• No results found

Miljö, hälsa och säkerhet

utomhusluft, vattenkvalitet, fisk- och mussel-vatten samt för omgivningsbuller.

En miljökvalitetsnorm är inte direkt bindande för enskilda. Det är myndigheter och kommu-ner som ska se till att miljökvalitetsnormerna uppfylls, bland annat vid tillståndsprövning och tillsyn, planering och planläggning. I vissa fall kan åtgärdsprogram upprättas för att en miljö-kvalitetsnorm ska kunna uppfyllas.

VATTEN

Miljökvalitetsnormerna för vatten gäller grundvatten, kustvatten och sötvatten (sjöar och vattendrag) och grundar sig på EU:s ramdirektiv för vatten antaget år 2000. Syftet med direktivet är att bevara och förbättra vattenmiljön. Det övergripande målet är att alla vatten ska uppnå god vattenstatus till år 2021, eller senast till år 2027. Begreppet ”god vattenstatus” är ett försök att sammanfatta målen att nå god ekologisk och kemisk kvalitet, och för grundvatten även tillräcklig kvantitet. Det finns vissa beslutade halter och mätnivåer som vattnet i Östhammars kommun ska nå till år 2021, se sid 82-86.

Den som vill planlägga ett område måste utreda om en miljökvalitetsnorm för vatten kan komma att påverkas genom planen. En aktuell dom i EU-domstolen har under 2015 fastställt att det

räcker med en försämring av en enskild kvalitetsfaktor för att en åtgärd eller plan ska anses påverka miljökvalitetsnormen.

Åtgärdsprogram

Östhammars kommun tillhör Vattenmyn-digheten för Norra Östersjöns vattendistrikt.

Vattenmyndigheten har år 2009 fastställt mil-jökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för hela distriktet. Ett vattenområde påverkas av mark-användningen i hela avrinningsområdet, och därför har man avgränsat åtgärdsprogrammen i så kallade vattenförekomster, där åtgärderna gäller markanvändningen inom specifika avrin-ningsområden.

De största utmaningarna för att nå miljökvali-tetsnormerna i vattenförekomster inom Östham-mars kommun är att minska utsläpp av fosfor och kväve, och att åtgärda vandringshinder för fisk. Miljögifter är ett övergripande problem för alla vatten i Sverige, både genom de diffu-sa utsläppen, men också genom punktkällor, exempelvis områden som förorenats av gamla industrier.

Myndigheter och kommuner är enligt miljöbal-kens 5 kapitel skyldiga att inom sina ansvarsom-råden vidta de åtgärder som behövs enligt fast-ställda åtgärdsprogram. För att vattnets kvalitet

KOMMUNENS TILLÄMPNING

• Vid prövning av tillståndsansökningar, planer och bygglov ska påverkan på miljö-kvalitetsnormerna utredas. Finns risk för påverkan ger kommunen och länsstyrelsen vägledning för hur projektet ska handläggas och prövas. Se även sid 33.

MILJÖKVALITETSNORMER

Miljökvalitetsnormerna ska följas och kommunen delar ansvaret för efterlevnad med an-dra myndig heter. Den som vill driva verksamhet eller vidta en åtgärd som kan ge betydande miljöåverkan ska samråda med länsstyrelsen och andra som kan bli berörda (MB 5-6 kap, 26 kap, PBL 2 kap).

NATIONELLA MÅL

Miljökvalitetsmålen - Frisk luft

- Bara naturlig försurning - Giftfri miljö

- Säker strålmiljö - Ingen övergödning - Hav i balans samt levande kust och skärgård

- Grundvatten av god kvalitet - Levande sjöar och vattendrag - Myllrande våtmarker

KSAU 2016-11-22, Handling F 1 Sidan 110 av 124

109 ska bli tillräckligt bra krävs också att alla som

påverkar vattnet agerar i enlighet med myndig-heters och kommuners planer och program.

Nya åtgärdsprogram är på väg. Vattenmyndig-heten genomförde under 2014 och 2015 samråd

IV • MILJÖ, HÄLSA OCH SÄKERHET

Foto: My Laurell

Upplands yttre skärgård, där bland annat Understens fyrplats ligger, kommer att omfattas av Vattenmyndig-hetens förslag till nya, detaljerade åtgärdsprogram.

KOMMUNENS TILLÄMPNING

• Miljökvalitetsnormerna och Åtgärdsprogram-met för vatten ska vara styrande för plane-ring, tillståndsgivning och tillsyn av frågor som rör vattenanvändning. Se även sid 86.

om förslag till nya program. Skillnaden är att dessa tydligare pekar ut viktiga åtaganden och åtgärder som behövs för att miljökvalitets-normerna ska kunna nås i varje vatten-förekomst.

I förslaget till nytt program berörs Östhammars kommun av sex områden med detaljerade åt-gärdsprogram: Forsmarksån, Olandsån, Fyrisån, Östhammarsfjärden och Hargsviken, Öre-grundsgrepen och Upplands yttre skärgård. När de nya åtgärdsprogrammen har fastställts av Vattenmyndigheten till år 2016 ska plane ringen ta hänsyn till beskrivna miljöproblem och åtgär-der för varje redovisat vattenområde.

