• No results found

Landsbygdssäkring i Nordirland

Vad är landsbygdssäkring och varför genomfördes det? Vilka mål ställdes upp från början för landsbygdssäkring?

Parlamentet i Nordirland har noga följt Englands metod för landsbygdssäkring sedan 2002, då samtliga departement inom regeringen blev ålagda kravet att landsbygdssäkra.53 Vid denna tidpunkt blev rådgivning och utbildningsprogram tillgängliga för beslutsfattare inom Nordirlands offentliga förvaltning (NICS). Landsbygdssäkringen som process utformades på ett sätt som liknade det som används i England. Man identifierade de potentiella verkningarna och gjorde bedömningar av dessa – om de var väsentliga – med lämplig justering av politiken (där det var relevant) i syfte att politiken skulle möta landsbygdens behov, så att samhällen på landsbygden skulle behandlas rimligt54 och rättvist.55

År 2005 beställde departementet för jordbruk och landsbygdsutveckling i Nordirland (DARD, som numera heter departementet för jordbruk, miljö och landsbygdsfrågor, DAERA) en undersökning av landsbygdspolitiken. Bland annat drog man i

undersökningen slutsatsen att tillämpningen av landsbygdssäkring hade varit nedslående, särskilt beträffande i vilken utsträckning den hade kunnat påverka beslutsfattande, och man uppmärksammade problem med att det upplevdes som svårt att arbeta med

landsbygdssäkring56. Detta ledde till en omprövning av processen för landsbygdssäkring inom NICS som leddes av departementets avdelning för landsbygdspolitik. Syftet med den nya processen var att säkerställa en mer robust tillämpning av landsbygdssäkring med bättre hänsyn till och integrering av landsbygdsfrågor vid starten av beslutsfattande-processen.57 Viktiga intresseorganisationer ombads att hjälpa till med att skapa en checklista som stöd för beslutsfattarna vid landsbygdssäkring.

Till följd av granskningen har DARD/DAERA haft en fast grupp för landsbygdspolitik sedan 2006 som har haft rollen att tillämpa robust landsbygdssäkring och granska sin egen effektivitet, samt, i likhet med Defra i England, att vara landsbygdens förespråkare i regeringen. I praktiken omfattar rollen som landsbygdens förespråkare av sex element, däribland “integrerare/väktare” för att säkerställa att landsbygdsfrågor automatiskt

52 En kort telefonintervju gjordes med Sally Shortall, professor i sociologi, School of Sociology, Social Policy and Social Work, Queens University Belfast, tisdagen den 19 juli som information till detta avsnitt.

53 DARD (2015) “Public Consultation on Policy Proposals for a Rural Proofing Bill.”. Belfast: Department of Agriculture and Rural Development. Tillgänglig på: http://www.dardni.gov.uk/index/consultations/rural-proofing-bill-consultation-2015.htm

54DARD:s guide för landsbygdssäkring från 2015 innehåller en bra definition av “equitable”, rättvis, som innebar att man i politiken ska behandla landsbygdsområden på ett eller rimligt sätt ... “Det betyder inte att landsbygdsområdena får lika stor del av resurserna som tätorterna, utan att man påvisar en proportion till landsbygdsområden och tar hänsyn till deras unika egenskaper”. För att illustrera det använder man ett exempel med busstrafik: en rättvis tillgång inom ett landsbygdsområde skulle vara en rimlig tillgång för att möta behoven, men en jämlik tillgång skulle innebära att det skulle finnas samma antal bussar i tätorten som i landsbygdsområdet, och att de skulle gå lika ofta, oavsett behov.

55 Department of Agriculture and Rural Development (DARD) (2015) Thinking Rural: The Essential Guide to Rural Proofing, DARD, Belfast. Tillgänglig på: https://www.daera-ni.gov.uk/publications/thinking-rural-essential-guide-rural-proofing.

56Se fotnot 49.

57Se fotnot 51.

hanteras inom regeringen som en del av beslutsfattandet och faktainsamlingen. Precis som i England markerar detta en lätt accentuering mot att integrera landsbygdssäkring.

