• No results found

Landskapet i och kring utredningsområdet utgörs av ett varierat område från hav och kust i söder till skogsbygd i norr med odlingsbygd däremellan. Enligt Karlskrona kommuns grönst-rukturplan så består landskapet i utredningsom-rådet av landskapstyperna ”Kuperad kustnära mosaikbygd” och ”Flack odlingsbygd”. Nedan följer en närmare beskrivning av dessa land-skapstyper.

Det kuperade, omväxlande mosaiklandskapet består främst av lövskog, till största delen ek, med öppnare inslag i form av hällmarker, be-tesmarker och mindre åkrar. Sprickdalarna är ofta tydliga genom att smala, öppna fl acka fält skär genom skogsklädda bergspartier. Inslaget av vägar, åar, enskilda hus, gårdar och byar är ibland stort, men karaktären domineras av spelet mellan slätt och åkerholmar/omgivande skog.

Inslaget av fornminnen är stort. Landskapet ger ofta storslagna vyer och perspektiv.

Karaktären har ett mycket högt landskapsbild-svärde och är känsligt för exploateringar av alla slag. Känsligheten är stor när det gäller infra-strukturella element. Det är viktigt att eventuellt nya vägar placeras i gränsen mellan öppen mark och skogsmark eller i anslutning till befi ntlig väg.

2. FÖRUTSÄTTNINGAR

Flygfoto över E22, Jämjös västra infart.

Det aktuella området är svagt kuperat med höjdryggar som är skogklädda omväxlande med ängar och beteshagar. Bördig åkermark utbreder sig i de lägre liggande delarna. Så gott som all bebyggelse återfi nns på eller intill höjderna samt längs vägarna som går mellan dessa höglänta partier. Vägstrukturen är tydlig med nuvarande

E22 har ett större antal korsningspunkter med mindre vägar i tvärgående riktning från kusten i söder till sko-gen i norr.

E22 som huvudväg i öst-västlig riktning. E22 har ett större antal korsningspunkter med mindre vägar i tvärgående riktning från kusten i söder till skogen i norr.

Den fl acka odlingsbygden är svagt kuperad och består företrädesvis av åkrar. Slätten avbryts i sina yttre kanter av uppstickande åkerholmar i form av dungar och/eller bergiga höjdpartier.

Inslaget av vägar, åar, enskilda hus, gårdar och byar är stort. Landskapet ger vyer och perspek-tiv. Värdet av öppna områden samt karaktärens relativa ovanlighet i kommunen ger den en viss känslighet för påverkan.

2. FÖRUTSÄTTNINGAR

Bygatan vid Duverum.

Bygatan vid Duverum.

Enskilda gårdar fi nns inom området. Bebyggelse i Ådalen.

Del av det nordsydliga lokala vägnätet.

2. FÖRUTSÄTTNINGAR

Landskapsanalysen visar hur starkt det historiska vägsystemet och bebyggelsestrukturen har anpassats till landskapets förutsättningar. Tänker man bort E22 i bilden så ser man tydli-gare strukturen. E22:s sträckning över Ramdalaslätten är en sen företeelse i väghistorien.

Vägnätet och bebyggelsens placering avspeglar hur människor bott och haft sin försörjning i området under mycket lång tid. Det stora antalet fornlämningar och naturvärden som bara kan uppstå under lång och kontinuerlig hävd, går att spåra ända från brons- och järnålder då området ingick i Blekinges centralbygd.

Nutidens bygd är ingalunda någon avsomnad antikvarisk rest från äldre tider. Markanvändning och bebyggelseutveckling visar på att området fortfarande är mycket attraktivt att bo och verka i. För dagens människor är området dessutom betydelsefullt för rekreation, rörligt friluftsliv och turism.

Sammanfattningsvis kan sägas att den långa kontinuiteten i områdets markanvändning och bibehållna landskapsstrukturer ger ett helhets-värde för landskapet som är mycket större än summan av de många enskilda natur- och kul-turvårdsobjekten som fi nns karterade inom och omkring föreslagna vägkorridorer.

De intentioner för miljö- och samhällsutveckling som Karlskrona kommun har satt upp beskrivs i gällande översiktsplan bl.a. under rubriken

”Bevarandeintressen och naturresurser”. De mål/

påverkade områden samt ekologiskt känsliga områden. Även intentionerna för bebyggelse-utveckling på landsbygden kommer att ha stor inverkan.

I Jämjö redovisar översiktsplanen en framtida expansion av bostäder norr och nordväst om centrum samt söder om Jändelskolan. Småhus och verksamheter diskuteras också utmed nuva-rande E22 vid infarten till Jämjö från Kalmar.

För landsbygden i övrigt anges bl.a. att ”de mindre samhällena skall ge möjligheter till ett varierat, fritt och naturnära boende i skilda na-tur- och kulturmiljöer. Varje tillskott av boende är av värde och betraktas i grunden som positivt.

Bebyggelse inom utredningsområdet.

intentioner som kommer att ha stor inverkan på ombyggnaden av E22 och landskapet är bl.a.

målen för: jord- och skogsbruk, naturvård, kultur-minnesvård och friluftsliv, stora och obetydligt

Jordbruksverksamheten är en viktig sysselsättning i vägutredningsområdet.

2. FÖRUTSÄTTNINGAR

Ok Orions klubbstuga.

2. FÖRUTSÄTTNINGAR

Mindre bisysslor förekommer inom området.

Lokalisering och utformning är viktigt för att bevara de värden som fi nns och för att möjlig-göra hållbara, samhälleliga lösningar sett ur ett ekologiskt perspektiv.”

Arbetspendling till de större orterna Karlskrona och Kalmar kommer troligen att vara verklighet för många som slår sig ner i området. En förut-sättning för de båda städernas livskraft är att E22:s funktion är tillfredsställande.

Om kommunens intentioner fullföljs kommer utredningsområdet att under lång tid vara att-raktivt för boende i kombination med verksam-heter precis som idag. Området har potential att erbjuda försörjningsmöjligheter inom jord- och skogsbruk jämte mindre verksamheter. Det fi nns en stor potential i förtätning av bostäder i attrak-tiva lägen för arbetspendlare, alltifrån kustnära boende till bebyggelse i charmigt kulturland-skap och tyst och opåverkad skogstrakt.

Den vackra och sammansatta landskapsbilden i kombination med ett levande jord- och skogs-bruk samt mindre verksamheter, kommer fort-satt att vara en del av områdets attraktionskraft.

Related documents