• No results found

10 Diskussion

10.1 Resultatdiskussion

Resultaten som uppnåtts under projektet har fått en större bredd än vad som förutsattes inledningsvis. Detta har delvis skett på bekostnad av de parallella delfrågor som behandlats, kring kategorisering och anpassning till personal, men målen för dessa anses ha uppnåtts. Sett till undersökningarna kring instruktioners innehåll kan det i efterhand konstateras att större fokus lades på presentation och framtagning av bilder eller animationer.

72

Enligt den funna empirin skapar grafisk och verbal information en starkare helhet när de stödjer varandra och är tillgängliga samtidigt. Den verbala informationen i form av text som utgör en viktig del i de förslag som tagits fram, borde fått mer utrymme under projektet.

10.1.1 Instruktioners innehåll & framtagning

Under återkopplingen som gjordes efter de praktiska tester som gjordes med de föreslagna instruktionerna, diskuterades möjligheten att använda videosekvenser som instruktionsmaterial. Denna möjlighet har inte undersökts i någon större omfattning under projektet. Enligt en av de artiklar som studerats kan dock videoinspelningar vara effektiva som instruktionsmaterial. Detta tillsammans med slutsatser från projektet stärker bilden av att det format som används för att presentera instruktionerna måste kunna hantera olika typer av information. Därigenom blir det möjligt att anpassa valet av material som används till instruktionen, beroende på situationen.

Det ses som en rimlig slutsats att det i samma instruktion kan behöva förekomma olika typer av presentationssätt, då uppgifterna kan kräva olika stöd. De olika formaten kan också tänkas ge större möjlighet till individanpassning, genom att göra alternativ för visningen tillgängliga. Eftersom inlärningsmönster skiljer sig mellan personer kan detta effektivisera inlärningen. Det innebär också större sannolikhet för att innehållet betraktas som värdefullt, vilket enligt referensramen ökar sannolikheten för att materialet används.

Eftersom flera av de uppgifter som utförs när instruktioner tas fram eller revideras är repetitiva, borde användning av makron kunna effektivisera arbetet. Mer precist vilka möjligheter detta innebär har inte undersökts under projektet, men uppfattningen är att det har potential att underlätta och minska risken för felaktiga inmatningar. Funktionen att skapa makron finns i Microsoft Office olika programvaror. I det fall ett program utvecklas från grunden i syfte att presentera och redigera instruktioner, finns förstås ännu större möjligheter att anpassa funktioner.

En effekt av att övergå till CAD-modeller för framtagning av instruktioner är att monteringsordningen måste bestämmas utifrån modellen, eller möjligen prototyper om det finns tillgängligt. Detta kräver alltså ett nytt arbetssätt. Ett tätare samarbete med kunden, eller den som utvecklat produkten, kan eventuellt underlätta processen. Förutsatt att arbetssättet anammas byggs givetvis ny erfarenhet med tiden, vilket medför att arbetssättet för att bestämma monteringsordningen blir mer mångsidigt.

10.1.2 Användning av instruktioner

Att ta fram instruktioner med väl utformat innehåll som på bästa sätt stödjer användarna, är i sig en utmaning. Som det konstaterats under projektet finns det dock i allmänhet ett motstånd till att använda instruktioner. Den största utmaningen kan därmed ligga i att skapa förutsättningar och rutiner som gör att de används och att innehållet tillämpas. Instruktionens gränssnitt mot användaren måste därför vara enkelt att använda och förstå. Genom att visa instruktionerna på en skärm skulle tillgängligheten öka och därmed sannolikheten för att materialet används. Elektronisk visning av instruktioner kan praktiskt lösas på olika sätt. En fast skräm, kopplad till det interna nätverket, på varje arbetsstation är en möjlighet och personliga surfplattor en annan. Vilket som är mest användarvänligt och/eller ekonomiskt kräver fortsatta studier. Hur användarvänlighet ska värderas utgör i det här fallet en viktig fråga.

73

Genom att erbjuda funktioner som uppfattas som värdefulla för användaren ökar sannolikt motivationen för att använda materialet. Sådana funktioner skulle till exempel kunna vara att uppdateringar visas extra tydligt, eller en möjlighet att göra egna minnesanteckningar, knutna till ett personligt konto. Vilka effekter som kan uppnås genom att införa visning av instruktioner på bildskärmar, sett till användningen, är ett område som kan vara värt att studera närmare. Huruvida instruktioner som ges genom animationer är mer attraktiva att följa är också en intressant fråga att undersöka.

10.1.3 Kategorisering av produkter

Rörande metodiken för kategorisering av produkter är det tänkbart att den initiala bedömningen efter en tids erfarenhet av faktisk tillverkning av produkten behöver revideras. De erfarenheter som erhållits möjliggör eventuellt att några av de kriterium som valdes bort i framtagningsprocessen kan inkluderas. Därmed kan komplexiteten bestämmas mer korrekt. För att få en god första bedömning anses det dock viktigt att inkludera personal med erfarenhet av praktiskt monteringsarbete från start när metodiken används.

Eftersom många produkter består av flera nivåer av montering, där svårighetsgraden kan variera, kan det vara intressant att överväga användning av metoden på enskilda montage istället för hela produkter. Det medför visserligen att den måste användas fler gånger, vilket tar mer tid i anspråk, men frigör samtidigt högt kvalificerade montörer från enkla delmontage. Enligt empirin som studerats minskar sannolikheten för att instruktionsmaterial används när uppgiften som ska utföras blir enklare. Det blir alltså särskilt viktigt att instruktionerna för dessa produkter är attraktiva att använda.

Metoden som beskrivits för att underlätta personalplaneringen i montering, eftersträvar att vara så objektiv som möjligt, utifrån data som är enkla att samla utan ingrepp i personalens integritet. Att stärka möjligheterna för internutbildning och ge stöd till nyanställda montörer, för att höja den allmänna nivån, bör ses som värdefulla investering. Utbildningsmatriser skulle kunna inarbetas som en del av metoden, med utbildningspaket anpassade för de olika produktkategorierna som tas fram. Detta skulle göra metoden mer robust och kan ses som ett led i kvalitetssäkringen av personalens kompetens. Motivationen för att göra ett gott arbete kan också antas öka genom sådana insatser.