För DARD/DAERA innehåller arbetet med att stärka landsbygdssäkringens fyra viktiga aktiviteter: att bistå departementen med fakta, rådgivning, vägledning, utbildning och material för effektiv landsbygdssäkring; att analysera genomförd landsbygdssäkring för att identifiera de bästa exemplen och områden som kräver ytterligare förbättring; att följa upp att rollen som landsbygdens förespråkare och att landsbygdssäkringens processer bidrar till att förbättra offentliga tjänster i landsbygdsområden över departementen samt att rapportera om framsteg genom en årsrapport om landsbygdssäkringen och andra rapporter (däribland Forum för landsbygdsintressenter).

Regeringsprogrammet 2008–2011 som igen innehöll ett åtagande att stärka landsbygds-säkringen och förslag på hur det ska genomföras godkändes av Nordirlands regering 2009. Detta innehöll regeringens bekräftade åtagande att samtliga departement måste engagera sig i landsbygdssäkring. DARD utfärdade uppdaterade riktlinjer, lanserade ett nytt utbildningsprogram och utvecklade en tjänst för support och service via deras webbplats för Rural Policy Division.

Tidigare under 2016 ägde emellertid en viktig förändring rum i Nordirland genom Rural Needs Act (lagen om landsbygdens behov) som ålägger samtliga offentliga myndigheter att visa vederbörlig hänsyn till landsbygdens behov i beslutsfattandet. Detta diskuteras mer detaljerat i avsnitt 3.5.

Hur fungerar landsbygdssäkring?

Landsbygdssäkringen i Nordirland liknar i huvudsak den engelska, med DARD/DAETA som, i likhet med Defra, agerar som landsbygdens förespråkare, och landsbygdssäkringen förväntas genomföras av beslutsfattare i enskilda departement. En skillnad i landsbygds-säkringen mellan England och Nordirland är att man i Nordirland har inrättat en styrgrupp för landsbygdssäkring över departementsgränserna, ledd av ministern för jordbruk och landsbygdsutveckling. Gruppen involverar ledande företrädare från andra departement i syfte att samordna processen för landsbygdssäkring och granska dess effektivitet.

DARD har skapat en vägledning för politiskt ansvariga och den senaste versionen gavs ut 201558. Den innehåller en proformaredovisning över landsbygdsfrågor som ger besluts-fattare en flexibel möjlighet att beskriva hur de har arbetat med landsbygdssäkring och undviker begränsningarna och upprepningarna som checklistans kryssrutor medför.

Redovisningen innehåller fyra delar:

Planering: beskrivning av lagstiftarnas initiala funderingar avseende potentiell inverkan på landsbygden, om landsbygdssäkring sållats bort, i så fall varför, och huruvida några intressenter hade konsulterats. Varje avvikande inverkan på landsbygdsområden bör beskrivas enligt DARD/DAERA:s riktlinjer.

Fakta: beskrivning av aktuell fakta om landsbygden och om politiska förändringar som har gjorts för att man identifierat en specifik inverkan på landsbygden. Detta avsnitt ska kompletteras innan offentligt samråd hålls.

Samråd: ska färdigställas efter att det offentliga samrådet genomförts med

beskrivning av huruvida svaren identifierade ytterligare inverkan på landsbygden och hur berörda parter rådfrågades.

Uppföljning och resultat: beskrivning av specifika indikatorer för landsbygden som har fastställts för att följa upp implementeringen av det politiska området.

58 Department of Agriculture and Rural Development (DARD) (2015) Thinking Rural: The Essential Guide to Rural Proofing, DARD, Belfast. Tillgänglig på: https://www.daera-ni.gov.uk/publications/thinking-rural-essential-guide-rural-proofing.

Den kompletterande mallen måste utgöra en del av det slutgiltiga policydokumentet.

DARD/DAERA tillhandahåller även rådgivning till och utbildning av regeringens beslutsfattare för att hjälpa dem att landsbygdssäkra, förmedla kontakter till viktiga intressenter samt ta fram belagda fakta kring landsbygdssäkringsåtgärder.

