• No results found

Vägens funktion förbättras i alla alternativ jämfört med nollalternativet.

Samlad bedömning

Trafi ken genom Jämjö tätort halveras i alla alternativ jämfört med nollalternativet.

I alternativ 3 bedöms ca 80% av Jämjötrafi -ken välja den nya vägen.

6. TRAFIKTEKNISKA KONSEKVENSER

Trafi kfördelning år 2020 i alternativ 3.

det parallella lokalvägnätet. Sträckan förbi Jämjö kommer att trafi keras av alla fordon som inte har målpunkt i Jämjö, idag ca 3800 fordon/dygn.

Trafi ken genom Jämjö halveras jämfört med nollalternativet.

Alternativ 3

Alternativ 3 lämnar befi ntlig väg och viker av norrut vid Lösen. Det medför att den lokala trafi ken till Ramdala, Torstäva och öarna söder därom kommer att gå kvar på den befi ntliga vägen. Denna trafi k utgör knappt 40 % av nuva-rande trafi k på delen Lösen - Torstäva. Den nya anslutningen mellan Jämjö och Lösen, inklusive anslutningsvägen, är i princip lika lång som den gamla men har bättre standard. Det medför att majoriteten av trafi ken som kör mellan

Karlskro-na och Jämjö kommer att välja den nya vägen.

Andelen som väljer ny väg bedöms vara ca 80 %.

Resterande trafi k väljer att gå kvar på befi ntlig väg p g a att de har ärenden längs vägen eller av andra skäl. Delen förbi Jämjö trafi keras av trafi k som inte har målpunkt längs sträckan, ca 3700 fordon/dygn med dagens trafi k. Trafi ken genom Jämjö halveras jämfört med nollalternativet.

Kollektivtrafi k

Nollalternativet

Alla bussar kommer att gå kvar på befi ntlig väg och använda befi ntliga hållplatslägen. Resenä-rerna får korsa befi ntlig väg i plan för att komma till hållplatsen vilket innebär en stor trafi ksäker-hetsrisk vilken ökar med en större trafi kmängd.

Samtliga nybyggnadsalternativ

Enligt Blekingetrafi ken kommer inga bussar att trafi kera förbifarten norr om Jämjö. Inga hållplat-ser kommer därför att fi nnas på den sträckan.

I anslutning till planerad trafi kplats vid Lösen fi nns det möjlighet att förlägga en ny hållplats med samåkningsparkering. Denna hållplats skulle serva Lyckeby och övriga områden utanför centrala Karlskrona som ska åka med express-buss nr 500 till Kalmar. Det skulle medföra en stor förbättring för dessa resenärer som idag tvingas åka in till Bergåsa eller centralstationen.

Alternativ 1

Busstrafi ken kan trafi kera den nya vägen på sträckan Lösen - Vallby och därefter på befi ntlig väg in mot Jämjö. På den nya vägen anläggs

Samlad bedömning

I alternativ 1 kan busstrafi ken använda ny väg, trafi ksäkra hållplatser byggs i an-slutning till planskilda korsningar. I något fall förlängs gångavståndet till närmaste hållplats.

I alternativ 2 och 3 kommer busstrafi ken att använda befi ntlig väg och befi ntliga buss-hållplatser.

6. TRAFIKTEKNISKA KONSEKVENSER

nya hållplatser som resenärer kan nå trafi ksäkert utan att korsa vägen. Vid Öljersjö och Ramdala fi nns goda möjligheter att anlägga trafi ksäkra hållplatser vid de planskilda passager som pla-neras för lokalvägen. Vid Rosenhill/Vallby kan

nya trafi ksäkra hållplatser, som kan nås planskilt, anordnas i anslutning till trafi kplatsen.

Barnens gård är en viktig målpunkt på somma-ren. Det är svårt att anlägga en gångport under den nya vägen i det läget, närmaste hållplats blir då vid Lösen eller Öljersjö. Båda hållplatserna kan nås trafi ksäkert från Barnens gård, gångav-ståndet är ca 700 m respektive 1 km.

Vid Torstäva fi nns möjlighet att anlägga en bussvändslinga och samåkningsparkering sydöst om trafi kplatsen för lokalbuss 2 och 123. Det

fi nns även möjlighet att kombinera detta med en eventuell rastplats.

