• No results found

Målområde - Kultur och kreativitet ger kraft

Antal åtaganden som under året;

Genomförts Delvis ge-nomförts

Ej genomförts

8 7 0 1

Antal mätbara mål som under året;

Uppnåtts Ej uppnåtts.

Går åt rätt

Mål 10. Kommunen stimulerar kreativitet och entreprenörskap (kf)

Uppföljning och analys

• Åtagande: Öka mångfalden och antalet aktörer i Botkyrka inom nämndens ansvarsområde

Projekt Campus Fittja får en stadig bas genom ett nytt avtal med Kungliga konsthögskolan (KKH) där ett av målen är fler studentbostäder. Projektet har fått ytterligare en samarbetspartner, KTH Arkitekturskolan på Masternivå.

Förhoppningen är att avtalen med KKH och KTH ska leda till bostäder för studenter och unga men också till nya och innovativa förslag kring Botkyrkas stadsutveckling från högskolestudenter, studenter på forskarnivå och fria kul-turaktörer samt externa kulturinstitutioner med ett intresse för Campus Fittja.

Vi har förnyat vårt avtal med Cirkus Cirkör, vilket ger fler botkyrkabor möj-lighet att ta del av deras olika verksamheter. Cirkus Cirkörs nya byggnad in-vigdes under perioden och ett par tusen besökare passade på att besöka den. Vi samarrangerar nu en föreställning ”Knitting Peace” där allmänhet och alla sjundeklassare får komma och titta.

• Åtagande: Stärka kommunens profil som kultur- och upplevelse-kommun

Vårt arbete med spontanidrott och genomförandet av Botkyrka Winter Games bidrar till att stärka kommunens profil som upplevelsekommun. I oktober invi-ger vi också den mobila anläggningen IP Skogen som är ett samarbete mellan Botkyrka och Huddinge kommun. Det skapar nya möjligheter för vårt

före-BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

16 [39]

ningsliv och andra medborgare att arrangera tävlingar och evenemang i kom-munen.

• Åtagande: Göra kommunens varumärkesplattform känd i förvalt-ningen och använda varumärkesplattformen i vår kommunikation för att stärka bilden av Botkyrka

Varumärkesplattformen är känd inom vår förvaltning och vi använder den i så gott som all kommunikation.

• Åtagande: Vara nyskapande och ligga i framkant i Sverige inom vårt område

I oktober genomförde vi en barnkulturkonferens som blev en ny och spän-nande mötesplats för samtal om barnkultur. Vi har också genomfört ett barn/ungkulturresidence som kommer att fortsätta under 2014. Syftet är att bidra till förnyelse inom barnkulturen och stärka ungas möjligheter till att skapa.

• Åtagande: Sätta Botkyrka på kartan som en upplevelse- och kultur-kommun

I maj arrangerades Botkyrka Internationella Bokmässa för andra gången. Te-mat för årets bokmässa var Europa retrospektivt - språk och identitet i dagens Europa. Deltagarna fick möta internationella författare som Ben Okri och delta i seminarier och workshops. Nytt för i år var en inriktning på berättande genom film. Gensvaret från besökarna var mycket positivt.

Slutsatser för framtiden

Åtagandena under det här området beskriver sådant som vi ser som ett av våra kärnområden, men som inte är av den karaktären att de någonsin kan anses helt genomförda. Åtagandena i vår ettårsplan 2014 är mer konkreta och lättare att följa upp.

Vi ser att vi behöver utveckla arbetet med att profilera kommunen som en id-rottskommun.

Mål 11. Fler Botkyrkabor har möjlighet att uppleva och skapa kultur (kf)

Mätbart mål Utfall 2011 Utfall 2012 Mål 2013 Bokslut

2013 Barn och unga som deltar i aktivitet inom ramen för

den kulturella allemansrätten (antal) ej mätt ej mätt 9 000 6 209 Kulturaktiviteter för barn och unga på

lov/helg/utanför skolan (antal) 75 195 100 166

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

17 [39]

Uppföljning och analys

• Åtagande: Erbjuda kulturutbud och möjliggöra kulturverksamhet för Botkyrkas medborgare som stärker livskvaliteten

Vi har arrangerat ett stort kulturprogram för skolor och förskolor n med över 6 000 deltagande barn och unga. Unga Botkyrkabor har också kunnat ta del av ett brett utbud av fritidsaktiviteter inom kultur, film och medier via kultursko-lan, biblioteken, fritidsgårdar, konsthallen och Fanzingos öppna medieverk-stad. Vi har arbetat med YAPP i Botkyrka – Young Artist Production Program – som är ett samarbete mellan Botkyrka konsthall, Kungliga Konsthögskolan och Botkyrkas gymnasieskolor för att stärka Botkyrka ungas kreativitet.

Genom kulturskolans omfattande utåtriktade verksamhet stärker vi också möj-ligheten för Botkyrkabor att skapa kultur.

• Åtagande: Skapa fond för bidrag till att starta kreativ verksamhet, en typ av Drömdeg för vuxna. Eventuell inom ramen för ett regionalt samarbete

I april lanserades Botkyrkas kreativa fond där Botkyrkaborna kan ansöka om pengar till att förverkliga sina drömprojekt. Fonden beviljar medel till projekt som genom kreativt eller kulturellt nyskapande idéer bidrar till en positiv sam-hällsutveckling i Botkyrka. Totalt fanns 300 000 kronor att fördela, och vi fick in 51 ansökningar. Projekt som fick pengar var bland annat Hallunda Night Market, sommarkollo med modeinriktning och en bok om aktiva kvinnor i Fittja.

• Åtagande: Andelen barn och unga som tar del av den Kulturella al-lemansrätten ska öka

Vi har velat öka andelen barn och unga som tar del av den kulturella allemans-rätten genom att arbeta aktivt med att få fler lärare att boka aktiviteter via saj-ten ”Boka kultur”. Men eftersom andelen inte varken mättes 2012 eller 2013 har vi inga jämförelsetal och kan inte säga om åtagandet är uppfyllt.

Slutsatser för framtiden

Pilotprojektet med Kreativa fonden blev mycket lyckat. Det är ett koncept som vi fortsätter att utveckla under kommande år.

Kulturverksamheten samarbetar aktivt med utbildningsförvaltningen för att nå fler elever inom ramen för den kulturella allemansrätten. Vi kommer att ta ett

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

18 [39]

nytt grepp om arbetet med att utveckla den kulturella allemansrätten under 2014. Vi kommer då att lägga fokus på att utveckla aktiviteterna främst för årskurs sex och åtta där vi ser att det finns ett förbättringsbehov.