• No results found

Målområde - Medborgarnas Botkyrka

Antal åtaganden som under året;

Genomförts Delvis ge-nomförts

Ej genomförts

14 8 4 2

Antal mätbara mål som under året;

Uppnåtts Ej uppnåtts.

Går åt rätt

Mål 1. Botkyrkaborna är mer delaktiga i samhällsutvecklingen (kf)

Uppföljning och analys

• Åtagande: Varje verksamhet ska använda sig av referensgrupper, fokusgrupper eller annan form av medborgarinflytande i sitt arbete Vi arbetar med medborgarinflytande i många av våra verksamheter och pro-jekt. Ett exempel är att besökarna på biblioteken möjlighet att påverka utbud och programverksamhet genom bland annat Öppen scenprogram och Ung öp-pen scen. Ett annat exempel är att Fittjabadet har startat ett kvinnoråd för att inhämta åsikter om hur badet och dess verksamhet kan utvecklas.

Utöver referensgrupper och andra officiella kanaler för påverkan ingår med-borgarinflytande i andra former som en naturlig del i våra verksamheter. Ex-empelvis samarbetar Botkyrka konsthall med lokala aktörer som snarare är jämlika parter än referensgrupper, men som likväl utgörs av medborgare. Infly-tandet tar sig många och nya former som inte alltid följer de officiella mallar-na.

Flera personer på förvaltningen har genom kursen ”Analys och metod” med Emily Johnsson fått bättre redskap för medborgarinflytande som vi ska prakti-sera under 2014.

• Åtagande: Alla beslut som fattas av nämnden ska nyhetsbedömas och vid behov kommuniceras för att stärka medborgarnas möjligheter att delta i den demokratiska processen

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

4 [39]

Vi nyhetsbedömer alla nämndbeslut och kommunicerar alla beslut som vi tror är intressanta för medborgarna.

Slutsatser för framtiden

Vi har ett väl fungerade arbete för att säkra medborgarinflytande. Vi använder ofta referensgrupper och dialoger som metod för att utveckla våra verksamhet-er. Under 2014 kommer vi att arbeta vidare med Emily Johnsons metod för medborgarinflytande.

Mål 2. Botkyrkaborna har mer jämställda och jämlika förutsättningar och möjligheter (kf)

Mätbart mål Utfall 2011 Utfall 2012 Mål 2013 Bokslut

2013

Andel tjejer som besöker fritidsgårdarna (%) 32 30 40 38

Andel medarbetare som genomgått utbildning i

interkulturellt förhållningssätt (%) ej mätt ej mätt 80 Könsfördelning bland stipendiater för Drömdeg,

kvinnor – män (%) 50 - 50 50 - 50 50 - 50 55 -45

Könsfördelning bland deltagare i organiserad

spon-tanidrott kvinnor – män (%) 50 - 50 25 – 75

Uppföljning och analys

• Åtagande: Alla våra verksamheter och anläggningar ska vara till-gängliga i samma utsträckning för kvinnor och män, flickor och pojkar

Vi har bedrivit ett aktivt jämställdhetsarbete på flera sätt. På fritidsgårdarna har vi bland annat haft ett jämställdhetsnätverk med representanter från fritids-gårdspersonalen. ”Femkamp – en dag för ett jämställt Botkyrka” arrangerades i Tumba bibliotek och Botkyrka konsthall med 277 besökare. Inom ramen för projektet Pojkars läsning har man tagit fram en metodbok för hur man kan sti-mulera pojkars läsande.

• Åtagande: Synliggöra vårt utbud och vår service för medborgarna och brukarna så att det är tillgängligt för alla

Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla vår kommunikation så att vi når ut bättre. Kulturskolan söker aktivt upp barn och unga på fritidsgårdar för att syn-liggöra verksamheten och utbudet. Vi gör två foldrar per år med ett samlat ut-bud av aktiviteter riktade till äldre. Biblioteket använder sig löpande av sociala medier för att nå ny publik till program och aktiviteter.

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

5 [39]

• Åtagande: Utveckla och främja kultur- och fritidsutbudet för perso-ner med funktionsnedsättning

Sedan hösten 2012 har vi en handläggare anställd på 40 % för att arbeta med aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Vi har börjat ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet och gjort en enkätundersökning om fri-tidsvanor bland särskoleelever. Tillsammans med övriga södertörnskommuner genomförde vi också fritidsmässan, en mässa med fritidsaktiviteter för perso-ner med funktionsnedsättning. Mässan fick flera tusen besökare varav många kom från Botkyrka.

• Åtagande: Vid varje större renovering av idrottsanläggning samt vid nybyggnation ska möjlighet till enskilt duschande skapas

Alby sporthall har renoverats och vi har satt in en skärmvägg i duschen i ett av omklädningsrummen för att skapa möjlighet till enskilt duschande. Övriga omklädningsrum innehåller endast två duschar vardera, det är osäkert om vi kan möjliggöra enskilt duschande där. Vi håller på att utreda frågan.

• Åtagande: Analysera brukarundersökningens resultat utifrån kön och identifiera eventuella behov av åtgärder

Under 2013 genomfördes ingen brukarundersökning eftersom den endast görs vartannat år. Däremot genomförde vi en medborgarundersökning där resultatet har analyserats utifrån bland annat kön.

• Åtagande: Ett interkulturellt förhållningssätt ska genomsyra allt ar-bete som förvaltningen gör

Vi har tagit fram en handlingsplan för förvaltningens interkulturella arbete.

