• No results found

MBN § 63 ÖJA DOMERARVE 1:26 -

Förhandsbesked för nybyggnad av 1 st bostadshus

Ärendenummer: MBN 2021/4134

Miljö- och byggnämndens beslut

• Miljö- och byggnämnden meddelar som förhandsbesked enligt 9 kap 17 och 31 §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL, att åtgärden inte kan tillåtas.

Avgift

Avgift förhandsbesked 13 770 kronor

Avgiften är beräknad i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige.

Eventuell reduktion av avgiften, enligt 9 kap 27 § plan- och bygglagen, SFS 2010:900, meddelas i ”Beräkning samt beslut av eventuell reduktion” tillhörande detta beslut. Av fakturan, som skickas separat, framgår den totala avgiften inklusive eventuell reduktion av avgiften.

Upplysning

Inga upplysningar.

Sammanfattning

Ärendet avser förhandsbesked för nybyggnad av ett bostadshus på fastigheten Öja Domerarve 1:26. Den aktuella platsen är belägen knappt 600 meter norr om Burgsvik samhälle.

Fastigheten omfattas av den fördjupade översiktsplanen för Storsudret och Burgsvik, antagen av regionfullmäktige 2013-06-17, § 59. I den fördjupade översiktsplanen är den sökta platsen utpekad som kompletteringsområde. Av bebyggelseriktlinjerna framgår bland annat att ny bebyggelse inom dessa områden bör utan undantag utgöra komplettering till befintlig bebyggelse, följa det traditionella/lokala bebyggelsemönstret och i regel placeras i anslutning till befintliga vägar.

Området utgör ett gammalt skyddsvärt lövänge som är utpekat som

riksintresseområde för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap 6 § miljöbalken.

Området är även utpekat i Kulturmiljöprogram för Gotland (antaget 2014-10-01 BN §231) som värdefullt odlingslandskap och med värdefull landskapsbild.

Åtgärden bedöms inte vara förenlig med 2 kap plan- och bygglagen om att bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan. Åtgärden bedöms inte förenlig med översiktsplanen för Gotland eller den fördjupade översiktsplanen för Storsudret och Burgsvik. Detta eftersom åtgärden inte anses utgöra en

komplettering till befintlig bebyggelse, inte placeras i anslutning till befintligt vägnät, inte följa befintligt bebyggelsemönster samt då åtgärden riskerar att skada rådande natur- och kulturvärden. Åtgärden riskerar även att påtagligt skada riksintresset för naturvård enligt 3 kap 6 § miljöbalken.

Samhällsbyggnadsförvaltningens sammantagna bedömning är att åtgärden inte kan tillåtas enligt de krav som ställs i plan- och bygglagen. Ansökan gällande förhandsbesked för ett bostadshus bör därmed avslås med hänvisning till 9 kap 17 § och 9 kap 31 § plan- och bygglagen.

Bedömning

Det som i första hand ska prövas i ett förhandsbesked är om en

byggnadsåtgärd över huvud taget kan tillåtas på den avsedda platsen, dvs.

närmast en prövning av markens lämplighet för den avsedda åtgärden. Vid lämplighetsbedömningen ska bl.a. prövas om åtgärden uppfyller kraven på lämplig markanvändning i 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900). Det innebär att bestämmelserna om hushållning med markområden i 3 kap och 4 kap 1-8

§§ miljöbalken ska tillämpas.

Platsen omfattas av riksintresse för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap 6 § miljöbalken samt riksintresse för rörligt friluftsliv enligt 4 kap 2 § miljöbalken.

För hela Gotland gäller översiktsplan Bygg Gotland, antagen av

regionfullmäktige den 14 juni 2010. Enligt översiktsplanen förutsätter all ny bebyggelse att natur- och kulturvärdena i området tål ökad belastning. Vid lokalisering av ny bebyggelse ska en samlad bebyggelsestruktur eftersträvas. Ny bebyggelse ska i första hand tillkomma som förtätning eller komplettering till befintlig bebyggelse i tätort eller på landsbygd. Bebyggelse i det öppna kultur- och jordbrukslandskapet bör undvikas.

Den aktuella platsen omfattas även av den fördjupade översiktsplanen för Storsudret och Burgsvik, antagen av regionfullmäktige den 17 juni 2013.

