• No results found

Zpracování výsledků

Výsledky ankety jsou prezentovány v podobě sloupcových a výsečových grafů, nebo shrnuty do tabulek vytvořených pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky jsou v následující kapitole analyzovány a okomentovány.

44

4 Výsledky

Do konce února 2016 jsem obdržela všech 13 kompletně vyplněných anket, což odpovídá 100% zisku informací od dotázaných respondentů. Z výsledků ankety vyplynulo, že všechny jablonecké školy pořádají lyžařské kurzy. Níže jsou graficky zpracovány informačně zajímavé výsledky.

Otázky zaměřené na vedoucího kurzu

První čtyři otázky v anketě byly zaměřeny na samotnou osobu vedoucího lyžařského kurzu. Z těchto otázek vyplynulo, že 77 % vedoucích lyžařských kurzů jsou muži ve věku nad 38 let. Graf 1 zobrazuje délku praxe jednotlivých vedoucích kurzů. Nejkratší délka praxe vedoucího kurzu je 6 let, nejdelší 25 let. Průměrná délka praxe je 17 let. Nejčastější aprobací učitele jabloneckých škol v roli vedoucího lyžařského kurzu je tělesná výchova – biologie (31 %), dále tělesná výchova – zeměpis (23 %) a tělesná výchova – český jazyk (23 %).

Graf 1 Délka praxe vedoucího kurzu

Otázky zaměřené na typ, lokalitu a délku kurzu

Graf 2 znázorňuje procentuální vyjádření zastoupení škol dle nabízeného typu kurzu.

Sedm škol pořádá lyžařské kurzy s denním dojížděním, tři školy zajišťují pobytové kurzy a tři školy umožňují žákům výběr.

45

Graf 2 Typ lyžařského kurzu

Další hodnotnou informací je zjištění návštěvnosti lyžařských lokalit pro pořádání lyžařského kurzu, které jsou znázorněny v Grafu 3. Jablonecké školy využívají blízkosti Jizerských hor, proto pořádají kurzy s denním dojížděním nejčastěji v Bedřichově, kde je nástupní místo Jizerské magistrály pro běžkaře a také areál pro sjezdové lyžování. Pro výuku sjezdového i běžeckého lyžování je další dobře dostupnou lokalitou Severák a Tanvaldský Špičák. Pouze tři školy pořádaly pobytové lyžařské kurzy v Krkonoších a to v Harrachově (ZŠ Arbesova), ve Špindlerově Mlýně (ZŠ Mozartova) a ve Vítkovicích v Krkonoších (ZŠ Šumava). Z níže uvedeného grafu je patrné, že některé školy preferují více lokalit pro lyžařský kurz.

Graf 3 Lokalita pořádání kurzu 54%

23%

23%

Typ lyžařského kurzu

s denním dojížděním pobytový s denním dojížděním i pobytový

10

2 1 2

4

1 1 1

Počet škol

Lokalita pořádání kurzu

46 Graf 4 uvádí délku lyžařského kurzu. Jedenáct škol pořádá pětidenní lyžařské kurzy, sedmidenní lyžařské kurzy pořádají pouze ZŠ Šumava, která pořádá pobytový kurz ve Vítkovicích v Krkonoších a ZŠ Kamenná, která pořádá kurz s denním dojížděním v Nové Vsi nad Nisou.

Graf 4 Délka kurzu

Otázky zaměřené na ročník a cenu kurzu

Dle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) si každá škola vytváří vlastní Školní vzdělávací program (ŠVP), ve kterém může zařadit lyžařský kurz do libovolného ročníku 2. stupně ZŠ. Jak je dlouhodobě zažité, tak i většina jabloneckých škol pořádá lyžařské kurzy pro 7. ročník (Graf 5). Pouze jedna škola (ZŠ Arbesova) pořádá kurz pro 8. ročník. Tři školy uvedly, že pořádají kurzy pro kombinaci více ročníků. ZŠ Rýnovice a ZŠ 5. května pořádají kurzy především pro 7. ročník, který doplňují zájemci z ostatních ročníků. ZŠ Pasířská pořádá kurzy zaměřené na běžecké lyžování pro všechny sportovní třídy na druhém stupni a pro 7. ročník pořádá zvlášť kurz zaměřený na sjezdové lyžování a snowboarding.

5 dní 85%

7dní 15%

Délka kurzu

5 dní 7dní

47

Graf 5 Ročník, pro který je kurz pořádán

V Tab. 3 je uveden přehled cen kurzů s denním dojížděním v jednotlivých školách. Většina škol se na kurzech věnuje sjezdovému i běžeckému lyžování, proto se cena kurzů pohybuje okolo 1000 Kč na 5 dnů. Výjimkou je kurz na ZŠ Kamenná – stojí 400 Kč a trvá 7 dnů.

Kurzy, které jsou zaměřené pouze na běžecké lyžování, jsou výrazně levnější. Žáci platí pouze autobus městské hromadné dopravy, který stojí 150 Kč. Na ZŠ Mozartova hradí autobus Sdružení rodičů a přátel školy, žáky tedy kurz nestojí vůbec nic.

