• No results found

En litteraturstudie innebär att redan befintlig forskning och litteratur kring ett ämne sammanställs och sedan analyseras, tolkas och diskuteras. Litteraturstudier ska vara objektiva och genomföras på ett systematiskt sätt och det är av stor vikt att även data som motsäger den egna hypotesen inkluderas i diskussionen (Polit & Beck, 2017). Ett sätt att arbeta systematiskt är att följa de nio steg som föreslås av Polit och Beck (2017), se figur 1.

Figur 1: Nio steg i en litteratursökning enligt Polit och Beck (2017), fritt översatt.

5.1 Litteratursökning

I Steg ett av denna litteraturstudie formulerades syftet. I Steg två valdes sedan de databaser som skulle användas ut. Databaserna som använts för att söka vetenskapliga artiklar till denna

8 litteraturstudie är Cinahl, PsycInfo och PubMed som samtliga nämns som relevanta för omvårdnad av Polit och Beck (2017).

I Cinahl användes Major Headings [MH] termer i möjligaste mån. De sökord som inte fanns som MH-termer men fortfarande ansågs relevanta för sökningarna utfördes som fritextsökningar. Sökorden som användes var MH ‘’sleep’’, MH ‘’insomnia’’, ‘’sleep wake disturbance’’, MH ‘’Hospitals’’, MH ‘’inpatients’’, MH ‘’hospitalization’’, MH “nursing interventions”, “non-pharmacological interventions” och MH “sleep hygiene”. Där det var möjligt att välja funktionen ‘’explode’’ gjordes detta vilket innebär att sökordet vidgades och att även snävare sökord inkluerades. I PsycInfo användes thesaurustermer i möjligaste mån men kompletterades med ord som fritextsökningar. För de ord som det gick att använda funktionen

‘’explode’’ utfördes detta även här. I denna databas användes thesaurustermerna ‘’sleep’’,

‘’insomnia’’, ‘’nursing’’, ‘’hospitals’’ och ‘’hospitalized patients’’. Begreppet ‘’sleep hygiene’’ utfördes som fritextsökning. I PubMed användes MeSH-termer i den utsträckning som var möjlig och därefter enskilda ord inom så kallade ‘’all fields’’ sökningar. I denna databas användes söktermerna ‘’sleep’’ [MeSH], ‘’insomnia’’ (all fields), ‘’hospitals’’

[MeSH], ‘’inpatients’’ [MeSH] och “nursing intervention” (all fields).

I Steg tre utfördes databassökningarna med de valda sökorden i respektive databas för att samla information. Sökningarna genomfördes mellan 210119 och 210204. Enligt Polit och Beck (2017) används de Booleska operatorerna NOT, OR och AND för att begränsa eller vidga en sökning, där NOT smalnar av sökningen, AND begränsar den och OR vidgar sökningen. I sökningarna i databaserna kombinerades ord som är synonymer eller med liknande innebörd med OR till gemensamma sökblock. Dessa kombinerades sedan med varandra med hjälp av AND. Hur sökorden i varje databas kombinerades redovisas i tabell 1, 2 och 3. Redan i första sökningen (antal träffar) applicerades om möjligt inställningarna peer reviewed, engelska som språk och årtalen 2011-2021 i databaserna. Ytterligare sökningar gjordes, bland annat med trunkeringar på vissa sökord till exempel ‘’nurs*’’, vilket dock resulterade i ett alltför stort urval varför dessa sökningar inte redovisas.

5.2 Inklusionskriterier

Artiklar skrivna på engelska, publicerade mellan år 2011-01-01 och 2021-02-04, var peer reviewed och som innefattade både män och kvinnor från 18 år och uppåt vårdade i slutenvård inkluderades.

5.3 Exklusionskriterier

Litteraturstudier och systematiska översikter, studier om palliativ vård, psykiatrisk vård samt studier som belyser behandling av kronisk sömnproblematik exkluderades.

5.4 Urval

Sökningarna i Cinahl, PsycInfo och Pubmed finns sammanställda i tabell 1-3.

9 Tabell 1: Databassökning Cinahl

Datum Cinahl Sökord Antal

träffar

Urval 1 Urval 2 Urval 3

210204 S1 MH “insomnia+” OR MH

“sleep+” OR “sleep wake disturbance”

32916

210204 S2 MH ”hospitals+” OR MH

“inpatients” OR MH

“Hospitalization+”

288931

210204 S3 MH “Nursing interventions”

OR “non-pharmacological interventions” OR MH “sleep hygiene”

11242

210204 S4 S1 AND S2 AND S3 63 22(5*) 9 8

Totalt 17 9 8

S = Sökord. MH = Major Subject Heading. + = Explode. (*) = Interna dubbletter.

Tabell 2: Databassökning PsycInfo

Datum PsycInfo Sökord Antal

träffar

Urval 1 Urval 2 Urval 3

210204 S1 (T) ‘’Sleep+’’ OR (T)

‘’Insomnia+’’ 40907

210204 S2 (T) ‘’Nursing+’’ OR

‘’Sleep hygiene’’

24703

210204 S3 (T) “Hospitalized patients+” OR (T)

“Hospitals+”

36773

210204 S4 S1 AND S2 AND S3 8 2 1 1

Totalt 2 1 1

S = Sökord. + = Explode. (T) = Thesaurusterm.

