• No results found

anställda (år) Plats/Ort Fördjupnings-intervju

5. Resultat & analys

5.3.2 Lagar och regelverk

En önskvärd funktion som respondent 1 tar upp är att när man betalar med kort så borde kvitton skickas direkt till bokföringsprogrammet med hjälp av banken. Han menar dock att det här inte är i närheten av att ske då man behöver bankernas hjälp. Så länge aktören inte tjänar pengar på att utveckla funktionen så kommer processen att ta längre tid. Något som har förenklat

processen, om respondent 7 jämför med när denne började sitt nuvarande arbete, är att ombud kan signera med Bank-ID, vilket Skatteverket har utvecklat och som bidragit till digitaliseringen.

Dock så menar respondent 7 att Sverige inte riktigt hänger med när det gäller vissa lagar och regler. I Finland har man inget krav på fysisk lagring men att i Sverige, där skall lagring av fysiska dokument som de får in digitalt, lagras i 7 år. Respondent 7 förklarar att om det kommer in en PDF-faktura på mail så kan den scannas in och behöver ej sparas fysiskt och man försöker därför få in så mycket som möjligt digitalt. Vidare förklaras att ansvaret för införandet av ny teknik ligger hos branschorganisationer och myndigheter, och att kunden sedan anpassar sig efter byråerna, det största ansvaret ligger därmed hos myndigheter och därefter byråerna. Man menar att motståndet till att införa ny teknik är att det inte är ett måste att förändra sig. Om man gör det till ett måste och det är ett beslut från en myndighet, då får samtliga anpassa sig efter det. Till exempel gällande leverantörsfakturor och det här med e-faktura, där beslutet kommer från en större myndighet (respondent 3 refererar till kommunens krav på e-faktura) och där det blivit ett

måste att skicka och ta emot via e-faktura. Alternativt att byråer går ut och marknadsför att digitaliseringen skall göra det enklare för företagaren att utföra sitt jobb och att om de kan inte relatera till det så kan medarbetaren förklara att om det blir enklare för medarbetaren, då blir det enklare för kunden också.

5.3.3 Analys

För en av respondenterna är Wint en digital redovisningsbyrå som målas upp som en konkurrent som har tagit 2–3 av deras kunder under det senaste året. Enligt respondent 3 har de inga kontor för kunder att besöka, och de tar inte emot ett enda papper, allting måste vara inscannat. Enligt Baker (2012) så har industrier eller branscher med hög förändringstakt en tendens att innovera sin verksamhet snabbare, medan mogna och avtagande industrier har ett mer varierande

förhållande till innovation. En majoritet av respondenterna uttrycker att deras bransch har en hög förändringstakt där de anpassar sig efter konkurrenterna och kundernas efterfrågan för att inte tappa sina kunder till konkurrenter.

“För att inte halka efter dem, det var väl så beslutet kom, för att inte halka efter de stora allt för mycket och för att vi ska känna att vi ska kunna på ett effektivt sätt ta hand om material utan att vi ska behöva sitta där allt för lång tid på varje” (Respondent 6)

“Jag tror myndigheter och andra företag anpassar sig nog efter att folk ska vara digitaliserade, så har man inte hängt med så kan man halka efter väldigt mycket” (Respondent 2)

Detta kan tolkas som att de redovisningsbyråer som anser sig digitala står inför en snabbt förändrande bransch där man behöver vara snabb med innovationer för att kunna hänga med i konkurrensen och för att lyckas behålla sina kunder. Detta stämmer med observationen som Denner et al. (2018) gjort att det sker så stora digitala förändringar i branschen att nya spelregler uppstår. Författarna menar att dessa nya spelregler innebär att anpassning till ny teknik inte längre blir en möjlighet, utan ett måste för att överleva i branschen.

I linje med ovan nämnda observationer så kan den icke-digitala redovisningsbyrån tolkas som en avtagande bransch som får allt mindre kunder och uppdragen går mot de digitala aktörerna

istället. Enligt Baker (2012) så använder vissa verksamheter den avtagande industrin som ett sätt att innovera genom effektiviseringsåtgärder eller genom att utöka sitt utbud till andra industrier.

Flera av respondenterna beskriver att de har gjort just detta inom sina företag, både innoverat genom effektiviseringsåtgärder och utökat sitt utbud mot andra typer av branscher. De gör mindre av det de har gjort tidigare i en bransch med hög konkurrens där intäkter allokeras mot ännu mer digitala redovisningsbyråer eller direkt till programleverantören.

