• No results found

Metodika lyžování

Lyžařský výcvik se rozděluje na dvě základní etapy:

Etapa základního lyžování, která se dále rozděluje na I. a II. část. I. část etapy základního lyžování je zaměřena na všeobecnou a specializovanou lyžařskou průpravu, regulaci rychlosti a základní techniky lyžařských disciplín (základní oblouky, základy běhu na lyžích, základy snowboardingu). Výcvik probíhá na mírném upraveném svahu nebo v upravených stopách. V II. části etapy základního lyžování dochází ke zdokonalování základní techniky a zvládání složitějších oblouků ve složitějších terénních a sněhových podmínkách.

Etapa závodního a extrémního lyžování, ve které dochází ke zdokonalování lyžařské techniky z hlediska závodní činnosti (Gnad a kol., 2002; Kutáč, 2009).

2.4.1 Metodika výuky sjezdového lyžování

Pro práci učitelů a instruktorů lyžování je důležitá především etapa základního lyžování, proto bude následující text zaměřen na tuto etapu. Struktura výuky techniky sjíždění a zatáčení na lyžích v etapě základního lyžování dle České školy lyžování je znázorněna na Obr. 2. Modrá barva označuje techniku oddělené práce dolních končetin a zahájení tlakem do vnitřních hran lyží, využívajícím překlopení lyží a jejich autokinetiku ke „carvingovému“

řezání. Fialová barva označuje ve výše uvedené technice cílený „podíl smyku“ (driftování-přismýkávání). Červená barva vyznačuje biomechanicky odlišné „klasické smykové“ zahájení změny směru (proti)rotačním impulsem trupu s následným smykem na odlehčených lyžích.

26

Obr. 2 Struktura výuky techniky sjíždění a zatáčení Zdroj: ceskaskolalyzovani.cz, 2014

Všeobecná lyžařská průprava

Cílem všeobecné lyžařské průpravy je zvládnutí základních lyžařských dovedností.

Obsahem této průpravy je: manipulace s výzbrojí, chůze, obraty, výstupy, pády a vstávání, skluz na obou lyžích, jízda na vleku.

Specializovaná lyžařská průprava

Cílem specializované lyžařské průpravy je zdokonalení základních lyžařských dovedností, které se žáci naučili ve všeobecné průpravě. Obsahem je: jízda přímo, sesouvání, jízda šikmo svahem, odšlapování, bruslení, ovládání rychlosti, brzdění a zastavení.

Nácvik základních lyžařských oblouků

Základní způsob zatáčení, oblouk v pluhu, používají především děti a začátečníci.

Po zvládnutí oblouku v pluhu zařazujeme oblou z přívratu vyšší lyží, který mohou začátečníci

27 uplatnit při jízdě ve složitějších podmínkách – strmý svah, špatný terén, špatná viditelnost.

Oblouk z pluhu napomáhá pochopení pohybových principů k zahájení smýkaných oblouků (odraz z hran, opora o hůl, rotace pánve, odlehčení lyží). Po zvládnutí oblouku z pluhu zařazujeme paralelní – smýkaný oblouk s pícháním holemi. Dále následuje carvingová průprava a nácvik carvingových oblouků (Kutáč, 2009; Vodičková a kol., 2010).

2.4.2 Metodika výuky běžeckého lyžování

Stejně tak jako při výuce sjezdového lyžování, tak i při výuce běžeckého lyžování je pro učitele důležitá především základní etapa lyžování. Obsah běžecké techniky a členění běžeckého výcviku v etapě základního lyžování dle České školy lyžování znázorňuje Tab. 1.

Tab. 1 Obsah běžecké techniky a členění běžeckého výcviku

1. část etapy základního lyžování VŠEOBECNÁ LYŽAŘSKÁ PRŮPRAVA

SPECIALIZOVANÁ PRŮPRAVA

Klasická technika Ostatní běžecké dovednosti Technika bruslení

ZÁKLADNÍ STŘÍDAVÝ 2. část etapy základního lyžování

Zdokonalování jednotlivých způsobů běhu klasickou

technikou

VÝSTUPY

- stoupavým během OBOUSTRANNÉ BRUSLENÍ DVOUDOBÉ

28 Všeobecná lyžařská průprava

Cílem všeobecné lyžařské průpravy je zvládnutí základních lyžařských dovedností, které využijeme v následujícím výcviku. Do této průpravy zařazujeme základní prvky (nošení lyží a holí, připínaní a odepínání lyží, držení holí, chůze na lyžích, obraty a výstupy), lyžařskou průpravu (sjíždění, odšlapování, bruslení) a brzdění jednostranným či oboustranným přívratem či sesouváním.

Obsah a členění běžecké techniky

Běžecká technika se dělí do šesti skupin:

Způsoby běhu - v klasickém způsobu běhu na lyžích je základem střídavý dvoudobý běh a soupažný jednodobý běh. V bruslařském způsobu je základem oboustranné bruslení dvoudobé a jednodobé.

Způsoby výstupů volíme podle sklonu svahu: stoupavý běh, prostý běh, stoupavý krok, výstup jednostranným nebo oboustranným odvratem, výstup stranou.

Způsoby sjíždění - v nepřehledném terénu je nejstabilnější tzv. pohotovostní postoj, který zaručuje dostatečnou rovnováhu. V přehlednějším terénu se využívá vzpřímený odpočinkový postoj nebo nízký sjezdový postoj.

Způsoby změny směru jízdy závisí na kvalitě a sklonu terénu. Nejčastěji se používá odšlapování nebo přešlapování, v prudším terénu oblouky v paralelním nebo přívratném postavení.

Způsoby brzdění – nejčastěji se používá jednostranný nebo oboustranný přívrat, v prudším terénu také sesouvání šikmo svahem nebo po spádnici.

Způsoby zrychlování – soupažný odpich holí nebo bruslení (Dvořák, 1998;

Gnad a kol., 2002).

2.4.3 Metodika výuky snowboardingu

Při výuce snowboardingu se učitelé a instruktoři soustředí především na základní etapu výuky snowboardingu, do které patří:

Všeobecná snowboardová průprava

Do všeobecné snowboardové průpravy zařazujeme: nošení snowboardu, nastupování na snowboard, pády a vstávání, obraty, chůze, základní postoj a rovnováha na snowboardu.

29 Specializovaná snowboardová průprava

Do specializované průpravy patří: koloběžka (upnutí přední nohy do vázání a odrážení zádní nohou od země tak, jako na koloběžce), sjezd po spádnici, sjezd šikmo vpřed nebo vzad, sesouvání po spádnici a šikmo vpřed nebo vzad, brzdění a zastavování, jízda na vleku a lanovce.

Oblouky

Do I. části základní etapy patří oblouk ke svahu, základní smykový oblouk, smykový oblouk s odlehčením vzhůru a vykrojený oblouk s odlehčením vzhůru. V II. části základní etapy zařazujeme smykový oblouk s odlehčením dolů, vykrojený oblouk s odlehčením dolů, oblouk pro přejíždění terénních vln, oblouk v hlubokém sněhu.

Základní skoky

Do základní etapy patří základní alpine a freestylový skok (Gnad a kol., 2002).

Related documents