10 Tabell 3: Databassökning PubMed

Datum PubMed Sökord Antal

träffar

Urval 1 Urval 2 Urval 3

210204 S1 Sleep MeSH OR Insomnia (all fields)

103209

210204 S2 Hospitals MeSH OR Inpatients MeSH

299483

210204 S3 S1 AND S2 336

210204 S4 Nursing intervention (all fields)

274244

210204 S5 S3 AND S4 57 15 (2**) 6 6

Totalt 13 6 6

S = Sökord. MeSH = Medical Subject Heading. (**) = Externa dubbletter till PsycInfo och Cinahl.

5.4.1 Urval 1

I Steg fyra utfördes en relevansgranskning av artiklarna för att få ett relevant antal artiklar till urval 1 som svarade på syftet samt innefattade inklusionskriterierna för denna litteraturstudie.

Detta gjordes genom att titel och abstrakt hos total 128 artiklar lästes av båda författarna. Efter exkludering av dubbletter och sådana artiklar som inte innefattades av inklusionskriterierna eller svarade mot litteraturstudiens syfte valdes 32 artiklar ut till fördjupad granskning. Två av dessa var från PsycInfo, 17 från Cinahl och 13 från PubMed.

5.4.2 Urval 2

I Steg fem lästes hela artiklarna av båda författarna inför urval 2. En artikel beställdes via fjärrlån eftersom den inte gick att läsa i fulltext via databasen. Som tidigare utfördes även här exkluderingar av sådana artiklar som inte svarade på litteraturstudiens syfte eller valda inklusionskriterier. Totalt 16 artiklar exkluderades ur samtliga, redan tidigare valda databaser för urval 2.

I Steg sex sammanställdes artiklarnas metod och resultat och totalt 16 artiklar, varav sex artiklar från PubMed, en från PsycInfo och nio från Cinahl, gick vidare till urval 2 för kvalitetsgranskning.

5.4.3 Urval 3

I Steg sju kvalitetsgranskades artiklarna. Denna kvalitetsgranskning utfördes utifrån Polit och Beck (2017) granskningsmallar för kvalitativa- och kvantitativa studier; ‘’Guide to an Overall Critique of a Qualitaive Research Report’’ och ‘’Guide to an Overall Critique of a Quantitative Research Report’’. Det var totalt 15 artiklar som klarade kvalitetsgranskningen eftersom de bedömdes vara av hög kvalitet. Dessa sammanfattas i en artikelmatris; se bilaga 1.

11 En av artiklarna från Cinahl exkluderades efter kvalitetsgranskningen. Det gällde “Effectiveness of a multifaceted intervention to reduce night-time sedative use in a rehabilitation unit: a pre–

post intervention study” författad av Delos Reyes m. fl. (2018). Denna artikel exkluderades på grund av alltför otydlig beskrivning av etiska överväganden, samtycke från deltagarna och metod för undersökningen.

5.5 Databearbetning och analys

I Steg åtta bearbetades, analyserades och sammanställdes inhämtat material. De valda artiklarna skrevs ut i pappersformat och lästes av båda författarna. Artiklarnas resultat sammanfattades sedan på svenska i ett dokument där redigering kunde ske av båda författarna.

En tematisk analys för att få fram skillnader, likheter och mönster enligt Polit & Beck (2017) utfördes genom att informationen analyserades och artiklarna bearbetades. I litteraturstudien har arbetet utgått från ett induktivt förhållningssätt, vilket enligt Polit och Beck (2017) innebär att utgå från specifika observationer och aggregera dessa till mer generella teman. Information som svarade på litteraturstudiens syfte valdes ut ur de valda artiklarna och diskuterades för att erhålla en enhetlig uppfattning om innehållet. Samtliga identifierade omvårdnadsinterventioner från respektive artikel överfördes till en tabell och sedan grupperades liknande åtgärder.

I Steg nio sammanställdes resultatet (Polit & Beck, 2017) genom att inhämtat material och data sammanfattades. Utifrån de skillnader, likheter samt grupperingarna av omvårdnadsinterventioner framkom ett resultat omfattande 5 teman; ‘’Att kommunicera och informera’’, ‘’Miljöfaktorer; ljud, ljus och temperatur’’, ‘’Ge möjlighet till avslappning och lugn’’, ‘’Klustra omvårdnadsinterventioner’’ och ‘’Skilja mellan dag och natt’’.

5.6 Forskningsetiska överväganden

Forskningsetik innebär att tillämpa ett system med moraliska värden som berör i vilken utsträckning forskarna följer skyldigheterna gentemot deltagarna i en studie ur såväl socialt, juridiskt som professionellt perspektiv (Polit & Beck, 2017). Enligt den europeiska kodexen för forskningens integritet är tillförlitlighet, ärlighet, respekt och ansvarighet grundläggande principer som en god forskningssed ska vila på (ALLEA, 2018) vilket har varit vägledande i denna litteraturstudie. Vid kvalitetsgranskningen inför urval 3 i denna litteraturstudie togs det i beaktning om artiklarna var etikgranskade eller tydligt beskrev deltagarnas säkerhet och konfidentialitet på annat sätt.

En viktig hörnsten i ett etiskt tillvägagångssätt är att undvika all form av fabricering, förfalskning och plagiat (Polit & Beck, 2017; ALLEA, 2018). För att undvika missförstånd och oavsiktlig förfalskning är sökningar och urval genomförda och samtliga valda artiklar lästa av båda författarna. Valda artiklar är skrivna på engelska vilket inte är författarnas modersmål.

Detta innebär att det inte kan garanteras att inga missförstånd kring innehåll, meningar eller ord har uppstått.

In document Främja god sömn på sjukhus (Page 7-11)

Related documents