• No results found

3.5.1 Semistrukturerade intervjuer

5.2 Efterlevnad av effektmål

5.2.1 Mötesnärvaro

Det första av två effektmål för appen Utsikt handlar om att öka mötesnärvaron för frivårdens klienter. Effektmålet adresseras av appens kalenderfunktion genom påminnelser och en separat kalender för alla frivårdsrelaterade aktiviteter, vilket hjälper klienter att komma på möten. Kalenderfunktionen fungerar dels som ett hjälpmedel för klienter att organisera sina skyldigheter gentemot frivården, men även som en förenkling för frivårdsinspektörer som får mindre extraarbete som orsakas av uteblivna mötestider. Kalenderfunktionen gör det enklare och smidigare för appens båda användargrupper (klienter och inspektörer) att organisera och planera inför möten i frivården. Appens kalenderfunktion kan uppfylla policy genom effektivisering av frivårdens behandlingsprogram, men även som resultatet av ett tydligt behov inom verksamheten. Funktionen kan betraktas som en effektivisering i och med att den förenklar frivårdsinspektörernas arbete genom att minska manuella aktioner i samband med mötesbokningar och mötespåminnelser. Effektiviseringen realiseras genom en semi-automatiserad påminnelsefunktion där frivårdsinspekörer endast lägger in mötet i verksamhetssystemet KVR och resten sköts per automatik. Den andra kopplingen gentemot policynivå handlar om uppföljning av ett användarbehov som efterfrågades av användargruppen frivårdsinspektörer. Representanter från

63 gruppen presenterade ett behov av att förenkla arbetet med att öka mötesnärvaron, vilket är grunden för det första effektmålet och den realiserade kalenderfunktionen.

5.2.1-1 Digitalt designade affordanser

Utifrån den enkla summering som vi presenterat av kalenderfunktionen är det svårt att avgöra huruvida ökad mötesnärvaro är en faktiskt realiserad effekt. För att få en bättre förståelse om appens effekter gentemot den uppsatta målsättningen att öka mötesnärvaron, har vi valt att undersöka de affordanser som kalenderfunktionen genererar. Det gör vi för att synliggöra tänkbara möjligheter som Utsikt potentiellt kan generera och vilka appen faktiskt levererar.

Kalenderfunktionen består av flertalet digitalt designade affordanser:

● Översikt - kalendern möjliggör en bättre överskådlighet för klienterna genom att kunna gå fram och tillbaka i tiden och se aktiviteter som är kopplade till behandlingen inom frivården. ● Planering - kalendern möjliggör också egna inmatningar av aktiviteter från klienten. Det

möjliggör för klienter att lägga in egna aktiviteter och tider i den planering de har fått från frivården.

● Påminnelser - för att hjälpa sig själv kan klienter även lägga in egna påminnelser som de kan koppla till olika aktiviteter. På så sätt blir det enklare för klienterna att påminna sig själv om olika händelser som de behöver göra i sin vardag.

● Minnesanteckningar - i kalendern finns det även en funktion där anteckningar kan noteras och kopplas till en dag eller händelse. Dessa kan exempelvis klienter nyttja inför, under eller efter ett möte med frivården.

Affordanserna motsvarar de handlingsmöjligheter som kalenderfunktionen erbjuder för användaren. För klienten handlar det praktiskt taget om ett enkelt planeringsverktyg där de kan samla aktiviteter, anteckningar och påminnelser på ett och samma ställe för att göra det enklare att organisera aktiviteter. Det kan gå bortom frivårdsrelaterade aktiviteter, men en unik funktion för Utsikt är just kopplingen till frivårdsschemat, och därmed präglas kalenderfunktionen av KV[s] frivårdsverksamhet. För frivårdsinspektörerna handlar det å andra sidan om bakomliggande funktionalitet som inte bygger på någon handling i appen. Det kan förklaras som en skapad affordans i verksamhetssystemet KVR, som möjliggörs via smart uppsatt kod. Lösningen blir med andra ord möjlig tack vare arbetet med appen, och via en koppling från befintligt verksamhetssystem. Men möjliggör inte en direkt kommunikationskanal gentemot klienten.

5.2.1-2 Utnyttjande av möjligheter

Kalendern har fått ett positivt mottagande i verksamheten. Utifrån respondenternas svar presenteras en positiv effekt av kalenderfunktionen främst för att den förenklar deras arbete och hjälper klienterna. Därför finns belägg för att betrakta kalenderfunktionen som bidragande till det första effektmålet: att öka mötesnärvaron. Likväl framkommer det synpunkter som tyder på att det finns fler möjligheter som kan bidra till att öka mötesnärvaron.

64 Först och främst handlar det om den bakomliggande integrationen som möjliggör effektiviseringen som den semi-automatiserade påminnelsefunktionen genererar. Här nyttjas ett gammalt system, tänkt för avrapportering av intagnas arbete för att automatiskt räkna ut ekonomisk ersättning, till att boka mötestider i frivården. Ett existerande system har nyttjats för helt andra användningsområden än det ursprungliga och i detta avseende har arbetet med att öka mötesnärvaron genom en digital resurs resulterat i överexploatering. Det behöver nödvändigtvis inte innebära ett problem eller en brist i appen. Men det kan ha en tänkbar inverkan på både användarvänligheten och acceptansen kring den nya resursen.

Å andra sidan finns skäl att betrakta de delar som bygger på att öka klineternas mötesnärvaro som underexploaterade eftersom det framkommer önskemål om, såväl som förslag till, fler verktyg för att förenkla arbetet med att uppnå målet. Frivårdsinspektörerna FE och FK anser båda att en möjlighet till kommunikation via appen hade underlättat möjligheten att driva på och motivera klienter till att arbeta mer med appens olika övningar, men också att dyka upp på de bokade mötena. På så vis finns det skäl att tro att ytterligare digitalt designade affordanser hade bidragit till ökad mötesnärvaro.

Baserat på de möjligheter som en digitalt designad resurs kan generera avseende mötesnärvaron inom frivården, noterar vi att de största effekterna inte är kopplade till de digitalt designade affordanserna i själva kalenderfunktionen. De handlar snarare om effektivisering av bakomliggande processer som inte är synliga för app-användaren. För att kunna göra en mer tillförlitlig utvärdering av kalenderfunktionen och dess effekter så hade datainsamling om användningen varit önskvärd. Då det inte finns i dagsläget får man grunda utvärdering på svar från användare likt vi har gjort i den här studien. I en senare uppföljning, efter längre tid och längre period av nerladdningsstatistik kanske det även går att koppla användning till trender av återfall inom frivården.

Sammanfattningsvis kan vi summera kalenderfunktionen som till synes anpassad för sitt syfte att öka mötesnärvaron, men bristfällig i generering av analytiskt underlag för funktionsutvärdering. Funktionen upplevs som positiv av berörda respondenter, tack vare att den hjälper dem i sitt arbete att påminna klienter om möten med frivården. Den skulle däremot kunna kompletteras med funktioner som underlättar kommunikationen mellan klienter och frivårdsinspektörer när det kommer till behandlingsrelaterade frågor.