• No results found

6.2 Finns det några likheter respektive skillnader mellan förvaltningschefernas

6.2.1 Likheter

Märkbart inflytande över andra

Resultaten visar att båda respondenterna under direktobservationen visade tydliga tecken på ett märkbart inflytande över andra.

Vår manlige respondent besatt ett märkbart inflytande över andra. Detta blev tydligt när han vid två tillfällen höjde rösten och bad om uppmärksamhet och medarbetarna tystnade omgående och lät vår respondent få uppmärksamheten. Vår manlige respondents märkbara inflytande över andra blev även tydligt under samtalsintervjun. Detta genom att han

delegerade och förväntade sig resultat.

”Kallar jag till mig enhetschefen och säger att jag har fått indikationer på det här och det här. Jag utgår från att du hanterar det här på ditt bästa sätt.”

Vår kvinnliga respondent besatt ett märkbart inflytande över de andra medarbetarna. Detta genom att nästan all diskussion gick via vår respondent och att de slutade prata när vår respondent bröt in.

Prestationsorienterad

Resultaten visar att både vår manlige och kvinnliga respondent visade prov på att vara prestationsinriktad.

Vår manlige respondent var mer resultatinriktad och talade om procent, vilka han inte var nöjd med.

”För mig är det exempelvis glasklart att när enligt medborgar-

undersökningar visar att 20 procent av svenskarna har förtroende för socialtjänsten. Då är det inte riktigt helt okej (…) men vi på något sätt, det är okej. Men jag tycker inte det alltså vi måste (…) vi måste ut med ett budskap att det vi gör är faktiskt helt ok. Och vi gör det med jävla god service i kvalitet”

Vår kvinnliga respondent var mer tävlingsinriktad och talade snarare om deras konkurrensutsatthet. Hon valde att se det som en tävling.

”…och det var så häftigt att de två första anbuden vi lämnade vann vi, både vad gäller kvalitet och pris.”

Sensitivitet

Resultaten visar att båda respondenterna visade prov på sensitivitet. De tog båda upp vikten av att inte köra över sina medarbetare.

Vår manlige respondent talade om balansgången mellan att ha makten att kunna påverka och samtidigt inte köra över sina medarbetare.

”Men det är klart att jag har ju den absolut största möjligheten att kunna påverka. Men man får balansera så att man inte kör över någon”

Vår kvinnliga respondent talade mer om att hon lade stor vikt vid organisationsstrukturen och hur hon inte ska ta över en delegation som hon gett till en annan medarbetare.

”jag tycker också att det är viktigt att som chef inte först ge en delegation och sen nej nu vill jag vara där och rätta till.”

Förmåga att skapa samförstånd

Resultaten visar att båda respondenterna visade prov på att kunna skapa samförstånd. De talade om vikten av den personliga kontakten och föredrog den både framför mejl och telefon.

Vår manlige respondent visade på förmågan att kunna skapa samförstånd genom att han ideligen förklarade fenomen och situationer med konkreta exempel.

”… om du kör sånna firmor som BMW eller Ica så måste du agera korrekt annars går jag och handlar på Domus eller Konsum…”

Under direktobservationen gav han stort utrymme för diskussion, argumentation samt förklaringar vilket ledde till att de gemensamt lärde sig nya saker.

Vår kvinnliga respondent uttryckte ofta att hon sökte samförstånd genom att hon ville att medarbetarna skulle känna sig delaktiga och att det skulle finnas en förståelse mellan dem, en vi-anda.

”… det blir ett utbyte så att man ger och tar av varandra och det tycker jag har varit viktigt också.”

Under direktobservationen förklarade hon ingående hur problem skulle hanteras av medarbetarna. Detta för att det inte skulle finnas några oklarheter.

Självkännedom

Resultaten visar att båda respondenterna visade tecken på självkännedom.

Vår manlige respondent visade också på viss självkännedom då han pratade om vikten av att vara tydlig med sin kommunikation och sedan implementera det i sin kommunikation med intervjuarna genom att ge exempel som var nära anknutna till intervjuarna.

”Ni kommer aldrig drömma om att vara anställd i 20 år någonstans. Ni vill hoppa runt och pröva på lite olika grejer”

Vår kvinnliga respondent uppvisade ett mer självkritiskt tillvägagångssätt där hon, i större utsträckning än vår manlige respondent, presenterade sina svaga sidor och erkände i större grad att hon haft fel eller skulle ha kunnat agera på ett annorlunda sätt.

”Du ska inte tro att jag säger att jag är jättebra på det här.”

Under direktobservationen var hon ärlig med att hon inte visste vissa saker och att hon hade glömt bort andra.

Behärskande

Resultaten visar att båda respondenterna visade tecken på att vara behärskande.

Vår manlige respondent visade tecken på att vara behärskande när han avbröt långa diskussioner för att fortsätta med dagordningen.

Vår kvinnliga respondent visade tecken på att vara behärskande då hon inte föll in i de andra medarbetarnas skratt och prat.

Fakta

Resultaten visar att båda respondenterna visade sig besitta en mängd fakta.

Vår manlige respondent visade tecken på att besitta en mängd fakta när han förklarade hur han väljer att kommunicera.

”Och jag som chef sitter ju inne med en del kunskaper naturligtvis och för mig är det då jätteviktigt att när jag ska föra ut ett budskap om en

omorganisation gäller det ju att jag för ut de kunskaperna som ger förståelse för varför man gör det här.”

Vår kvinnliga respondent visade tecken på att besitta en mängd fakta genom att nästan all diskussion under observationen gick via vår respondent.

Osäkerhetstecken

Resultaten visar att båda respondenterna visade osäkerhetstecken.

Den manlige respondenten visade viss osäkerhet då han vid en längre tystnad undrade om intervjun spårat ur.

”Så, har det spårat ut eller vad då?”

Vår kvinnliga respondent visade tecken på osäkerhet genom att hon ofta började eller avslutade sina meningar med ”tror jag”.

”Ja det tror jag att man har jättemycket, alltså om man inte tror, det tror jag att man är väldigt farligt ute.”

Samtalsstöd

Resultaten visar att under direktobservationen verkade båda respondenterna som instämmande och uppmuntrande chefer.

Vår manlige respondent hummade instämmande när respondenten ansåg att personen i fråga var på rätt väg.

Vår kvinnliga respondent nickade och hummade mycket för att ge samtalsstöd och för att uppmuntra dem att fortsätta.

Kroppsspråk

Resultaten visar att respondenterna hade ett likvärdigt kroppsspråk där de hade båda armarna på bordet, lekte med pennan respektive händerna samt lade huvudet i handen. Vår manlige respondent plockade av och på klockan medan vår kvinnliga respondent lyfte av och på glasögonen.

Related documents