• No results found

MBN § 67 HABLINGBO PETES 1:8, LUKASE 1:32 - Ställplatser för husbil/parkeringsplats

för personbil klass 2

Ärendenummer: MBN 2021/3512

Miljö- och byggnämndens beslut

Del av ansökan som avser Hablingbo Petes 1:8

• Miljö- och byggnämnden beviljar ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 31 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Startbesked för att påbörja åtgärden lämnas med stöd av 10 kap 23 § plan- och bygglagen.

Med detta startbesked bestämmer miljö- och byggnämnden att kontrollplanen fastställs och att arbetena får påbörjas. Miljö- och byggnämnden medger att åtgärden får tas i bruk innan slutbesked lämnats.

Del av ansökan som avser Hablingbo Lukase 1:32

• Miljö- och byggnämnden avslår ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 31 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Avgift

Bygglovsavgift 7 140 kronor Startbeskedsavgift 2 040 kronor Avgift för avslag 7 140 kronor

Totalt 16 320 kronor

Avgiften är beräknad i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige.

Eventuell reduktion av avgiften, enligt 9 kap 27 § plan- och bygglagen, SFS 2010:900, meddelas i ”Beräkning samt beslut av eventuell reduktion” tillhörande detta beslut. Av fakturan, som skickas separat, framgår den totala avgiften inklusive eventuell reduktion av avgiften.

Upplysning

Följande upplysningar gäller beviljat bygglov för ställplatser för husbil/parkeringsplats för personbil klass 2 på fastigheten Hablingbo Petes 1:8

• Åtgärden får tas i bruk innan slutbesked lämnats.

• Följande handlingar ska lämnas in till bygglovsenheten som underlag för slutbesked: Verifierad kontrollplan, signerad och påskriven.

• Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende

• Beslutet upphör att gälla enligt 9 kap 43 § PBL om åtgärderna inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från det att beslutet vunnit laga kraft.

• Miljö- och byggnämndens beslut om startbesked upphör att gälla den dag då bygglovbeslutet upphör att gälla.

• Ändringar i förhållande till fastställda ritningar fordrar ny prövning.

• På Gotland kan fornlämningar och fornfynd påträffas även om de inte är markerade på tillgängliga kartunderlag. Arbetena ska då omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas på telefon 010-223 90 00.

• Av bygglovsansökan framgår att det vattenförande diket strax norr om ladan ska läggas igen. Diket omfattas av det generella biotopskyddet (enligt bilaga 1 till Förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.). Denna åtgärd kräver en godkänd dispens. Kontakta Länsstyrelsen för mer information kring ansökan om dispens.

• Ställplatsverksamheten behöver förhålla sig till miljöbalkens regler gällande exempelvis buller och enhet Miljö- och hälsoskydd på Miljö- och byggnämnden är tillsynsmyndighet. De riktvärden och vägledning som Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten tagit fram för buller kan bli aktuella vid ett klagomålsärende om buller från en

ställplatsverksamhet.

• I förekommande fall åligger det sökanden att även inhämta andra tillstånd för att utföra den planerade åtgärden. Det kan t.ex. vara dispens från strandskyddet eller tillstånd från Trafikverket eller Länsstyrelsen vid byggande inom skyddsavstånd från en väg m.m.

Sammanfattning

Ansökan avser bygglov för ställplatser för husbil/parkeringsplats för personbil klass 2 på fastigheterna Hablingbo Lukase 1:32 samt Hablingbo Petes 1:8.

Förutsättningarna för de olika plasterna och fastigheterna skiljer sig åt, vilket medför att förvaltningen gör olika bedömningar i de två delarna av ansökan.

På fastigheten Hablingbo Petes 1:8 föreslås 20 ställplatser som placeras strax norr om befintlig bebyggelse. 12 av ställplatserna placeras innanför befintligt staket och 8 av ställplatserna norr om befintligt staket. Området med

ställplatser kommer att nås från befintlig infartsväg till gården på fastigheten.

De förslagna ställplatserna bedöms vara lämpliga utan att skada naturvärdena på platsen/i området eller riksintresset för naturvård. Även om uppställda husbilar visserligen kommer att synas på ett visst avstånd från gården och möjligtvis medföra en viss negativ effekt på upplevelsen av landskapsbilden under den tid då husbilar står uppställda, så bedöms påverkan på

landskapsbilden vara begränsad. Även om ställplatserna när de används hindrar att den nu pågående markanvändningen fortsätter, så bedöms skötsel av gården och dess byggnader kunna fortsätta vid sidan av ställplatserna.

