• No results found

Two in the loop

In document Rope skipping pro ZŠ (Page 36-45)

5 Zásobník cviků

5.3 Two in the loop

Při této formě rope skippingu cvičí dva cvičenci s jedním švihadlem, a to mnoha způsoby. Pro úspěšné zvládnutí této formy skákání je velice důležitá spolupráce cvičenců. Ti spolu musí komunikovat a vzájemně se přizpůsobovat.

Stejně jako u jiných forem rope skippingu, i tady je vhodné začít s nácvikem kroužení švihadla.

Cvičenci stojí proti sobě, švihadlo drží ve vnější ruce. Švihadlo se pohybuje směrem vpřed (obr. 110).

Cvičenci točí švihadlem ve stejném rytmu. Pro lepší udržení rytmu při pozdější skákání je vhodné, když již při nácviku otáčení švihadlem oba cvičenci poskakují s meziskokem. Mohou připojit různá cvičení, napří-klad pohyb v prostoru se stále udržovaným rytmem točení. Cvičenci si samozřejmě mění pozice tak, aby nácvik probíhal v obou rukách. Pro lepší udržení rytmu při pozdější skákání je vhodné, když již při nácviku otáčení švihadlem oba cvičenci poskakují s meziskokem. Po zvládnutí této dovednosti mohou cvičenci přejít k dalším cvikům a trikům.

Pro správné načasování přeskoků, které bývá častým problémem cvičenců, existuje vhodná po-můcka, a to jakési odpočítání, které zní „Ready-Set-Go“. V zásadě to znamená totéž, co „připravit-pozor-teď“. Tyto povely se poté mohou zkracovat na Ready-Go nebo pouhé Go, a to podle toho, jak rychle za sebou jednotlivé skoky následují. Tato slova si cvičenci říkají společně a nahlas, a to v momentě, kdy švihadlo udeří o podložku. Na povel „Go“ tedy cvičenec vstupuje do švihadla. Ač je tato pomůcka snadná, je velmi účinná a cvičencům značně pomáhá při nácviku správného timingu.

Obr. 110: Nácvik kroužení vpřed

37

41. Kroužení švihadla vpřed a přeskoky (cvičí střídavě)

a) Dva cvičenci krouží švihadlem vpřed (obr. 110). Na povel „Go“ se cvičenec, který drží švihadlo v levé ruce, otočí o 90° doleva (cvičenec, jenž drží švihadlo v pravé ruce, se bude otáčet doprava) a švihadlo třikrát přeskočí s meziskokem (obr. 111). Poté se vrací do výchozí pozice.

Totéž pak provádí i druhý cvičenec (obr.112). Povely Ready –Set-Go.

b) Totéž cvičení jako v a), ale cvičenci se vrací do výchozí pozice již po prvním přeskoku švihadla.

Počet otočení švihadla mezi výměnou cvičenců se snižuje na jedno. Povel tedy zní jen „Ready-Go“.

c) Totéž cvičení jako v a), ale po přeskoku jednoho cvičence nenásleduje kruh švihadlem. Druhý cvičenec tedy vskakuje do švihadla bezprostředně po návratu prvního. Povel je v tomto případě jen „Go“. V tomto případě je vhodné, aby oba cvičenci byli neustále v pohybu a poskakovali do rytmu.

Obr. 111

Obr. 112

38

42. Kroužení švihadla vpřed a přeskoky (cvičí současně)

a) Cvičenci krouží švihadlem, na povel Go se oba současně otáčejí směrem dovnitř a vskakují do švihadla, třikrát ho přeskočí a opět z něj vystupují Povely Ready-Set-Go (obr. 113)

b) Totéž cvičení jako v a), ale povely Ready-Go.

c) Totéž cvičení jako v b), ale povel Go.

Obr. 113

39

43. Kroužení švihadla vpřed – přeskoky s obratem a přehmatem rukojeti.

a) Cvičenec držící švihadlo v levé ruce (cvičenec A) půlobrat vlevo a předat švihadlo do pravé ruky (obr. 114). Poté kroužením v levé čtvrtobrat vlevo (obr. 115). To samé zpět do výchozí pozice.

Poté to samé dělá cvičenec držící švihadlo v pravé ruce (cvičenec B). Tedy půlobrat vpravo a předat švihadlo do levé ruky. Poté čtvrtobrat vpravo. To samé zpět do výchozí pozice. Cvičenci cvičí střídavě.

b) Totéž cvičení jako v a) ale oba cvičenci provádí přeskoky a otáčení společně (obr. 116). Zde již de o pokročilejší formu cvičení. Oba účastníci si musí dávat pozor, aby mezi nimi v momentě, kdy jsou k sobě zády, nedošlo ke kontaktu nohama. Cvičenci cvičí současně.

