• No results found

Företag: ICA Banken AB

Befattning: Arkitektur och projektchef Ansvarsområden: Bankens projektportfölj Bostadsort: Sandared

Ålder: 45

Familj: Man och två barn, åtta respektive fem år

Maria Engrup är en kvinna på fyrtiofem år och hon bor i Sandared med sin man och två barn. Idag arbetar hon heltid som chef för arkitektur och projekt på ICA Banken AB i Borås. Hennes ansvarsområde är bankens projektportfölj, hon arbetar med: tillsättning av projektledare, projektmetodik, process och verksamhetsarkitektur med informationsmodeller, applikationsval och teknisk målarkitektur. Maria menar ”Det är väl de stora områdena i alla fall.”

Maria beskriver sina dagar som väldigt varierande, en stor del är personalansvaret för gruppen på åtta anställda och sju konsulter. ”Det är ju ett dagligt arbete så att säga att stötta, vara ett bollplank så att säga.” Den andra stora delen är att arbeta som arkitekt med målarkitektur, detta både gällande applikationsarkitektur och med verksamhetsarkitektur. Maria menar att arbetet även innebär ”att jag är med i alla nya uppslag, nya idéer så är jag med som diskussionspartner.” Även de projekt som skall vidareutvecklas, göras uppföljningar på är Maria inblandad i som diskussionspartner.

I Marias personalansvar ingår utvecklingssamtal där bland annat personalens utbildningsplan ingår. Hon har även budgetansvar och resursbokning för gruppen. Hon har även budgetansvar för bankens köpta applikationer, ”Då ligger ju den budgeten vad gäller licenser, konsult och utveckling av de applikationerna.” Marias personalgrupp består av blandad kompetens från såväl systemutveckling som integration och så vidare.

Hennes grupp fungerar som en stödfunktion till de andra grupperna inom ICA Banken AB.

Vägen till Marias nuvarande position började med en tvåårig högskoleutbildning, näringsinriktad databehandling.

Att hon valde denna utbildning säger hon bero på slumpen men även ”Det var mycket insäljning av den utbildningen när jag gick på gymnasiet, så jag visste så att säga att den skulle starta.” ”Så det är den bottenutbildning jag har.”

Därefter började Maria jobba som systemutvecklare, hon var tretton år på samma företag, befattningen har hela tiden hetat systemutvecklare men rollerna har varit många. Hon började som kodare, ”sedan blev det mer systemspecning, test och därefter blev det väl kravanalys och man beskrev kraven med funktionsdiagram var det på den tiden, funktionsflöden, funktionsbeskrivningar, datamodelleringar.” De första fem åren bestod mest av kodning och de följande åren som projektledare.

Maria har genomgått ett stort antal tekniska kurser allt utefter arbetets innehåll. ”Kurser med programspråk som COBOL och e+ och mantis och de lokala utvecklingsspråk som företaget hade.” ”Även utbildningar i databaser, filtekniker och tekniska sådana kurser har jag gått ett antal.” En annan kurs som Maria beskriver som ”jätteroligt, väldigt kul”

var en managementkurs, affärsmannaskap. Den hade inget med data att göra utan var mer att utveckla sig som ledare. I slutet på denna anställning arbetade Maria som konsult inom verksamhetsutveckling. Då ändrades utbildningarnas inriktning till att handla om

”modellering, informationsmodellering”.

På frågan om Maria funderat på att byta till att mer bara arbeta med ledningsfrågor svarar hon att ” Jag har alltid lockats av just att utveckla lösningar så att säga att, det har funnits så mycket utveckling på IT sidan så jag har hållit mig där.”

Anställningen på ICA AB började som projektledare, den befattningen varade i tre år.

Därefter blev Maria applikationsarkitekt som hon jobbade som till i höstas då hon fick sin nuvarande befattning. Den nuvarande befattningen innebär anställning på ICA Banken AB.

Maria ser sig inte som särskilt karriärsdriven utan har snarare ”trivts oerhört med mitt arbete och liksom när möjligheterna har kommit så har jag gått in på nya områden.”

Barnen kom något senare i livet men detta säger Maria var inget medvetet val.

Att Maria hamnade inom systemutveckling var från början inte givet, hennes dröm var från början att bli veterinär. ”Men mina betyg, jag märkte det redan efter första året så att säga att det inte räckte till.” Maria framhåller att jobba med IT innebär att man jobbar väldigt mycket med människor även om man kan uppfatta det som ”hårt, liksom kan det låta. Men du jobbar ju väldigt mycket i grupp, alltså du kan ju inte göra någonting ensam utan det är ju mycket grupparbete. Så du får ju en väldigt tight kontakt med dina arbetskamrater. Det där är ju kanon, att få jobba på det viset istället för att sitta i sin egna vrå.” Maria framhåller även att det är viktigt att komma bra överens med sin chef,

”Du skall ju jobba i grupp tillsammans med din chef också. Annars så blir det inte riktigt bra.”

Maria beskriver sin resa till sin nuvarande position som att inte vara självklar, bland annat menar hon att då hon blev erbjuden att arbeta som applikationsarkitekt blev det en helt annan inriktning. ”Då lämnar man ju egentligen de enskilda projekten och jobbar mer på bred plan med målarkitektur och så går man in som resurs i projekten.