Den rad med ställplatser som placeras längst norrut placeras på mark som enligt tillgängliga kartunderlag är betesmark. Frågan uppkommer då om denna betesmark skulle kunna vara brukningsvärd jordbruksmark. Den aktuella platsen har vid tolkning av tillgängliga kartunderlag bedömts varit betesmark i

varit åker. Utifrån detta bedöms den aktuella marken inte vara kultiverad betesmark och därmed inte utgöra brukningsvärd jordbruksmark.

De föreslagna ställplatserna på Hablingbo Petes 1:8 bedöms inte negativt påverka riksintresset för det rörliga friluftslivet, då ställplatserna anordnas intill befintlig gårdsbebyggelse och på mark som inte är allmänt tillgänglig.

Dessutom kan ställplatserna medverka till att öka tillgängligheten till området.

Förvaltningens sammantagna bedömning är att det är lämpligt att anordna ställplatser på Hablingbo Petes 1:8.

På fastigheten Hablingbo Lukase 1:32 föreslås 10 ställplatser som placeras längs med fastighetsgräns i nordost. Mellan varje ställplats föreslås plantering.

Förslaget skulle medföra en mycket negativ effekt på upplevelsen av

landskapsbilden och det öppna jordbrukslandskapet. Hablingbo Lukase 1:32 utgörs och omgärdas av åkermark, vilket som brukningsvärd jordbruksmark som endast får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att

föreslagen åtgärd inte är ett sådant samhällsintresse som avses i den aktuella paragrafen och att jordbruksmarken inte får tas i anspråk för ställplatser.

Naturmiljön består av öppet landskap med lågt betat fältvegetation och den aktuella ytan ligger i utpekat odlingslandskap. Exploatering kräver hänsyn och får endast ske med hänsyn till områdets natur-, kultur- och skönhetsvärden som även beaktar flera hotade djur- och växtarter. Området ligger även inom riksintresse för naturvården och håller värden som en värdefull häckfågelfauna med stort antal häckningar av rödlistade arter, rik växtlighet och utgör ett geologiskt intressant område. Uppställning av 10 husbilar på platsen bedöms medföra en negativ påverkan på riksintresset samt odlingslandskapets

naturmiljö och upplevelsevärden. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att ställplatser för husbilar skulle påverka naturvärdena i området negativt och att de skulle ha en negativ påverkan på riksintresset för naturvård.

De föreslagna ställplatserna på Hablingbo Lukase 1:32 bedöms endast få en begränsad inverkan på riksintresset för det rörliga friluftslivet, då ställplatser inte innebär att någon särskild hemfridszon skapas (mer än ett fåtal meter runt varje husbil) samt att ställplatser generellt kan medverka till att öka

tillgängligheten till området. Förvaltningens sammantagna bedömning är att det inte är lämpligt att anordna ställplatser på Hablingbo Lukase 1:32.

Samhällsbyggnadsförvaltningen kan inte se att anordnandet av ställplatser direkt skulle innebära en betydande olägenhet för de berörda grannarna, varken utifrån trafikflödet eller av husbilsturisterna. Ställplatsverksamheten behöver förhålla sig till miljöbalkens regler gällande exempelvis buller och enhet Miljö- och hälsoskydd på Miljö- och byggnämnden är tillsynsmyndighet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut är att ansökan ska avslås i den del som avser ställplatser på Hablingbo Lukase 1:32 samt att ansökan ska beviljas i den del som avser ställplatser på Hablingbo Petes 1:8 med stöd av 9 kap 31 § plan- och bygglagen.

Bedömning

Förutsättningarna för ansökan är olika för de respektive fastigheterna. Förslag till beslut innehåller två delbeslut och därmed delas bedömningen upp i två delar för att tydliggöra detta.

Hablingbo Petes 1:8

På fastigheten föreslås 20 ställplatser med ett antal elanslutningar längs med ställplatserna. Av inlämnad situationsplan framgår att dräneringsrör läggs i befintligt dike och fylls med grus, längs med befintligt staket. Området med ställplatser kommer att nås från befintlig infartsväg till gården på fastigheten.

Med stöd av naturvärdeshandläggarens utlåtande i ärendet, där det framgår att den föreslagna byggnationen kan uppföras utan hinder ur natursynpunkt, bedöms de förslagna ställplatserna vara lämpliga utan att skada naturvärdena på platsen och i området eller riksintresset för naturvård. Sökanden behöver dock en godkänd dispens från det generella biotopskyddet innan igenläggning av dike kan ske – dispens söks hos Länsstyrelsen.