Idag kör skolbussen in i Ramdala och hämtar/

lämnar skolbarnen. Detta är fortfarande möjligt i alternativ 1 genom att en halv trafi kplats med ramper in mot Karlskrona anläggs på E22 vid Ramdala.

Alternativ 2

I detta alternativ skulle expressbussen till Kalmar trafi kera den nya vägen på sträckan mellan Lö-sen och Ramdala och därefter gå genom Jämjö tätort där hållplatsen behålls.

Stadsbussen kan gå kvar på befi ntlig väg och använda befi ntliga hållplatslägen. Busstrafi ken gynnas av att det går mindre trafi k på sträckan.

Resenärerna får dock fortfarande korsa befi ntlig väg i plan för att komma till hållplatsen vilket innebär en trafi ksäkerhetsrisk.

Alternativ 3

Alla bussar kommer att gå kvar på befi ntlig väg och använda befi ntliga hållplatslägen. En möjlig-het är att expressbussen till Kalmar kör den nya vägen till Jämjö. Busstrafi ken gynnas av att det går mindre trafi k på sträckan. Resenärerna får dock fortfarande korsa befi ntlig väg i plan för att komma till hållplatsen vilket innebär en trafi ksä-kerhetsrisk.

Gång- och cykeltrafi k

Nollalternativet

I nollalternativet kommer gång och cykeltrafi -ken att fortsätta trafi kera befi ntlig väg i det skick som den är idag. På vissa delsträckor fi nns gång- och cykelväg utbyggd, sträckan Lösen - Torstäva och delvis genom Jämjö. Genom Jämjö pågår för närvarande ett projekt där man avser att kom-plettera gång- och cykelnätet utmed E22.

Befi ntlig busshållplats vid Öljersjö.

Samlad bedömning

Alternativ 1 är bäst för gång- och cykeltra-fi ken då ett sammanhängande cykelstråk skapas längs hela sträckan mellan Lösen och Jämjö, inklusive planskilda korsningar.

Alternativ 2 är näst bäst.

Alternativ 1

I alternativ 1 hänvisas gång- och cykeltrafi ken till det nya lokalvägnätet som byggs parallellt med den nya E22 och anpassas till en lägre hastighet.

Stora delar av lokalvägen kommer att ha separat gång- och cykelbana, sträckorna Lösen-Torstäva och Ramdala-Jämjö. På resterande del där trafi kfl ödet är litet, kommer gång- och cykeltra-fi ken att kunna färdas på lokalvägen. Planskilda korsningar möjliggör trafi ksäker korsning av E22 på sju platser väster om Jämjö.

6. TRAFIKTEKNISKA KONSEKVENSER

6.3 Tillgänglighet

Nollalternativet

Tillgängligheten för den genomgående trafi ken är relativt god, då man genom de många anslut-ningarna, lätt och utan omvägar når målpunkter långs vägen. För den lokala trafi ken, både med bil, cykel och till fots, fungerar E22 dock som en barriär som är svår att komma ut på eller över.

Dessa problem kommer att öka i samband med att trafi ken ökar i framtiden.

Samtliga nybyggnadsalternativ

Tillgängligheten blir förbättrad för den lokala trafi ken som kan använda det nya lokalvägnätet utan att behöva blandas med genomfartstrafi k och lätt komma ut på E22 via planskilda trafi k-platser. För den långväga trafi ken med målpunk-ter i närområdet kan det nya vägnätet innebära vissa omvägar då avfart från E22 endast kan ske vid de planskilda trafi kplatserna.

Alternativ Restid

Antal tusen timmar år 2020

Nollalternativet 1026

Alternativ 1 860

Alternativ 2 859

Alternativ 3 860

Total restid i aktuellt vägnät under år 2020, enligt EVA version 2.56.

Samlad bedömning

Den totala restiden minskar i alla alternativ, men mest i alternativ 2. Skillnaden är dock marginell.

Tillgängligheten till orterna mellan Lösen och Jämjö är bäst i alternativ 1 och 2.

Tillgängligheten för de oskyddade trafi kan-terna är bäst i alkan-ternativ 1.

