• No results found

När makt och inflytande nämns under intervjun berättar Sara att hon idag anser att hon har lika stor makt och inflytande på sitt arbete som sina manliga chefskollegor.

”Det har varit en lång väg dit. Jag tycker att jag har fått kämpa mer än dem för att vinna både chefernas och medarbetarnas förtroende”

Hon berättar att de flesta kvinnorna hon har varit i kontakt med inom myndigheten, speciellt de som har chefsroller inom organisationen upplever att de i början alltid får kämpa mer än män för att visa att de förtjänar sin position. När hon fick tjänsten som avdelningschef upplevde hon att hennes överordnade hade höga förväntningar på henne.

”Jag fick ta hänsyn till många olika aspekter och personer. Medarbetarna på avdelningen måste vara nöjda samtidigt måste jag bevisa för mina egna chefer att jag förtjänar min plats”

- Sara

Sara förklarar att män som chefer oftast inte behöver ta hänsyn till så många olika aspekter då majoriteten av individer som har ledarroller inom organisationer generellt är män.

Under intervjuns gång nämner Sara ordet respekt ett flertal gånger och förklarar vikten av respekt för henne.

”Respekt för mig handlar om att alla ska få sina röster höra på en arbetsplats, däremot är det viktigt för alla att veta var gränsen går. Jag som chef har det övergripande ansvaret över avdelningen därför bör medarbetarna även ha förståelse för att det är jag som har det slutgiltiga

ordet när tex ett beslut ska fattas.” - Sara

I början av sin karriär upplevde Sara att hon inte hade en stor möjlighet att påverka sitt arbete med den makten hon hade. Hon upplevde att hon hade rätt verktyg till att påverka arbetet men att förväntningarna på hennes var annorlunda i jämfört med de förväntningarna medarbetarna hade på sina manliga kollegor. Hon berättar hur medarbetarna på avledningen förväntade sig en mer ”enklare chef”

”Många hade för sig att arbetet skulle bli slappare bara för att jag bemötte medarbetarna på ett kanske lite mer ödmjukt sätt. Med tiden upptäckte dem att det inte riktigt var så”

I dagsläget har Sara en väldigt bra relation till medarbetarna på avdelningen. Hon upplever att de har ett sort förtroende för henne som chef och att det med tiden har visat sig att hon kan fatta korrekta och gynnsamma beslut.

” I början var det väldigt svårt för mig att veta hur jag ska bemöta mina problem på arbetsplatsen. Fast med tiden insåg jag att den ända lösningen är att stå upp för mig själv och för mitt arbete. Att

uttryckta mina åsikter och tankar ödmjukt me ändå bestämt har varit en lösning” - Sara

Eva var en av respondenterna som hade väldigt mycket tankar kring sitt chefskap. Hon var redan från början väldigt tydlig med att hon som kvinnlig ledare har många fler utmaningar när det gäller makt och inflytande i sitt arbete, i jämförelse med sina manliga kollegor.

” I mitt arbete måste jag ta flera olika strider. Först måste jag bevisa för medarbetarna på avledningen att trots att jag är kvinna så är jag kapabel till att styra och göra bra ifrån mig sen

måste jag också bevisa för mina chefer att de har valt rätt person till tjänsten.”

Hon förklarar att själva möjligheten till makt och inflytande i arbetet existerar däremot krävs det mer arbete för att nå ut till medarbetarna och få deras uppmärksamhet.

”...om jag arbetar tillräckligt hårt så kan jag få en möjlighet till makt.. däremot är jag tveksam om jag med hjälp av den makten kan genomgå förändringar på arbetsplatsen. Att arbeta i team kräver

samarbete och det är inte så att alla parter är alltid villiga att samarbeta.. hittills har det inte funkat för mig men jag hoppas på det bästa framöver”

Eva var redan i början av intervjun tydlig med sitt missnöje över sin arbetssituation. Avslutningsvis frågar jag Eva om hon anser att det finns lösningar på hennes nuvarande situation.