Men det lät väldigt spännande då och då tog jag det, så nu har jag ju en fantastisk roll för nu sitter jag ju på båda de delarna som jag älskar då.” Maria beskriver sin väg som problemfri och att hon inte gjort några uppoffringar, detta med motivationen: ”Jag har inte blivit tvingad, jag har alltid haft väldigt bra chefer.” Det personliga val som Maria har uppgett haft störst betydelse var att hon bytte arbetsplats efter tretton år. Efter detta byte kände Maria att hon fått ett annat lugn inom sig. ”Det är ju ganska lika ändå överallt faktiskt, man har samma problem, så sett är det ju det ju lika överallt. Och då kommer lugnet, det här är ju inget unikt så att säga.”

Yrkesrollen har haft en väldigt stor roll och har fortfarande en väldigt stor roll. Maria jobbar heltid även om hon har två små barn, men detta gör hon ”på grund av att jag tycker jobbet ger mig väldigt mycket och jag trivs med att vara på jobbet.” Hon ser dock att det är viktigt att man ”har en fritid och ett annat liv också.”

De egenskaper som fått Maria att satsa på sin karriär är att: ”jag är väldigt analytisk och oerhört noggrann och uthållig.” I övrigt ser hon även sin sociala sida som en positiv egenskap. Hon ser även att hon har en bra förmåga att tolka och förmedla.

På frågan om vad det bästa med hennes yrkesval kommer svaret direkt ”att jag trivs så oerhört med mitt arbete.” Vad det sämsta med yrkesvalet är var svårt för Maria att svara på, efter en stund lyfter hon dock fram att: ”Man sitter hela tiden med att lösa problem.”

Hon ser att utvecklingen inom systemutveckling rusar fram vilket innebär att det är svårt att få stabilitet. ”Det är ju väldigt mycket trender, väldigt mycket mode, det är nya förkortningar, nya ord, nya metodiker. Men jag tror ju att om det är något som kommer till att förändras så tror jag att systemutveckling kommer integreras tightare med liksom utvecklingen av verksamheten.” Maria menar att för tjugo år sedan ”så var ju IT fortfarande lite så en svart låda så att säga där, om man säger så, dom som jobbade operativt visste inte riktigt vad man kunde få ifrån IT.” De lösningar som togs helt fram av IT avdelningarna, idag är övriga medarbetare mer medvetna om vad IT kan ge. Man ser IT som ett redskap som vilket annat som helst. Maria menar att inte bara samarbetet mellan IT-personal och övrig kommer att bli bättre utan själva systemutvecklartjänsten kommer att förändras. ”där man måste bli riktigt duktig som systemutvecklare är att vara duktig på integration, att se hela flödet.” Med detta menar hon inte att lösningarna kommer att bli mer generella utan att: ”Nej inte riktig, mera, det finns ju många spelare på planen som kan skylla på varandra när något inte fungerar, man måste gå utanför sitt ansvarsområde för att mötas, det är väldigt viktigt tror jag. Man måste bli bredare.”

Maria menar att det är svårt att svara på om kvinnors inblandning i utvecklingen av systemutveckling skulle påverka utformningen av denna då hon i stort sett enbart arbetat tillsammans med män. ”Det är först nu på ICA som jag mer jobbat ihop med kvinnor, det är fantastiskt mycket tidigare kvinnor jämfört med tidigare arbetsplatser. Det är ju inte så att det är fler kvinnor än män men jag skulle tippa på att det i alla fall är en 30%

kvinnor här i alla fall tror jag.” Maria menar att: ”män är generellt bättre på att jobba i grupp än kvinnor. Det är ju mycket grupparbete.”

Generellt om kvinnor menar hon att kvinnor är mer kommunikativa, lite smidigare och bättre på att tolka, ”vad är det egentligen som menas i den analysen som skall göras.”

Hon kan inte se någon tydlig skillnad om fler kvinnor vore involverade.

På frågan på om hur Maria önskar att framtidens systemutvecklingsarbete skulle se ut svarar hon: ”Jag tror det är jätteviktigt med ett tight samarbete med den som beställer och den som sen skall använda det framför allt. Ibland är det skillnad det är inte alltid den som är beställare som skall använda det.” Maria menar att det är mycket viktigt att man tolkar varandra och att kommunikationen fungerar.

”Metoder tror jag jättemycket på.” Hon menar att situationen blir mer och mer komplex och man måste ha struktur. Det handlar även om pengar, Maria menar att det blir dyrt att inte ha ett mål att jobba emot, det finns så många val att göra gällande de tekniska lösningarna. ”Om alla gör som dom vill så kommer det att spreta så otroligt mycket så att det blir fruktansvärt dyrt och fruktansvärt svårt att hålla ordning på.” Maria menar att det idag finns rutiner för hur samarbete mellan utvecklare, beställare och användare skall gå till men på grund av tid och pengar är det inte alltid att dessa används. ”Där tror jag och hoppas framförallt, alla blir mer och mer medvetna om vad man kan göra med IT och hur det kan påverka mitt arbete. Då tror jag att användarna själva är mer på och säger till om vad de vill ha.” Samtidigt menar Maria att man inte skall överdriva.

”Metoder och struktur tror jag stenhårt på. Sen kan du hålla på att strukturera ihjäl dig, men man får hitta någon slags lagom-nivå på projekt och delar av projekt.”

Related documents