Enligt regionantikvariens yttrande riskerar förslaget att påverka

landskapsbilden negativt och försvåra den pågående markanvändningen som har ytterst lång kontinuitet. Samhällsbyggnadsförvaltningen instämmer inte helt i regionantikvariens bedömning. Ställplatserna föreslås placeras strax norr om den befintliga ladugårdsbyggnaden på Hablingbo Petes 1:8. Även om

uppställda husbilar visserligen kommer att synas på ett visst avstånd från gården och möjligtvis medföra en viss negativ effekt på upplevelsen av

landskapsbilden under den tid då husbilar står uppställda, så bedöms påverkan på landskapsbilden vara begränsad. Påverkan på landskapsbilden bedöms inte innebära att ansökan ska avslås. Även om ställplatserna när de används hindrar att den nu pågående markanvändningen fortsätter, så bedöms skötsel av gården och dess byggnader kunna fortsätta vid sidan av ställplatserna.

Den rad med ställplatser som placeras längst norrut, numrerade som nummer 13-20, placeras på mark som enligt tillgängliga kartunderlag är hävdad mark, betesmark med EU-stöd. Frågan uppkommer då om denna betesmark skulle kunna vara brukningsvärd jordbruksmark. I 1 § i den nu upphävda lagen (1979:425) om skötsel av jordbruksmark angavs att med jordbruksmark avsågs i lagen sådan åkermark och kultiverad betesmark som ingår i fastighet, som är taxerad som jordbruksfastighet. Med åker avsågs mark som har plöjts och som används för växtodling och fältmässig odling av köksväxter, frukt och bär.

Mångåriga slåtter- och betesvallar som utnyttjas endast undantagsvis eller som inte väntas bli plöjda på nytt räknas däremot inte till åkermark. Med kultiverad

förbättrats genom röjning, bearbetning med redskap eller sådd med

vallväxter. Härmed avsågs också sådan gräsbärande mark som tidigare varit åker och som utnyttjas som bete. Den aktuella platsen har vid tolkning av tillgängliga kartunderlag bedömts varit betesmark i många år, dock verkar den aldrig ha förbättrats genom röjning eller tidigare varit åker. Utifrån detta bedöms den aktuella marken inte vara kultiverad betesmark och därmed inte utgöra brukningsvärd jordbruksmark.

De föreslagna ställplatserna på Hablingbo Petes 1:8 bedöms inte negativt påverka riksintresset för det rörliga friluftslivet, då ställplatserna anordnas intill befintlig gårdsbebyggelse och på mark som inte är allmänt tillgänglig.

Dessutom kan ställplatserna medverka till att öka tillgängligheten till området.

Förvaltningens sammantagna bedömning är att det är lämpligt att anordna ställplatser på Hablingbo Petes 1:8, då inga natur- eller kulturvärden bedöms påverkas negativt, den aktuella marken bedöms inte vara brukningsvärd jordbruksmark samt att ställplatserna inte skulle skada riksintresset för rörligt friluftsliv.

Hablingbo Lukase 1:32

På fastigheten Hablingbo Lukase 1:32 föreslås 10 ställplatser. Ställplatserna placeras längs med fastighetsgräns i nordost (mot Hablingbo S:79), något snedställda. Varje ställplats avses få en storlek på 5 x 9 meter, med ett mellanrum på 4 meter mellan varje ställplats.

Enligt regionantikvariens yttrande riskerar förslaget att påverka

landskapsbilden negativt och försvåra den pågående markanvändningen som har ytterst lång kontinuitet. Samhällsbyggnadsförvaltningen instämmer med regionantikvariens bedömning. Nyttjandet av ställplatser på Hablingbo Lukase 1:32 skulle medföra en mycket negativ effekt på upplevelsen av

landskapsbilden och det öppna jordbrukslandskapet.

Hablingbo Lukase 1:32 utgörs och omgärdas av åkermark. Av 3 kap 4 § miljöbalken framgår att brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är den aktuella marken är brukningsvärd jordbruksmark, att föreslagen åtgärd inte är ett sådant

samhällsintresse som avses i den aktuella paragrafen och att jordbruksmarken inte får tas i anspråk för ställplatser. Med stöd av yttrande från

miljöskyddsinspektör på enhet miljö- och hälsoskydds bedöms det långsiktiga brukandet av den omkringliggande åkermarken kunna komma att begränsas av de föreslagna ställplatserna, trots att sökanden hävdar motsatsen.