“För att ju mer vi blir digitala, desto mer… Rent krasst är det ju att vi ska jobba mindre och mindre ju mer digital kunden är, vilket betyder att vi skapar tid för annat för att kunna hjälpa kunden med annat” (Respondent 6)

Respondent 6 beskriver både hur de genom införande av molntjänster har gjort en stor

effektivisering av processer som tidigare har tagit upp en stor del av deras arbetstid. I och med denna effektivisering har de kunnat utöka sitt utbud av andra tjänster. Flera av respondenterna berättar om att rådgivning och controller kommer vara de viktigaste funktionerna för deras yrkesroll om några år, vilket är en förändring från hur de beskriver sin yrkesroll idag.

Baker (2012) menar att den tillgång eller avsaknad av rätt arbetskraft som finns tillgänglig på marknaden påverkar en industri då den styr innovationer att bli tekniskt orienterade eller

mänskligt orienterade. En tolkning kan vara att innovationen har styrts åt teknisk innovation för att yrket kräver mycket arbetskraft med rätt kompetens, och därför ligger fokus på teknisk automatisering för att kunna kringgå dels höga lönekostnader men även det beroende som ett företag har på arbetskraft med rätt kompetens inom ekonomi och redovisning. Detta bekräftas av respondenter som menar på att dessa nya programvaror medför att medarbetare i branschen inte behöver en lika hög grad av ekonomikunskaper för att klara av yrket. Programmet Fortnox skapar rapporter i systemet som respondent 5 förklarar att man dock måste förstå bakgrunden till rapporterna och ha en viss typ av kunskap om vad siffrorna säger en. Det räcker inte med att trycka på en knapp utan det måste finnas en förståelse för hur rapporten har skapats för att kunna förklara för kunden.

Vissa delar av digitaliseringen av redovisningsbranschen beskrivs som att de har gått snabbt framåt, medans andra bitar har gått desto långsammare. Löpande redovisning är en av de innovationer som har flera olika programleverantörer för företag att välja mellan, medan vissa innovationer såsom kvittohantering och integration med bank, har tagit lite längre tid enligt några av respondenterna. Detta kan förklaras med hjälp av kontexten för omgivningen enligt Baker (2012) som säger att lagkrav och regler från myndigheter kan bli ett hinder för innovation.

Bankindustrin är ett typiskt sådant exempel där säkerhet och spårbarhet är ett stort krav att uppfylla för utvecklare av programvara (Baker, 2012). Flera respondenterna menar även att det är pengarna som styr hur innovationer tas fram, nedan lyfter respondent 1 fram en åsikt kring varför hanteringen av kvitton inte har blivit mer digital än den är idag.

“Det borde ju gå, betalar man med kort här så ska det skickas direkt till något system så att du kan få upp det istället för att du ska ha det i bakfickan och de blir gamla och sådär. Det är typ en sådan grej som inte ens är i närheten av att ske tror jag, men där man behöver bankernas hjälp och det tror jag beror på att de inte ser några, att de inte tjänar pengar på det, och därför kommer den här processen ta mycket längre tid innan någon hittar den biten” (Respondent 1)

Anledningen till varför banker inte har tagit tag i dessa typer av innovation ännu kan återigen förklaras med hjälp av Baker (2012) och deras syn på marknadens livscykel, där banker anses vara en mogen marknad där takten på innovation kan variera stort. I detta fall kan man se att eftersom banker har en stabil position i livscykeln så är deras krav på innovation för att hänga med på marknaden inte särskilt hög, och därför kommer banker inte att innovera i samma takt som redovisningsbranschen.

En myndighet kan även gynna innovation genom att sätta upp nya lagkrav som en bransch förväntas uppfylla (Baker, 2012). Respondent 3 förklarar att detta är något de har fått uppleva genom att en av deras leverantörer är Uppsala kommun som numera enbart tar emot E-fakturor.

Uppsala kommun är en stor uppdragsgivare och när ett sådant krav läggs på leverantörer så påverkar de indirekt branschen i Uppsalaregionen då flera företag som inte arbetat digitalt tidigare plötsligt tvingas förändras för att kunna behålla sina uppdrag. På samma sätt kan dessa krav innebära ett hinder ifall flera stora aktörer inför olika regler så att leverantörer måste

anpassa sina arbetsprocesser till flera olika regelverk. Detta kan dra ner innovation hos mindre leverantörer då de måste använda sin tid till att följa de stora aktörernas krav.

Related documents