• No results found

Maskulinitet, smärta, våld och känslor

2. Analys av femininitet respektive maskulinitet i Eagles

2.2. Gestaltning av maskulinitet i Eagles

2.2.1. Maskulinitet, smärta, våld och känslor

”Du måste ju kunna ta en smäll”

(Eagles S01A01, 16:20)

Repliken yttras av Mats Kroon i seriens första avsnitt efter att Elias klivit av isen till följd av en tackling som resulterat i en handledsskada. När kommentaren fälls slår Elias ner blicken under tystnad och är angelägen att dölja den skadade handleden för sin pappa med hjälp av en handduk. Kommentaren och Elias agerande ringar in flertalet aspekter av det Hall anser ingå i en traditionell maskulinitet och är tongivande för gestaltningen av maskulinitet i Eagles.

Eftersom fysisk och psykisk styrka uppvärderas inom den traditionella maskuliniteten, finns en ovilja att visa smärta inför andra – och i synnerhet inför andra män (Hall 2005:21f). Traditionen att män inte får visa smärta kan härledas till bilden av den stereotypa idealmannen som den starka och orubbliga eken som står stadigt även när det stormar, eftersom motsatsen, att visa känslor, är starkt förknippat med en nedvärderad emotionell femininitet (Nikolajeva 2017:193;

Ambjörnsson 2007:63ff). När Elias kliver av isen anser således Mats att hans son bryter mot förväntningen om styrka och uthållighet. Även om orden aldrig uttrycks, så antyder Mats kommentar att Elias beter sig omanligt. Elias nedslagna blick kan antingen tolkas som ett

20

uttryck för skam, men även som en uppgivenhet och ovilja att argumentera mot Mats eftersom hans åsikt i frågan är orubblig. Mats kommentar anknyter också till Nikolajevas resonemang om att vara hård och känslokall samt den ovilja att prata om känslor och snarare fokusera på prestation än relation som Hall inkluderar i en traditionell maskulinitet (Nikolajeva 2017:193;

Hall 2005:21f). I stället för att fråga hur hans son mår efter tacklingen, antyder hans kommentar att Elias bör skärpa till sig och fokusera på att prestera, vilket Elias uppenbarligen förväntat sig eftersom han valde att dölja sin skada i stället för att öppna sig för Mats. När Elias inte spelar seriepremiären på grund av skadan uppvisar Mats stort missnöje och reproducerar, än en gång, en traditionell maskulinitet där prestation prioriteras över relation (Hall 2005:21f).

Inom den toxiska maskuliniteten återfinns också en glorifierande syn på våld (Sculos 2017:1).

Denna våldsromantisering är starkt närvarande i gestaltningen av maskulinitet i Eagles och reproduceras och normaliseras till stor del av Mats. När Elias varit i slagsmål med Ludvig efter en hockeymatch problematiserar inte Mats det faktum att hans son råkat i slagsmål med en lagkamrat, utan berättar i stället, nostalgiskt och leende, hur hans första NHL-slagsmål gått till (Eagles S01A05, 19:19). Således romantiserar Mats ett våldsamt beteende i stället för att problematisera den toxiska maskulinitet som uppvisas av hans son och uppmuntrar beteendet, vilket kan knytas till Forslids resonemang om att män prioriterar homosocial bekräftelse i identitetsskapandet (Forslid 2006:13ff). När Elias pappa uppmuntrar ett aggressivt beteende är det rimligt att det reproduceras av sonen, som återkommande löser konflikter med aggression i stället för konversation i serien, vilket kan relateras till den traditionellt våldsamma maskuliniteten (Hall 2005:21f; Nikolajeva 2017:193). När Elias ilsket berättar att Felicia omnämnts sexuellt i omklädningsrummet efter en träning ifrågasätter hon Elias agerande genom att säga ”[g]er det dig rätten att slåss som en jävla idiot?” varpå Elias svarar ”[j]a, faktiskt” (Eagles S01A04, 05:35). Dialogen påvisar att våldsamma handlingar ligger nära till hands för Elias. Om inte explicita slagsmål förekommer, är hot om våld ofta närvarande, där Elias vid ett tillfälle utbrister ”[j]ag ska fan slå sönder honom!” när han anser att Ludvig behandlat Felicia illa (Eagles S01A06, 05:08). Felicia svarar trött och ironiskt ”[j]a, för allt blir ju verkligen så bra när man slår sönder folk, Elias”, vilket kan anses anknyta till Nikolajevas resonemang om att män ofta gestaltas som våldsamma och kvinnor som aggressionshämmade i relation till varandra (Eagles S01A06, 05:08; Nikolajeva 2017:193). Felicias lugna svar vittnar om att det är kvinnor snarare än män som inser våldets konsekvenser och att lillasystern snarare än pappan tar det emotionella ansvaret och problematiserar våldsutövande.

