• No results found

Mentor och Ansvarsuppdrag

6.6 Hur skulle resursskolans uppdrag kunna se ut enligt respondenterna i K2

6.6.4 Mentor och Ansvarsuppdrag

Respondenterna M, P, X, Z, och W beskriver de behov och de nulägesproblemen i samarbetet mellan resursskolan och hemskolan. Ansvarsuppdraget är det problemområde som nämns mest frekvent under alla samtalen i K2. Alla respondenterna uttrycker tydligt ett behov och beskriver olika förslag till samarbetsformer mellan resursskolan och hemskolan. Respondent M beskriver att mentor på hemskolan är den kontakt som skall finnas för elever vid återkopplingen och i kontakten mot föräldrar och lärare på resursskolan. En bit in i samtalet tvekar M om det verkligen fungerar med mentorkontakten. Behovet av en överbryggande kontakt beskriv dock som ett framtida behov.

M: ”tanken är att mentorerna skall hålla kontakten med lärarna här och resursskolan, det är tanken men jag kan inte säga att det är så eller hur det fungerar i nuläget…alltså jag har antagit att det är så resursskolan arbetar mot de andra skolorna /…/men det är klart det saknas en tydlighet i hur vi ska sköta ett ärende och vem som har ansvaret, det borde bara fungera men det är ju…det är ju vårt jobb som jobbar i den här verksamheten så att det bara fungerar det tycker jag man har rätt att kräva, att vi ser till att det fungerar/…/men jag önskar en tydlighet i hur vi sköter ett ärende och vem som har ansvar för vad/…/vi skulle kunna ha en gemensam målsättning för hur vi jobbar med hemskolningen, en överlämnandekonferens både när de ska på ena hållet och på andra”.

Respondent P beskriver vid flera tillfällen under samtalet att hemskolningen av diverse anledningar blir ett problem för både eleverna och lärarna på resursskolan.

P: ”vi har pratat mycke här om att vi kanske skulle önska en proffsigare hemskolning än vad det är för jag ser att vissa elever har det bättre och har mer stöd från sina hemskolor än andra och det är nog mycket mer beroende av läraren…jag tror inte rektorerna bryr sig så mycke de lägger det nog på lärarna.”

Respondent Q menar att det i skolans värld finns lika många olika sätt att tänka och förhålla sig till elever, att det blir omöjligt att skapa ett samarbete som passar för alla inblandade. Det som Q beskriver som kärnpunkten under samtalet, behandlar till stor del att skolans system behöver ändra sitt synsätt på eleverna. Q efterlyser en gemensam grundfilosofi för hur skolan bör eller skall förhålla sig till alla elever. Vilket i första hand bör utgöras av ett icke påtvingat samarbete. Ett samarbete eller gemensamt uppdrag är inte det primära, utan eleven kommer i första hand.

Q: VI säger du! det verkar som om du redan har bestämt dig för hur vi ska göra…då är detta inget öppet och fritt samtal längre tycker jag vi hamnar bara i diskussion med ja och nej argument …alltså det finns inget vi…för om någon lärare har

bestämt sig för att göra på ett vist vis så kommer den att göra det den redan har bestämt sig för att göra…man kan inte tala om för någon annan vad den skall göra, däremot kan man ha en gemensam ideologi eller filosofi kring vad som skall göras…oftast pratar man om olika pedagogik och didaktik aldrig om en gemensam metodik därför att där e det ingen som kan eller vet nåt om.”

Respondent W menar att resursskolorna och hemskolorna mer eller mindre är tvingade till att bygga upp ett samarbete kring eleverna i K2. Elevens och vårdnadshavares rättssäkerhet är en viktig fråga. Frågan är vem skall ha det största ansvaret berörande hemskolans och resursskolans skyldighet. Vem utvärderar och återknyter till eleven och vårdnadshavaren, och vem som sköter överlämningar och förmedlar individuella behov och lösningar i enskilda elevärenden.

W: ”alltså det vi gör måste ha någonting i botten som vi kan bygga verksamheten på för det handlar om rättssäkerheten för eleven och det handlar ju så klart om vem har kontakten med föräldrarna och vem som skall göra vad i den kontakten, hur kan hemskolan följa utvecklingen av eleven som är lämnad till resursskolan, det handlar både om när resursskolan tar emot en elev och vad hemskolan vill att resursskolan ska göra med den här eleven, det handlar om kontakten under tiden och det handlar om hemskolningen hur den ska förberedas, hur ska hemskolan ta emot.”

Det behövs en stödperson på hemskolan som har ansvaret i kontakten med eleven och mot resursskolans personal, menar X. Vidare så beskrivs att kontakten med hemskolorna allt för ofta upplevs som ett stort problem. Elevers behov på resursskolorna upphör inte när eleven återvänder till hemskolan, menar X.

X: ”vi tampas ju också med det här när dom då närmar sig att bli färdiga hos oss då på nått vis…dom närmar sig dom mål och de skall tillbaka till hemskolan…hur det skall se ut i princip alla våra elever säger att det är jätteviktigt att ha en god relation till sina lärare, men dom måste själv ta ett så stort ansvar för det finns ingen som har överblick och kan hjälpa och stötta dig hela vägen och som sagt så är det just sociala kontakter, de har svårt med samtidigt som de e de dom behöver alltså nån skulle behöva finnas där för att stödja påminna resonera/…/alltså det är inte lätt och inte naturligt självklart att vi håller kontakten för man kan stöta på en och annan mentor som verkligen försöker hålla kontakten men generellt är det ett problem man vet inte alltid riktigt vem man ska kontakta för att få information/…/vi måste ju veta och va överens om hur man sköter föräldrakontakterna och hemskolans kontakter, vem ska göra vad personal från resursskolorna, personal från hemskolorna och våra chefer vi måste bestämma det…men vi måste kanske också ligga på lite mer.”

7 Resultatdiskussion

Samtliga underrubriker nedan är kopplade till bilaga 5 ”Profilsummering av samtliga teman och underkategorier i K2” (s.78) och bilaga 6 ”Profilsummering av problematisering och ifrågasättanden i K2” (s.79)

Related documents