• No results found

4. Utförande 

4.1 Inledande studier 

4.2.3. Medstudenters analyser av testgränssnitten 

Då endast fyra av de 21 intervjuade pantarna på Returpunkten i Åby hade använt den digitala utbetalningsmetoden arrangerades analyser tillsammans med tre medstudenter. Dessa fick genom filmer undersöka den digitala processens båda gränssnitt. Författaren genomförda längre diskussioner med två av studenterna. Diskussionen med den tredje studenten förhindrades och uteblev. Då samtliga studenter bidrog med de anteckningar de skrivit inför diskussionerna var det ändå möjligt att inkludera

den tredje studentens åsikter i datainsamlingen. Författaren antecknade de medstudenternas svar vid diskussionstillfällena.

4.2.3.1. Medstudenters analyser av gränssnittet hos Pantamera Express-automaten 

Automatens gränssnitt upplevdes i huvudsak som tydligt. Storleken på de grafiska elementen såsom knappar och text menade man var bidragande faktorer till detta. Att knapparna var placerade långt ifrån varandra, ansåg man, förebygger risken att man som pantare väljer fel alternativ av misstag. Detta är viktigt att notera eftersom Dodd et al (2017) menar att många äldre kan påverkas negativt av bristande haptik. Student 1 uttryckte gillande för gränssnittets platta hierarki vilken gör att pantaren inte leds till att välja en särskild utbetalningsmetod. Student 3 förklarade att hen tyckte att gränssnittet var väl anpassat för sitt användningsområde då det varken var för “snyggt eller avancerat” eller “så simpelt att man känner sig dumförklarad” vid användning. Att processen inte innehöll ett särskilt stort antal steg upplevde studenterna som en fördel.

Processens inledning ansågs ha både styrkor och svagheter. Student 3 ansåg att det var bra att processen inleddes med en animation (se Figur 9), då detta informerar pantaren om att automaten “jobbar”. Däremot upplevde man, likt författaren, det förvirrande att det på skärmen står ​“Fortsätt

panta eller tryck på klar!”​ trots att det dröjer ett tag från att pantaren hällt ned panten i automatens intag till det att ​“KLAR!”​-knappen dyker upp på skärmen. Som åtgärd till detta föreslog Student 2 att det istället kunde stå ​“Nu räknar vi panten”​ eller dylikt över skärmen så länge ​“KLAR!”​-knappen inte finns tillgänglig. Därtill föreslog Student 2 att det borde göras tydligare att panten räknas. Att

räknandet i testgränssnittet är skjutet till vänster föreslog Student 2 kunde riskera att missas. Ingen av medstudenterna anmärkte på att texten flera gånger växlade mellan blå och svart färg.

Student 2 var positiv till att automaten själv skrev ut ett QR-kvitto om pantaren in skannade

QR-koden på skärmen (Figur 2). Student 1 uppmärksammade dock att det, när QR-koden dyker upp på skärmen, inte står att man kan välja att få ett QR-kvitto utskrivet (se Figur 2). Likt författaren och två av pantarna menade Student 1 att detta var förvirrande. Student 1 föreslog sedan att det vore praktiskt för pantarna att på ett enkelt vis kunna skriva ut ett QR-kvitto, om de är stressade över t.ex. köbildning bakom dem.

När QR-koden dyker upp på skärmen visas den röda ​“AVBRYT”​-knappen och den gröna

“OK”​-knappen. ​“AVBRYT”​ tar pantaren tillbaka till skärmbilden där hen får välja utbetalningsmetod (Figur 1) medan ​“OK”​ leder pantaren till ett felmeddelande som säger att ett kvitto kommer skrivas ut, om QR-koden inte är skannad (se Figur 11). Angående dessa knappar kommenterade en av studenterna att det hade varit bra om ​“AVBRYT”​-knappen istället var grå så länge den inte trycks på. Detta eftersom färgblinda människor har svårt att särskilja färgerna rött och grönt. Möjligheten att kunna backa tillbaka för att välja en annan utbetalningsprocess såg studenterna som viktig. Detta kom att lösas med ​“Tillbaka”​-knapparna som kom att implementeras i detaljeringsfasen (se Figur 26 i 4.4.3.)

4.2.3.2. Medstudenters analys av mobilgränssnittet 

Även angående den process som följer i mobilen vartefter QR-koden skannats hade studenterna övervägande positiva åsikter. Man menade att den var effektiv och välstrukturerad. Student 3 menade att mobilgränssnittet upplevdes som mer modernt än det hos automaten och föreslog att man som pantare därigenom skulle uppfatta Pantameras varumärke som mer modernt. Detta berodde delvis på

den mer tydliga användningen av varumärket Pantameras grafiska profil. Student 1 såg positivt på att pantare inte behövde ladda ner en app och menade att processen fungerade bra genom webbsidan som QR-koden leder pantaren till. Mobilt BankID föreslogs också skapa trygghet hos användaren. Student 2 tyckte att processens avslutning (se Figur 6) var mycket tydlig och menade att den väl förmedlade att betalningen genomförts och att man som pantare kommer få sina pengar. Student 2 ansåg att processen i överlag lämnade lite utrymme för missförstånd.

Den mobilbaserade processen hade dock även den sina brister. Student 2 upplevde att det att det kändes onödigt att pantaren behöver välja ett konto att sätta in pantpengarna på. Student 3 menade att rubriken ​“Välj konto”​ (se Figur 3) var lite otydlig och att texten ​“Logga in med BankID”​ istället kunde ha varit större. Student 2 menade också att ikonerna i menyraden nertill (se till exempel Figur 4) upplevdes som otydlig och föreslog att det kan få pantare att undra hur omfattande gränssnittet egentligen är. Detta, menade hen, skulle kunna distrahera får det huvudsakliga målet. En ytterligare slutsats som medstudenterna drog var att systemet upplevdes vara möjligt att effektivisera genom att minimera antalet steg, även om det inte var helt uppenbart vilket eller vilka steg som skulle kunna tas bort.

Samtliga studenter föreslog att det skulle vara smart att integrera Swish. Appen upplevs som tryggt och smidigt, är lätt igenkänt och hade förenklat processen. Student 1 som sett fördelar med att det inte krävdes av pantarna att ladda ner en app menade det här kunde göras ett undantag eftersom en så stor andel av mobilanvändare också använder Swish. I och med att man har ett konto kopplat till Swish hade antalet steg i processen också minskat, anmärkte Student 2, som ansåg att detta hade varit fördelaktigt. Att inte behöva välja konto hade dessutom känts bättre med integritet i åtanke, menade studenterna.

Related documents