• No results found

Människans kognitiva egenskaper i förhållande till instruktioner

4 Teoretisk referensram

4.1 Människans kognitiva egenskaper i förhållande till instruktioner

Nedan presenteras hur människor interagerar med instruktioner i olika former samt hur de påverkar våra möjligheter att utföra nya och främmande uppgifter. Hur människan lär sig och vilken behållning som fås av olika presentationstyper ges en översyn liksom vilka mekanismer som begränsar instruktionernas potential. Först presenteras dock i korthet hur människor uppfattar och lär in ny information.

4.1.1 Bearbetning av information

När en person bearbetar information sker en rad olika processer både parallellt och i serie, enligt Osvalder och Ulfvengren (2008). Medan ny information tas in, tolkas och bearbetas tidigare information, samtidigt som beslut fattas utifrån de slutsatser som dragits. Figuren nedan beskriver processen med informationsintag och -hantering, se Figur 3.

Figur 3 - Informationsintag och -hantering (fritt efter Osvalder och Ulfvengren (2008))

Informationens kvalitet beror av hur många stimuli användaren måste förhålla sig till, samt svårigheten att urskilja den sökta informationen. Stimuli är ett samlingsbegrepp för de signaler som människans sinnen tar in för att tolka och interagera med omvärlden, till exempel ljud, ljus och värme. (Osvaldner & Ulfvengren, 2008)

Människan förlitar sig i förstahand på stimuli som tas in via synen, som svarar för nästan 80 % av alla sinnesintryck. När information söks med hjälp av synen delas processen in i två områden, skanning och sökning. Skanning innebär att individen medvetet och strukturerat söker ett känt mål medan sökning sker mer slumpmässigt. En skanning görs generellt uppifrån och ner, eller från vänster till höger, dock kan även sökning göras på samma sätt. Färgskalor ska användas med försiktighet, eftersom ljusförhållanden och personliga egenskaper, såsom ålder och färgblindhet, påverkar deras användbarhet. Gråskalor är att föredra och om det är nödvändigt med färgkodning ska denna endast förstärka annan information. (Osvaldner & Ulfvengren, 2008)

14

Två typer av bearbetning sker när en person tar in tillgängliga stimuli i en omgivning. Dels en datadriven

bearbetning, vilken bygger på de fysiskt tillgängliga stimuli som finns, och dels begreppsdriven bearbetning som bygger på tidigare erfarenheter och kunskaper. Datadriven bearbetning är

omedveten och sker automatiskt, begreppsdriven är istället både medveten och aktiv. Genom den begreppsdrivna bearbetningen kan en person komplettera stimuli som inte ger en fullständig information. I de fall en av bearbetningstyperna störs på något sätt kompenseras detta genom att den andra ökar i aktivitet. (Osvaldner & Ulfvengren, 2008)

Bearbetningstypernas inverkan på användningen av instruktioner kan tolkas som att den datadrivna bearbetningen framförallt påverkas av instruktionernas innehåll och hur tydligt det presenteras. Begreppsdriven bearbetning kan snarare relateras till hur väl instruktionerna utformas i hänseende med användarens förmåga att överföra kunskapen på nya problem.

4.1.2 Uppmärksamhet & Resurskrav

Förutsättningarna för att sökt information ska upptäckas beror på hur lätt den är att uppmärksamma för användaren. Detta beror i sin tur på antalet stimuli som finns tillgängliga, samt om flera uppgifter ska utföras samtidigt. En människas resurser för uppmärksamhet är starkt begränsade, men kan förbättras genom träning. Inte genom att uppmärksamheten i allmänhet blir bättre, men väl inlärda uppgifter kräver allt mindre fokus från användare, vilket alltså frigör kapacitet. Uppmärksamhet kan indelas i två olika typer, selektiv och delad. Selektiv uppmärksamhet innebär att fokus läggs på en enskild kanal för information, medan delad, som namnet antyder, innebär att information hämtas från flera källor parallellt. (Osvaldner & Ulfvengren, 2008)

