• No results found

Livsåskådningsmässig utgångspunkt

In document Examensarbete kandidatexamen (Page 51-54)

Kapitel 6 Analys

6.1. Livsåskådningsmässig utgångspunkt

För att besvara uppsatsens första frågeställning utgår jag övergripande från begreppen levd samt vernakulär religiositet. Det vill säga att jag i första hand vänder mig till respondenternas egna beskrivningar för att identifiera deras personliga förståelser kring deras livssyn och livsåskådning, hur dessa kommer till uttryck samt relaterar till deras rollspel. Fokus ligger då både på individuella, inre aspekter, på kroppsliga men även materiella element, men också på intersubjektiva erfarenheter och gemensamma processer och strukturer.

Jag har även lagt vikt på att identifiera kulturella/religiösa element i deltagarnas rollspelskontexter med teorier kring (populär)kultur och ockultur i åtanke.

6.1.1. Personlig tro

När respondenterna sätter ord på sin personliga hållning till tro och livsåskådning framkommer det att samtliga har någon form av relation till kristendomen, och en komplex bild framträder ur deras berättelser. Vi har å ena sidan exempelvis Zairah med en uttalad traditionell, kristen tro och praktik, som i sitt rollspel som goreansk präst utforskar andra religiösa aspekter av sin tro inom rollspelsvärldens väsensskilda verklighet. Hon uttrycker också explicit att hon använder rollspelet bland annat för att utforska sin religiositet. Å andra sidan har vi Petronella som är uppfostrad i katolsk tro men som har en negativ bild av kyrkan och därför distanserar sig från det hon uppfattar som religion. Hon beskriver sig inte som vare sig särskilt religiös eller spirituell. Samtidigt tror hon på det paranormala, på andar och spöken, att människan har en själ, att det ytterst finns en form för karmatisk rättvisa och att hon hoppas på att det finns någon form av tillvaro efter döden.

Nick beskriver sin relation till Gud som problematisk, bland annat utifrån en upplevd konflikt mellan vetenskap/rationalitet och tro/upplevelse:

I pride myself on being a child of the enlightenment & basing my view of life on science & rationality. I have told God that I wished I could stop believing in Him. He answered me &

told me to go ahead & try. It made me angry because I just can't. I have experienced him in my life....call it God or some kind of spirituality or what you will.

Fianna beskriver sig som kristen men framhåller att hon inte tror inte att bibeln är författad av Gud. För henne är det via berättelserna och de mänskliga erfarenheterna som skildras som ligger till grund för hennes inre tro och livsåskådningsmässiga förståelse. Angus beskriver slutligen en resa från en kristen uppväxt till att under större delen av sitt vuxna liv förhållit sig som eklektiskt spirituell och nyfiken, för att sedan några år tillbaka ha en förnyad och uttalad kristen tro.

6.1.2. Karaktär och ramverk

Samtliga respondenter förutom Nick, beskriver hur de i rollspelet befinner sig i rollspelsvärldar som explicit inkluderar religiösa element och vidare hur deras karaktärer är involverade i den inomvärldsliga religiositeten; Fiannas och Zairahs karaktärer är båda präster i någon form, Angus karaktär dyrkar uttalat gudar hämtade från nordisk mytologi och Petronella utför av och till rituella handlingar, exempelvis genom dans riktad mot en form av naturgudinna, som vi såg i hennes inledande rollspelsfragment.

6.1.3. Relation person/karaktär samt personlig tro/rollspel

Relationen mellan den formulerade personliga tron/livsåskådningen och rollspelsvärlden framträder således vid första anblick i varierande grad som explicit hos de olika deltagarna. Något jag menar pekar på hur religiositet i relation till den personliga praktiken - i det virtuella rollspelsmediet – med fördel i ett första led förstås ur individuella, vernakulära perspektiv.

Samtliga beskriver hur rollspelsupplevelserna kan sammanvävas med de egna erfarenheterna och hur det förekommer aspekter av dem själva i karaktärerna, men ytterst beskriver de alla sina karaktärer som väsensskilda från den egna personen. Däremot förekommer det en relativt stor skillnad gällande graden av hur starkt sammanvävda de menar att den egna karaktären och dennes upplevelser är med den egna personen och den faktiska tillvaron. Exempelvis skriver Fianna om sin karaktär runprästen: ”Ulfr is very different than the person that is sitting at the desk typing away to you”, och vidare att hon ser sina emotionella reaktioner som primärt knutna till karaktären och rollspelet. Samtidigt berättar hon hur hon också anar att hon undersöker sidor av sig själv genom att spela Ulfr.

Zairah beskriver hur: “[…] it is not part of the everyday "real" you, but the character always has a part of you in him. He can suffer more extreme events and even die, and your "real" you is still safe”. Angus uttrycker hur han i hög grad menar att han och hans karaktär delar grundläggande personlighet och värderingar. Petronella beskriver å sin sida hur hon gärna rollspelar tillsammans med sin faktiska make och hur dessa interaktioner kan glida in och ut ur mellan de olika världarna närmast sömlöst.