” Jag tror på kommunikation. För att lösa problem så gäller det att prata ut, med både kollegor, chefer och medarbetare på avdelningen. Jag vet att många andra kvinnor både inom denna

organisation och andra organisationer går igenom samma sak”

Hon berättar att hon har anordnat möten för att lösa de problem och konflikter som uppstår på hennes arbetsplats men att det inte alltid slutat som hon önskat.

”Jag har indirekt fått höra att jag inte duger för denna tjänst. Alla möten vi har haft har varit

ineffektiva och vi har diskuterat irrelevanta ämnen” - Eva

Under intervjun påpekar Eva att hon inte tror att detta är en individuell situation.

”När jag berättar om mina erfarenheter kan många tro att jag arbetar på helt fel position och plats men så är det inte. Jag tror att problem jag bemöter på min arbetsplats bygger mycket på de fördomar som finns om kvinnor i samhället generellt. Förra veckan hade jag ett möte om detta med

andra kvinnor inom organisationen och det är nog bara en tidsfråga innan jag sjukskriver mig” - Eva

Stina känner sig väldigt säker i sin ledarroll. Hon berättar att det har skett en del

organisationsförändringar i myndigheten sedan hon började arbeta där. Trots detta har hon

framgångsrikt klarat av att anpassa sig till de nya förändringarna och leda avdelningen. Hon anser att hon definitivt har en lika stor makt som sina manliga kollegor.

”.. som jag tidigare nämnde, allt handlar om vad man själv gör av situationen. Vill man leda så kan man hitta ett sätt att påverka..”

Trots att Stina har arbetat som avledningschef i en kort period och anser att kvinnor på

chefspositioner har svårt att lyckas i sin arbetsroll, på grund av sitt kön, så anser hon att hon positivt lyckats påverka sitt arbete med hjälp av den makten hon har. Som avledningschef fokuserar hon mycket på att sprida kunskap om motivation och självkänsla.

”Jag vill att fler, både män och kvinnor ska få chansen att bli chefer om de väl önskar det. Att vara chef kan vem som helst bli, det gäller bara att träna sig fram. Därför brukar jag tillsammans med

andra avledningschefer på myndigheten föreläsa om självkänsla så att medarbetarna ska få en starkare tro på sina förmågor..”

Stina anser att både kvinnliga och manliga medarbetare på avledningen uppskattar både hennes inflytande och arbete. Hon menar att utmaningar, hinder och problem uppstår på alla arbetsplatser.

” För att bemöta problem tror jag att det är väldigt viktigt att vara sig själv och ärlig mot sig själv och mot andra människor runtomkring”

- Stina

Under intervjun nämner Stina att hon har kännedom om missnöjet som råder bland vissa kvinnliga chefer på myndigheten. Trots att hon föreläser om bland annat jämställdhet för medarbetare på myndigheten så tror hon inte att de problem som uppstår på arbetsplatsen nödvändigtvis bör vara kopplade till kvinnornas kön. Jag frågar Stina vad kvinnliga chefer som är missnöjda med sin chefsposition på grund av genusföreställningar bör göra.

”Upplever man att man har blivit diskriminerad eller illa behandlad just för att man är kvinna ,så är det allvarligt. Man ska direkt ta kontakt med sin närmaste chef . Vi arbetar med

jämställdhetsplaner och likabehandlingsplaner på myndigheten. För det mesta är det medarbetare på lägre positioner som känner sig diskriminerade och kräver en genomgång av sådana planer. Upplever någon kvinnlig chef diskriminering så ska personen göra detsamma. Är det nödvändigt att

blanda in DO så ska man absolut göra det också”. - Stina

8. Analys

I detta kapitel analyseras studiens resultat med hjälp av de teoretiska utgångspunkterna. Studiens resultat kopplas även samman med tidigare studier som gjorts inom fältet.

Related documents