• No results found

62%

Video rozbory

ano ne

46%

54%

Přednášky

ano ne

53

4.1 Doporučení pro zlepšení lyžařských kurzů

Na základě výsledků z anketního šetření jsou v této kapitole zpracována některá doporučení pro zlepšení školních lyžařských kurzů na jabloneckých školách.

Odborný seminář pro učitele

Ke zkvalitnění lyžařských kurzů by přispělo také pořádání odborných seminářů pro učitele za účasti odborných asistentů i studentů z pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci a specialistů z řad jabloneckých lyžařských klubů. Předmětem seminářů by bylo vzdělávání učitelů, výměna informací a optimalizace výuky lyžování.

Využití běžeckého areálu Břízky

Běžecký areál Břízky se nachází v příměstské části Jablonce nad Nisou v nadmořské výšce 600 m n. m. V těsné blízkosti běžeckého areálu leží biatlonový areál se střelnicí. Běžecký okruh s možností umělého zasněžování je dlouhý 2,5 km. V roce 2014 bylo nově zrekonstruováno umělé osvětlení, které okruh osvětluje pro veřejnost každý den až do 22 hodin. Na stadionu nechybí technické zázemí, které umožňuje pořádání závodů a ubytování závodníků (jablonec.com, 2015).

Žádná z Jabloneckých škol neuvedla, že by tento areál pro pořádání lyžařského kurzu využívala. Běžecký areál je dobře dostupný především pro ZŠ Arbesova (20 minut chůze) a také pro ZŠ Mozartova (30 minut chůze), které se nacházejí nedaleko přehradní nádrže Mšeno. Další školou, která je od běžeckého areálu vzdálena přibližně 30 minut chůze, je ZŠ Šumava. Ostatní jablonecké školy mohou využít městskou hromadnou dopravu – pokud vystoupí na zastávce Mšeno, škola, budou od areálu vzdáleni 30 minut chůze, stejně tak jako žáci ze ZŠ Mozartova. Cena jízdenky městské hromadné dopravy je pro žáky do 15 let je 9 Kč, pro učitele 18 Kč (dpmlj.cz, 2013).

Školy mohou pro výuku základů běžeckého lyžování využívat 2,5 km dlouhý okruh (na Obr. 18 je vyznačen černě). V areálu se nachází krytá tribuna, na které je možné schovat se před nepříznivým počasím, případně udělat pauzu na svačinu apod. Po domluvě se Ski klubem Jablonec nad Nisou je v areálu možná úschova lyží, aby děti nemusely nosit lyže každý den do areálu a poté zase zpět domů nebo do školy. Po zvládnutí základní techniky je možné vyrazit s žáky na Jizerskou magistrálu. Trasa Sádky – Hrabětice (Kaplička) je dlouhá 8,2 km s převýšením 250 m. Trasa je používána v obou směrech, proto je nezbytné žáky poučit o bezpečnosti a upozornit je také na zúžená místa, jako je např. Tobogán (na Obr.

18 je červeným písmem). Trasa vede na třech místech přes silnici, kde je nutné dávat pozor na

54 projíždějící auta. Silnice bývají sypány štěrkem, proto se doporučuje sundávání lyží. Trasu je možné prodloužit odbočením do Dolního Maxova (2,5 km) nebo k Hotelu Maxov (1,2 km).

Pro některé žáky by mohla být tato trasa kvůli velkému převýšení příliš náročná, proto by mohlo být další variantou využití městské hromadné dopravy, kterou by se celá skupina přemístila do Bedřichova, odkud by dojela přes Královku do Hrabětic (5,1 km) a poté by pokračovala k Sádkám do Jablonce. Cena jízdenky z Jablonce do Bedřichova je stejná jako cena jízdenky po Jablonci, tedy 9 Kč pro žáky a 18 Kč pro učitele.

Obr. 18 Jizerská magistrála Zdroj: skpjablonec.cz, 2013

Bloková výuka

Dalším doporučením je zavedení blokové výuky, která by probíhala formou bloků v lyžařském areálu Břízky. Škola by pořádala lyžařský kurz např. každé pondělí nebo pátek po dobu např. 5 týdnů. Výhodou je, že žáci nebudou tolik unavení, jako když budou lyžovat každý den po dobu jednoho týdne. V případě nemoci nepřijde žák o celý kurz, ale pouze o jeden výukový blok. Pro ředitele školy je výhodné, že může pro pořádání kurzu vybrat den, ve kterém bude nepřítomnost učitelů a žáků účastnících se kurzu narušovat běžný chod školy co nejméně.

55 Využití instruktorů z lyžařské školy a odborníků z lyžařských klubů

Dalším doporučením je využívání instruktorů lyžování a snowboardingu z lyžařských škol.