Viktiga kommunala åtgärder för att uppnå god ekologisk och kemisk status för vattenföre-komsterna redovisas även i avsnittet Vatten-planering, sid 82-86.

LUFT

Med luftpåverkan menas utsläpp av ämnen eller partiklar som påverkar luftkvaliteten negativt.

Sveriges miljökvalitetsnormer för luft är satta med utgångspunkt från ett EG-direktiv för utom husluft. Normerna gäller såväl kort-tids- som långtidsexponering och innefattar för tillfället 13 olika farliga ämnen. Svårast att

LÄS MER

• Vattenmyndigheten för norra Östersjöns vatten- distrikt

• Vatteninformationssystem Sverige - VISS

KSAU 2016-11-22, Handling F 1 Sidan 111 av 124

110

IV • MILJÖ, HÄLSA OCH SÄKERHET

klara är normerna för partiklar och kvävedi-oxid som till stor del orsakas av trafiken. Vid starkt trafikerade gator kan halterna i luften ofta hamna nära gränsvärdena. På landsbygden kan halterna av marknära ozon ibland också vara för höga. Marknära ozon bil das när solljuset möter bilavgaser.

Eftersom Östhammar är en glest bebyggd kom-mun med begränsade trafikflöden är luftförore-ningar från trafik inget stort problem. Vedeld-ning i tätbebyggda områden kan däremot lokalt orsaka luftkvalitetsproblem.

Åtgärder

Östhammars kommun är medlem i Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbund. Dit rappor-teras större punktkällor för utsläpp, exempelvis från Sandvik Coromant i Gimo, hamnen i Hargs-hamn och Österby gjuteri. Länsstyrelsen i Upp-sala ansvarar för rapportering kring Forsmarks kärnkraftverk.

BULLER

Även de svenska miljökvalitetsnormerna för buller grundar sig på beslut inom EU. Utgångs-punkten är att omgivningsbuller inte ska medföra skadliga effekter på människors hälsa.

Normen uttrycks som en målsättning och inte med tydliga riktvärden. Den öppna formule-ringen hänger samman med att olika människor har olika uppfattningen om vilka ljud och

ljudnivåer som är störande. Vad som upplevs som störande är också beroende av vilken tid på dygnet ljudstörningen förekommer. Det finns rekommenderade gränsvärden för olika typer av miljöer och tidpunkter.

Från den 1 juni 2015 gäller en ny förordning om trafikbuller vid bostäder. Den innehåller riktvär-den för utomhusbuller från spårtrafik, vägar och flygplatser. Bestämmelserna ska tillämpas vid planläggning, bygglov och förhandsbesked, för att bedöma om kravet på att förebygga olägenhet för människors hälsa är uppfyllt.

Buller kan orsaka ohälsa i form av bland annat hörselproblem, röstproblem och stress som tillfälligt kan ge högt blodtryck. Det finns även studier som visar att långvarig exponering för flyg- och trafikbuller kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

I Östhammars kommun förekommer buller främst från skjutbanor, motocrossbana, väg-trafik och tidvis från nöjesarrangemang. Det finns inga mätningar utförda och därför är det okänt om det finns platser där rekommenderade gränsvärden överskrids.

Enstaka bostadshus på landsbygden som ligger nära vägar med mycket trafik kan påverkas av vägtrafikbuller.

Tågtrafiken mellan Österbybruk och Hargs-hamn har orsakat en del buller i samband med tidigare malmtransporter från Dannemora gruva. Nära järnvägen kan även vibrationer fö-rekomma. Själva gruvverksamheten genererade också buller men är nu nedlagd. Generellt sett har buller från industrier en tämligen begränsad omfattning i kommunen. Även vindkraftverk kan generera störande buller.

Åtgärder

Östhammars kommun har ingen åtgärdsplan för buller. Olika riktlinjer för lokaliseringsprövning och planläggning tar hänsyn till riskerna för bullerstörning.

I PBL Kunskapsbanken, Industribuller, ger Boverket vägledning och stöd för planläggning och byggande av bostäder i områden som är utsatta för buller från industrier och liknande verksamhet.

LÄS MER

• Östra Sveriges Luftvårdsförbund

• Naturvårdsverket - om buller

• Industribuller, Boverket

KOMMUNENS TILLÄMPNING

• Inför etablering av nya industriområden ska eventuell miljöpåverkan i närområdet kartläg-gas, till exempel risker för lukt och buller.

• När det kan finnas risk för störningar ska skyddsområde med bebyggelseförbud upp-rättas. Förslag till avgränsningar ska redovi-sas i samband med planläggning/ansökan om bygglov, se även sid 33.

LÄS MER

• Folkhälsomyndighetens råd om buller (2014)

• Förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostads- byggnader

KSAU 2016-11-22, Handling F 1 Sidan 112 av 124

111