Graden av upplevd sömlöshet mellan person och karaktär, rollspelsvärld och den faktiska världen, tycks som vi ser dock inte nödvändigtvis återspegla i vilken utsträckning deltagarna upplever immersiva upplevelser, vilka även kan ha inflytande på självutvecklande, så väl som existentiellt orienterade upplevelser. Nick är till exempel är en av dem som tydligast uttrycker en distinkt avgränsning mellan karaktär och person. Därtill är han den ende bland respondenterna som inte beskriver någon explicit förekommande religiös kontext i hans rollspel. Samtidigt är han också en av dem som i sin intervju för de mest personliga, reflexiva samtalen när han delar med sig av existentiella erfarenheter, även i relation till hans förståelse av den yttersta

verkligheten, och hur dessa relaterar till rollspelet: “If we are experiencing what we are as human beings, if we are experiencing real aspects of life in a virtual way, we really are connecting to existence itself, aren't we?”

På frågan vilken betydelse rollspelet haft i relation dem själva, deras omvärld och deras existentiella och/eller livsåskådningsmässiga livsvärld framkommer bland annat via respondenternas svar hur rollspelet;

• fört fram och inspirerat till andra förståelser och nya erfarenheter

• gjort det möjligt att utforska vad det är att vara människa - även från andra perspektiv och utifrån andra livsformer, tidseror, trosuppfattningar vilket inte hade varit möjligt utanför det virtuella rollspelet

• gjort det möjligt att utforska alternativ till den faktiska livsvärlden vilket haft inflytande på personliga förståelser och känslor

• verkat utvecklande och förberedande för nya erfarenheter i livet • utvecklat och fördjupat självkännedomen

• skapat mer självsäkerhet kring den egna tron

• fördjupat den befintliga existentiella förståelsen/tron

• erbjudit ett utrymme för att samskapa och tillsammans med andra utforska livet och existensen

Men även medkänsla och ökad förståelse för andra framträder som tydliga formuleringar. Exempelvis genom hur rollspelet;

• visat att det inte finns en rätt väg i livet

• skapat en mer tolerant och respektfull hållning gentemot andras tro • möjliggjort att kunna hjälpa andra att hantera saker

• möjliggjort möte rollspelare emellan – både IC och OOC – där det uppstått organiska, universella upplevelser och själsliga band.

Jag menar att resultatet här visar hur förståelser och relationer till självet, omvärlden och den yttersta verkligheten inte bara utforskas och uttrycks men även genereras via

rollspelet. Detta dels i individuell bemärkelse men även ur ett gemensamt, sociokulturell perspektiv. I harmoni med vad de vernakulära perspektiven för fram speglar därmed uppsatsen hur både de individuella, inre såväl som de intersubjektiva erfarenheterna - de sociala och gemensamma processer och plausibilitetsstrukturer som deltagarna skapar via rollspelsmediet – framträder som väsentliga i formerandet av deras livsvärldar.

Sammanfattning – Livsåskådningsmässig utgångspunkt

Samtliga respondenter beskriver hur de via rollspelet i varierande grad utforskar, uttrycker och genererar förståelser och upplevelser vilka kretsar kring den egna livsförståelsen så väl som vidare livsåskådningsmässiga och/eller religiösa perspektiv. För vissa av rollspelarna är detta explicit manifesterat och står i direkt relation med en uttalad religiositet och/eller religiöst syfte via rollspelet. För andra kan det handla om mer subtila, och i vissa fall ogranskade och/eller implicita erfarenheter, vilka utifrån uppsatsens förståelse och teori kan sägas beröra existentiella, religiösa och livsåskådningsmässiga dimensioner.

Analysen visar således hur det i rollspelet skapas utrymme för religiositet och existentiella dimensioner, både utifrån föreliggande personliga förståelser såväl som utforskande aspekter, men även via rollspelsvärldens kontext vilken ofta rymmer inomvärldslig religiositet och moraliska värderingar att förhålla sig till. Karaktären står och uppstår i relation (även) till dennes inomvärldsliga religiösa kontext, vilket studien

visar i varierande grad både kan åsterspegla den personliga religiösa och/eller existentiella förståelsen men även utmana, utveckla och stimulera densamma. Därtill hur rollspelet i hög grad är mellanmänskligt samskapande i sin tillblivelse, vilket också kan sägas giltigt kring det livsåskådningsmässiga materialet och förståelserna som inkorporeras i rollspelarnas faktiska livsvärldar. Avslutningsvis framträder ur respondenternas beskrivningar kring rollspelets betydelse även hur nya livsåskådningsmässiga förståelser genereras i samverkan med rollspelet.

In document Examensarbete kandidatexamen (Page 51-54)

Related documents