Platsen ligger inom ett område som benämns som kompletteringsområde. Med kompletteringsområde avses områden som ligger utanför de särskilt utpekade bebyggelseområdena och utanför de allra viktigaste upplevelse- och

bevarandeområdena, men där det idag finns en näst intill sammanhängande befintlig bebyggelse. Tillkommande bebyggelse inom dessa områden bedöms endast kunna ske i en omfattning som inte kräver planering med detaljplan, det vill säga som kompletteringar till den befintliga bebyggelsen vilka hanteras genom bygglovsprövning. Av bebyggelseriktlinjerna framgår bland annat att ny bebyggelse bör utan undantag utgöra komplettering till befintlig bebyggelse, följa det traditionella/lokala bebyggelsemönstret och i regel placeras i anslutning till befintliga vägar.

Den del av fastigheten som avses att bebyggas är belägen cirka 120 meter från den närmaste bebyggelsen i norr på Öja Domerarve 1:43. Direkt öster om

1:13. Dessa två fastigheter åtskiljs från bostadsbebyggelse på fastigheten Öja Gisle 1:33 i norr av en landsväg. Runt omkring dessa fastigheter saknas i övrigt bebyggelse. Det aktuella bostadshuset som nu avses att uppföras kommer inte direkt att gränsa till någon av dessa fastigheter utan placeras inskjuten en bit från vägen och utan övrig kringliggande bebyggelse.

I närområdet finns bebyggelse endast i liten utsträckning och denna är främst koncentrerad till det befintliga vägnätet. Det nu aktuella bostadshuset avses att placeras utan sammanhang till både övrig bebyggelse och befintliga vägar.

Bedömningen är att avstånden till övrig närliggande bebyggelse är så pass stora att det inte kan anses vara ett tillskott till befintlig bebyggelsegrupp. Åtgärden bedöms inte vara en direkt komplettering eller följa det lokala

bebyggelsemönstret, som beskrivs som en förutsättning för tillkommande bebyggelse i den fördjupade översiktsplanen.

Aktuellt område är utpekat i Kulturmiljöprogram för Gotland (antaget 2014-10-01 BN §231) som värdefullt odlingslandskap och med värdefull

landskapsbild. Det är ett starkt kulturpräglat landskap med långa stenvastar och betesstängsel. Den framtida bebyggelsen kommer bli en synlig nyetablering i det öppna landskapet. Bebyggelsen bedöms riskera att uppfattas som

främmande i landskapet i och med dess placering indragen från befintligt vägnät. Bedömningen är att redovisad åtgärd bryter mot områdets

bebyggelsemönster och riskerar att påtagligt skada platsens skönhetsvärden och i sin tur odlingslandskapet.

Aktuell plats omfattas av höga naturvärden. Området utgör ett gammalt skyddsvärt lövänge som är utpekat som riksintresseområde för naturvård och friluftsliv. Området tillhör det största sammanhängande ädellövskogsområdet på Gotland. Efter platsbesök av naturvärdeshandläggaren konstaterades att marken bär historik betesprägel med lågvuxen fältflora, hamlade träd, gamla grova ekar och iögonfallande grova hasselstammar. Platsen omges även av äldre stenmurar. Platsen bedöms besitta höga naturvärden av omistlig karaktär som riskerar att påverkas negativt av den föreslagna exploateringen.

Bedömningen är att den ansökta byggnationen medför en negativ påverkan på riksintresset 3 kap 6 § miljöbalken genom att naturmiljön förändras i och med den ändrade markanvändningen.

Samhällsbyggnadsförvaltningens sammantagna bedömning är att åtgärden inte är förenlig med 2 kap plan- och bygglagen om att bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god

helhetsverkan. Åtgärden bedöms inte förenlig med översiktsplanen för Gotland eller den fördjupade översiktsplanen för Storsudret och

Burgsvik. Detta eftersom åtgärden inte anses utgöra en komplettering till befintlig bebyggelse, inte placeras i anslutning till befintligt vägnät, inte följa befintligt bebyggelsemönster samt då åtgärden riskerar att skada rådande natur-

och kulturvärden. Åtgärden riskerar även att påtagligt skada riksintresset för naturvård enligt 3 kap 6 § miljöbalken.

Vad sökanden anför i sin skrivelse bedöms inte ändra förvaltningens bedömning.

I prövning och bedömning av ärendet ställs intressen mot varandra. Enligt plan- och bygglagens 2 kap 1 § ska det vid prövning tas hänsyn till både

allmänna och enskilda intressen. Det allmänna intresset att värna riksintresset 3 kap 6 § miljöbalken, skydda det öppna landskapet samt följa den fördjupade översiktsplanen och översiktsplanens intentioner ställs mot det enskilda intresset att uppföra bostadshus. I och med att platsen besitter skönhetsvärden och då platsen erhåller naturvärden av omistlig karaktär samt då åtgärden inte kan anses vara förenlig med den fördjupade översiktsplanen för Storsudret och Burgsvik eller översiktsplanens intentioner, bedöms det enskilda intresset att uppföra bostadshus inte väga tyngre än det allmänna intresset att ge skydd åt de utpekade värden som anförs ovan. Förutsättningarna för områdets bevarande är att pågående markanvändning får fortsätta och att odlingslandskapet hålls intakt.