Enligt naturvärdeshandläggare består naturmiljön av öppet landskap med lågt betat fältvegetation och den aktuella ytan ligger i utpekat odlingslandskap.

Exploatering kräver hänsyn och får endast ske med hänsyn till områdets natur-, kultur- och skönhetsvärden som även beaktar flera hotade djur- och växtarter.

Området ligger även inom riksintresse för naturvården och håller värden som en värdefull häckfågelfauna med stort antal häckningar av rödlistade arter, rik växtlighet och utgör ett geologiskt intressant område. Uppställning av 10 husbilar på platsen bedöms medföra en negativ påverkan på riksintresset samt odlingslandskapets naturmiljö och upplevelsevärden.

Samhällsbyggnadsförvaltningen instämmer i naturvärdeshandläggarens bedömning att användningen av området i form av ställplatser för husbilar kommer att påverka naturvärdena i området negativt och att det skulle ha en negativ påverkan på riksintresset för naturvård som är gällande på platsen.

De föreslagna ställplatserna på Hablingbo Lukase 1:32 bedöms endast få en begränsad inverkan på riksintresset för det rörliga friluftslivet, då ställplatser inte innebär att någon särskild hemfridszon skapas (mer än ett fåtal meter runt varje husbil) samt att ställplatser generellt kan medverka till att öka

tillgängligheten till området.

Förvaltningens sammantagna bedömning är att det inte är lämpligt att anordna ställplatser på Hablingbo Lukase 1:32, då det skulle innebära att brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk samt att platsens höga natur- och kulturvärden påverkas negativt.

Remissvar och grannyttranden

Inkomna remissvar har bemöts och bedömts under respektive bedömningsdel ovan. Generellt har många synpunkter i inkomna negativa granneyttranden har besvarats på andra platser i bedömningstexten. Dessa bemöts även nedan:

(1, 2) Förvaltningen instämmer i att anordnandet av ställplatser på Lukase 1:32 riskerar att skada och negativt påverka natur- och kulturvärden, se ovanstående bedömningstext för mer information.

(3) Placeringen av de föreslagna ställplatserna på Lukase 1:32 bedöms, i enlighet med ovanstående bedömningstext, vara på brukningsvärd jordbruksmark som inte får tas i anspråk för ställplatser.

(4, 5, 6) I ovanstående bedömningstext framgår bedömningen av de föreslagna ställplatsernas inverkan på rådande natur- och kulturvärden samt riksintresset för rörligt friluftsliv. Ställplatserna som föreslås för Lukase 1:32 bedöms vara olämpliga medans de på Petes 1:8 bedöms vara lämpliga.

(7) Eventuellt påverkad utsikt från kringliggande fastigheter bedöms inte utgöra någon sådan betydande olägenhet som avses i plan- och bygglagen.

Ställplatserna vid Petes 1:8 placeras så nära inpå befintlig bebyggelse samt på ett så stort avstånd från bebyggelse på grannfastigheter att uppställning av husbilar inte kan komma att påverka utsikten nämnvärt. Den föreslagna placeringen av ställplatser på Lukase 1:32 bedöms däremot vara olämplig av

flera skäl, bland annat påverkan på landskapsbilden. Hur de föreslagna ställplatserna skulle påverka andrahandsvärdet på omkringliggande fastigheter är inget som prövas med stöd av plan- och bygglagen.

(8) Placeringen av de förslagna ställplatserna bedöms vara lämpliga med hänsyn till skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor. Den tillkommande trafiken bedöms inte innebära någon betydande olägenhet för närboende (2 kap 6 § plan- och bygglagen).

(9, 10) Inga åtgärder som blockerar befintliga vägar föreslås, vilket innebär att befintliga servitut och befintliga tillfarts inte påverkas negativt av de förslagna ställplatserna

(11, 13, 14) Ställplatserna på Hablingbo Lukase 1:32 föreslås placeras ca 70 meter från närmaste bostads-/fritidshus. Ställplatserna på Hablingbo Petes 1:8 föreslås placeras ca 40 meter från befintligt bostadshus på den egna fastigheten.

