• No results found

5 Resultat av nulägesanalys för nuvarande arbetssätt

5.4 Utfall av intervjuer

Utifrån de intervjuer som genomfördes under nulägesanalysen kunde mer detaljerad information om olika arbetssätt erhållas och det gav en bättre förståelse för processerna och problematiken bakom. Tre individuella och delvis strukturerade intervjuer genomfördes med personer från olika ansvarsområden. Ett dokument sammanställdes med ett antal olika kategorier av frågor där ett urval av dessa användes vid respektive intervju, i några fall ledde frågorna till oförberedda följdfrågor eller att personen som intervjuades kommenterade ett relaterat område eller perspektiv på frågan. Nedan ges de mest intressanta resultaten av intervjuerna utan någon distinkt indelning av vilken intervju de hämtats från.

38

Ett ämne som behandlades under intervjuerna var framtagningen av monteringsinstruktioner. Det första steget i processen som presenterats ovan i Figur 11, beskrivs som en genomgång av produkten där ansvarig beredare och kund samverkar. Kundens Bill of Materials (BOM), används för att strukturera fördelningen av arbetet i stationer och uppdelning i delmontage, eftersom det underlättar PartnerTechs arbete när kunden byter artiklar i produkten. Detta ska samtidigt anpassas så att operationstiden för monteringen av produkter eller delmontage inte blir för tidsomfattande, som tumregel används en vecka som max vid PartnerTech.

Som det nämnts tidigare finns ett stöddokument för hur mallen som instruktionerna skrivs i ska användas, däremot finns inga officiella riktlinjer för hur bilder och text ska utformas. Visserligen genomgår instruktionerna kontroll av två oberoende granskningar, men dessa utförs också utifrån uppfattningen hos den person som utför granskning eller frisläppning. Vilken detaljnivå som ska användas med hänsyn till produktens komplexitet eller montörernas erfarenhet, är inte specificerat utan görs utifrån sunt förnuft och erfarenhet hos dem som skriver monteringsinstruktioner. En faktor som spelar in här är hur stor variationen är mellan montörerna som arbetar inom samma arbetslag. Den egna standarden som finns för monteringsinstruktioner tillämpas på en stor del av produkterna som monteras, dock finns fall där kundens egen standard används. Några av dessa går att direkt tillämpa medan andra översätts till PartnerTechs egna standard. I andra fall kan det vara helt nödvändigt att upprätta en instruktion enligt denna, eftersom den ursprungliga inte går att förstå av personal utan särskild utbildning. Detta kan till exempel röra läsning av elektriska kopplingsscheman. Målsättningen är att alla produkter ska omfattas av någon form av dokument som beskriver monteringsförfarandet, men beroende på produktens karaktär kan denna se olika ut.

5.4.1 Ledtid & Utgångsläge

Tidsperspektivet för introduktion av en ny produkt kan i snitt sägas ligga runt 16 veckor. Instruktioner tas i de fall förutsättningarna är goda fram en till två veckor innan introduktionen, dock förekommer det att instruktioner skrivs efter produktens introduktion. Framtagningen beror också på personliga förutsättningar som tidigare erfarenhet av arbetet och hur insatt personen är i produkten. För att få ett bra resultat framkom under intervjuerna även att upprepade genomläsningar används, ur effektivitetssynpunkt vore det förstås önskvärt att kunna ta fram effektiva instruktioner direkt. Samma sak gäller vid revisioner av tidigare instruktioner; ledtiden för att införa en revision varierar kraftigt beroende på produktens komplexitet och ändringens omfattning. Mallen som används medför i sig också en del problematik när större revisioner ska göras, vilket även framkom av enkäten. Som tumregel angavs dock att en revision kan ta mellan en till fem dagar att införa.

De underlag som presenteras för att utmynna i instruktioner varierar beroende på kunden. Generellt sett lämnar kunder med högre ställda krav även bättre underlag. Under två av intervjuerna ställdes en fråga om möjligheterna att få CAD-filer för den aktuella produkten, svaret blev att det antagligen kan fås från kunden om det efterfrågas, men det är i allmänhet inte görs. Anledningen är att användningen av sådant material i produktionen är begränsad, utformning av förpackningsemballage utgör ett av de användningsområden som förekommer. CAD-mjukvara används dock mer regelbundet för att planera layouten av produktionslinjer. Utvecklingsstadiet för de produkter som blir aktuella för introduktion i produktion varierar, i många fall finns dock CAD-modeller färdiga från kunden. I dessa fall blir möjligheten att ändra design för att förbättra monteringsbarhet eller detaljhantering begränsade.

39

5.4.2 Kommunikation

Kommunikationen med montörer i samband med introducering av nya produkter innehåller bland annat information om den aktuella produktens funktion och beskrivning av dess egenskaper. Genomgångar av den här typen görs för att stärka motivationen för att utföra ett gott arbete. När nya montörer anställs, eller återgår till en viss arbetsuppgift efter ett längre uppehåll görs en liknande genomgång, men med fokus på produktionsförfarandet. Bakgrunden för montörerna som arbetar på PartnerTech varierar, men industriteknisk bakgrund i utbildning eller arbete efterfrågas. Som stöd för anställningsprocessen finns en generell arbetsbeskrivning och de personliga kvalifikationer som söks. Feedback från monteringspersonalen om produkter och produktionsstrategier samlas dels vid genomgången av instruktioner och dels vid planeringsmöten. Montörernas arbete medför att de har god kännedom om de ingående detaljernas fysiska egenskaper, vilket utnyttjas när det behövs för att ta fram en instruktion. Något som uppmärksammats och som framkom under en av intervjuerna var att nya montörer upplevs som mer noggranna när de läser monteringsinstruktionerna, därmed har de lättare för att upptäcka oklarheter eller fel.

När utbildningar görs leds de av ansvarig beredare eller av en produktionstekniker alternativt montör som beredaren delegerat uppgiften till. För de produkter som ligger inom det medicinska segmentet krävs dock ett skrivet avtal som kunden godkänt för att andra personer än den ansvarige beredaren får utföra utbildningar. I vissa fall förkommer även att kunden själv utbildar montörerna. En fråga under en av intervjuerna gällde ifall utbildning ges för hur instruktionerna i sig är upplagda och ska användas. Detta görs i viss utsträckning, men kunde enligt den intervjuade personen varit bättre.