• No results found

Alternativ anslutning

4.4 Studerade vägkorridorer

Vägutredningen ska resultera i ett underlag för val av vägkorridor. Vägkorridoren utgör ett område inom vilken ny väg kan bli aktuell.

Inom korridorerna har möjliga vägsträckningar med tillhörande trafi kplatser och parallellvägar studerats. Vägens slutliga läge inom en korridor bestäms i arbetsplaneskedet.

Möjliga vägsträckningar inom de tre studerade vägkorridorerna visas på följande sidor. Därefter beskrivs varje alternativ för sig.

På kartorna visas alternativ 1 med röd färg, alter-nativ 2 visas med gul färg och alteralter-nativ 3 med blå färg. På vissa sträckor sammanfaller alternati-ven så att endast en linje är synlig.

Det fi nns även möjligheter att kombinera alter-nativ 1 och 2 på olika sätt. Detta beskrivs i kapitel 10, Samlad bedömning.

Vägprofi ler för de studerade alternativen redovi-sas i bilaga 2.

4.3 Nollalternativet

Nollalternativet innebär att befi ntliga vägar be-hålls utan åtgärder, frånsett normalt underhåll.

Underhållsåtgärderna vidtas för att så långt som möjligt förlänga livslängden. Alternativet är inte att betrakta som ett åtgärdsförslag utan är ett jämförelsealternativ som beskriver den framtida situationen i det fall inga åtgärder genomförs.

Generellt innebär nollalternativet liten skillnad mot nuläget, men nuvarande problem och trafi ksäkerhetssituation accentueras med ökad trafi kmängd.

Även om nollalternativet inte innebär någon vägombyggnad sker ändå med tiden ett antal förändringar, exempelvis trafi kregleringar i takt med att regler och praxis förändras. Trafi ksäker-hetsåtgärder av typen hinderfria sidoområden, förbättring av enstaka korsningar, hastighets-begränsningar och liknande kan komma att genomföras.

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 1

Alternativ 1 följer befi ntlig väg på hela sträckan från Lyckebyån till Rosenhill. Vid Lösens kyrka an-sluter vägen till Lyckeby och Lösen i en planskild trafi kplats, i samma läge som befi ntlig cirkula-tionsplats. Cirkulationsplatsen i Torstäva ersätts också av en planskild trafi kplats som kan ta hand om trafi ken till väg 738 mot Sturkö. I anslutning till denna fi nns möjlighet att anordna vändplats/

omstigningsplats för buss och rastplats med utsikt över havet. På sträckan mellan de två trafi kplatserna byggs en separat lokalväg som ansluter till gårdar och befi ntliga lokalvägar. En vägport kan anordnas mellan Lindås och Öljersjö då vägen går på bank på denna sträcka.

Vid sträckan förbi Ramdala sänks vägprofi len vilket möjliggör en bro över vägen och minskar störningarna för de boende. I anslutning till bron byggs ramper åt väster som bildar en halv trafi kplats för trafi ken in mot Karlskrona. Mellan Torstäva och Ramdala anläggs en lokalväg på den södra sidan.

På sträckan förbi Rosenhill fl yttas vägen något söderut och profi len sänks, vilket medför att störningarna för de boende minskar. Befi ntlig lokalväg förbi Rosenhill ansluts till Ramdala via

en bro över E22 och kopplas ihop med befi ntligt vägnät söder om vägen.

Öster om Rosenhill fi nns två möjliga platser att vika av norrut runt Jämjö. I det västra alternativet viker vägen av direkt öster om Rosenhill där det byggs en trafi kplats för Jämjötrafi ken. Vägen går väster om Duverum upp mot Kråkerum.

I det östra alternativet viker vägen av norrut ös-ter om Vallby där trafi kplats byggs för Jämjötra-fi ken och korsar sedan Duverums bygata på väg upp mot Kråkerum där alternativen sammanfal-ler norr om byn. Sträckan norr om Duverum går i djup skärning.

Norr om Jämjö går alternativ 1 norr om Ådalen och Långmonsbacke och ansluter till befi ntlig väg ca 2 km öster om Jämjö i ett trevägskäl.

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 1 kommer till största delen att gå i befi ntlig sträckning, t ex vid Lindås och Öljersjö.