Alternativ 2

I alternativ 2 kommer gång- och cykeltrafi ken delvis att fortsätta trafi kera befi ntlig väg som kommer att fungera som lokalväg. Trafi kfl ödet på vägen kommer dock att minska betydligt. På sträckorna Lösen-Torstäva samt Ramdala-Jämjö kommer det att fi nnas parallella gång- och cykelvägar. Inga planskilda passager planeras på befi ntlig väg, den nya E22 kommer att kunna korsas planskilt i anslutning till trafi kplatserna och befi ntliga vägar.

Alternativ 3

I alternativ 3 kommer gång- och cykeltrafi ken att fortsätta trafi kera befi ntlig väg i det skick som den är idag. Trafi kfl ödet på vägen kommer dock att minska betydligt. Idag saknas en sam-manhängande gång- och cykelväg på sträckan förutom på delen Lösen-Torstäva. Planskilda korsningar saknas på sträckan.

Utmed den nya E22 kommer det att byggas väg-portar i anslutning till befi ntliga vägar.

Den totala restiden i vägnätet har beräknats med EVA (Eff ektberäkning vid VägAnalyser) version 2.56. Beräkningarna visar att restiden minskar i alla alternativ jämfört med nollalternativet beroende på att hastigheten höjs. Skillnaderna mellan alternativen är marginella. Minskningen är störst i alternativ 2, 167 000 timmar år 2020, vilket motsvarar en minskning med ca 16 % jäm-fört med nollalternativet.

Alternativ 1 och 2

Tillgängligheten till ny väg är störst i alternativ 1 och 2, d v s fl est personer får möjlighet att nyttja den nya vägen för sina resor.

Planerade nya bostadsområden i skärgården får en högre tillgänglighet genom närheten till den nya vägen via trafi kplatsen i Torstäva. Detta kom-mer i förlängningen att öka attraktiviteten för dessa områden.

6. TRAFIKTEKNISKA KONSEKVENSER

Alternativ 1 och 2

Transportkvaliteten förbättras för fl ertalet bo-ende som ansluter till E22 längs sträckan Lösen-Jämjö. Eftersom nya bostäder planeras i orterna och på öarna söder om Torstäva kommer förbätt-ringarna fl er trafi kanter till nytta.

Alternativ 3

Transportkvaliteten förbättras inte för boende längs sträckan Lösen-Jämjö. Trafi k med målpunkt på denna sträcka kommer att fortsätta trafi kera befi ntlig väg.

6.5 Trafi ksäkerhet

Alternativens konsekvenser för trafi ksäkerheten redovisas under kapitel 7.3 Hälsa och säkerhet.

6.6 Jämställdhet

Nollalternativet

Den låga standarden på befi ntlig E22 består och fortsätter göra trafi kmiljön osäker för alla trafi kantgrupper. Kvinnor värderar trafi ksäkerhet högre än män, men fl er män dör och skadas i trafi ken.

Avsaknad av gång- och cykelnät samt låg stan-dard på vägen till busshållplatsen, kan medföra

6.4 Transportkvalitet

Nollalternativet

Transportkvaliteten för den genomgående tra-fi ken på betra-fi ntlig E22 kommer även i framtiden att vara låg p g a vägens standard och de många sträckorna med nedsatt hastighet. De många långsamtgående fordonen på sträckan försäm-rar framkomligheten, särskilt med tanke på att omkörningsmöjligheter på långa sträckor saknas eller är otillräckliga. Transportkvaliteten bedöms försämras med ökat trafi kfl öde.

Samtliga nybyggnadsalternativ

Både framkomlighet och bekvämlighet ökar för den genomgående trafi ken samt trafi ken från Jämjö. Reshastigheten kan hållas jämn och det fi nns goda möjligheter till omkörning på sträck-an. Kapaciteten kommer att vara god för det trafi kfl öde som bedöms trafi kera sträckan under planeringsperioden.

Alternativ 1

Tillgängligheten för de oskyddade trafi kanterna är bäst i detta alternativ då möjligheterna att fär-das utmed E22 och kunna korsa vägen planskilt är väl utbyggda. Tillgängligheten till busshåll-platserna förbättras utmed sträckan då gångvä-garna separeras från biltrafi ken. Samtidigt ökar avståndet till närmaste busshållplats i något fall vilket försämrar tillgängligheten framförallt för äldre och funktionshindrade.

