• No results found

Målområde - Välfärd med kvalitet för alla

Mål för kärnverksamheten

1. Skapa förutsättningar för människor att mötas och interagera 2. Erbjuda bibliotek med hög tillgänglighet och hög kvalitet

3. Erbjuda kulturutbud och möjliggöra kulturverksamhet som engage-rar Botkyrkas medborgare

4. Möjliggöra en stimulerande fritid för Botkyrkas unga

5. Skapa bra förutsättningar för idrotts-, motions- och friluftsliv för Botkyrkaborna

Antal åtaganden som under året;

Genomförts Delvis ge-nomförts

Ej genomförts

13 10 0 3

Antal mätbara mål som under året;

Uppnåtts Ej uppnåtts.

Går åt rätt

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

10 [39]

Uppföljning och analys

• Åtagande: Höja kvaliteten på eftermiddagsverksamheten för 10-12-åringar samt integrera den mer med befintliga kultur- och idrotts-verksamheter i kommunen

Förvaltningen har tagit fram ett utvecklingsprogram för Botkyrkas öppna fri-tidsverksamheter och tagit fram mer enhetliga rutiner och riktlinjer för 10-12-årsverksamheten. Syftet har varit att höja kvaliteten på den samlade öppna fri-tidsverksamheten i kommunen. Vi har också startat ett försöksprojekt i samar-bete med kulturskolan där de har verksamhet på fritidsklubbar.

• Åtagande: Samverka med andra förvaltningar för att skapa en trygg övergång in i vuxenlivet för unga

Styrgruppen för Ungdomens Hus träffas regelbundet för att samordna arbetet med målgruppen unga vuxna. I gruppen ingår representanter från bland annat polisen och flera andra förvaltningar. Vi har också en arbetsgrupp för den nya verksamheten i Alby som arbetar med unga vuxna.

• Åtagande: öka personaltätheten på fritidsgårdarna

Från och med 2013 har samtliga fritidsgårdar en bemanning bestående av minst tre fritidsledare per kväll. Samordningen av fritidsgårdsverksamheten och fritidsklubbarna bidrar till bättre anställningsmöjligheter.

• Åtagande: Arbeta för att Hogslaby järnåldersby kan fortleva även efter Familjeparken har etablerats vid Hogslaby

Under hösten påbörjades arbetet för att se var Hogslaby och 4H ska etableras på kort sikt. Dialogen med kommunledningsförvaltningen fortsätter angående en långsiktig vision om ett historiskt centrum. Det är ännu oklart hur Hogsla-bys och 4 H:s roll i den kommande familjeparken kommer se ut.

• Åtagande: Bevaka att bibliotek och konsthall får bra lokaler i ett om-byggt Tumba centrum, men också lokaler som nämnden har råd att betala

Biblioteket och Botkyrka konsthall medverkar i planeringen av nya lokaler för sina verksamheter i ett utbyggt Tumba centrum, och har utformat ett lokal- och funktionsprogram.

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

11 [39]

• Åtagande: Kultur- och fritidsnämndens anläggningar och lokaler ska vara välskötta och attraktiva

Vi har infört årlig storstädning i de verksamhetslokaler som inte redan hade det. Det innebär att alla våra verksamhetslokaler nu har årlig storstädning, vil-ket vi hoppas ska göra lokalerna trevligare för våra besökare.

• Särskilt åtagande för Alby: Färdigställa Alby fritidsgårds nya lokaler samt etablera föreningslokaler på Albyvägen 7

Som vi beskrev under förra målområdet kommer de nya lokalerna för Alby fritidsgård inte att vara färdiga för inflyttning förrän tidigast vid årsskiftet 2014/2015 till följd av försenad upphandling.

• Särskilt åtagande för Tullinge: Bidra till uppbyggnaden av idéhuset i Tullinge

I samband med arkitekttävlingen för Tullinge idéhus har en utställning av täv-lingsbidragen visats i Tullinge bibliotek. Förvaltningen har deltagit i olika ar-betsmöten och workshops samt i juryarbetet.

