• No results found

2. Analys av femininitet respektive maskulinitet i Eagles

2.2. Gestaltning av maskulinitet i Eagles

2.2.3. Maskulinitet och manligt förmynderi

Det faktum att Elias inte reagerar särskilt starkt i scenen med Liams segerdans men å andra sidan attackerar Ludvig samt uttrycker sin avsmak för omklädningsrumsbeteendet i scenen med Felicia kan tolkas på ytterligare två vis. Antingen kan frånvaron av reaktion betraktas som ett tecken på att Elias funnit sin plats i laget och därmed accepterat de hierarkier, normer och värderingar som förväntas upprätthållas av alla spelare. Diskussionsscenen med Felicia återfinns i avsnitt fyra medan scenen med Liam och hurraropen utspelar sig i avsnitt åtta vilket skulle kunna representera ett slags karaktärsutveckling för Elias. Viljan att tillhöra en kontext har vuxit sig starkare hos Elias och övervunnit behovet att uttrycka de egna värderingarna som tydligare skildras i dialogen med Felicia tidigare i serien. En alternativ tolkning vore emellertid att situationerna skiljer sig åt eftersom Elias har en personlig anknytning i den ena situationen;

det toxiska omklädningsrumsbeteendet skaver först när det egna syskonet är den objektifierade och sexualiserade parten.

27

Omtanke för sin syster och ifrågasättandet av objektifiering och passivisering av densamma kan som isolerad händelse verka empatiskt och ett tecken på civilkurage, men skulle, vid närmare anblick och i en större kontext, kunna tolkas som ett tecken på den toxiska maskulinitetens förmyndarmentalitet gentemot kvinnor (Sculos 2017:1). Från avsnitt ett övervakar Mats och Elias kontinuerligt Felicias interaktioner med killar, och i synnerhet Ludvig. Efter Felicia och Ludvigs första samtal i ishallen utbrister Elias ”[p]å riktigt? Helt jävla otroligt” och ger Felicia ett trött ögonkast varpå Mats säger ”[m]en du kan väl låta honom komma in i laget i alla fall?

Han behöver fokusera nu, utan störningar” (Eagles S01A01, 17:15). Detta föranleder ett bråk i bilen mellan Felicia och Mats, där Felicia menar att ”[d]u får stöta på allt och alla, men så fort jag pratar lite med en kille och är lite normalt jävla trevlig, då blir du tokig! Det är helt jävla sjukt!” och Mats kontrar: ”Det är väl en jävla skillnad på att prata med en gammal bekant och att ragga på sin brorsas lagkamrat? […] Det ska bara vara så förbannat solklart! Du lägger ner honom, fattar du det?” (Eagles S01A01, 20:00). Mats beteende kan med lätthet förklaras med hjälp av Nikolajevas resonemang: Medan Elias ska ägna sin odelade uppmärksamhet åt att tävla och utvecklas som hockeyspelare förväntas Felicia vara självuppoffrande och åsidosätta sina känslor för en av lagkamraterna för att inte störa broderns fokus (Nikolajeva 2017:193). Oavsett Mats och Elias intentioner om ostört fokus på hockeysatsning kvarstår det faktum att Felicias umgänge begränsas och kritiseras på grund av hennes könstillhörighet, eftersom fallet aldrig inträffar med omvänd könsfördelning i serien. När Felicias kompis Amie visar intresse för att kontakta Elias på sociala medier reagerar inte Felicia nämnvärt, håller inga tal om olämpligheten i beteendet utan hjälper i stället till att skapa kontakt mellan dem. Inte heller Mats verkar beröras av det faktum att Elias påstår sig ha skjutsat Amie till Karlskrona, utan kommenterar uppriktigt ”[j]aha det var ju schyst” och reagerar endast negativt på att Elias stulit bilen och kört den långa sträckan utan svenskt körkort (Eagles S01A07, 19:38). Den relationella aspekten är mindre viktig för Mats trots att Elias potentiella kärleksliv bör innebära ett minst lika stort störningsmoment i sonen hockeysatsning som dotterns romans med Ludvig.

Agerandet påvisar en särbehandling av barnen beroende på könstillhörighet där dottern ska övervakas, skyddas och regleras.