Alternativ 2 och 3

Tillgängligheten för de oskyddade trafi kanterna förbättras då trafi ken minskar på befi ntlig väg.

Det underlättar korsande av vägen för alla trafi -kantgrupper. Vägen kommer dock fortfarande att vara kvar som barriär och hindra full tillgäng-lighet till exempelvis busshållplatserna.

Den nya tillkommande vägen har dock en ny barriäreff ekt för de oskyddade trafi kanterna och alla som har behov av att förfl ytta sig tvärs vägen.

Samlad bedömning

Transportkvaliteten för Jämjötrafi ken och den genomgående trafi ken förbättras i alla alternativ.

Transportkvaliteten förbättras i alternativ 1 och 2 även för den lokala trafi ken med målpunkt mellan Lösen och Jämjö.

6. TRAFIKTEKNISKA KONSEKVENSER

att man begränsar sin rörlighet. Det påverkar troligen kvinnor, ungdomar och äldre mer då dessa trafi kantgrupper oftare än män inte har tillgång till bil.

Samtliga nybyggnadsalternativ

Samtliga alternativ avlastar Jämjö tätort vilket förbättrar förutsättningarna för att trafi ksäkert kunna förfl ytta sig i närområdet med både bil, cykel och till fots. Det gynnar kvinnor och äldre mest eftersom de värderar trafi ksäkerheten högst.

Tillgängligheten till busshållplatserna ökar vilket gynnar ungdomar, kvinnor och äldre mest då de i högre grad åker kollektivt. Framförallt äldre personer värderar en trygg och säker väg till busshållplatsen.

En minskad pendlingstid in till Karlskrona ökar möjligheterna att få ihop ”livspusslet” för både män och kvinnor.

Samlad bedömning

Samtliga alternativ förbättrar förutsättning-arna för alla trafi kantgrupper att förfl ytta sig säkert.

Alternativ 1 bedöms dock ge bäst förutsätt-ningar för ett jämställt resande.

Alternativ 1

Tillgängligheten och trafi ksäkerheten för de oskyddade trafi kanterna är bäst i alternativ 1 då möjligheten att färdas både längs med E22:an och tvärs vägen planskilt är störst i detta alter-nativ vilket gagnar kvinnor, ungdomar och äldre mer då dessa oftare än män inte har tillgång till bil.

Alternativ 1 och 2

Kustnära boende har bäst tillgång till ny väg i alternativ 1 och 2.

Alternativ 3

Alternativ 3 tillgodoser främst de boende i Jämjö med kort pendlingstid. Övriga i området, inklu-sive öarna, är även fortsättningsvis hänvisade till befi ntlig väg.

6.7 Barnkonsekvenser

Nollalternativet

Nollalternativet innebär att fl ertalet barn, även i framtiden, måste antingen korsa E22 eller färdas längs med den på sin skolväg vilket medför en trafi ksäkerhetsrisk. Vägens läge intill skolan i Jämjö medför också en säkerhetsrisk samt att barnen exponeras för buller och luftföroreningar.

Den låga trafi ksäkerheten kan medföra att

bar-nens möjligheter att förfl ytta sig på egen hand begränsas eftersom föräldrarna upplever att det är för farligt.

Samlad bedömning

Samtliga alternativ förbättrar förutsättning-arna för att barnen i Jämjö ska få en trygg och säker miljö.

Alternativ 1 bedöms ge bäst förutsättningar ur barnens perspektiv på hela sträckan.

Samtliga nybyggnadsalternativ

Samtliga alternativ förbättrar förutsättningarna för att barnen i Jämjö ska få en trygg och säker miljö.

Alternativ 1 och 2

Ett utbyggt gång- och cykeltrafi knät samt planskilda korsningar vid busshållplatserna ger förutsättningar för att barn i större utsträckning ska kunna förfl ytta sig säkert på egen hand.

Alternativ 2 och 3

Barnen får fortsätta att trafi kera E22 i det skick som den är idag, men med mindre trafi k. Till-gängligheten till busshållplatserna förbättras inte.

I alternativ 2 kommer det att fi nnas en ny paral-lell gång- och cykelväg mellan Ramdala och Jämjö vilket underlättar för barn att cykla på

Related documents