• No results found

Livsberättelser om synnedsättning och blindhet

I den här delen av texten avser jag att visa exempel på hur nedsatt syn gestaltar sig som förändrat liv i samband med en kroppslig förändring. Utgångspunkten är att människan är förbunden med sin värld via den levda kroppen och en förändring av kroppen medför därför också en förändring av världen (Berndtsson, 2001; Berndtsson, Claesson, Friberg & Öhlén, 2007; Merleau-Ponty, 1945/2012). Exemplen visar hur synnedsättning och blindhet gestaltas på olika sätt och får olika betydelse i individers livsvärld.

Maria – blindhet som genomgripande förändring i livet

Maria är den person i den första studien (Berndtsson, 2001, s. 145–150) som fick sin synnedsättning oerhört abrupt. Hon blev blind under några timmar. Det här hände i samband med att barnen var små. Själv berättar hon om det på följande sätt:

Jo, när man förstod vad det handlade om så … var det som marken rämnade under en. Man reagerar typ så här att det här är inte jag, det händer inte mig. /---/ Ja, jag

ett vettigt liv och kunna ta hand om mina barn och … det trodde jag faktiskt inte, för jag har aldrig kommit i kontakt med någon … typ då synskadad. Så jag hade ingen tanke på att det skulle kunna fungera, för just när det händer då blir man bara sittandes där – kan ingenting. Kan inte orientera sig ens från sängen till toaletten mer eller mindre på sjukhuset, och då tanken på att man skulle leva hemma, så det trodde jag faktiskt inte. Inte med vildaste fantasi. (s. 148)

För Maria blev livsvärlden totalt och brutalt förändrad. I den situation hon hamnade i förstod hon inte hur hon skulle kunna klara av att fortsätta sitt liv och ta hand om sina barn. Hon var totalt chockad och mådde fruktansvärt dåligt. Hon hade inte heller någon erfarenhet av att tidigare ha mött personer med synnedsättning. Den situation Maria hamnat i kan beskrivas som ett vakuum. Livet hade krympt ihop. Hon såg inte längre någon möjlig framtid. För Maria hade livet drastiskt delats i ett före och efter synförlusten – ett brott i hennes liv. Livet hade stannat upp, det fanns inte någon horisont framåt (van Peursen, 1977) och ingen framtid. Hela hennes tidigare förankring i tid och rum hade förändrats. Inte heller klarade hon av att utföra sina dagliga sysslor. Brottet berörde hela familjen.

Lars – har varit blind hela sitt liv

Lars är också blind men den berättelse som utspinner sig i samtalet med honom är av helt annan karaktär än Marias. Lars blev blind redan under det första levnadsåret och under hela sitt liv har han haft att förhålla sig till detta faktum (Berndtsson, 2001, s. 175–179). För Lars har hans mycket tidiga nästan totala synförlust inte någon given plats när det handlar om genomgripande förändringar i livet. Det tar en lång stund in i livsberättelseintervjun innan vi närmar oss det här ämnet, och då på en direkt fråga från mig.

Så jag blev ju blind. Jag var ju, jag såg en aning på ett öga ett tag men det var ju inget som jag minns hur det var nu. Utan i stort sett hade jag väl bara ont i ögat jämt så jag satte handen för det i stället så jag skulle skydda det i stället, men … Så jag kan inte minnas hur det var att se. Det kan jag överhuvudtaget inte … det vet jag inte något om. Men däremot … jag kan minnas att jag hade ont, det kan jag göra. Men att se vet jag inte vad det är. /---/ Så jag har ju ingenting att jämföra med. Jag är ju blind och har varit det så att säga nästan all min tid, så jag … Det är som jag brukar säga när folk säger att du måste väl önska att du kunde se. Då säger jag att det vet jag inte därför att det tror jag tvärtom skulle vara, det skulle nog vara en utmaning om jag plötsligt började se. (s. 178)

I berättelsen om hur blindheten kommit in i hans liv blir det uppenbart att han inte har något att jämföra den här situationen med. Den lilla synrest han hade under första levnadsåret har han inte något minne av. För Lars del finns det alltså inte något före och efter synförlusten. Det har från hans första levnadsår varit den situation som varit given och naturlig för honom. Han säger: ”Men annars går jag inte och tänker på det att jag är blind, det är en sådan situation som bara är” (s. 179). Lars har alltså inte något konkret erfaret att kontrastera den nuvarande situationen mot. När han tänker tillbaka tror han dock att det var i samband med att han inte alltid fick vara med i de andra barnens lekar som han förstod att det var skillnad på honom och de andra barnen. Det var i mötet med andra och hur de bemötte honom som han blev varse att han inte riktigt var som de andra barnen, men han beskriver inte detta som något brott. Lars berättar även om hur han av andra genomgående i livet har blivit bemött och betraktad som just annorlunda, vilket han själv inte alls har någon upplevelse av att vara. Blindheten framstår alltså via andras bemötande mot honom. Eftersom Lars inte har något att kontrastera sin situation mot upplever han sig inte alls som annorlunda då han själv inte har någon upplevelse av förändrat liv. Andras fördomar drabbar emellertid honom på samma sätt som andra blinda personer drabbas.