Využití instruktorů by bylo výhodné především pro ředitele škol, kteří by mohli na lyžařské kurzy posílat méně učitelů, čímž by tolik nenarušili chod školy. Dále by ředitelé ušetřili peníze, které by museli zaplatit ostatním učitelům za suplování. Otázkou je sjednocení požadavků instruktorů lyžování s požadavky jednotlivých škol.

Většina škol uvedla, že pro výuku sjezdového lyžování využívají lyžařské areály v Bedřichově, na Severáku a na Tanvaldském Špičáku, kde je možné využít služeb lyžařských škol. Pro školy by byla cena za jednoho instruktora na skupinu do 10 dětí v rozsahu 1200 – 1600 Kč. V uvedených lokalitách je možné zajistit také oběd v ceně 100 – 150 Kč.

Za výukou běžeckého lyžování dojíždí většina škol do Bedřichova, kde je také možné využít služeb některé z lyžařských škol. Pro zjištění ceny výuky byla kontaktována lyžařská škola pana Marka Pazderského. Škola běžeckého lyžování má zavedený ceník pro standardní zájemce nebo firmy, pro školy by byla cena upravena – přibližně 1000 Kč na instruktora na skupinu do 10 dětí. Pokud by měla škola zájem o zajištění oběda v některé z okolních restaurací, cena jednoho oběda by byla 100 – 150 Kč. V případě zájmu by bylo možné zajistit výuku i v již zmiňovaném jabloneckém areálu Břízky.

Motivací pro žáky by mohla být také možnost setkání s lyžařskými osobnostmi jabloneckého regionu, které trénují v lyžařském areálu v Břízkách.

56

5 Závěr

Bakalářská práce se zaměřuje na pořádání školních lyžařských kurzů na druhém stupni základních škol v Jablonci nad Nisou, tj. na dvanácti základních školách a jednom osmiletém gymnáziu.

Nejprve byla shromážděna teoretická východiska pro pořádání školních lyžařských kurzů – příprava a průběh kurzu, bezpečnost a úrazy na lyžích, didaktika a metodika lyžování, lyžařské vybavení a údržba lyží. Výuka lyžování na základních školách je dána RVP ZV, ze kterého si školy vytvářejí své ŠVP a tím dávají kurzům konkrétní podobu.

Na základě pilotního šetření na dvou školách byla sestavena anketa s 21 otázkami zaměřenými na vedoucího kurzu, typ, průběh a náplň kurzu. Z anketního šetření vyplynuly výsledky převážně pozitivního charakteru – všechny jablonecké školy pořádají lyžařské kurzy. Jedenáct škol pořádá pětidenní kurzy, dvě školy kurzy sedmidenní. Sedm škol pořádá kurzy s denním dojížděním, tři školy pořádají kurzy pobytové a tři školy pořádají oba typy kurzů. Z vyhodnocení vyplývá, že nejvíce navštěvovanou lyžařskou lokalitou je Bedřichov, kde se nachází stadion a nástupní místo běžeckých tratí Jizerské magistrály, ale i areál pro sjezdové lyžování. Kromě jedné školy nabízejí všechny výuku běžeckého i sjezdového lyžování, sedm škol dokonce umožňuje žákům výběr mezi sjezdovým lyžováním a snowboardingem. Školy se těmto aktivitám na kurzech věnují obvykle 4 – 6 hodin denně.

Negativním výsledkem z ankety je fakt, že pouze pět škol z třinácti využívá na kurzech video rozbory, což je v dnešní době moderní techniky velmi málo. Nedostatečné je i pořádání odborných přednášek, které do programu kurzů zařazuje jen šest škol.

V práci jsou dále uvedena doporučení pro zlepšení lyžařských kurzů pro jablonecké školy.

Kvalitu výuky by plošně zlepšilo pořádání odborných seminářů pro učitele. Možnost bezplatného využívání jabloneckého běžeckého areálu Břízky, kde školy mohou využívat 2,5 km dlouhý okruh s umělým zasněžováním, odkud je také možné při dobrých sněhových podmínkách napojení na Jizerskou magistrálu. V areálu by mohla probíhat bloková výuka, ve které by v rámci finančních možností jednotlivé školy využívaly profesionální instruktory z lyžařských škol. Výhodou je kvalita výuky a možnost snížení počtu pedagogických pracovníků. Tato doporučení byla předána na ZŠ Mozartova a ZŠ Šumava, kde doporučení kladně přijali a uvažují o jejich realizaci.

57 Přínos mé bakalářské práce vidím především v možnostech zlepšení výuky a organizace lyžařských kurzů na jabloneckých školách. Práci lze rozšířit v rámci diplomové práce o zjištění stavu kurzů v celém Libereckém kraji.