Synen på familjens kvinnor som mannens uppgift att beskydda återkommer vid otaliga tillfällen genom serien, där en stark norm som kontinuerligt framhävs är olämpligheten att inleda relationer med lagkamraternas systrar. Ett exempel på detta är när Elias konfronterar Ludvig och skriker att ”[d]u ligger med folk i lagets syrror! Kom igen! Att du inte skäms!” varpå Ludvig svarar: ”Är det jobbigt för dig? Får du upp bilder i huvudet eller?” (Eagles S01A05, 17:50).

28

Också Adam befäster denna struktur efter att han överväger att stöta på Felicia i seriens början:

”Det är syrran till en i laget så det är inte snyggt. Alltså, hade någon gått på min syrra hade jag fan blivit skogstokig alltså!” (Eagles S01A02, 05:55). Orden vittnar om en syn på kvinnan som ägodel till mannen; när kvinnan i fråga är någons syster övervinner respekten för brodern viljan att förföra systern, snarare än att mannen avstår från förförelsen av respekt för kvinnan. Om en man trots allt överträder denna oskrivna lag ska han känna skam, enligt Elias utbrott mot Ludvig. När kvinnan inte tillhör någon känd man är hon emellertid lovligt byte, vilket kan kopplas till synen på mannen som beskyddaren av de kvinnliga familjemedlemmarnas heder och säkerhet inom den traditionella maskuliniteten (Hall 2005:21f). Adams ordval som ”gått på” kan också anses vara passiviserande och framställer systern som oförmögen att handla själv och ta egna beslut (Eagles S01A02, 05:55). Detta kan sättas i relation till Nikolajevas resonemang om att mannen ofta agerar beskyddare åt den sårbara kvinnan som i stället utmålas som ett offer (Nikolajeva 2017:193). Adam visar en oro och vilja att beskydda sin yngre syster, men missar emellertid att han själv är en del av strukturen när han tidigare i samma scen uttalar sig på följande vis om Felicia: ”Ganska nice opportunity att trycka hans syrra bara för att jävlas med honom” (Eagles S01A02, 05:30). Ordvalet trycka förstärker än en gång bilden av mannen som den sexuellt aktiva utövaren och kvinnan som den passiva mottagaren i sexuella sammanhang, vilket överensstämmer väl med den passiviserande och objektifierande jargongen som ofta återfinns i den toxiska maskuliniteten (Sculos 2017:1).

Beskyddandet av de kvinnliga familjemedlemmarna inbegriper också mammorna, om vilka flera sexuella skämt och kommentarer förekommer genom serien. Första exemplet återfinns redan fem minuter in i det första avsnittet av serien när Ludvig gör en sen entré i aulan och Omar utbrister ”[s]eriöst, är du sen första dagen?” varpå Adam kommenterar ”[m]en han har ju kört bortamatch med din morsa, Omar” och Omar kontrar ”[h]åll käften!” innan de tre vännerna brister ut i skratt (Eagles S01A01, 05:33). Även under ett av bråken mellan Ludvig och Elias kan liknande sexistisk retorik hittas när Elias provocerar Ludvig genom att säga ”[h]ur är det att ha en kriminell brorsa då? Är det våldtäkt han sitter inne för? Var det pedofil han var? Nej just det fan, det var ju den där incestgrejen va? Att han hade knullat din morsa?” (Eagles S01A05, 18:00). Ludvig skallar Elias som skriker ”[j]ag ska fucking döda dig!” till Ludvig innan han blir tillbakahållen att inrusande lagkamrater (Eagles S01A05, 18:20). Ludvigs bror som sitter i fängelse är ett känsligt ämne, men droppen går när Elias gör ett incestskämt om Ludvigs mamma, vilket än en gång belyser att den känsligaste punkten hos en man är när hans kvinnor framställs som promiskuösa eller lovligt byte. Detta kan kopplas till avsnittet berörande

29

femininitet och sexualitet tidigare i analysen, där förklarar att det mest stigmatiserande för en tjej fortfarande är att betraktas som promiskuös eller sexuellt tillgänglig (Ambjörnsson 2007:188f). I Eagles gestaltning av, i synnerhet, maskulinitet tenderar könsnormer att förstärkas och dess didaktiska potential kan således ifrågasättas. I nästa kapitel undersöks denna potential.

Related documents