Alice – kombinerad syn- och hörselnedsättning

Alice har en progredierande synnedsättning och när jag möter henne har den sedan cirka ett år tillbaka påverkat henne på en mängd olika sätt. Från att tidigare ha varit en mycket aktiv yrkeskvinna har synnedsättningen nu medfört att hennes yrkesliv på ett påtagligt sätt förändrats. Hon är nu sjukskriven. Synnedsättningen har också på ett ganska brutalt sätt även aktualiserat en hörselnedsättning som hon haft sedan barndomen. För att det ska fungera att vara aktiv med en hörselnedsättning krävs att synen används på ett mycket medvetet sätt, men när det inte längre blir möjligt att kompensera den nedsatta hörseln med hjälp av synen träder också hörselnedsättningen fram på ett tydligare sätt. På något sätt har hon trott att hon som kvinna inte ska kunna utveckla den ögonsjukdom som finns i hennes släkt. När hon får besked om sin ögondiagnos blir det lite av en chock för henne. ”Ja, det kom som ett dråpslag fullständigt”, säger hon. Då tappade hon fotfästet lite.

Naturligtvis då när det här kom då med synen då, då föll jag nog ihop lite grann för då tyckte jag det var lite väl tufft. Det hade väl räckt att jag hade öronen. Ja, så då såg jag ju allt väldigt svart. (Berndtsson, 2014)

Alice upplevde nu också att hon hade ett mycket mindre värde som människa. Hon har beskrivit situationen på ett liknande sätt i en dagbok som jag fått förtroende att ta del av.

Det kom som en chock. Tisdagen den 17 augusti fick jag besked av ögonläkaren vid sjukhuset att jag hade ögonsjukdomen retinitis pigmentosa. Det är en obotlig ärftlig ögonsjukdom som kan leda till både blindhet och dövhet. (ibid)

Tiden efter beskedet mår Alice inte alls bra. ”Jag hann bli väldigt ledsen och nergången”, säger hon. Hon skriver i sin dagbok, tar kontakt med en mängd instanser för behandling och kontaktar sina barn och barnbarn. Hon beskriver det som att hon hamnat i en grop som det gäller att ta sig upp ur. Alice arbetar för mycket, har svårt att sova och oroar sig för hur snabbt hon kommer att bli sämre och hur hennes framtidsutsikter ser ut. Hennes situation kan beskrivas som ett brott i hennes liv, till stor del relaterat till arbetslivet.

Marianne – synnedsättning i kombination med andra funktionsnedsättningar

Marianne har under ett flertal år levt med flera olika sjukdomar och nedsättningar i sin kropp. Att hon fått en synnedsättning har därför inte varit den enda genomgripande händelsen i livet, i stället exemplifierar hennes livsberättelse vad det innebär att få en omfattande synnedsättning i en livsvärld där det redan finns andra funktionsnedsättningar att hantera.

Men nu tycker jag ju det värsta är … det är ju ögonen. Så man får liksom lägga åt sidan vissa saker utan … ja, som nu, nu är det här nytt. Nytt och nytt är det ju inte men jag menar när jag ser att det blir sämre och sämre. Och det går ju som vi sa, vi har pratat om att allting tar mycket, mycket längre tid. Jag hänger ju inte med på samma sätt som en frisk. När det inte syns ut… det syns ju inte liksom utåt att man, att man är synskadad, som jag nu. (Berndtsson, 2014)

I livsberättelseintervjun är det ändå inget som tyder på att livet har stannat upp så där drastiskt som det gjort för flera av de andra deltagarna i studierna. Hon fortsätter att kämpa. Visserligen är det arbetsamt och vissa saker kan hon inte längre klara själv, och visst reagerar hon mycket starkt när hon i ett intyg får läsa om att hennes synnedsättning kommer att vara livslång, men det har ändå inte den inverkan i hennes liv att allt liksom har stannat upp. Det har inte heller i Mariannes livsberättelse kunnat identifieras ett brott i hennes liv. Själv säger hon att det kanske har att göra med att hon har kämpat med så många andra sjukdomar i sitt liv – den nedsatta synen blir på något sätt endast ytterligare något att hantera och bemästra i hennes vardagliga livsvärld. Hon har inte heller fått någon särskild kris just till följd av synnedsättningen. Trots det här har ändå hennes möjligheter att utföra dagliga aktiviteter förändrats, men ännu inte på ett helt drastiskt sätt. Hon har också mycket stöd av familj och vänner. Synnedsättningen gör dock gradvis insteg i hennes liv.