Den föreslagna åtgärden bedöms inte påtagligt skada riksintresset för rörligt friluftsliv enligt 4 kap 2 § miljöbalken, då platsen inte bedöms utgöra ett strövområde.

Åtgärden bedöms inte vara av sådan omfattning att detaljplanekravet utlöses enligt 4 kap 2 § plan- och bygglagen.

Utifrån ovan nämnda förutsättningar är den sammantagna bedömningen att åtgärden inte kan tillåtas enligt de krav som ställs i plan- och bygglagen.

Ansökan gällande förhandsbesked för ett bostadshus bör därmed avslås med hänvisning till 9 kap 17 § och 9 kap 31 § plan- och bygglagen.

Ärendets behandling under mötet

Ärendet föredras av Liza Lyppert Thomasson, bygglovhandläggare. Nämnden ansluter sig till förvaltningens bedömning.

Ordförande Ingemar Lundqvist (M) yrkar att:

Miljö- och byggnämnden meddelar som förhandsbesked enligt 9 kap 17 och 31

§§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL, att åtgärden inte kan tillåtas.

Ordförande ställer proposition på yrkandet och finner att det vinner bifall.

Beslutsunderlag

Se bilaga 2, tjänsteskrivelse samt handlingar som ligger till grund för beslutet.

Överklagandehänvisning

Miljö- och byggnämndens beslut kan överklagas till Länsstyrelsen i Gotlands län. Överklagandet ska ges in till miljö- och byggnämnden inom tre veckor från det att berörd sakägare fick del av beslutet. För mer information, se bilaga 1.

Skickas till

Sökande Fastighetsägare

Sökande

MBN § 64 VISBY BORGEN 21 - Uppförande av balkong

Ärendenummer: MBN 2021/3547

Miljö- och byggnämndens beslut

• Miljö- och byggnämnden avslår ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 30 och 31 b §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Avgift

Avgift för avslag 7140 kronor

Avgiften är beräknad i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige.

Eventuell reduktion av avgiften, enligt 9 kap 27 § plan- och bygglagen, SFS 2010:900, meddelas i ”Beräkning samt beslut av eventuell reduktion” tillhörande detta beslut. Av fakturan, som skickas separat, framgår den totala avgiften inklusive eventuell reduktion av avgiften.

Upplysning

Inga upplysningar.

Sammanfattning

Ansökan avser bygglov för uppförande av balkong på fastigheten Visby Borgen 21.

Den föreslagna balkongen ska uppföras på baksidan av den byggnad som på fastigheten flankerar Adelsgatan och kommer att rikta sig österut mot gården.

Byggnaden är relativt hög och balkongen ska anordnas högt upp på fasaden i höjd med, respektive strax under takfoten i ett hörn mellan byggnadens huvuddel och bakre utbyggnad. Balkongen ska ansluta dikt till fasaden längs med två sidor och förses med ett smidesräcke. Ett befintligt fönster byggs om till en fönsterdörr i par. Bredden på överkanten av fönstret ska behållas.

Befintlig spröjsindelning ska behållas och den befintliga, låga fönsterbröstning ersätts med tät dörr när den sänks till golvnivå.

Enligt byggnadsordningen ses gårdsmiljön och fastigheten i sin helhet som viktiga bärare av kulturvärden och nya balkonger får endast tillkomma om de passar med byggnadens eller stadsbildens karaktär. Balkonger förekom ytterst sparsamt i Visby innerstad fram till 1950-talet samt har i takfotsnivå ingen historisk förankring på byggnader från denna tid.

Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att balkongen är placerad och utformad på ett sätt som upplevs som inklämt samt att underliggande fönster blir skuggade mellan balkongbjälklaget och entrévolymen i marknivå undertill.

Åtgärden bedöms inte vara förenlig med bestämmelserna i den aktuella detaljplanen med avseende på anpassning till gårdsmiljö, byggnadens och

stadsbildens karaktär och bedöms i sin helhet inte utföras varsamt (8 kap. 17 § PBL).