Biblioteken och Botkyrka konsthall har genomfört workshops och tagit fram egna interkulturella handlingsplaner. Arbetet stöds av förvaltningens två delta-gare i processledarutbildningen för ett jämställt och interkulturellt Botkyrka fritt från diskriminering.

• Åtagande: Alla medarbetare ska genomgå kompetensutveckling inom ramen för Kultur och fritid för alla - ett treårigt kompetensutveckl-ingsprojekt med tema bemötande, tillgänglighet, likabehandling och jämställdhet. Projektet görs tillsammans med Stockholm stads kul-turförvaltning.

Alla medarbetare har deltagit i kompetensutvecklingspaketet Kultur och fritid för alla. Förvaltningen praktiserar metoder från utbildningen för att mäta och följa upp resultat och utveckla verksamheterna efter brukarnas behov.

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

6 [39]

• Åtagande: Särskilt åtagande för Fittja: Flickornas deltagande i fri-tidverksamheter ska analyseras.

Analysen av flickors fritidsintressen avgränsades till att handla om idrottsom-rådet eftersom förvaltningen såg ett behov av ett större kunskapsunderlag där.

En utredning om jämställdheten inom idrotten i Botkyrka genomfördes under våren 2013. Utredningen innehöll analys av flickors och pojkars deltagande i idrottsverksamhet

Slutsatser för framtiden

Flera av våra åtaganden inom det här målområdet är formulerade på ett sådant sätt att de är svåra att följa upp. Vi arbetar till exempel kontinuerligt med att skapa jämställda och interkulturella verksamheter, men det är svårt att säga att målet någonsin är helt uppnått. Vi har arbetat med att formulera åtaganden i ettårsplanen 2014 på ett sådant sätt att de går att följa upp.

Vi kommer att fortsätta diskussionen om hur vi ska använda våra processledare och den kunskap de har fått genom utbildningen som kommunen genomfört.

Baden kommer att fortsätta arbetet med att kartlägga och utveckla simskola för personer med funktionsnedsättning, bland annat genom att erbjuda ett sommar-läger för målgruppen.

Mål 3. Botkyrkaborna är friskare och mår bättre (kf)

Mätbart mål Utfall 2011 Utfall 2012 Mål 2013 Bokslut

2013

Deltagare i simundervisning för vuxna (antal) 100 89

Medborgare som utnyttjar Fysisk aktivitet på recept

på nämndens anläggningar (antal) 10 51 20 91

Uppföljning och analys

• Åtagande: Integrera 10 - 12-årsverksamheten med befintlig idrotts-verksamhet i kommunen

Andra frågor än integreringen med idrottsföreningar har prioriterats vad gäller fritidsklubbarna. Vi har nyligen tagit över verksamheten och har behövt foku-sera på grundläggande strukturer och innehåll. Under 2014 kommer vi dock arbeta vidare med att integrera 10-12-årsverksamheten med idrottsverksamhet och kulturskolans verksamhet.

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

7 [39]

• Åtagande: Öka möjligheten att ägna sig åt spontana aktiviteter på lika villkor

Satsningen på organiserad spontanidrott fortsätter tillsammans med förenings-livet och spontanaktiviteter finns nu i samtliga fem kommundelar. Under 2013 genomfördes lika många timmar av organiserad spontanidrott som 2012, trots att sponsringspengarna minskat med 100 tkr. Vi tycker det är positivt att anta-let timmar inte har minskat trots sämre förutsättningar.

• Åtagande: Fler kvinnor i de norra kommundelarna ska vara fysiskt aktiva

Vi har inget sätt att mäta om fler kvinnor i de norra kommundelarna är fysiskt aktiva, så det är svårt att säga om åtagandet är genomfört eller inte. Vi har ge-nomfört många aktiviteter för att locka människor i alla kommundelar att akti-vera sig. Inom ramen för projektet Kultur och hälsa för äldre har vi arbetat med kultur som redskap för att främja hälsa på äldreboenden.

• Åtagande: Fler barn och unga ska vara fysiskt aktiva

Även detta är svårt att mäta, men vi har genomfört en mängd aktiviteter på området.

Inom ramen för den kulturella allemansrätten får alla barn i årskurs ett prova på dans. Vi har också startat ett samarbetsprojekt där vi har haft idrottslektion-er för nyanlända barn i Rackethallen.

Under sportlovet genomförde vi Botkyrka Winter Games som lockade 2500 barn från låg- och mellanstadiet. Besökarna kunde prova på en mängd olika idrotts- och kulturaktiviteter organiserade av föreningslivet och kulturskolan.

Vi har också kraftigt utökat antal platser och barn i simundervisning som ett resultat av en politisk prioritering.

Slutsatser för framtiden

I ettårsplanen 2014 har vi varit noga med att formulera åtaganden på ett sätt som gör dem möjliga att följa upp.

Det finns behov av en ökad satsning på motion och hälsa i norra Botkyrka.

Detta är något vi tar med oss i arbetet med förvaltningens nya lokalförsörj-ningsplan som också ser över behovet av motionsspår.

Inom den organiserade spontanidrotten ska vi under 2014 börja mäta könsför-delningen bland deltagarna för att använda som grund till analys. Men det är

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

2014-01-29

8 [39]

svårt för oss att veta hur verksamheten kommer att se ut nästa år eftersom en relativt stor del av den finansieras av sponsringsavtal som ännu inte är klara.