Samhällsbyggnadsförvaltningen kan inte se att det direkt skulle innebära en betydande olägenhet för de berörda grannarna, varken utifrån trafikflödet eller av husbilsturisterna. Ställplatsverksamheten behöver förhålla sig till

miljöbalkens regler gällande exempelvis buller och enhet Miljö- och hälsoskydd på Miljö- och byggnämnden är tillsynsmyndighet. De riktvärden och

vägledning som Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten tagit fram för buller kan bli aktuella vid ett klagomålsärende om buller från en

ställplatsverksamhet.

(15) Förvaltningens bedömning är att inga betande lamm eller får kommer att störas av de förslagna ställplatserna.

(12, 16) Samhällsbyggnadsförvaltningen instämmer i att ansökan för den del som avser ställplatser på Lukase 1:32 bör avslås, se ovanstående

bedömningstext för mer information.

(17) Förvaltningen hänvisar till att berörda rågrannar har hörts via grannebrev och att övriga har informerats om ärendet via annons i lokaltidningen.

Gotlands Botaniska Förening (GBF) har inkommit med ett yttrande där många synpunkter framförs. Samhällsbyggnadsförvaltningen tar stöd av de utlåtanden som naturvärdeshandläggaren på enhet miljö- och hälsoskydd har inkommit med. Bedömning kring hur de föreslagna ställplatserna påverkar respektive plats framgår av bedömningstexterna ovan.

Förvaltningen väljer att inte kommentera de inkomna synpunkterna som gäller vandringsleder och grillplatser, så dessa inte är en del av bygglovsansökan.

Sökanden har inkommit med ett flertal svarsskrivelser. Förvaltningen ser att sökanden i mångt och mycket inte instämmer med de synpunkter som grannar och omkringboende har inkommit med. Sökandens svarsskrivelser har

sammanfattats under Yttranden i ärendebeskrivningen.

Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning av de punkter som grannar och sökanden har olika åsikter kring har gjorts i ovanstående bedömningstext.

Sammantagen bedömning

Förvaltningens sammantagna bedömning är att det är lämpligt att anordna ställplatser på Hablingbo Petes 1:8, då inga natur- eller kulturvärden bedöms påverkas negativt, då den aktuella marken inte bedöms vara brukningsvärd jordbruksmark samt att ställplatserna inte skulle skada riksintresset för rörligt friluftsliv.

Förvaltningens sammantagna bedömning är att det inte är lämpligt att anordna ställplatser på Hablingbo Lukase 1:32, då det skulle innebära att brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk samt att platsens höga natur- och kulturvärden påverkas negativt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen kan inte se att det direkt skulle innebära en betydande olägenhet för de berörda grannarna, varken utifrån trafikflödet eller av husbilsturisterna. Ställplatsverksamheten behöver förhålla sig till

miljöbalkens regler gällande exempelvis buller och enhet Miljö- och hälsoskydd på Miljö- och byggnämnden är tillsynsmyndighet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut är att ansökan ska avslås i den del som avser ställplatser på Hablingbo Lukase 1:32 samt att ansökan ska beviljas i den del som avser ställplatser på Hablingbo Petes 1:8 med stöd av 9 kap 31 § plan- och bygglagen.

Ärendets behandling under mötet

Ärendet föredras av Sofia Norrback, bygglovhandläggare. Nämnden ansluter sig till förvaltningens bedömning.

Ordförande Ingemar Lundqvist (M) yrkar att:

Del av ansökan som avser Hablingbo Petes 1:8

• Miljö- och byggnämnden beviljar ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 31 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Startbesked för att påbörja åtgärden lämnas med stöd av 10 kap 23 § plan- och bygglagen.

Med detta startbesked bestämmer miljö- och byggnämnden att kontrollplanen fastställs och att arbetena får påbörjas. Miljö- och byggnämnden medger att åtgärden får tas i bruk innan slutbesked lämnats.

Del av ansökan som avser Hablingbo Lukase 1:32

• Miljö- och byggnämnden avslår ansökan om bygglov med stöd av 9 kap 31 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Ordförande ställer proposition på yrkandet och finner att det vinner bifall.

Beslutsunderlag

Se bilaga 2, tjänsteskrivelse samt handlingar som ligger till grund för beslutet.

Överklagandehänvisning

Miljö- och byggnämndens beslut kan överklagas till Länsstyrelsen i Gotlands län. Överklagandet ska ges in till miljö- och byggnämnden inom tre veckor från det att berörd sakägare fick del av beslutet. För mer information, se bilaga 1.

Skickas till

Sökande Fastighetsägare

Personer som lämnat synpunkter Kända sakägare enligt sändlista

Personer som lämnat synpunkter Kända sakägare enligt sändlista

Related documents