Slutsatser för framtiden

Delar av konsthallens verksamheter kommer att omlokaliseras till Fittja. Det innebär att konsthallen kommer att ha permanenta lokaler i norra Botkyrka.

Vi vill utvärdera hur användningen av utegymmen ser ut innan vi fattar beslut om fler utegym.

Mål 6. Kunskapsresultaten förbättras och skillnader beroende på kön och social bakgrund minskar (kf)

Uppföljning och analys

• Åtagande: Öka kulturskolans verksamheter i de norra kommunde-larna

Kulturskolan erbjuder nya kurser på Brunnaskolan i dans, bild och playalong på gitarr och keyboard. Vi driver "skolnära kurs" i fiol på Borgskolan och samarbetar med Fittjapulsen i Slagverksprojektet och öppen dans verksamhet.

Kulturskolekalaset arrangerades i Hallunda Folkets Hus och vi nådde därmed fler barn i de norra kommundelarna.

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

12 [39]

• Åtagande: Botkyrka kommun ska bli fullvärdiga medlemmar av Sport Campus Sweden

Botkyrka blev 2013 fullvärdig medlem i Sport Campus Sweden, men sade upp medlemskapet för 2014 på grund av besparingar.

• Åtagande: erbjuda språkstöd och verksamhet på lätt svenska

Biblioteken har anordnat språkkaféer och bokcirklar på lättläst svenska för att stärka och underlätta vägen in i svenska språket och samhället. I samarbete med vuxenutbildningen arrangerade man en välbesökt och uppskattad lättläst-dag för att lyfta den lättlästa litteraturen. Biblioteken har också en omfattande språk- och läsfrämjande verksamhet riktad till barn, till exempel sagostunder verksamhet för skolklasser.

Slutsatser för framtiden

Vi har fått bidrag från Grundtvig Life Learning Programme för att arrangera en europisk konferens om hur bibliotek kan arbeta för att öka läskunnigheten bland vuxna. Konferensen genomförs i juni 2014.

Mål 7. Botkyrkas äldre lever ett mer aktivt liv och får den vård och om-sorg de behöver (kf)

Mätbart mål Utfall 2011 Utfall 2012 Mål 2013 Bokslut

2013

Aktiviteter som riktar sig till äldre (antal) 73 46 55 108

Deltagare i aktiviteter som riktar sig till äldre, totalt ej mätt 1 923 2 000 3857 Könsfördelning - deltagare i aktiviteter för äldre,

kvinnor – män (%) ej mätt 56 - 44 50 - 50 52 - 48

Uppföljning och analys

• Åtagande: Utveckla och anpassa kultur- och fritidsaktiviteter efter äldres behov

Förvaltningen erbjuder ett stort program med kulturaktiviteter riktade till äldre som arrangeras i samarbete med äldreboenden och Botkyrkas föreningsliv.

Aktiviteterna presenteras i en broschyr riktad till äldre som ges ut två gånger per år. Exempel på aktiviteter är berättarcaféer, skrivarverkstad och öppna samtal. Biblioteket har erbjudit ”Boken kommer”, det vill säga hemkörning av böcker till personer som inte har möjlighet att ta sig till biblioteket själva. För-valtningen har anordnat guidade bussturer Botkyrka runt för arabisktalande och finsktalande seniorer. Botkyrka konsthall erbjuder visningar av

utställ-BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

13 [39]

ningar i lugnt tempo. Under äldreveckan kunde personer 65+ komma till baden och ta simborgarmärket.

Med det två-åriga projektet Kultur och hälsa för äldre har äldre fått möjligheter att uppleva föreställningar, konserter och kreativa prova-på-tillfällen.

Slutsatser för framtiden

Antalet äldre kommer att öka under de kommande åren. Vår äldre befolkning kommer också att vara friskare, ha större behov och ställa högre krav på utbu-det inom kultur- och fritidsområutbu-det. Vi märker att i takt med att äldre blir allt-mer fysiskt aktiva efterfrågar de också fler lokaler som är anpassade för äldres behov. Det innebär att trycket och efterfrågan på våra lokaler ökar.