antal olika åtgärder för att minska effekterna av den trafik som inte är möjlig att förflytta till kollektivtrafiken eller gång- och

cykeltrafiken.

Broar över Skellefteälven

Åtgärden innebär en förbättring av kommunikationen över älven för fordonstrafiken genom att utöka antalet broar över älven. Fler broar över älven minskar trafiken och köbildandet på E4 genom centrala Skellefteå, vilket även minskar utsläppens

koncentration av kvävedioxid och andra föroreningar.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun och Trafikverket

Skellefteåprojektet

Åtgärden innebär att Trafikverket ska fullfölja Skellefteåprojektet, det vill säga en ny sträckning av E4 utanför centrum. En kombination av fysiska åtgärder och

påverkansåtgärder ger högre kvalitet och uppfyllelse av de uppsatta målen i projektet.

Föreslagna nybyggnadsåtgärder bör ske utifrån en systemlösning som omfattar bland annat en ny sträckning av E4 utanför centrum (Östra leden), en ny broförbindelse i centrum samt en ombyggnad av befintliga E4 genom centrala Skellefteå för att minska trafiken och effekterna av den kvarvarande trafiken i centrum.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun och Trafikverket

Miljöavgifter

Åtgärden innebär att miljöavgifter införs på Viktoriagatan (E4) för att styra trafiken utanför centrum. En förutsättning för införandet av miljöavgifter är en ny sträckning av E4 eftersom det först då finns alternativa vägar att använda.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun

5.2.5 Parkering

Denna huvudrubrik behandlar åtgärder i ett led för att främja gång- och cykeltrafiken samt att utveckla en attraktiv stadsmiljö.

Parkeringsplatser utanför centrum

Åtgärden innebär att utreda om parkeringsplatser några kilometer utanför centrum i nord-, syd-, öst- och västlig riktning där besökare och personal som ska in till centrum kan parkera. Från parkeringsplatserna ska det finnas täta bussförbindelser till centrum som ska trafikeras av biogasdrivna bussar. Exempelvis kan parkeringsavgiften även vara en bussbiljett och ha ett bättre pris i förhållande till parkeringsbiljetterna inne i centrum.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun

5.2.6 Resor och transporter

Denna huvudrubrik behandlar åtgärder för att minska miljöpåverkan vid resor och transporter.

Bilpool

Åtgärden innebär att Skellefteå kommun ska utreda möjligheten att upphandla en stor bilpool som också kan användas av allmänheten.

Aktörer/finansiärer: Skellefteå kommun

6 Utvärdering och uppföljning av åtgärdsprogrammet

Genomförandet av åtgärderna behöver samordnas för att uppnå så stor effekt på luftkvaliteten som möjligt. Målet är att trafikmängderna i centrala Skellefteå ska hållas på en sådan nivå att miljökvalitetsnormen för kvävedioxid uppfylls senast den 31 december 2015.

Om resultatet 31 december 2012 inte uppnår förväntade effekter och tyder på att miljökvalitetsnormen inte kommer att uppfyllas senast 31 december 2015, måste Länsstyrelsen ta ställning till kompletterande åtgärder och en omprövning av åtgärdsprogrammet.

Skellefteå kommun ska årligen redovisa genomförda åtgärder samt effekter på trafikmängden och på halterna av kvävedioxid för Länsstyrelsen senast sista februari efterföljande år. Inför denna redovisning ska åtgärdsprogrammets effekter utvärderas genom nyckeltalen:

• Antal resande med kollektivtrafiken (statistik från Skelleftebuss AB).

• Antal cyklister (mätningar på permanenta strategiska platser minst en gång sommar- och vintertid).

• Antal bilister (mätningar av biltrafiken på permanenta strategiska platser).

• Kvävedioxidhalterna (mätningar av halterna).

Modellberäkningar av kvävedioxidhalterna ska göras utifrån nyckeltalen och sedan jämföras med uppmätta värden. De åtgärder som handlar om beteendepåverkan ska utvärderas genom Trafikverkets system för utvärdering av mobilitetsprojekt, SUMO (Vägverket, 2007).

7 Konsekvenser

Inom ramen för åtgärdsprogrammet har en konsekvensbedömning gjorts, vilken innehåller en samhällsekonomisk- och en miljökonsekvensbedömning. I detta kapitel redovisas en sammanfattande bedömning av åtgärdsprogrammets bindande åtgärder, se kapitel 5.

Åtgärdsprogrammets mål innebär att:

• biltrafiken ska minska med 10 % utifrån 2009 års nivå

• gång och cykeltrafiken ska öka med 10 % utifrån 2009 års nivå

• kollektivtrafiken ska öka med 62 % utifrån 2009 års nivå.

Related documents