• No results found

Möjliga situationer

In document Sjukpenning och studiestöd (Page 15-19)

De föreslagna ändringarna berör främst den grupp som får sjukpenning i någon omfattning men en sekundär effekt är att de studerande som har en vilande SGI också berörs när studierna definitivt avbryts i någon omfattning och den försäkrade är oförmögen att arbeta på grund av sjukdom. Rätten till sjukpenning bedöms alltid i förhållande till arbete eller förmågan att utföra normalt förekommande arbete.

5.1. Konsekvenser för handläggningen

Situationen för de försäkrade som kan beröras av de föreslagna ändringarna kan se olika ut beroende på omfattningen av sjukpenning, arbetsförhållande m.m. För att belysa vilka konsekvenser som följer av lagändringarna kan de försäkrade delas in i fem grupper som beskrivs nedan.

5.1.1. Halv sjukpenning – anställd

Den försäkrade har sjukpenning på deltid, antingen halv eller en fjärdedel. På resterande del arbetar den försäkrade på det företag som hon eller han är anställd. Med dagens regler är det inte möjligt för den försäkrade att studera med studiemedel på den del som hon eller han arbetar utan att det påverkar sjukpenningen. Med de föreslagna ändringarna kommer detta att vara möjligt.

Om den försäkrade är arbetsoförmögen på grund av sjukdom i sitt ordinarie heltidsarbete och är beviljad halv sjukpenning samtidigt som studier bedrivs med studiemedel på halvtid ska Försäkringskassan arbeta med ärendet på samma sätt som andra sjukfall i avseende på steg-för-steg modellen.

Bedömningen av rätten till halv sjukpenning ska göras i förhållande till den försäkrades ordinarie arbete och målet är att hon eller han ska klara att arbeta på den hälft som den försäkrade inte bedriver studier.

Arbete 50 % Studier med studiemedel 50 %

Tjänstledig p.g.a. studier

Omfattning

100 %

Sjukpenning 50 % i

förhållande till ordinarie arbete

Fortsatt rätt till sjukpenning 50 % i förhållande till ordinarie arbete

Tid 3 mån 6 mån 9 mån

5.1.2. Halv sjukpenning – arbetslös

Samma gäller här som för den som är anställd. Om den försäkrade vill studera istället för att söka arbete blir det möjligt med regeländringen. Även här ska Försäkringskassan arbeta med ärendet på samma sätt som andra sjukfall. Vid bedömning av rätten till sjukpenning ska arbetsförmågan bedömas i

förhållande till normalt förekommande arbete på den del som den försäkrade inte studerar och målsättningen är att den försäkrade ska bli arbetsför i normalt förekommande arbete till hälften.

Arbetslös 50 % Studier med studiemedel 50 %

Omfattning 100 %

Sjukpenning 50 % i förhållande till normalt förekommande arbete

Fortsatt rätt till sjukpenning 50 % i förhållande till normalt förekommande arbete

Tid 3 mån 6 mån 9 mån

5.1.3. Hel sjukpenning – anställd

I dessa fall är den försäkrade bedömd helt arbetsoförmögen på grund av sjukdom i sitt ordinarie arbete och får därför hel sjukpenning. Den försäkrade anser sig däremot kunna studera halvtid utan hinder av sin sjukdom. Den försäkrade har påbörjat studier på halvtid och beviljats studiemedel av CSN.

Sjukpenning 100 % i förhållande till ordinarie arbete

Studier med studiemedel 50 % Tjänstledig p.g.a. studier

Omfattning 100 %

Fortsatt rätt till sjukpenning 50 % i förhållande till ordinarie arbete

Tid 3 mån 6 mån 9 mån

5.1.4. Hel sjukpenning – arbetslös

Den försäkrade har i denna situation arbetsförmågan helt nedsatt på grund av sjukdom i förhållande till normalt förekommande arbete. Med en korrekt bedömning av rätten till sjukpenning bör situationen där den försäkrade är oförmögen att utföra normalt förekommande arbete på grund av sjukdom och samtidigt är oförhindrad att studera inte vara så vanlig. Beroende på den försäkrades medicinska begränsningar och vilka studier den försäkrade vill genomföra kan det säkert förekomma.