Obr. 114 Obr. 115

Obr. 116

40

44. „Straddle“ – přeskok přes kroužící švihadlo vpřed

a) Cvičenci krouží švihadlem. Na povel Go cvičenec A přeskočí švihadlo tím způsobem, že se kolem něj obtočí a vrací se do výchozí pozice (obr. 117-118). Totéž pak provádí cvičenec B.

Povely jsou Ready-Set-Go. Cvičí střídavě.

b) Totéž cvičení jako v a), ale povely se zkracují na Ready-Go. Cvičí střídavě.

c) Totéž cvičení jako v a), ale cvičenci skáčou současně. Povely Ready-Set-Go.

d) Totéž cvičení jako v c), ale povely se zkracují na Ready-Go.

Obr. 117

Obr. 118

41

45. Kroužení švihadla vzad a přeskoky (cvičí střídavě)

a) Dva cvičenci krouží švihadlem vzad. Na povel „Go“ se cvičenec, který drží švihadlo v levé ruce, otočí o 90° doleva (cvičenec, jenž drží švihadlo v pravé ruce, se bude otáčet doprava) a švihadlo třikrát přeskočí vzad s meziskokem. Poté se vrací do výchozí pozice. Povely „Ready-Set-Go“

(obr. 119-120).

b) Totéž cvičení jako v a), ale cvičenci se vrací do výchozí pozice již po prvním přeskoku švihadla.

Počet otočení švihadla mezi výměnou cvičenců se snižuje na jedno. Povely „Ready-Go“.

c) Totéž cvičení jako v a), ale mezi přeskoky cvičenců není kroužení švihadlem. Cvičenci tedy skáčou bezprostředně po sobě. Povel „Go“.

Obr. 119

Obr. 120

42

46. Kroužení švihadla vzad a přeskoky (cvičí současně)

a) Cvičenci krouží švihadlem vzad, na povel „Go“ se oba současně otáčejí směrem dovnitř a třikrát přeskakují švihadlo vzad s meziskokem. Povely „Ready-Set-Go“ (obr. 121)

b) Totéž cvičení jako v a), ale povely „Ready-Go“. Přeskok se provádí jen jeden a mezi jednotlivými přeskoky je pouze jeden kruh švihadlem.

Obr. 121

43

47. Nácvik „podtáčení“ švihadla (cvičí střídavě)

a) Dva cvičenci krouží švihadlem vzad. Cvičenec A s v průběhu kroužení na povel Go otočí o 360°doprava (dovnitř) (obr. 122). Totéž pak provádí na povel Go cvičenec B, který se otočí o 360°doleva (dovnitř). Povely „Ready-Set-Go“.

b) Totéž cvičení jako v a), ale povely se zkracují na „Ready-Go“.

c) Totéž cvičení jako v a), ale povely se zkracují na „Go“. Mezi jednotlivými otočeními cvičenců tedy není kruh švihadlem.

48. Nácvik „podtáčení“ švihadla (cvičí současně)

a) Dva cvičenci krouží švihadlem vpřed. Cvičenci se na povel „Go“ současně otočí o 360° směrem dovnitř. Povely „Ready-Set-Go“ (obr. 123-124)

b) Totéž cvičení jako v a), ale povely se zkracují na „Ready-Go“.

c) Totéž cvičení jako v a), ale povely se zkracují na „Go“. Mezi jednotlivými otočeními cvičenců tedy není kruh švihadlem.

Obr. 122 Obr. 123

Obr. 124

44

49. „Podtáčení“ za současného přeskakování švihadla

a) Cvičenci krouží švihadlem vpřed. Na povel Go se oba současně otáčejí směrem dovnitř a třikrát švihadlo přeskočí (obr. 125). Cvičenec A se po třetím přeskoku otáčí o 360° doprava (dovnitř) zatímco cvičenec B pokračuje v přeskakování (obr. 126). Následují opět tři přeskoky švihadla, jež provádí A i B současně. Po třetím přeskoku se cvičenec B otáčí o 360°doleva (dovnitř) zatímco cvičenec A pokračuje v přeskakování (obr. 127). Následují opět tři přeskoky švihadla, jež provádí A i B současně. Povely „Ready-Set-Go“.

b) Totéž cvičení jako v a), ale povely se zkracují na „Ready-Go“. A i B tedy přeskočí švihadlo současně jen jednou a pak hned následuje otočení jednoho z cvičenců. V momentě, kdy se cvičenec A otáčí, cvičenec B stále přeskakuje švihadlo a naopak.

c) Totéž cvičení jako v a), ale povely se zkracují na „Go“. Mezi jednotlivými otočeními cvičenců není společný přeskok. V momentě, kdy se cvičenec A otáčí, cvičenec B stále přeskakuje švihadlo a naopak.

Obr. 125 Obr. 126

Obr. 127

45

In document Rope skipping pro ZŠ (Page 36-45)

Related documents