58

6 Literatura

1. BEZPECNEHORY.CZ, 2015. FIS desatero. In: Bezpečné hory: Informace o nebezpečích při různých sportech a specifikách horského prostředí [online]. [cit.

2016-02-11]. Dostupné z: http://www.bezpecnehory.cz/bezpecne/na-sjezdovku/fis-desatero/

2. BINTER, L., 2006. Snowboarding: vybavení, technika jízdy, freestyle. Praha: Grada.

ISBN 80-247-1474-4.

3. BOARDSTAR.CZ. Burton Outpost vázání – černá. In: Boardstar.cz [online]. [cit.

2016-03-11]. Dostupné z: http://www.boardstar.cz/burton-outpost-snowboard-vazani-2014-blk-113721-001-blk/snowboardova-vazani-panska/

4. CESKELYZE.CZ, 2014. Běžecké hole Sporten Favorit růžové Alu One Way. In:

České Lyže.cz: Lyže a běžky Sporten a Lusti [online]. [cit. 2016-03-11]. Dostupné z:

https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=ceskelyze

5. CESKASKOLALYZOVANI.CZ, 2014. Plán výuky ČŠL. In: Česká škola lyžování [online]. [cit. 2016-03-11]. Dostupné z: http://www.ceskaskolalyzovani.cz/cs/plan-vyuky-csl-38 Jablonce n. N., a.s. [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: http://www.dpmlj.cz/mhd-jablonec-nad-nisou/informace/tarif-cenik-jizdneho/tarif-platny-od-1-1-2013

9. ESHOP.FLORIANSPORT.CZ. Lyžařská bota Atomic Burner 100. In: Florián Sport s.r.o. [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: http://eshop.floriansport.cz/116-lyzarska-bota-atomic-burner-100.html

10. FUNSTORM-SHOP.CZ, 2013. Boty na běžky Salomon Pro combi pilot. In: Funstorm [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: http://www.funstorm-shop.cz/boty-na-bezky-salomon-pro-combi-pilot.html?velikost=425

59 11. HARFASPORT.CZ, 2016. Salomon Equipe 8 Classic CF 2016. In: Harfa sport [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: https://www.harfasport.cz/bezecke-boty-salomon-equipe-8-classic-cf-15-24124/

12. GNAD, T., a kol., 2002. Kapitoly z lyžování. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0241-5.

13. GNAD, T., PSOTOVÁ, D., 2005. Běh na lyžích. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0995-9.

14. JABLONEC.COM, 2015. Biatlonový a běžecký areál Břízky. In: Informační centrum Jablonec n. N. [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: http://www.jablonec.com/dr-cs/9598-biatlonovy-a-bezecky-areal-brizky.html

15. K-SPORTS.CZ, 2016. Sjezdové hole Fischer PROGRESSOR NEURTAL 11/12. In:

Sportovní nákupní galerie – K-sports.cz [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné z:

https://www.k-sports.cz/sjezdove-hole-fischer-progressor-neutral-1112

16. KULHÁNEK, O., 1989. Zlatá kniha lyžování: z dějin československého a světového lyžařství. Praha: Olympia.

17. KUTÁČ, P., 2009. Lyžařský kurz v kostce: učební text pro studující tělesnou výchovu a pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. Olomouc: Hanex. ISBN 978-80-7409-026-4.

18. KUTÁČ, P., NAVRÁTÍKOVÁ, T., 2003. Lyžařský kurz od A do Z: učební texty pro lyžařské instruktory. Olomouc: Hanex. ISBN 80-85783-36-3.

19. LEVNELYZE.CZ, 2015a. Běžecké vázání Salomon SNS Profil Equipe Junior. In:

Levné lyže: Lyže, běžky, snowboardy [online]. [cit. 2016-03-08] Dostupné z:

http://www.lyzelyze.cz/bezecke/salomon-sns-profil-equipe-junior/

20. LEVNELYZE.CZ, 2015b. Sjezdové vázání MARKER M 11.0 TC EPS. In: Levné lyže: Lyže, běžky, snowboardy [online]. [cit. 2016-03-06] Dostupné z:

http://www.levnelyze.cz/sjezdove-lyzovani/sjezdove-vazani/m-11-0-tc-eps-detail 21. LUSTI.CZ, 2016. Alpine Sidewall. In: LUSTi – český výrobce lyží, snowboardů a

sportovních potřeb [online]. [cit. 2016-03-08] Dostupné z: http://www.lusti.cz/eshop-alpine-sidewall-detail-511

60 22. MSMT.CZ, 2005. Zásady činnosti akreditovaných zařízení v oblasti lyžování. In:

MŠMT ČR [online]. [cit. 2016-02-06] Dostupné z: http://www.msmt.cz/sport/zasady-cinnosti-akreditovanych-zarizeni-v-oblasti-lyzovani

25. REICHERT, J., MUSIL, D., NAJMAN, M., 2007. Lyžování: od začátků k dokonalosti.

Praha: Grada. ISBN 978-80-247-1724-1.