Sjukpenning 100 % i förhållande till normalt förekommande arbete

Studier med studiemedel 50 %

Omfattning 100 %

Fortsatt rätt till sjukpenning 50 % i förhållande till normalt förekommande arbete

Tid 3 mån 6 mån 9 mån 5.1.5. Helt studiemedel – vilande SGI

Det finns försäkrade idag som studerar och har en SGI vilande från tidigare förvärvsarbete. De regler som gäller i studiestödsförordningen idag om studiemedel och sjukdom ska fortsätta att gälla även efter regeländringen. Det

innebär att den studerande måste vara helt oförmögen att studera på grund av sjukdom för att Försäkringskassan ska bedöma och avisera sjukperiod. Om den studerande blir delvis studieoförmögen på grund av sjukdom ska inte

Försäkringskassan bedöma partiell sjukperiod och inte heller betala ut sjukpenning för den del den studerande är studieoförmögen så länge som studierna bedrivs.

Om den studerande definitivt avbryter del av sina studier kan däremot

sjukpenning betalas ut för motsvarande del. Rätten till sjukpenning bedöms då i förhållande till det arbete som den studerande skulle göra istället om hon eller han inte hade varit arbetsoförmögen på grund av sjukdom.

Studier med studiemedel 100 % Fortsatta studier med studiemedel 50 %

Omfattning 100 %

Rätt till sjukpenning 50 % i förhållande till ordinarie eller normalt förekommande arbete

Tid 3 mån 6 mån 9 mån

5.2. Beskrivning av ett sjukfall

De föreslagna regeländringarna ger en situation som vi inte har idag. Oavsett vilken av de tidigare beskrivna situationerna som den försäkrade hade innan studierna påbörjades så kommer en del försäkrade säkerligen förvärras i sin tidigare sjukdom eller få försämrad arbetsförmåga/studieförmåga på grund av annan sjukdom för kortare eller längre perioder. Det är nödvändigt att beskriva hur dessa ärenden ska hanteras av Försäkringskassan och CSN i de fall

sjukdomen hindrar de studier som har påbörjats.

Exempel

En försäkrad har halv sjukpenning på grund av depression och är beviljad tjänstledighet för studier med studiemedel på halvtid från sin heltidsanställning.

Försäkringskassan bedömer att arbetsförmågan är nedsatt till hälften i det ordinarie arbete och samtal med arbetsgivaren pågår för att möjliggöra återgång i arbetet. Efter tre månaders studier på halvtid förvärras den

försäkrades depression. Sjukskrivande läkare skriver ett intyg där det framgår att den försäkrade är helt oförmögen på grund av sin depression att studera.

Den försäkrade kontaktar Försäkringskassan och fyller i en begäran om

”sjukperiod – studerande med studiestöd” och bifogar läkarintyget.

Försäkringskassan bedömer att den försäkrade är helt oförmögen att studera på grund av sin sjukdom och aviserar detta till CSN. Halv sjukpenning betalas ut och tidigare beviljat studiemedel betalas ut.

Efter samtal med sin läkare och utbildningsinstitutionen beslutar den

försäkrade att definitivt avbryta sina halvtidsstudier. Den försäkrade meddelar CSN och Försäkringskassan om sitt beslut. Den försäkrade meddelar sin arbetsgivare att hon vill avsluta sin tjänstledighet och återuppta sin

heltidsanställning. Eftersom det framgår av läkarintyg att den försäkrade inte bara är oförmögen att studera utan också är helt arbetsoförmögen i det ordinarie arbetet på grund av sjukdom så betalar Försäkringskassan ut hel sjukpenning.

Arbete 50 % Studier med studiemedel 50 %

Tjänstledig p.g.a. studier

Klarar inte studier p.g.a.

sjukdom, vill fortsätta studera, studiemedel betalas ut 50 %

Avbryter studierna definitivt och avsäger sig studiemedlet samt avbryter sin

tjänstledighet

Omfattning 100 %

Sjukpenning 50 % i förhållande till ordinarie arbete

Fortsatt rätt till sjukpenning 50 % i förhållande till ordinarie arbete

Rätt till sjukpenning 50 % och FK bedömer sjukperiod för studietid

Rätt till sjukpenning 100 % i förhållande till ordinarie arbete

Tid 3 mån 6 mån 9 mån

In document Sjukpenning och studiestöd (Page 15-19)

Related documents