Vad har man uppnått med landsbygdssäkring? Hur utvärderas resultaten?

Liksom i England har resultaten av landsbygdssäkring i Nordirland varit ojämna och dess verkan har varit begränsad59. Av den anledningen har åtskilliga intresseorganisationer på landsbygden under flera år krävt att landsbygdssäkring ska vara ett lagstadgat krav.60 2015 års handledning för landsbygdssäkring innehåller kortfattad information om fall där effektiv landsbygdssäkring har genomförts. Ett exempel handlar om kollektivtrafik-reformen där DARD och intresseorganisationer för landsbygden konsulterades av beslutsfattare på transportområdet för att öka förståelsen för viktiga frågor och data analyserades utifrån ett landsbygd-tätortsperspektiv.61

Vilka är de största hindren för effektiv landsbygdssäkring?

Eftersom processen för landsbygdssäkring som Nordirland antagit noga följer processen som används i England kan det hävdas att man har upplevt samma hinder och problem.

Hur har genomförandet av landsbygdssäkring förändrats över tid? Vilken framtid har landsbygdssäkring?

Tidigare under 2016 ägde en viktig förändring rum i Nordirland genom Rural Needs Act (lagen om landsbygdens behov) som ålägger samtliga offentliga myndigheter, inklusive departement, kommuner, hälso-, utbildnings- och bostadsorganisationer samt

organisationer för ekonomisk utveckling att visa vederbörlig hänsyn till landsbygdens behov62 vid utveckling, införande, implementering och revidering av politik, strategier och planer samt vid utformning och införande av offentliga tjänster. Lagen fick kungligt godkännande i maj 2016 vilket utgjorde kulmen på en lång period av engagemang och samråd med intressenter, ledd av kommittén för jordbruk och landsbygdsutveckling.

Lagen ålägger även DAERA att tillhandahålla handledning, rådgivning och information om landsbygdens behov, eller metoder för att uppfylla dessa behov, och ger

departementet befogenhet att genomföra eller beställa forskning i syfte att ge stöd till dessa aktiviteter. Offentliga myndigheter ska rapportera årligen till DAERA medan DAERA årligen ska rapportera till det nordirländska parlamentet – inklusive ett ministeruttalande – om dess funktioner och arbetet som utförts av övriga. Minister-uttalandet betraktades som viktigt av vissa organisationer som samrådde om lagförslaget (bl.a. Rural Community Network och Rural Development Council) eftersom de hävdade att ett ministeruttalande tillför processen extra trovärdighet och transparens till skillnad mot en enkel rapport som ställs in i det statliga biblioteket63.

Eftersom lagen nyligen infördes är det för tidigt att utvärdera hur framgångsrik den är i motsats till de (icke lagstiftade) metoderna som använts exempelvis i England och

59 Rural Community Network and Rural Development Council (2015) Rural Needs Bill – Committee Stage, Evidence to the Agriculture and Rural Development Committee from the Rural Community Network and the Rural Development Council (november).

60Se fotnot 55.

61 Department of Agriculture and Rural Development (DARD) (2015) Thinking Rural: The Essential Guide to Rural Proofing, DARD, Belfast. Tillgänglig på: https://www.daera-ni.gov.uk/publications/thinking-rural-essential-guide-rural-proofing.

62Definierad i lagen som “de sociala och ekonomiska behoven hos personer i landsbygdsområden”.

63 Rural Community Network and Rural Development Council (2015) Rural Needs Bill – Committee Stage, Evidence to the Agriculture and Rural Development Committee from the Rural Community Network and the Rural Development Council (november).

Skottland. Det är även värt att notera att lagen inte innehåller information om vad som händer med statliga organ som inte uppfyller kraven, inte heller om ytterligare resurser blir tillgängliga för dessa organ för att genomföra landsbygdssäkring (vilket några intresseorganisationer krävde). Det blir intressant att se om det lagstadgade kravet i Nordirland leder till positiva resultat för landets landsbygdssamhällen.