26. REPASPORT.CZ, 2016. Salomon RS Carbon 14/15. In: Repasport [online]. [cit.

2016-04-06] Dostupné z: http://www.repasport.cz/produkt/salomon-rs-carbon-14-15 27. SKIBOARDSONLINE.COM. Deeluxe Track 225 Hard Shell Snowboard Boots. In:

Skiboardsonline.com [online]. [cit. 2016-03-20] Dostupné z:

http://www.skiboardsonline.com/p/deeluxe_track225.html 30. SKISPORT-PITSTOP.CZ. Snowboard Hawk. In: Skisport Pitstop [online]. [cit.

2016-03-16]. Dostupné z: http://www.skisport-pitstop.cz/detail-562729-snowboard-hawk 31. SKPJABLONEC.CZ, 2013. Jizerská magistrála. In: SKP Jablonec, biatlon a běh na

lyžích [online]. [cit. 2016-03-30]. Dostupné z:

http://www.skpjablonec.cz/magistrala/magistrala.html

32. SWIS-SHOP.CZ. Boty DC Karma black. In: Swis-shop.cz – Kvalitní produkty světových značek [online]. [cit. 2016-03-10]. Dostupné z: http://www.swis-shop.cz/boty-dc-karma-black-2/

61 33. SWIS-SHOP.CZ. Vázání F2 INTEC TITANIUM. In: Swis-shop.cz – Kvalitní produkty světových značek [online]. [cit. 2016-03-12]. Dostupné z: http://www.swis-shop.cz/vazani-f2-intec-titanium-4/

34. TREML, J., 2004. Lyžování dětí. Praha: Grada. ISBN 80-247-0682-2.

35. VODIČKOVÁ, S., a kol., 2010. Základy alpského a běžeckého lyžování. Liberec:

Technická univerzita v Liberci. ISBN 978-80-7372-563-1.

36. VODIČKOVÁ, S., PŘÍBRAMSKÝ, M., 2005. Česká škola lyžování: sjíždění a zatáčení na lyžích dětí a mládeže. Liberec: Technická univerzita v Liberci. ISBN 80-7083-914-7.

37. ŽUMÁROVÁ, M., 2011. Vybrané metodické a právní aspekty spojené s organizování činností ve volném čase. In: Lidé – osobní stránky uživatelů UHK [online]. [cit. 2016-02-16]. Dostupné z: http://lide.uhk.cz/pdf/ucitel/zumarmo1/aspekty/ramce.htm

62

7 Přílohy Seznam příloh

Příloha 1: Anketa pro vedoucího lyžařského kurzu

Příloha 1: Anketa pro vedoucího lyžařského kurzu

ANKETA PRO VEDOUCÍHO LYŽAŘSKÉHO KURZU Dobrý den,

jmenuji se Sabina Polecová a jsem studentkou 3. ročníku studijního programu Tělesná výchova a sport na FP TUL. V letošním akademickém roce píši bakalářskou práci s názvem

„Školní lyžařské kurzy v Jablonci nad Nisou“, proto bych Vás chtěla požádat o vyplnění krátké anonymní ankety. Odpovědi prosím zakroužkujte, případně vypište. Předem děkuji za ochotu a Váš čas.

b) v zahraniční, prosím vypište kde:……….

9. Pro jaký ročník je kurz pořádán?

10. Jaká je přibližná celková cena kurzu včetně dopravy, ubytování, skipasu atd.?

12. Využíváte při pořádání kurzu instruktory z lyžařské školy?

a) ano b) ne

13. Kolik pedagogických pracovníků se účastní kurzu?

………...

14. Kolik dětí se účastní kurzu?

………...

15. Kolik dětí je v jedné skupině na jednoho učitele/instruktora?

………...

16. Probíhá na kurzu výuka sjezdového lyžování? Pokud ano, kolik hodin denně?

a) ano,…… hodin b) ne

17. Probíhá na kurzu výuka běžeckého lyžování? Pokud ano, kolik hodin denně?

a) ano,…… hodin b) ne

18. Probíhá na kurzu výuka snowboardingu? Pokud ano, kolik hodin denně?

a) ano,…… hodin b) ne

19. Jaké pomůcky při výuce používáte?

………

20. Jsou součástí kurzu odborné přednášky?

a) ano b) ne

21. Provádíte na kurzu video rozbory?

a) ano b) ne

Related documents