Sökanden vill hävda att åtgärden passar in i byggnadens karaktär och att balkonger inte är ovanliga i Visby innerstad och speciellt inte i kringliggande kvarter. Dock finns det anledning att även fortsättningsvis vara restriktiv med balkonger för att inte riskera att förvanska byggnadernas eller miljöns karaktär, då ett tiotal ärenden gällande balkonger avgjorts i högre instans. Miljö- och byggnämndens restriktiva hållning till nya balkonger har resulterat i en praxis som innebär att taklandskapet i stor utsträckning förskonats från förvanskande tillägg.

Samhällsbyggnadsförvaltningens sammantagna bedömning är att föreslagen åtgärd avviker från detaljplanens bestämmelser och att avvikelsen inte är en sådan liten avvikelse som medger att bygglov kan lämnas (9 kap 30 och 31 b §§

PBL).

Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut är att ansökan ska avslås.

Bedömning

Tillbyggnader och andra ändringar ska utföras i enlighet med de riktlinjer som anges i byggnadsordningen. Enligt byggnadsordningen ses gårdsmiljön och fastigheten i sin helhet som viktiga bärare av kulturvärden och nya balkonger får endast tillkomma om de passar med byggnadens eller stadsbildens karaktär.

Balkonger förekom ytterst sparsamt i Visby innerstad fram till 1950-talet samt har i takfotsnivå ingen historisk förankring på byggnader från denna tid.

Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att balkongen är placerad och utformad på ett sätt som upplevs som inklämt samt att underliggande fönster blir skuggade mellan balkongbjälklaget och entrévolymen i marknivå undertill.

Även om åtgärden uppfyller kraven på hög material- och hantverkskvalitet, så uppfyller den inte detaljplanen för Visby Innerstad och tillhörande

byggnadsordnings riktlinjer med avseende på anpassning till gårdsmiljö, byggnadens och stadsbildens karaktär. Därav bedöms åtgärden i sin helhet inte utföras varsamt enligt 8 kap. 17 § plan- och bygglagen.

Den antikvariska förundersökningen och inlämnad komplettering som avser att bemöta vår bedömning vill hävda att åtgärden passar in i byggnadens karaktär och att balkonger inte är ovanliga i Visby innerstad och speciellt inte i kringliggande kvarter.

Dock har ett tiotal ärenden gällande balkonger avgjorts i högre instans och miljö- och byggnämndens restriktiva hållning till nya balkonger har resulterat i en praxis som innebär att taklandskapet i stor utsträckning förskonats från förvanskande tillägg. Det finns anledning att även fortsättningsvis vara restriktiv med balkonger för att inte riskera att förvanska byggnadernas eller miljöns karaktär.

Åtgärden är sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 § plan – och bygglagen. Ingen granne har synpunkter eller någon erinran på ärendet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens sammantagna bedömning är att föreslagen åtgärd avviker från detaljplanens bestämmelser och att avvikelsen inte är en sådan liten avvikelse som medger att bygglov kan lämnas med stöd av 9 kap 30 och 31 b §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut är att ansökan ska avslås.

Ärendets behandling under mötet

Ärendet föredras av Anna Odlinge, bygglovarkitekt. Nämnden ansluter sig till förvaltningens bedömning.

Ordförande Ingemar Lundqvist (M) yrkar att:

Miljö- och byggnämnden avslår ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 30 och 31 b §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Ordförande ställer proposition på yrkandet och finner att det vinner bifall.

Beslutsunderlag

Se bilaga 2, handlingar som ligger till grund för beslutet.

Överklagandehänvisning

Miljö- och byggnämndens beslut kan överklagas till Länsstyrelsen i Gotlands län. Överklagandet ska ges in till miljö- och byggnämnden inom tre veckor från det att berörd sakägare fick del av beslutet. För mer information, se bilaga 1.

Skickas till

Sökande

Sökande

Roy Abd-El Ahad, Fastighets AB,

MBN § 65 ARDRE NYGÅRDS 1:43 - Uppförande av servicehus (Ljugarns hamn)

Ärendenummer: MBN 2021/3222

Miljö- och byggnämndens beslut

• Miljö- och byggnämnden avslår ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 30 och 31 b §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Avgift

Avgift för avslag 7140 kronor

Avgiften är beräknad i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige.

Eventuell reduktion av avgiften, enligt 9 kap 27 § plan- och bygglagen, SFS 2010:900, meddelas i ”Beräkning samt beslut av eventuell reduktion” tillhörande detta beslut. Av fakturan, som skickas separat, framgår den totala avgiften inklusive eventuell reduktion av avgiften.

Upplysning

Inga upplysningar.

Sammanfattning

Ansökan avser bygglov för uppförande av servicehus i Ljugarns hamn på Ardre Nygårds 1:43. Fastigheten ligger inom detaljplanelagt område.