21

Elias kan anses uppfylla många av de traditionella, och några toxiska maskulinitetsdrag i de tidigare avsnitten av säsongen då han framställs som extremt tävlingsinriktad, prestationsfokuserad och ovillig att uttrycka känslor av annat slag än aggressivitet (Hall 2005:21f; Sculos 2017:1). Under seriens gång framkommer det emellertid allt tydligare att merparten av dessa karaktärsdrag är en direkt effekt av de ouppnåeliga krav Mats ställer på sin son eftersom Mats projicerar sina egna ishockeydrömmar på Elias. Pappans övertygelse om Elias framtid som nästa ishockeystjärna gör att han styr familjen med järnhand och ständigt sätter sin vilja och Elias karriär framför övriga familjemedlemmars vilja och behov. Elias, och familjen, mår emellertid allt sämre under säsongen och han framstår som alltmer inåtvänd, reserverad och angelägen om att bära alla känslor själv. Ett slags frigörelse är dock identifierbar i säsongens sista avsnitt när Elias mamma, efter ett våldsamt storbråk med Mats, godkänner Elias klubbyte utan att involvera pappan. Elias gråter av lättnad och som en följd av att ha brutit sig fri från pappans järngrepp för att i stället alliera sig med sin mamma framträder en helt ny Elias som gör uppror mot flertalet av de traditionella maskulinitetsdrag som han tidigare uppvisat.

I säsongens sista avsnitt har dysterheten förbytts mot glädje, han sluter fred och väljer att acceptera Ludvig som Felicias pojkvän trots deras konfliktkantade förflutna; den tävlingslystnad och ovilja att visa andra känslor än aggressivitet han styrts av är som bortblåsta och han ser i stället Ludvig som en jämlike och lagkamrat. Elias visar en inkännande sida och när Felicia gråtande stormar ut från en konsert i säsongsavslutningens slutminuter ägnar Elias stor beslutsamhet och vilja åt att hitta henne och trösta henne i en lång omfamning (Eagles S01A08, 20:33). Denna milda, inkännande och omtänksamma sida bryter mot normerna för traditionell maskulinitet och anses snarare vara stereotypt feminina egenskaper som nervärderas inom traditionell maskulinitet (Nikolajeva 2017:193; Hall 2005:21f). Elias genomgår således en gedigen karaktärsutveckling under seriens gång – från normreproducerande till normbrytande.

Enligt den traditionella maskuliniteten finns en ovilja att uttrycka sorg och känslor av sentimentalitet, tvivel över den egna förmågan och upplevd svaghet, menar Hall (2005:21f).

Även Nikolajevas menar att män ofta framställs som känslokalla och hårda inom litteraturen, vilket också är fallet i merparten av den aktuella tv-serien (Nikolajeva 2017:193). Det yttersta exemplet på detta beteende återfinns hos Adam; en av de mer perifera karaktärerna som är en av Ludvigs närmsta vänner och en av ledargestalterna i hockeylaget. När Ludvig och Felicia

Related documents