Den selektiva uppmärksamheten påverkas av ett antal olika faktorer. Hur framträdande eller tydlig informationen som söks är, utgör en viktig del i användarens möjlighet att upptäcka det. Även förväntningarna för hur eller vad som ska upptäckas påverkar sökningen av information. Andra saker som informationens värde och dess tillgänglighet styr användarens motivation för att göra den insats som krävs för att lokalisera informationen. Delad uppmärksamhet begränsas av tre olika faktorer enligt Osvalder och Ulfvenhag (2008). Dels mängden mentala resurser den primära uppgiften kräver, liksom likheten i resurskrav från sekundära uppgifter och dels av hur växling mellan uppgifter görs. (Osvaldner & Ulfvengren, 2008)

Resurskravet kan delvis i enlighet med tidigare resonemang minskas, genom att en uppgift tränas in. Att utföra olika uppgifter som kräver samma typ av fokus, från exempelvis hörsel eller syn, är dock problematiskt. Att köra bil och föra ett samtal utgör i många fall inget problem, men att lyssna på en debatt och samtidigt svara på frågor relaterade till ett annat ämne är betydligt svårare. Däremot är det möjligt för en person att växla mellan olika uppgifter som körs parallellt, men fokus ligger på en enskild uppgift i taget. Den väsentliga informationen ska alltså vara samlad och presenterad på ett tydligt sätt där den förväntas. (Osvaldner & Ulfvengren, 2008)

4.1.3 Inlärning

Hur väl en person kan tillgodogöra sig information som tas in via olika stimuli beror sedan på dennes tidigare erfarenheter och inneboende förmåga för typen av uppgift (Nembhard & Osothsilp, 2005). Olhager (2000) beskriver metoden för att beräkna en persons inlärningskurva. Inlärningskurvan illustrerar en persons förbättringar när en uppgift upprepas, genom att tiden arbetsmomentet tar att utföra plottas mot vilken gång i ordningen det utförs. Initialt görs relativt stora förbättringar absolut

15

sett, dock kommer förbättringar fortsätta att göras tills en minsta möjlig tid för uppgiften nås. Hur inlärningskurvan ser ut är individuellt, en inledningsvis brant kurva indikerar snabb inlärning och förbättring av personens färdigheter. Hur lång tid det bör ta att utföra ett arbetsmoment 𝑛:te gången kan beräknas enligt (1) och (2). (Olhager, 2000)

𝑇

𝑛

= 𝑇

1

𝑛

𝑏

(1)

𝑏 = ln 𝑟

ln 2 (2)

𝑑ä𝑟: 𝑇

𝑛

− 𝑡𝑖𝑑 𝑛: 𝑡𝑒 𝑔å𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒𝑡 𝑢𝑡𝑓ö𝑟𝑠

𝑇

1

− 𝑡𝑖𝑑 𝑓ö𝑟𝑠𝑡𝑎 𝑔å𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒𝑡 𝑢𝑡𝑓ö𝑟𝑠

𝑛 − 𝑛𝑢𝑚𝑚𝑒𝑟 𝑖 𝑜𝑟𝑑𝑛𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒𝑡 𝑢𝑡𝑓ö𝑟𝑠,

𝑏 − 𝑘𝑜𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑓ö𝑟 𝑖𝑛𝑙ä𝑟𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑟 𝑖𝑛𝑙ä𝑟𝑛𝑖𝑛𝑔𝑠𝑡𝑎𝑘𝑡

Konstanten

𝑏 indikerar alltså hur snabbt en individ lär sig, beroende av 𝑟 som är procentsatsen

för vilken förbättring som görs efter ett visst antal upprepningar. Om inlärningstakten är

exempelvis 80 % (b = 0,8) innebär det att andra tiden kommer vara 80 % av den första, den

fjärde kommer vara 80 % av den andra och så vidare. Varje gång antalet fördubblas går alltså

tiden ner till 80 % av den tidigare. Nedan visas en inlärningskurva med 80 % inlärningstakt, se

Figur 4

.

16