Ljugarns hamnförening önskar bygga till ett befintligt servicehus med nya duschar och wc. Existerande servicehus har en byggnadsarea på 15,1 kvm och nås via en altan. Den existerande byggnadens sydöstra hörn är enligt

situationsplan placerad 1,15 m ifrån fastighetsgräns och byggnaden sträcker därifrån ut sig mot nordväst. Enligt utsago uppfördes servicehuset 1983 i samband med att ett tiotal nya sjöbodar byggdes. För denna existerande del finns inget bygglov och ett tillsynsärende ( MBN 2021/3577) har upprättats 2021-10-01. Den ursprungliga ansökan justerades i samband med detta för att inkludera den existerande delen av servicehuset i detta ärende.

Existerande servicehus byggs om och till. Byggnadsarean utökas med 13 kvm och även altanen justeras enligt tillkomna funktioner. Fasader och tak får en enhetlig utformning, och på taket monteras solfångare på det västra och södra takfallen.

Åtgärden är inte planenlig med avseende på placering inom fastigheten, eftersom servicehuset är placerat 1,15 meter ifrån fastighetsgräns. Enligt plan får byggnad inte placeras närmare fastighetsgräns än 6 meter och undantagsvis inte närmare än 4,5 meter.

Berörda grannar har beretts tillfälle att yttra sig. Fyra granneyttranden har inkommit och alla är över lag kritiska till åtgärden och hur hamnföreningen har agerat utan att kontakta dem i frågan. Den lagfarne ägaren av fastigheten motsätter sig specifikt att bygglov beviljas på deras fastighet utan deras samtycke.

Åtgärden kan bedömas som planenlig med avseende på ändamål för hamnen, samt uppfyller lagkrav med avseende på användning.

Sammantaget bedömer samhällsbyggnadsförvaltningen att åtgärden inte följer detaljplanen med avseende på byggnadens avstånd till fastighetsgräns och att avvikelsen inte kan betraktas som liten.

Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut är att ansökan ska avslås med stöd av 9 kap 30 och 31 b §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Bedömning

Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att föreslagen åtgärd avviker från detaljplanens bestämmelser och att avvikelsen inte är en sådan liten avvikelse som medger att bygglov kan lämnas.

Vid prövning av bygglov inom detaljplan och specifikt för uppförande av ett servicehus i Ljugarns hamn på fastigheten Ardre Nygårds 1:43, ska följande faktorer tas med i bedömningen: planenlighet, placering och utformning, omgivnings-påverkan, samt utformningskrav.

Åtgärden kan bedömas som planenlig med avseende på sin funktion, som är avsedd för hamnändamål. Ett servicehus av denna typ kommer hamnens båtgäster och övernattande gäster i existerande fiske-/sjöbodar till godo.

Åtgärden är inte planenlig med avseende på placering inom fastigheten, eftersom servicehuset är placerat 1,15 meter ifrån fastighetsgräns. Enligt plan får byggnad inte placeras närmare fastighetsgräns än 6 meter och undantagsvis inte närmare än 4,5 meter. För uthus gäller att de kan ligga närmare gräns än 4,5 meter om de är små i förhållande till huvudbyggnad och om grannar medger detta. Vi bedömer att det varken finns någon huvudbyggnad på fastigheten och att servicehuset därför inte kan betraktas som vare sig uthus eller gårdsbyggnad och dessutom inte är litet eller att grannar medger en byggnad så nära fastighetsgräns. ( §7 1, 2 mom, planbestämmelser 09-PLN-62A/09-P-263)

Åtgärdens utformning inkluderar frågor om tillgänglighet, användbarhet, samt god form-, färg- och materialverkan. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att byggnaden uppfyller sitt ändamål med avseende på användbarhet och tillgänglighet, samt god form-, färg och materialverkan.

Sammantaget bedömer samhällsbyggnadsförvaltningen att åtgärden inte följer detaljplanen med avseende på byggnadens avstånd till fastighetsgräns och att avvikelsen inte är en sådan liten avvikelse som medger att bygglov kan lämnas.

Förslag till beslut är att ansökan ska avslås med stöd av 9 kap 30 och 31 b §§

plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Ärendets behandling under mötet

Ärendet föredras av Anna Odlinge, bygglovarkitekt. Nämnden ansluter sig till förvaltningens bedömning.

Ordförande Ingemar Lundqvist (M) yrkar att:

Miljö- och byggnämnden avslår ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 30 och 31 b §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Ordförande ställer proposition på yrkandet och finner att det vinner bifall.

Beslutsunderlag

Beslutsunderlag

Related documents