Tab. 3 Přehled cen kurzů s denním dojížděním

Kurz s denním dojížděním

Ročník, pro který je kurz pořádán

7. ročník 8. ročník kombinace 6.- 9. ročník

48 Přehled cen pobytových lyžařských kurzů na jednotlivých školách je uveden v Tab. 4.

Ceny pobytových kurzů se pohybují okolo 3000 Kč. Nejlevnější (1800 Kč) je pětidenní kurz zaměřený na běžecké lyžování na ZŠ Pivovarská. Nejdražší (3900 Kč) je sedmidenní kurz zaměřený na sjezdové i běžecké lyžování na ZŠ Šumava. Pokud se ale rozpočítá celková cena kurzu na jednotlivé dny, není kurz na ZŠ Šumava nejdražší. Nejvíce zaplatí za den žáci na ZŠ Mozartova (700 Kč/den).

Tab. 4 Přehled cen pobytových kurzů

Pobytový kurz

Otázky zaměřené na využívání služeb lyžařské školy a cestovní kanceláře

Z odpovědí na tyto otázky těchto otázek vyplynulo, že žádná ze škol nevyužívá služeb lyžařské školy ani cestovní kanceláře. Využití lyžařských a snowboardových instruktorů je navrženo a blíže okomentováno v závěru této kapitoly.

Otázky namířené na počet dětí, pedagogických pracovníku a počet dětí na instruktora Z Grafu 6 je patrné, že nejvíce dětí a pedagogických pracovníků se účastní lyžařského kurzu na ZŠ Pasířská. Je to způsobeno tím, že ZŠ Pasířská pořádá lyžařský kurz zaměřený

49

Graf 6 Počet dětí a pedagogických pracovníků

Graf 7 udává počet dětí na instruktora. Maximální počet dětí na jednoho instruktora, který je dán Metodickým pokynem k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních zřizovaných MŠMT je 15. Sedm škol udává počet 10 a méně dětí na jednoho instruktora. Šest škol udává počet 12 – 15 dětí na jednoho instruktora.

Nejmenší počet dětí na jednoho instruktora (4) uvedla ZŠ Kamenná. Důvod tohoto nízkého počtu žáků je uveden v předchozím odstavci. V ideálním případě by se školy měly snažit tvořit skupiny dle svých možností a lyžařských schopností dětí tak, aby byl počet dětí na instruktora co nejmenší a instruktor se mohl svěřencům v menší skupince více individuálně věnovat.

Graf 7 Počet dětí na instruktora 25

Počet dětí Počet pedagogických pracovníků

7 8

50 Otázky zaměřené na obsah kurzu

Procentuální zastoupení jednotlivých lyžařských aktivit je znázorněno na Grafu 8. Nejvíce škol (7) se na lyžařském kurzu věnuje běžeckému lyžování a nabízí žákům možnost vybrat si mezi sjezdovým lyžováním a snowboardingem. Z výše uvedených hodnot je patrné, že se stále zvyšuje počet škol, které vycházejí vstříc žákům upřednostňujícím snowboarding před sjezdovým lyžováním. Šest škol se na lyžařském kurzu věnuje běžeckému i sjezdovému lyžování. Pouze ZŠ Liberecká 31 pořádá jako jediná škola lyžařský kurz zaměřený výhradně na běžecké lyžování.

Graf 8 Procentuální zastoupení lyžařských aktivit

Z Grafu 9 lze vyčíst denní hodinovou dotaci sjezdového a běžeckého lyžování a snowboardingu. Jedna škola (ZŠ Liberecká 31) nepořádá žádnou hodinu sjezdového lyžování. Šest škol nemá do programu lyžařského kurzu zařazenou výuku snowboardingu.

Většina škol (7) se věnuje sjezdovému a běžeckému lyžování 4 hodiny denně. ZŠ Pivovarská uvedla, že se běžeckému lyžování na kurzu věnují dokonce 7 hodin denně.

7%

50% 43%

Procentuální zastoupení aktivit

Běžecké lyžování

Běžecké lyžování, sjezdové lyžování

Běžecké lyžování, sjezdové lyžování, snowboarding

51

Graf 9 Denní hodinová dotace aktivit

Otázky orientované na využívání pomůcek a pořádání přednášek

Součástí výuky lyžování začátečníků i pokročilejších lyžařů by měly být pomůcky (Graf 10), které mohou pomoci zlepšit základní techniku, ale i odhalit chyby u pokročilejších lyžařů. Přesto čtyři školy uvedly, že žádné pomůcky nevyužívají. Šest škol napsalo použití kuželů, pět škol uvedlo využití kamery na video rozbory, kterými se více zabývá Graf 11.

Dále školy uvedly využití holí a jiných pomůcek jako jsou míče, švihadla a kloboučky.

Některé školy napsaly používání více výše zmíněných pomůcek.

Graf 10 Využití pomůcek při výuce

Sjezdové lyžování Běžecké lyžování Snowboarding

20%

52 Nedílnou součástí výuky lyžování by v dnešní době měl být video rozbor. Jak je patrné z Grafu 11, 8 škol potenciál video rozborů stále nevyužívá. Jedním z důvodů, proč školy nevyužívají video rozbory, může být jejich časová náročnost při pořádání kurzů s denním dojížděním a absence vhodného prostoru a techniky jako je počítač a dataprojektor.

Graf 11 Video rozbory

Stejně tak jako video rozbory by měly být nedílnou součástí lyžařského kurzu i odborné přednášky nejen o technice lyžování, ale i o lyžařské výzbroji a výstroji, údržbě a mazání lyží a bezpečnosti pohybu na sjezdových a běžeckých tratích. Z výsledků ankety je možné na Grafu 12 vidět, že 7 škol z 13 přednášky nepořádá.

Graf 12 Přednášky 38%

62%

Video rozbory

ano ne

46%

54%

Přednášky

ano ne

53

Related documents