Läge för trafi kplats Lösen i samtliga alternativ.

Alternativ 1

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 1 Trafi kplatser vid Lösen och Torstäva samt parallellvägnät däremellan. Trafi kplatsen vid Lösen utformas på samma sätt i alla alternativ.

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 1 Delen mellan Ramdala och Duverum. Här visas de två alternativa sträckningarna och trafi kplatslägena, öster om Rosenhill respektive öster om Vallby.

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 2

Alternativ 2 följer i princip samma korridor som alternativ 1, men byggs i ny sträckning strax norr om befi ntlig väg. Nuvarande E22 behålls och fungerar som lokalväg.

Från Lyckebyån och ca 1,5 km österut förläggs vägen i befi ntlig sträckning på samma sätt som i alternativ 1. En planskild trafi kplats anläggs i samma läge som befi ntlig cirkulationsplats väs-ter om Lösens kyrka.

Därefter följer den nya vägen en gammal järn-vägsbank i ca 2 km fram till Torstäva där en planskild trafi kplats ansluter trafi ken från Tor-stäva och öarna. Lokaltrafi ken mellan Öljersjö och Stubbetorp kommer att kunna korsa vägen planskilt på en bro.

Mellan Torstäva och Ramdala går den nya vägen parallellt med befi ntlig väg på ett kort avstånd.

Vid Ramdala ligger vägen i skärning och möjlig-gör för den lokala trafi ken att korsa vägen på en bro.

Direkt öster om Ramdala, intill befi ntlig infart till samhället, anläggs en planskild trafi kplats och den nya vägen viker av norrut. Vägsträckningen går norr om Rosenhill, Vallby och Duverum på väg upp till Kråkerum där vägen går norr om

byn på samma sätt som alternativ 1. Korridoren norr om Jämjö är sedan identisk med alternativ 1 liksom anslutningspunkten till befi ntlig väg öster om samhället.

Alternativ 2 mellan Barnens Gård och Torstäva.

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 2 mellan Ramdala och Kråkerum.

Alternativ 2

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 2 trafi kplats vid Ramdala.

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 3

Alternativ 3 byggs i ny sträckning ca 2 km norr om befi ntlig väg, i randzonen mellan skogen och det öppna kustlandskapet.

På delen mellan Lyckebyån och en punkt ca 1,5 km öster därom följer den nya vägen befi ntlig väg på samma sätt som de båda övriga alterna-tiven. Trafi kplatsen vid Lösen föreslås också få samma placering och utformning.

Strax öster om Lösens kyrka lämnar den nya vägen befi ntlig väg och fortsätter rakt österut.

Söder om Stubbetorp skär vägen igenom en liten höjd, befi ntlig väg kan här gå på bro över E22. Ett fl ertal andra mindre allmänna vägar er-bjuds möjlighet till planskilda korsningar i form av vägportar.

Vid korsningen av väg 744 som leder norrut från Vallby byggs en planskild korsning som kopplas till en ny anslutningsväg från Jämjö. Det fi nns även möjliga placeringar av trafi kplatsen öster och väster om detta läge.

Därefter går vägen norr om Kråkerum och anslu-ter till samma korridor norr om Jämjö som övriga alternativ.

För placering av anslutningsväg och trafi kplats in till Jämjö samhälle fi nns fl era alternativa lägen.

Det östra läget för anslutningsvägen mellan Jämjös västra infart och den nya E22 går på bank över åkrarna och korsar Duverums bygata. En port alternativt en öppen bro anordnas för den

lokala trafi ken på Bygatan. Därefter går vägen i djup skärning på en sträcka på väg norrut.

Alternativ 3 mellan Lösen och Barnens gård.

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 3

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 3 sträckan mellan Barnens gård (Viet) och Tornby.

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 3 sträckan från Tornby och förbi Jämjö, inklusive anslutningsväg väster om Jämjö (tre alternativa sträckningar)

Alternativ 3 trafi kplats väster om Jämjö

4. VÄGFÖRSLAG

Alternativ 3 plats för ny anslutningsväg väster om Jämjö. (Båda bilderna)

4. VÄGFÖRSLAG

Related documents